Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából 2009. november

Újdonságok – érdekességek – receptek gyógynövénykedvelőknek


Mi ebben az újdonság?

Egy amerikai szakfolyóirat nemrégiben szenzációként tálalta annak a kísérletnek az eredményét, miszerint a kalóriadús takarmányon tartott állatok májában nem halmozódik fel a zsír, és nem híznak el, ha italukhoz savanyú, ecetes folyadékot kevernek. Vajon mitől újdonság ez a „felfedezés”, hiszen a növényi fűszerecetek jótékony hatását már az ókorban is ismerték. Köztudott, hogy az almaecet elősegíti a zsírok lebontását, méregtelenít, kitűnő vízhajtó, a fogyókúrázók is gyógyfüves-almaecetes teát isznak étkezés után. Az almaecetes víz önmagában is hatásos lehet, de finomabb és hatékonyabb, ha orvosi zsálya, csalán, rozmaring, aranyvessző és zsályagamandor keverékéből készített zsírégető, testsúlycsökkentő teába csepegtetve alkalmazzuk. Az almaecettel kevert takarmány vagy itatóvíz sem újdonság, Magyarországon is régóta használatos, főleg a baromfitenyészetben.

 

A gyümölcs- és fűszerecetek gyógyhatása régóta ismert


Nem csak mellnövesztő

A görögszéna (Trigonella foenum-graceum) már az ókor óta termesztett gyógynövény, nálunk inkább csak fűszerkeverék alkotórészeként ismeretes. Kedvezően hat a menstruációs panaszokra, a klimax tüneteire, és mivel ösztrogént tartalmaz, szaporítja az emlősejtek számát, így alkalmas a mell természetes nagyobbítására. Huzamos használatával egy számmal nagyobb, feszesebb mell alakítható ki. Vércukor-, vérzsír- és koleszterinszint-csökkentő hatását klinikai vizsgálatok is igazolják. Fogyasztása serkenti az idegek és az izmok működését, roborálószerként idős, lesoványodott betegeknek is javasolható. Külsőleg pépes kötés formájában bőrgennyesedés, bőrkiütések, furunkulus gyógyítására alkalmas. Az utóbbi években hajnövesztő szerként is használatos, főleg kisebb kopasz foltok kezelésére. A magokat célszerű porrá törve, kapszulázva fogyasztani, ajánlott adagja napi 1-2 db (00-s) kapszula.

 

A görögszénamag dúsítja és feszesíti a kebleket


Gyökérdrogok ideje

A természet folyamatosan festi át a zöld színben pompázó növényeket sárgára, némelyiket pirosra. A rövidülő nappalok és a hűvös éjszakák következtében az ág és a levél szára között parafaszerű membrán képződik, mely meggátolja, hogy a gyökér által felszívott tápanyagok a levélbe jussanak. Ezért a klorofill termelése abbamarad, és attól függően, hogy milyen anyagok kerülnek túlsúlyba a levélben, olyan színűvé válik. Ha karotinból van sok, a levelek sárga színűek lesznek, ha cukor halmozódik fel, a levelek pirosas színt vesznek fel. A gyógynövények gyökereiben is ilyenkor van a legtöbb hatóanyag, ezért a két-három éves gyökérdrogokat most érdemes kiásni és feldolgozni (pl. bíbor kasvirág, nadálytő, kálmosgyökér, macskagyökér, angyalgyökér, lestyán, bojtorján stb.).

A nyírfa levelei ősszel sárgára színeződnek

M. A.
XV. évfolyam 11. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.