Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2009. október

Újdonságok – érdekességek – receptek gyógynövénykedvelőknek


Bíbor kasvirág, a legértékesebb hazai immunerősítő növényünk

 

Növényi szimulánsok

A Bayreuthi Egyetem botanikusai Ecuadorban tanulmányozták az esőerdő aljnövényzetét, és olyan furfangos lágyszárú növényre találtak, amely betegnek tetteti magát. Az aknázómoly ugyanis csak az egészséges leveleket rágja, ezért ez a növény olyan mintázatú leveleket fejlesztett ki, amelyek úgy néznek ki, mintha már megtámadta volna ez a káros lepkeféle. Így sikerült megtéveszteni ezt a veszedelmes kártevőt, mely sajnos hazánkban is jelen van, és az önálló védekezésre képtelen, gyönyörű vadgesztenyefáinkat is súlyosan veszélyezteti.

Veszélyeztetett vadgesztenyefáink értékes drogot szolgáltatnak érproblémák ellen

 

Egészséges vagy káros?

Ember legyen a talpán, aki az egészséges életmóddal kapcsolatos ellentmondó közlések közt el tud igazodni. Idáig úgy tudtuk, hogy a C- és E-vitaminhoz hasonló antioxidánsok erősítik az immunrendszert, késleltetik az öregedést és számos betegség kialakulását. Michael Ristow, a Jénai Egyetem táplálkozáskutatója nemrég megjelent tanulmányában most azt állítja, hogy a C- és E-vitamint tartalmazó növényi anyagok és készítmények gátolják a sport egészségre gyakorolt jótékony hatását és növelik a cukorbetegség kialakulásának veszélyét. Szerinte hosszú távon a szabad gyökök oltóanyagként hatnak az oxidatív stressz ellen, így elpusztításuk rongálja szervezetünk védőmechanizmusát. Most akkor a szabad gyökök hasznosak vagy károsak? Mellőzzük a C- és E-vitamin-tartalmú gyümölcsök, gyógynövények fogyasztását, és várjuk meg, amíg rehabilitálják ezeket, mint nemrégiben a tojást és a vajat?

 

A homoktövislé mézzel keverve védi a gyermekek egészségét is

 

A vírusok már a spájzban vannak

Immunrendszerünk éjjel-nappal dolgozik, eltakarítja a betolakodó kórokozókat, betegség rendszerint akkor alakul ki, ha az immunrendszer támogatás nélkül marad. A támogatás egészséges életmóddal, rendszeres mozgással és bizonyos gyógynövények alkalmazásával érhető el. Az influenzafertőzés megelőzésére, a már kialakult betegség súlyosságának csökkentésére és idejének lerövidítésére legalkalmasabb gyógynövény a bíbor kasvirág, melyből érdemes tinktúrát készíteni. Megelőzésre 3x10-20 csepp ajánlható, a fertőzés észlelése után óránként vegyünk be 10-20 cseppet. Jó kiegészítője a magas C-vitamin- tartalmú homoktövis bogyójának présleve vagy kapszulázott magolaja.

A homoktövis magas vitamintartalma támogatja immunrendszerünket minden betegséggel szemben

M. A.
XV. évfolyam 10. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.