Házipatika

Természetes immunerősítők

Régi-új, szelíd gyógyfüves gyógyszerformák az öngyógyításban füvesasszony módra

Mottó: "Már öt négyzetméternyi gyógynövénykert birtokában sokat tehet az ember önmagáért, viruló egészségéért." (Maurice Messegue)


 

Bíbor kasvirág

 

Mindannyian természetes védelemmel születünk a betegségekkel szemben, hogy ki hányszor betegszik meg, az döntően immunrendszere fitten tartásától és életmódjától függ. A teljes értékű táplálkozás, a vitamin-, ásványianyag- és nyomelemtartalmú gyümölcsök és zöldségek fogyasztása, a rendszeres mozgás, a stressz kerülése és a megfelelő időtartamú regeneráló alvás mind erősítik immunrendszerünket. A gyógynövények közül bizonyítottan jó néhány növény rendelkezik értékes immunerősítő anyagokkal, ezekből érdemes évente 3-4 alkalommal egy-egy hónapos kúrát végezni.

 

Immunerősítő illatos gyógyteakeverék: bodzavirág, borsmentalevél, csalánlevél, hársfavirág keverékéből 1 evőkanálnyit leforrázunk 1,5 dl forrásban lévő vízzel, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Ízlés szerint mézzel és citrommal ízesítve fogyasztjuk. Fertőzések megelőzésére, influenzajárvány esetén gyermekeknek is adható.

 

 

 

1. kép: Medvehagyma
2. kép: Homoktövistermés

 

Klinikailag bizonyított, hogy a BÍBORKASVIRÁG-CSEPP képes a fertőzéseket okozó vírusok, baktériumok és gombák leküzdésére, és jobb hatásfokú, mint az immunrendszert serkentő kémiai gyógyszerek. Házilag is elkészíthető: az ősszel felszedett, megtisztított és feldarabolt bíborkasvirág- gyökerekből tinktúrát készítünk, ajánlott adagja megelőzésre 3x10-20 csepp. Fertőzés észlelése esetén azonnal vegyünk be 50 cseppet, majd óránként 10-10 cseppet. Két-három nap alatt rendbe jövünk ágynak esés nélkül, érdemes kipróbálni. Az immunerősítők sorában szintén dobogós helyet érdemel a HOMOKTÖVIS TERMÉSE, mely a szervezet védekezőképességének javításán túl ajánlott gyomor- és nyombélfekélyeseknek, daganatos betegeknek, fiatalító és egyben fogyasztószer. A homoktövis szeptemberi szedését követően azonnal préseljük ki a bogyókat és az átszűrt levet fagyasszuk le. Mézzel édesítve és kristályvízzel hígítva fogyasszuk, napi 2 evőkanálnyi bőven fedezi vitaminszükségletünket. A hátramaradt héjat és magvakat kiterítve szárítsuk meg, majd daráljuk finomra, naponta 1-2 kiskanálnyit fogyasszunk belőle.

 

Gyógyhatását illetően nem marad le az immunerősítő növények közül a MEDVEHAGYMA, sőt az ellenálló képesség javításán túl még számos betegség gyógyítására alkalmas. Javítja a szív- és érrendszer működését, meggátolja vérrögképződést, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Házi kertben jól termeszthető, tavasszal frissen fogyasszuk, télire készítsünk belőle tinktúrát, melyből naponta 3x10-20 cseppet fogyasszunk. 

Makai Anna
XIV. évfolyam 11. szám

Címkék: bíbor kasvirág, gyógynövény receptek, házipatika, homoktövis, immunerősítés, medvehagyma

Aktuális lapszámunk:
2019. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.