Házipatika

Természetgyógyászat, kontra gyógyászat? Is-is? Vagy-vagy?


 

A közelmúltban megkeresett az egyik közszolgálati tévécsatorna azzal, hogy a természetgyógyászatról készítenek műsort. Kíváncsiak a véleményemre, a módszereinkre. Mivel egy munkatársukat meggyógyítottuk az allergiájából, bizalommal álltam, álltunk rendelkezésükre. Még azzal a jogommal sem éltem, hogy a kész műsort adás előtt ellenőrizzem. Belátom, hiba volt.

 

Az történt ugyanis, hogy a felvett anyagot a műsor jellegéhez megvágták, és éppen a lényeg maradt ki, amit több mint 16 éve hangoztatok. Ezért hát úgy gondoltam, leírom.

 

Mivel fontosabbnak tartom a „mit mond” helyett a „ki mondjá”-t, elmondom hát mindenkinek. Belgyógyász szakorvos vagyok, aki már a pályája elején észlelte, hogy habár természettudományos a végzettségem, a gyógyításban a 2x2 nem mindig akar 4 lenni. Természet- és tudománytisztelőként ki kell jelentenem, hogy a gyógyítás nem egyenlő a tudománnyal. Tudományos módszerekkel is meg lehet halni egy betegségben, és tudománytalanul természetgyógyászatinak titulált módszerek segítségével is meg lehet gyógyulni, mert ugye: „Medicus curat, natura sanat”! Ha a tudomány alázattal, pozitív energiával, szeretettel szolgálja a gyógyítást, akkor csodára képes: lásd a tudomány vívmányait a gyógyításban. Maholnap már rákban sem illik meghalni! Ellenkező esetben micsoda rombolást képes előidézni: lásd atombomba, avagy a kémiai ipar szolgálata, mely elhiteti, hogy a gyógyítás egyenlő a gyógyszerrel, mely elhiteti, hogy csak egyfajta, a Föld légkörét, a levegőnket, az éltető erőnket szétbombázó energiahordozó van, mely elhiteti, hogy műanyaggal kell táplálkoznunk s műanyagot ruházatul magunkra öltenünk. Amikor a bumeráng már visszaüt, már nem csak Amerikát, de Európát is természeti csapások érik, Bush elnök beismeri, hiba volt a kiotói egyezményt nem aláírni. Keserű vigasz! Kína soha nem látott erővel ontja a szén-dioxidot és a mérhetetlen mennyiségű műanyagot. Nesze neked környezet! Noha visszavonhatatlanul olvad az An­tarktisz jege, nincs tél Közép-Európában, mely elpusztítja a kártevőket, soha nem késő! Ebben a 24. óra utáni állapotban is lehet fordítani a világ szekerén!

 

Körülbelül 10 évvel ezelőtt gyógyszerellenességgel akartak megbélyegezni, eredménytelenül. Csak a nyakló nélküli gyógyszerszedéssel és a csak a gyógyítás = gyógyszerrel nem értek egyet. Fontos erről beszélni, akkor, amikor Amerikában a vezető halálokok sorába lépett a gyógyszer, illetve a gyógyszerkölcsönhatás okozta halál.

 

Visszatérve a tv-műsorra, a természetgyógyászatot igyekezett tárgyilagosan kezelni, kimondatták a definícióját, melyet azonnal el is kentek. Megszólaltattak egy tv-bemondót, akinek akupunktúrával sikerült a torokfájását elmulasztani. Bemutattak módszereket és azok árait. Egy vizsgálat kezeléssel 7000-25 000 Ft-ba kerül. Az természetesen nem tartozott a műsor profiljába, hogy összehasonlítson. Természetesen nem szóltak arról, hogy például egy csontritkulásra alkalmazott gyógyszer térítés nélküli ára 20 000 Ft. Ezzel nincs is baj, azzal azonban van, hogy nem említették meg, hogy egyik munkatársukat az allergiájából meggyógyítottuk, mert ezt is lehet! Arra ugyancsak nem futotta a műsoridőből, hogy van olyan módszer is, amely a természetgyógyászatinak nevezett módszereket a finanszírozott, a nyugati, mondhatnám kémiai, morfológiai medicinával ötvözi. A műsor magányos farkasként működő természetgyógyászati módszereket akart bemutatni, és azt nem, hogy ezek a módszerek önmagukban is holisztikusak, és akár egymás nélkül, vagy akár, mint nálunk, a Medic Poliklinikán a nyugati medicinával együtt mire képesek. Nálunk már 17. éve a betegek érdekében működik együtt több mint 20 szakorvos (belgyógyász, gégész, fogász, nőgyógyász, bőrgyógyász stb. a természetgyógyászattal, Voll-módszerrel, homeopátiával stb). Mindig a beteg, a beteg kora, állapota, betegsége, annak súlyossága szabja meg, hogy mire van szükség. Sebészeti beavatkozásra vakbélgyulladásnál, antibiotikumra, gyógyszerre komoly gennyes gyulladásoknál, keringési zavaroknál, vagy elegendőek a szelíd természetgyógyászati gyógymódok, mint a homeopátia, akupunktúra stb. Tehát nem természetgyógyászat és gyógyászat, tehát nem vagy/vagy, hanem is/is szükséges!

 

A gyógyászatról kellene csak beszélni, nem csak beszélni, de csinálni, azaz gyógyítani, és a lehető legtermészetesebb módszerekkel, hisz az ember, mint biológiai lény, a természet része.

 

Ma a pénz = Isten világát éljük, melyben a pénz nem eszköz, hanem cél. Ez az „Isten” elfeledteti velünk, hogy biológiai lények vagyunk, s hogy tönkretesszük nem csak környezetünket, de önmagunkat is.

 

Szegény természetgyógyászat! Az 1972-es Értelmező Kéziszótár még nem is említi. Az 1997-es törvénybe iktatásáig háromszor is átkeresztelték. Volt már alternatív gyógyászat, majd komplementer medicinának is titulálták. Most ismételten természetgyógyászat a neve.

 

Hol üldözték, kiátkozták, hol megtűrték, de mindig mostohagyermek maradt. Nem finanszírozott. Leszögezhetjük, hogy szükséges, ezt a tv-műsor sem tagadja. Az élet követelte ki, elemi szükséglete, hisz az élet élni akar! A beteg ember pedig meg akar gyógyulni, és ösztönösen szalad „fűhöz-fához” varga helyett a természetgyógyászhoz. Sajnos a 97-es törvény előtt sokszor kóklerek hálójában találta magát. Szerencsére egyre több és fiatal orvos nyit felé. Reménytelibb időszakot is megélt, 1-2 évvel ezelőtt, amikor a Lanctot- és Lenkei-könyvek megjelenése után konszenzuskongresszust is rendeztek számára, ahol a legkémiaibb szemléletűek lettek pártfogoltjai és ők beszéltek tudományosan a holisztikáról.

 

Sok definíciója létezik: a természet erejével gyógyít, a szervezet önregulációját segíti, azonban be kell látni, hogy gyűjtőfogalom, meg fedőnév is. Elfedi azt, hogy az ide sorolt módszerek java része energetikai módszer. Az akupunktúra, a homeopátia, a kineziológia, a reflexológia, az asztrológia, de még a fitoterápia is (mert rezgéseikkel is gyógyítanak a növények) stb. És az emberi szervezet nem energetikai rendszer? És a világmindenség nem energetikai rendszer? Ír barátaim szerint ezt csak a „vitalisták” látják, az „atomisták” nem. (Noha az atom is „él”, az elektronjai mozognak, ha nem tévedek, „pantha rei”.) Tisztán kell látni, az orvosegyetemeken energetikát nem oktatnak (megjegyzem: a 70-es évek végéig pszichológiát sem). A szemlélet kémiai és morfológiai. 5000 évvel ezelőtt a kínaiak energetikai szemléletű gyógyításukkal egészségesen tudtak tartani, sőt még megelőzni is. Gondolják, hogy XXI. században a komputerérában ez ne lenne lehetséges?

 

Tehát ha a gyógyítás teljes, holisztikus, mint amilyen a világunk, akkor a 2x2 ismét 4. Ezt a Medic Poliklinikán több mint 17 éve bizonyítjuk, a Voll-módszernek, az elektroakupunktúrának, a homeopátiának, a kineziológiának, a hagyományos orvosi szakok működésének integrálásával.

 

Ez idő alatt „spóroltunk” az OEP-nek nemcsak a vizsgálatok elvégzésével, hanem a betegek meggyógyításával, sok esetben a betegségek megelőzésével. És „spóroltunk” a bennünket választó kedves betegeinknek is, a betegséget, illetve szenvedést.

 

Minden embernek szabad akaratán múlik, hogy mi lesz vele, velünk, ülünk-e Európa úgynevezett szemétdombján és birkaként fogyasztunk, nemcsak lejárt szavatosságú, átcímkézett „élelmiszereket”, hanem a műételek mellett a képernyőkről a műéletet, műemberként. Netán több felelősséggel, kevesebb félelemmel, kilépve birkaszerepünkből, tudatunkra ébredünk, és mi döntjük el, milyen vizet fogyasztunk, valódi tápértékű és valódi táplálékot eszünk takarmány helyett, szellemünket, lelkünket mivel pallérozzuk, töltjük fel – ez a kérdés, választhatunk.

 

Heinrich Man: „Kleiener Man, was nun” 

(Mi lesz veled emberke?)

Dr. Kecskés Gabriella
XIII. évfolyam 3. szám

Címkék: természetgyógyászat

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.