Házipatika

Zöldségek a szemnek és a szájnak

Konyhakert

A kis kertekben is összeköthetjük a szépet a hasznossal. A konyhakertek ízletes zöldségekkel, illatos fűszernövényekkel és gyümölcsökkel látnak el bennünket. A haszonnövények különösen akkor érvényesülnek jól, ha a kertet alacsony sövények és ösvények tagolják jól átláthatóan. Mindegy, mekkora a telek, ötleteinket bárhol megvalósíthatjuk.


A konyhakertek létesítésénél jó lehetőség a "kert a kertben" elrendezés, a történelmi parasztkertek mintájára. A zöldségeskert önálló egység: keskeny ágyások, alacsony kerítés választja el a kert többi részétől. A zöldségeskert helye a kert legnaposabb pontján legyen, tehát ne épületek, fák, bokrok stb. közvetlen szomszédságában. Napos, de szélvédett helyen. És természetesen fontos az is, hogy a konyhából könnyen elérhető legyen, hogy gyorsan ki tudjunk lépni, ha szükségünk van pár szem eperre a desszerthez, vagy friss lestyánra, metélőhagymára a salátához.

 

Azt is érdemes meggondolni, hogy az utakra milyen burkolat kerül, ugyanis ennek a képe is hozzájárul a kert összhatásához. Praktikusak a betonlemezek, amelyek rossz idő esetén is járhatók és tisztán tarthatók, aki azonban a természetesebb anyagok híve, választhat fakéreg aprítékot, amely esőben is jól járható, és megvédi lábbelinket a sártól. A kisebb összekötő utakat nem szükséges burkolni, ezek lehetnek kitaposott ösvények, amelyek az ágyások kialakításától függően évről évre változnak. Az úthálózatot alacsony sövényekkel vagy nyári virágokkal szegélyezhetjük. Az alacsony sövények klasszikusa a nyírott buxus (buxus sempervirens), olykor találkozhatunk a hamis buxussal is (liguster), amely gyorsabban nő.

 

Az ilyen nyírott sövények azonban állandó ápolást igényelnek, tehát aki nem szeretné a nyírás állandó feladatát magára vállalni, dönthet egyes, formára nyírt buxusbokrok mellett is, amelyeket pl. a kanyarokban, sarkokban helyez el.

 

 

Füvek és száras növények: a zöldségágyás ideális keretei

További szegélynövényekként szóba jöhetnek még:

• istenfa (artemisia abrotanum),

• citromillatú vagy kerti kakukkfű (thymus spec.), 

• gamandor (teuricum spec.),

• szürke cipruska (santonila chamaecyparissus),

• izsóp (hyssopus officinalis),

• levendula (lavandula spec.).

 

E célra nagyon alkalmasak a szárasabb növények is, mint pl. a metélőhagyma vagy a sűrűn ültetett római kamilla (anthemis nobilis ’Plenum’). A sűrűn ültetett nyári virágok is szép szegélyt alkothatnak.

 

Aki nem kedveli a tiszta, szabályos vonalakat, alacsony növényeket engedhet szabadon növekedni és így is keretezheti konyhakertjét, erre alkalmasak az alacsony potentillafajták (potentilla fruticosa) vagy az alacsony növésű bokorrózsák.

 

Az egészen apró kertben a növények helyett alkalmazhatunk e célból holt anyagokat is, és a kertrészeket alacsony kerítéssel, kőszegéllyel, fűzfafonattal stb. keríthetjük el.

 

 

Magasabbra növő növények, mint formai elemek

A szegélyező növényekkel kombinálva vagy akár önállóan is alkalmazhatunk magasra növő vagy futó növényeket is, pl. bogyós gyümölcsök szárait vagy rózsát, karóra, cölöpre futtatva vagy kis fára emlékeztető alakban nevelve. Különösen kis kertekben optimálisan tudjuk így a rendelkezésre álló teret kihasználni. Ezek a növények az ágyások szélén állhatnak, ahol kevés fényt és tápanyagot vonnak el az ágyásban termő zöldségektől. Lábaiknál, a talajon kisebb fűszernövények, pl. menta vagy akár virágok is viríthatnak. Jó választás a fa alakúra nevelt ribizke vagy egres. A hasonlóan nevelt rózsafácskák bár igen mutatósak, de gyakran túl érzékenyek és télen elfagynak.

 

Az oszlopszerűen vagy sövényformára nevelt kisebb gyümölcsfák is szegélyez hetik az ágyásokat. A sövényformájú fák csinosan néznek ki, de metszésük szakértelmet igényel.

 

A zöldségekkel is szépen díszíthető a kert. Ehhez kaphatók "tarka", tehát szokatlan színű vagy szép növésű fajták, amelyek szépségük mellett ehetőek is.

 

A káposztafélék, különböző színű és fodrozatú leveleikkel, különösen ősszel igen mutatósak, amikor a többi növény már elvirágzott, elhervadt.

 

 

Dekoratív zöldségek: öröm a szemnek és a szájnak

A mángold, szép leveleivel és - fajtától függően, rózsaszín, sárga, fehér színben pompázó - hosszú száraival igen dekoratív eleme a konyhakertnek. További előnye, hogy egész nyáron és ősszel az ágyásban virít, és még a telet is kibírja. A biztos pontot alkothatja, míg körülötte minden változik.

 

Kora nyáron és ősszel a saláták hoznak új színeket és formákat a kert életébe. Léteznek vágó-, tépő-, fejes, batávia- és jégsaláták, többé-kevésbé fodrozott levelekkel, a zöld és a lilás színek egész skálájában. A romana- és a cukorsüveg-saláta inkább magasra nő. Ősszel az endíviafélék és a cukorsüveg-saláta fontos, mert hűvös időben is jól terem. Utóbbi még az enyhe fagyot is bírja.

 

A zöldségeskert kinézetében a pillangósvirágúak (leguminosa) is fontos szerepet játszanak, főként a babfajták, amelyek között számos olyan található, amelyeknek szép a virágzata. Igen kedves látvány a cukorborsó virága is. A csemegekukorica magas, egyenes szárával valósággal kiemelkedik az egyéb zöldségek közül. Körülbelül 2 méteres magasságával kiváló takarónövény. Igen szép díszkukorica-fajta a "tricolor", amelynek levelei zöld, fehér és piros csíkosak.

 

A tapasztalt kertész tudja, hogy a kert állandóan változik: vetés, palántázás és betakarítás váltják egymást. Növények pusztulnak, mások teljesen váratlanul kihajtanak. A kert kialakításánál tehát tudnunk kell, hogy ez nem szoba, amelyben mindennek állandó helye van. Az állandó változásban azonban szépség is van. A kertészek örömüket lelik a véletlenszerű növénykombinációkban, a levelek és virágok harmóniájában, valamint a váratlan dolgokban.

 

Statikus elemek a változásban

Az állandó változásban jó, ha van néhány állandó, statikus elem is a kertben. A buxussövények és -bokrok mellett ezek lehetnek fából, fémből vagy kerámiából készült tárgyak, építmények: cserepek, amforák, amelyeket tele is ültethetünk, vagy más funkciót látnak el, pl. fűzfaágak, amelyeken kúszó növények futnak fel. A zöldségeskertben a művészet is megjelenhet, de jó összhatást csak úgy érhetünk el, ha megmaradunk a természetes anyagoknál. 

 

Dekoratív zöldségfajták

• Kelkáposzta: ’De Pontoise 2’; hullámos levelek, vöröses szín.

 

• Kalarábé: ’Azur Star’; kék gumó, magas szár, csinos, ha zöld színű fajtákkal felváltva ültetjük.

 

• Mángold: ’Rhubarb chard’ (piros szárú, pirosan erezett levelek), ’Bright Lights’ (szára rózsaszín, fehér, krémszínű, sárga, zöldes), ’White silver’ (széles, fehér szárak).

 

• Spenót: ’Reddy’, piros szárú.

 

• Fejes saláta: ’Merveille de quatre saison’ (vöröses barna)

 

• Tépő saláta: ’Lollo bionda’, ’Lollo rosso’ világoszöld és lilás, csipkézett levelek, laza szerkezetű fejet alkot.

 

• Jégsaláta: ’Frillice’, finoman csipkézett levélszélek.

 

• Zöld káposzta: ’Redbor’ (ibolyaszín fejek), ’Pacsirtanyelv’, ’Hamburgi piac’, ’Toszkán káposzta’ (keskeny, hosszú levelek, egyenes, felfelé növő fajta).

- tamás -
XIV. évfolyam 5. szám

Címkék: házipatika, konyhakert, zöldségek

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.