Hírek

 1   2   3   4   5   ... >> 73 oldal van összesen.

Ugrás a következő oldalra:

2020. 03. 30.

„MEGHALLGATLAK” SZOLGÁLAT AUTISTA GYERMEKET NEVELŐ SZÜLŐKNEK KARANTÉN IDEJÉN IS

 

Ha autista vagy ADHD-val élő gyermeked van,

elveszettnek érzed magad a jelenlegi helyzetben, ha nehézséget élsz meg az időbeosztással, a családban felmerülő feszültségekkel, ha nem tudod, hogyan oldd meg a gyermekkel való teendőket karanténban,

MI

meghallgatunk! Segítünk, tanácsot adunk és együtt gondolkodunk veled, hogy sikerüljön átvészelni a házban töltött napokat.

 

A Nem Adom Fel Alapítvány Léleköntő Programja autizmussal és ADHD-val élő gyermekekkel és azok családjainak igyekszik segítséget nyújtani a mindennapokban.

 

A Léleköntő csapat munkatársai arra vállalkoztak, hogy mindenki számára elérhető „Meghallgatlak” szolgálatot indítanak a járvány idején. A plakáton megadott számokon reggel ½ 8 és este 8 között hívhatóak a szakemberek, akik vállalják, hogy a felmerülő problémákat, pedagógiai helyzeteket egymással is megbeszélik. A telefonálókat igény szerint tovább kísérik, E-mailes kapcsolattartásban, egyéni megoldások keresésével, szükség szerint további szakemberek ajánlásával. A gyógy- és általános pedagógiai kérdéseken túl együtt gondolkodnak pl. abban is, hogy közösségi felajánlások által hogyan találhatunk gyermekvigyázót, valakit, aki bevásárol, vagy hogyan csökkentsük gyermekünk szorongását. A legfontosabb, hogy meghallgatnak, időt szánnak ránk, jelen vannak a számunkra.

Éljünk vele!

Miért van most erre szükség?

A megszokott életritmusunk felborulása, a megtartó napi rutin, a bevált rendszer elengedése átlagemberként is komoly szorongást okoz számunkra ebben az új helyzetben. Az autizmussal élő emberek számára viszont a tervezhetőség, a napok állandóságának biztonsága életbevágó, ők sokkal érzékenyebbek a hirtelen változásokra. Így nem túlzás kimondani, hogy jelen helyzetben ők azok, akiknek a leginkább nehézséget okozhat az otthoni bezártságra való átállás…

A családok aktuális helyzetére való reagálás most különösen nagy kihívás. Hogyan dolgozzon otthonról egy szülő, akinek autizmussal élő gyermeke visszatérő sírásrohamokkal vagy éppen alvászavarral fogadja a bizonytalanságot, vagy az, akinek figyelemzavaros hiperaktivitással küzdő csemetéje éppen a szekrény tetejére mászott? Milyen megoldást találjon egy egyedülálló édesapa a mindennapi kihívásokra, akinek súlyosan fogyatékos gyermeke eddig bentlakásos iskolában tanult szeptembertől júniusig s most hirtelen bezárt az iskola?

Nincs általános javaslat, nincsen mindenkinek szóló tuti megoldás. Csak a kétségbeesett, elfáradt szülő figyelmes meghallgatása van, a közös gondolkodás, a bíztatás, az egyéni helyzetekre kidolgozott, speciális eszközök elküldése, otthoni kinyomtatása, elkészítése.

 

Kik a „léleköntők”?

Hivatásuk lényege, hogy önkéntesek bevonásával, intenzív fejlesztő program kialakításával, a szülők képzésével, a velük való nagyon szoros közös gondolkodás erejével egy biztonságosan érthető környezetet teremtsenek a gyermeknek. Állandó emberi és szakmai hátteret nyújtanak a szülőknek, ahol a család helyzetére való egyéni, kreatív megoldások keresésével mindig az éppen felmerülő kérdésekre keresik a választ - szakember, önkéntes, szülő együtt, közösségben gondolkodva

A Léleköntő csapat gyógypedagógusokból, mentálhigiénés szakemberből, pszichológusból álló közösségének munkájáról bővebben a https://nemadomfel.hu/lelekonto/ honlapon olvashatnak.

 

 

» Részletek

2020. 03. 30.

A kevesebb fogyasztás szabadabbá tesz

A főképp az iparosodott országokra jellemző túlzott fogyasztás több természetes erőforrást emészt fel, mint amennyit a Föld pótolni képes.

 

» Részletek

2020. 03. 28.

Napi két üdítőital megrövidíti az életünket

Tizenhét százalékkal magasabb azok halálozási rizikója, akik rendszeresen naponta legalább fél liter üdítőitalt isznak, azokhoz képest, akik havonta egy pohárnál kevesebb ilyen italt fogyasztanak.

 

» Részletek

2020. 03. 27.

Teltségérzés? Puffadás? Parádi kénes gyógyvíz a megoldás!

Az ünnepi konyha ínycsiklandozó finomságai sokszor túlevésekre csábíthatnak bennünket, és az emésztő rendszer túlterhelése esetén gyakran jelentkezik tünetként teltségérzet, puffadás. A túlterheléses gyomor-bélhurut kezelésére naponta 1-2-szer 1-2 dl gyógyvíz elfogyasztása ajánlott.

 

» Részletek

2020. 03. 26.

Maradjanak otthon és olvassák a Természetgyógyász Magazint!

 

Kedves Olvasóink!

 

Mindennapi életünket alaposan felborította a koronavírus járvány, és az ezzel járó korlátozó intézkedések sorozata. A vállalkozások jelentős része gazdasági válsággal küzd, a különböző hírcsatornákon egész nap ontják a riasztó híreket, az európai országokban és főleg Olaszországban bekövetkező egyre több haláleset mindannyiunkat riadalommal tölt el. Kényszerű kelletlen bezárkózunk otthonunkba, home office-ban dolgozunk, és azért imádkozunk, hogy szeretteinkkel együtt sikerüljön megúszni a járványt.  Igen, félünk, jóllehet sokan túlzottnak és pánikkeltőnek titulálják az eddig ismeretlen vírus veszélyét, és a félelem immunrendszert gyengítő hatására, valamint állóképességünk erősítésének fontosságára hívják fel a figyelmet.

Éppen ezért most különös jelentőséggel bír, hogy túlélésüket ne csak élelmiszerek felhalmozásával próbálják biztosítani, hanem például olyan sajtótermékek olvasásával, mint a Természetgyógyász Magazin.  Ha néha elmennek vásárolni, vagy valaki megteszi ezt helyettük, ne felejtsék el felírni a listára kedvenc Magazinjukat, ami most igazán hasznos és fontos segítőtársuk, lelki támaszuk lehet.  Havonta 790 Ft-ért, mindössze 3 gombóc fagyi áráért olyan szellemi muníciót kapnak, amellyel az internetes híroldalak nem tudnak versenyezni, hiszen az autentikus források és szerzők annyi újszerű, testi-lelki egészséget szolgáló információval szolgálnak, amelyek ilyen válságos helyzetben is nagyon fontosak lehetnek mindenki számára.

A Természetgyógyász Magazin márciusi száma még két napig kapható a megfogyatkozott árushelyeken (áruházláncok, élelmiszerboltok, benzinkutak stb.), az áprilisi szám pedig március 28-án, szombaton kerül utcára.

Ne felejtsék el megvásárolni a Magazint! És köszönjük, hogy hűséges olvasóink maradnak!

 

A Szerkesztőség

 

» Részletek

2020. 03. 25.

Koronavírus járvány az asztrológia tükrében

Többekben felmerült a kérdés, hogy vajon lehet-e látni az asztrológia segítségével, hogy hogyan alakul világviszonylatban és Magyarországon a koronavírus járvány terjedése. A válasz igen, vannak egyértelmű tendenciák, amelyeket jól mutat a horoszkóp.

» Részletek

2020. 03. 24.

Kedves Olvasóink!

Felhívjuk a figyelmüket a digitális újságolvasás előnyeire és az otthonról történő biztonságos vásárlás lehetőségére.

» Részletek

2020. 03. 24.

Dr. Házi Edina gyógyszerész, kutató-fejlesztő véleménye és tanácsai a koronavírus kapcsán

 

A jelenlegi helyzet okot adhat a pánikra, mégis azt gondolom, hogy a higgadtság jelenti a legnagyobb segítséget. Sok infót olvasunk pro és kontra, mégis az igazi segítség nagyon kevés. Szükség van rá.

 

» Részletek

2020. 03. 23.

Nature Medicine, Stanford Egyetem - Korona vírus hisztéria válogatás!

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos, egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora a nemzetközi tudományos élet híreiből válogat.

» Részletek

2020. 03. 23.

Gyors segítség a fájdalmas, merev izmoknak

A civilizált ember átlagosan napi 6-10 órát tölt ülő helyzetben. Ennek hatására bizonyos izmok megmerevednek és fájdalmassá válnak. A feszesség masszírozással feloldható, de a hétköznapokban ez általában nehezen megoldható.

 

» Részletek

2020. 03. 21.

Megszívlelendő információk, egy patológus levele:

Ahogyan néhányan emlékezhetnek rá, amikor én a Californiai Egyetem patológus professzora voltam San Diegoban, akkor egyike voltam azon első virológusoknak, akik a korona vírusokkal foglalkoztak a 70-es években. Elsőként mutattam ki és határoztam meg a korona vírus génjeinek számát. Azóta folytattam a koronavírus témát, és tanulmányoztam a korona vírusoknak különböző állati forrásokról humán populációra történő terjedését (SARS, MERS).
A betegségnek az USA-ban való elterjedésére vonatkozó jelenlegi előrejelzések csak valószínűséget mutatnak, annak megfelelően, hogy elégtelenek a világból származó adatok, de most a legvalószínűbbnek az látszik, hogy a széleskörű elterjedése március, április közepén, végén várható.
Itt közlöm az általam jelenleg is végrehajtott megelőző és védekező intézkedéseket, amelyeket most teszek és amelyeket tenni is fogok. Ezek ugyanazok a megelőző eljárások, amelyeket jelenleg az influenza szezonban alkalmazok, kivételt képez a maszk és a gumikesztyű.


Ezek a következők:
- Ne legyen kézfogás. Helyette öklözés, könyök összeütés, enyhe meghajlás, stb.
- Hajlított ujjízületekkel (kéz ökölben) érintsük a villanykapcsolókat, a lift gombjait stb. Tankolásnál az üzemanyagtöltőt papírzsebkendővel, papírszalvétával, vagy műanyag egyszer használatos kesztyűvel fogjuk meg. (Vagy bízzuk a benzinkutasra. A fordító). Az ajtókat ököllel vagy könyökkel nyissuk, ne fogjuk meg a kilincset vagy fogantyút, ha csak egy mód van rá. Különösen fontos ez toilettek, posta-és egyéb hivatalok esetében.
- Használjunk fertőtlenítő kendőt, töröljük le a bevásárló kosarak fülét, a bevásárló kocsik fogantyúját, és ha van, a gyerek ülést és annak fogantyúját is.
- Mossunk szappannal kezet 10-20 másodpercig, és/vagy használjunk egy 60%-nál magasabb alkohol alapú kézfertőtlenítőt minden esetben, ha bármilyen aktivitásból hazaérünk, minden olyan helyről, ahol más emberekkel együtt lehettünk.
- Tartsunk egy-egy palack fertőtlenítő oldatot elérhető helyen az otthonunk minden bejáratánál. Hasonlóképpen tartsunk egy másik palackot az autóban, annak érdekében, hogy ha bármilyen eszközt (kormány, sebváltó) megérintünk, és közvetlen utána nem tudunk kezet mosni, akkor ezt alkalmazzuk.
- Ha lehetséges köhögjünk és tüsszentsünk eldobható kendőbe vagy papírzsebkendőbe, és a papírzsebkendőt rögtön dobjuk valami gyűjtőbe. Ha erre nincs mód, mert például olyan hirtelen jön a köhögési inger, akkor a könyökhajlatba köhögjünk és ne a kezünkbe, ezzel ugyanis a következő pillanatban valamit meg fogunk fogni. Viszont ezzel kapcsolatban tudnunk kell, hogy a ruhán a fertőző ágens (a vírus) egy hétig is fertőzőképes maradhat.

 

Amiket vásároltam és tároltam előkészület gyanánt pandémia esetére az USA-ban:

Latex vagy nitril latex egyszer használatos kesztyűket vásárláshoz, tankoláshoz és más olyan tevékenységekhez, amelyek során kapcsolatba kerülhet az ember fertőzött tárgyakkal. Megjegyzendő, hogy a fertőzés a köhögés és tüsszentés nagy cseppjeivel terjed. Ez azt jelenti, hogy maga a levegő nem fertőzheti meg az embert. Olyan felület azonban, ahol az említett cseppek megtapadhatnak körülbelül egy hétig fertőző maradhat.
Minden, ami egy fertőzött emberrel kapcsolatba kerül, az gyakorlatilag egy hétig fertőzöttnek tekinthető, és fertőz is. A vírus az különböző tárgyak felületén van, és így nem jöhet létre fertőzés, csak ha valaki direkt és egyenesen az arcunkba köhög vagy tüsszent. Ez a vírus kizárólag a tüdő sejtekhez kötődő receptort tartalmaz, így csak a tüdőt fertőzi meg. A fertőzés egyetlen lehetséges útja az orron vagy a szájon keresztül, illetőleg a kéz segítségével, vagy ha ráköhögés útján ezeken keresztül fertőződik meg az ember.
Sebészeti maszkokat is alkalmazok, azonban csak abból a célból, hogy saját magam ne nyúljak az arcomhoz vagy a szájamhoz. Fontos tudni, hogy naponta körülbelül 90-szer nyúlunk az orrunkhoz és a szájunkhoz, anélkül, hogy ezt tudnánk. A vírus csak ezen keresztül tud fertőzni, mert tüdőszövet specifikus. A maszk tehát attól nem véd, hogy ha ránk köhögnek vagy ránk tüsszentenek, akkor ne juthasson be vírus az orrunkba vagy a szájunkba. Attól azonban véd, hogy távol tartsuk saját magunkat a szájunktól és az arcunktól.
Szerezzünk be kézfertőtlenítőt és latex vagy latex nitril egyszer használatos kesztyűket, méghozzá a családnak megfelelő nagyságúakat. A kézfertőtlenítő alkohol alapú legyen és legkevesebb 60%-nál magasabb alkoholtartalmú. Szerezzünk be cink tartalmú szopogató tablettákkat. Ezekről a tablettákról bizonyították, hogy hatékonyan blokkolják a koronavírus és más vírusok szaporodását a torokban és a nasopharynxban. Használjuk ezeket a szopogatós tablettákat bármilyen vírusfertőzés vagy megfázás kezdeti tüneteinél. Naponta néhány alkalommal - legjobb hanyatt fekve, lassan szopogatni, hogy a torokban és a nasopharynxban összegyűljön egy kis folyadék a tablettából. Pl. Cold Easy tabletta, azonban van jó pár másféle is.

Remélem, ahogy nagyon sokan mások is, hogy ez a pandémia (világjárvány) észszerű keretek között lesz tartható, AZONBAN én személyesen nem hiszem, hogy így lesz. Az EMBER még soha nem találkozott ezzel a kígyóhoz társult vírussal ezelőtt, és ezért nem rendelkezünk semmi védekező mechanizmussal ellene. Világszerte óriási erőfeszítések történnek, hogy megértsük ennek a vírusnak a molekuláris és klinikai virológiai tulajdonságait. Már eddig is hihetetlen mennyiségű molekuláris, genomikai, strukturális és virulenciával kapcsolatos ismeret halmozódott fel ezzel a vírussal kapcsolatban. Azonban semmilyen gyógyszer, semmilyen vakcina nem létezik jelenleg, amely képes lenne megvédeni minket, vagy korlátozhatná a fertőzés terjedését közöttünk. Jelenleg csak tüneti támogatás alkalmazható a vírusfertőzés esetében.
Remélem, hogy ezek a személyes gondolatok segítséget fognak nyújtani ebben a potenciálisan katasztrofális világjárványban.

Sok szerencsét MINDNYÁJUNK-nak!

JIM James Robb, MD FCAP

» Részletek

2020. 03. 19.

Öt méregtelenítő eljárás

Aki kivezetéssel, méregtelenítéssel és az anyagcserével foglalkozik, hamar ráébred, hogy a korunkra jellemző túlkínálat és habzsolás közepette különösen fontos az „elimináció”, azaz az elhagyás, kihagyás rendszeres alkalmazása. Már az ókori orvosok is a túlzásban látták minden betegség okát. E felismerés alapján alkotta Hippokratész (Kr. e. 460–370) a „diaita” szót, amely az egészséges étrendnél sokkal többet jelentett, a legszélesebb értelemben vett egészséges életvitelt.

 

» Részletek

2020. 03. 16.

Hogyan kerülhetjük el a koronavírus fertőzést? Miért lett belőle világjárvány?

 

A koronavírussal kapcsolatban a legátfogóbb írás, Michael Chen-től, a Stanford Kórház egy vezetőtestületi tagjától származik, amely a csoportjának a kutatási eredményein alapul. Az ő visszajelzésük a koronavírusra a következő:

» Részletek

2020. 03. 16.

Időszakos böjt

Újabban mindenki az időszakos böjtölésről beszél. Ez a táplálkozási trend holisztikus módon segít elérni a kitűzött súlyunkat, és – ellentétben más diétákkal – megfiatalítja a sejteket. Mindegy, hogy órákon vagy napokon keresztül böjtölünk, tartósan javíthatunk az egészségünkön.

 

» Részletek

2020. 03. 12.

A szülők nem veszik eléggé komolyan az okostelefonok mértéktelen használatát

A szülők hajlamosak nem tudomást venni gyermekeik mértéktelen médiafogyasztásának negatív hatásairól – állapították meg egy német kutatás kapcsán. A kutatók 100 gyermekorvost kérdeztek meg, akiknek háromnegyede azt állítja, hogy a szülők bagatellizálják gyermekeik médiahasználati szokásait.

 

» Részletek

2020. 03. 11.

Kinek a gondolkodása marad fiatal idősebb korban is?

A Dortmundi Egyetem Munkaügyi Leibnitz-kutatóintézete azt vizsgálta, milyen körülmények hatására őrzi meg valaki szellemi frissességét késő öregkoráig. A kedvező előfeltételek közé sorolható a magas képzettség és a magas IQ-hányados, továbbá az idegen nyelvek gyakori használata.

 

» Részletek

2020. 03. 09.

Nature Medicine - Mesterséges korona vírus lehet a pánik kiváltója

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos, egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora a nemzetközi tudományos élet híreiből válogat.

» Részletek

2020. 03. 09.

Javul a prognózis a jó táplálkozás hatására

Svájci kutatók 8 kórház 5015 páciensének adatait megvizsgálva megállapították, hogy közülük 2088 személy nem megfelelő módon táplálkozott.

 

» Részletek

2020. 03. 05.

A zöld hályognak köze van a kialvatlansághoz

 A zöld hályogban (glaukóma) szenvedők többsége egyben alvászavarban is szenved. Egy a közelmúltban végzett kutatás eredménye szerint az elalvási és/vagy átalvási problémák kapcsolatba hozhatók a glaukómával.

 

» Részletek

2020. 03. 05.

Szepes Mária Alapítvány 1%

 

Kérjük, adója 1%-ával támogassa a Szepes Mária Alapítvány munkáját, a gyerekeket, felnőtteket egyaránt megszólító Szepes Mária író hagyatékának gondozását, továbbadását.

» Részletek

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.