Hírek

 1   2   3   4   5   ... >> 61 oldal van összesen.

Ugrás a következő oldalra:

2019. 01. 22.

Az agy működése meghatározza a személyiséget?

Az a felismerés, hogy az emberek személyiségükben különböznek egymástól, egyidős kell legyen fajunkkal, hiszen már az állatok is ahhoz igazítják viselkedésüket, milyennek ismerik a másikat. 

» Részletek

2019. 01. 21.

Hóbortok, szeszélyek és kényszerek

Biztosan nekünk is vannak olyan szokásaink, rituáléink, amelyekhez ragaszkodunk. Ezzel nincs is semmi gond. A probléma ott kezdődik, ha ezek a cselekedetek befolyásolják a mindennapjainkat. Ha például újra és újra ellenőriznünk kell, hogy bezártuk-e az ajtót. Ez időt vesz el tőlünk, és igénybe veszi az idegeinket is. Ám erre is van megoldás. 

 

» Részletek

2019. 01. 18.

Összhangban az évszakokkal: a tél

Testünk minden funkciója szezonális ritmusokat követ ‒ az egyik évszakban aktív, míg a másikban pihen és regenerálódik. A tél a testi és szellemi visszahúzódás és pihenés időszaka. Ilyenkor szív- és érrendszerünk és izmaink regenerálódnak, ugyanakkor immunrendszerünk, pajzsmirigyünk, emésztőszerveink és veséink kifejezetten aktívak.

 

» Részletek

2019. 01. 17.

A vadon termő gombák radioaktívan szennyezettek?

Még most, 32 esztendővel később is érezhetők a csernobili atomkatasztrófa következményei. Ezt bizonyítják a német Szövetségi Sugárvédelmi Hatóság mérései, amelyek szerint 

 

» Részletek

2019. 01. 15.

Hogyan erősítsük az immunrendszerünket? 2 rész

Az elmúlt télen különösen súlyos influenzajárvány szedte áldozatait. Az idei sem várat sokáig magára. A jó hír, hogy megfelelő módszerekkel védekezhetünk ellene, ha immunrendszerünket felvértezzük a kórokozók támadásai ellen. Bármely módszert is választjuk, fontos a pozitív motivált hozzáállás és az életöröm.

 

» Részletek

2019. 01. 14.

A hátgerinc és a szervi megbetegedések kapcsolata

Gerincünk az egyik legfontosabb testrészünk, amely támasztja, tartja felsőtestünket, ugyanakkor gerincvelőnk a központi idegrendszer része, amelyből sok fontos idegpálya indul ki. A gerincoszlop mellett húzódó úgynevezett szimpatikus dúclánc szintén rendkívül fontos, hiszen számtalan testi funkciónkat irányítja. Rengeteg betegséget okozhat, mégsem fordítunk rá kellő figyelmet. 

 

» Részletek

2019. 01. 13.

Bach-féle elsősegélycseppek negatív lelkiállapotokra

Dr. Edward Bach angol homeopata orvos 90 évvel ezelőtt vadon termő növényekkel kezdett kísérletezni. Az általa kifejlesztett virágesszenciák közül különösen egy lett rendkívül népszerű világszerte, az úgynevezett elsősegélycseppek, angol nevén Rescue drops. Lelki, érzelmi sokk esetén gyorsan segít helyreállítani a lelki egyensúlyt. Lámpaláz, félelmek, szorongás esetén szintén kiváló hatású.

 

» Részletek

2019. 01. 12.

Nélkülözhetetlen lakótársaink: a baktériumok

Egyesek a cipőnk talpán behordott piszokkal jutnak a lakásunkba, de legtöbbjük állandóan jelen van a bőrünkön és a testünkben. A baktériumokról van szó. A legtöbben veszedelmes kórokozókat látnak bennük, amelyeket tűzzel- vassal irtani kell. Pedig nélkülük nem létezne élet a Földön.

 

» Részletek

2019. 01. 11.

Samsara Boulevard: A harmónia hangjai

Ha igaz – márpedig erre tudományos bizonyítékok vannak ‒, hogy voltaképpen rezgések halmaza vagyunk, akkor nem csoda, ha sejtjeink reagálnak a Samsara Boulevard zenéjére. Amikor hallgatom őket, mintha érezném, ahogyan rendeződnek az amplitúdók, kitisztul a fejem és megnyílik a lelkem – nincs más, csak a jelen és a ritmus, a kristálytiszta énekhang és a dobok, a gitár és a fuvola hangja… távolodik minden más, csak a rezgés marad… Olyan négy ember hozza létre ezt a harmóniát, akik harmóniában vannak önmagukkal és egymással, a környezetükkel és a világgal. A koncert után az együttes választotta szószólójukkal, Ölvedi Gáborral beszélgetünk. 

 

» Részletek

2019. 01. 10.

A 2-es típusú cukorbetegség megállítható

Szigorú diétával és a testsúly csökkentésével a kezdődő 2-es típusú („időskori”) cukorbetegség visszafordítható – állapították meg a „Diabetes Remission Clinical Trial” (DiRECT) elnevezésű kutatás vezetői. 

 

» Részletek

2019. 01. 08.

Nutrigenetika és nutrigenomika

A nutrigenetika és a nutrigenomika két, viszonylag új tudományág, amelyek tárgya a táplálkozásmód és a gének működése közötti összefüggések kutatása. Miként módosítja étrendünk génjeink működését és viszont, mennyiben határozza meg genetikánk, hogy mit eszünk? Genetikai vizsgálatok alapján újfajta étrendeket lehet kidolgozni a fogyni vágyóknak. 

 

» Részletek

2019. 01. 07.

Mennyi vizet igyunk naponta?

Lapunk karácsonyi fesztiváljának egyik legmeghökkentőbb és legnagyobb vitát kiváltó előadása Boros G. Lászlóé, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem professzoráé volt, aki arra a kérdésre válaszolt, mennyi vizet igyunk naponta ahhoz, hogy megőrizzük az egészségünket. 

 

» Részletek

2019. 01. 04.

A zöld tea serkenti a gondolkodást

Kínai kutatók 48 000 személy bevonásával végzett mérések eredményeként kiderítették, hogy aki rendszeresen zöld teát iszik, jelentősen csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát, ugyanakkor javítja szellemi képességeit.

 

» Részletek

2019. 01. 02.

Hátfájás: felesleges túldiagnosztizálás

Minden második felnőtt rendszeresen panaszkodik alsó háti fájdalmakra. A kiváltó okok legalább annyira sokfélék, mint a kezelési opciók. 

 

» Részletek

2019. 01. 01.

Környezetszennyező műanyagok

A mikroszkopikus szemcseméretű műanyag (mikroplasztik) nem csak a világtengerekben, hanem szó szerint mindenütt jelen van. 

 

» Részletek

2018. 12. 31.

A stressz hatása a cukoranyagcserére

A krónikus stressz sokféle pszichés betegség, pl. a depresszió fontos rizikófaktora. 

 

» Részletek

2018. 12. 29.

Kéz a kézben: romantikus és csökkenti a stresszt

Aki túlterheltnek, fáradtnak és kimerültnek érzi magát, mintha kifacsarták volna, bújjon partneréhez. A fizikai érintkezés és közelség hatására jelentősen csökken a stressz szintje – állítják a Chicagói Egyetemen működő Family Institute kutatói.

 

» Részletek

2018. 12. 28.

A humor a legjobb stressz ellen

Már egy csipetnyi munkahelyi humor is segíthet megbirkózni az agresszióval és a stresszes helyzetekkel – jelentették az Australian National University kutatói. A vicces, vidámságot hozó stimulusok sokat segíthetnek az agresszív viselkedéssel konfrontálódó dolgozóknak. 

 

» Részletek

2018. 12. 27.

Taj-csival megelőzhetők az időskori esések

Aki hetente kétszer hatvan percig taj-csi gyakorlatokat végez, jelentősen csökkentheti az elesés, ill. az abból fakadó sérülések veszélyét – állapították meg az Oregoni Egyetem kutatói 670 megfigyelt személy adatai (átlagéletkoruk 78 év) alapján.

 

» Részletek

2018. 12. 23.

Karácsonyi Szeretetlakoma (nem csak) a Blaha Lujza téren

 Küldj Te is jókívánságot a szeretetfára! 

Több száz tonna tartós élelmiszert és több ezer tál meleg ebédet oszt ki idén is az Ételt az Életért Alapítvány, emellett idén a „Küldj jókívánságot a szeretetfára” elnevezésű akcióval szeretnék felhívni a figyelmet a gondoskodás erejére. Az adventi akciók csúcspontja a Blaha Lujza téri ételosztás lesz.

 

» Részletek

Aktuális lapszámunk:
2019. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.