Hírek

 1   2   3   4   5   ... >> 65 oldal van összesen.

Ugrás a következő oldalra:

2019. 07. 20.

Beszélgetés dr. Csernus Imrével, a kíméletlen pszichiáterrel

Régóta vágytam erre a találkozásra, ugyanakkor tartottam is tőle. Ez a szókimondó fickó már abból leméri, ki vagyok, ahogyan kezet fogunk, ahogy leülök, ahogy rámosolygok. Ki szereti, ha a veséjébe látnak, pláne, ha hallania is kell az igazságot? Nem kell. Csak annak, aki akarja. Például aki olvassa a könyvét. A beszélgetés végére rájövök: Csernus Imre véleménye nem ítélkező, sokkal inkább elgondolkodtató. Jó olyannal beszélgetni, aki elfogadja saját magát, ezáltal elfogadja a másikat is, és kimondja, amit gondol. Nincsenek játszmák, minősítések, csak két kíváncsi ember.

 

» Részletek

2019. 07. 19.

A FDA-vezér a Pfizer igazgatója lett

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos, egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora a nemzetközi tudományos élet híreiből válogat.

» Részletek

2019. 07. 17.

Mayr-kúra hölgyeknek

A nők egészségügyi, betegségmegelőzési szempontból különböznek a férfiaktól: Laborvizsgálati leleteik közül kiemelendő a vércukorszint. Akkor is normális éhomi vércukorszintet produkálnak, amikor már kialakult náluk a cukorbetegség.

 

» Részletek

2019. 07. 16.

Csődöt mondott a kínai babáknak AIDS ellen adott módosított gén

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos, egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora a nemzetközi tudományos élet híreiből válogat.

» Részletek

2019. 07. 15.

Probiotikum minden mennyiségben?

Az emberek érthető módon szeretnének egészségesebbek lenni, kevésbé érthető, miért hiszik, hogy ehhez elég csak bogyókat beszedni.

 

» Részletek

2019. 07. 13.

A menstruációs panaszokat enyhíti az alkoholmegvonás

Minden negyedik-ötödik szülőképes korban lévő nőt rendszeresen kínoz a menstruációt megelőző napokban fellépő hangulatingadozással, depresszióval, hátfájással, emésztési zavarokkal, emlőfeszüléssel járó premenstruációs szindróma (PMS).

 

» Részletek

2019. 07. 10.

A ballasztanyagok meghosszabbítják életünket

Az eddigi legnagyobb kutatás keretében 243 egymástól független, a ballasztanyagok egészségünkre gyakorolt hatásait vizsgáló klinikai kísérlet eredményeit hasonlították össze új-zélandi tudósok.

 

» Részletek

2019. 07. 08.

A kipufogógázok súlyosbítják az ekcémát

Német kutatók annak jártak utána, vajon a légszennyezés milyen hatással van a neurodermatitisznek is nevezett atópiás ekcéma kialakulására, illetve a betegek állapotára.

 

» Részletek

2019. 07. 04.

A csillagfürt értékes gabonapótló

A csillagfürt olyan növény, amely különleges figyelmet érdemel. A szója, a rizs, a mandula és a kókusz alternatívája lehet, ökológiai előnyökkel bír, és hozzájárulhat a fenntartható mezőgazdaság és élelmiszer-termelés megvalósításához.

» Részletek

2019. 07. 03.

Vegetáriánus életmóddal kevesebb vizet pazarolunk

Egy átlagos európai polgár naponta kb. 4000 liter vizet fogyaszt – ha figyelembe vesszük az általa megevett élelmiszerek termelésekor felhasznált vízmennyiséget is.

 

» Részletek

2019. 07. 01.

Quinoa: vasban gazdag, melegítő hatású gabonaféle

A quinoa nevű álgabona 100 grammonkénti 4,6 g vastartalmával kimagaslóan jó étrendi vasforrás. Ezen kívül gazdag fehérjékben (13,6%) is.

 

» Részletek

2019. 06. 27.

A nevetés a legjobb orvosság

Az igazi humor, ha valaki saját magán is tud nevetni. Ez az olykor egyáltalán nem nevetséges munkahelyi szituációkra is érvényes.

 

» Részletek

2019. 06. 23.

Az alkalmazottak helytelenül ítélik meg mozgásigényüket

Az üzemek és állami hivatalok alkalmazottainak 92%-a úgy véli, hogy eleget mozognak.

 

» Részletek

2019. 06. 21.

A Duchenne típusú izomsorvadás "forradalmi" génterápiája májméreg!

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos, egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora a nemzetközi tudományos élet híreiből válogat.

» Részletek

2019. 06. 21.

Az élelmiszerek cukortartalmát rosszul becsülik meg

Legtöbbünk jóval több cukrot fogyaszt, mint gondolná – állapították meg a Mannheimi Egyetem és a Max Planck Intézet kutatói.

 

» Részletek

2019. 06. 19.

Korunk spirituális válsága

Sokunknak okoznak szenvedést napjaink posztmodern világának kihívásai. Ez megnyilvánulhat lelki és testi tünetekben egyaránt. Megoldást azonban sem szokványos orvoslás, sem pszichoszociális megközelítés nem kínál, azt sokkal inkább az ember szellemi dimenzióiban kell keresni.

 

» Részletek

2019. 06. 17.

D-vitaminnal dúsított gombák – áldás csontjainknak

Újabban már kaphatók UV-fénnyel kezelt csiperkegombák, amelyek jellegzetessége, hogy a szokásosnál több D-vitamint tartalmaznak.» Részletek

2019. 06. 14.

Humusz előállításával a szén-dioxid-kibocsátás ellen

A német Szövetségi Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Minisztérium felmérése szerint Németországban 2018-ban is csökkent a termőtalaj mennyisége és annak termőképessége.

 

» Részletek

2019. 06. 12.

Olvasói posta

Dr. Borbély Katalin háziorvos:

 

 

 

Tisztelt Szerkesztőség! Tisztelt Főszerkesztő!

 

Levelem megírására az késztetett, hogy egy rendkívül érdekes cikket találtam a Természetgyógyász Magazin 2019/05 XXV. Évfolyam 5.-ös számú lapjában.

 

Az interjú Dr Tóth Csabával készült és remek képet ad a modern gyógyászat merev, diagnózis központú elveit egyre erőteljesebben feszegető „újhullámos” medicína alakulásáról, bár pont ennek megemlítése mintha hiányozna a cikkből.

 

Tóth doktor tevékenysége ennek a gyógyászati ágnak alkalmazása, és bár Magyarországon valóban kevés ez irányban képzett orvos dolgozik, szerencsére nincs egyedül. Sajnálatos módon roppant hiányos a megfelelő magyar nyelvű irodalma a képzésnek, valamint meglehetősen drága is, így limitált a magyar kollégák hozzáférése az adatokhoz.  

 

Mivel magam is orvosként dolgozom,- idén 30 éves a diplomám-, szeretném, ha megfontolás tárgyává tennék egy kiegészítő cikk megjelentetését olvasóik teljesebb körű tájékoztatása érdekében a Funkcionális Medicína fejlődéséről

 

A hozzám forduló betegeken keresztül tapasztalom, hogy rengetegen foglalkoznak ma már táplálkozási, életmód tanácsadással, azonban a magas szinten és egyenlőre kizárólag angol nyelven folytatott tanulmányok hiányában igen sok az ellentmondás, ami a betegek dolgát igencsak megnehezíti.

 

Úgy érzem, egy bővített információkat tartalmazó cikk nagyban hozzájárulhatna ahhoz, hogy a csak magyarul értő olvasóik is részesülhessenek egy átfogóbb képet nyújtó helyzetről a mai orvoslásban, megmutatva,hogy képesek vagyunk fejlődni és a betegeink érdekében sok mindent feláldozva tovább tanulni.

 

Mindamellett, hogy sok a paradigmákhoz görcsösen ragaszkodó kolléga, kérem, mutassák meg, hogy a „hivatalosan” , nem természetgyógyászként dolgozó orvosok között is egyre többen nyitunk a holisztikus gyógyítás felé és ehhez jól megalapozott tudáson alapuló kutatások adnak hátteret.

 

Az IFM https://www.ifm.org/about/ (Institute of Functional Medicine) honlapján olvashatnak arról, mikor és hogyan indult el az orvoslásnak ezen, valóban tudományos alapokon nyugvó ága és szerencsére milyen sokan vannak ma már világszerte azok az orvosok, akik tanulják és alkalmazzák is a tudományos intézetekben felfedezett ismereteket.

 

Mi mindannyian szeretjük azt gondolni, hogy az orvos egyúttal tudós is, lásd a nevünk előtt álló „dr”címet, ám a valóságban meglehetősen ki vagyunk szolgáltatva a kutatók, fejlesztők által rendelkezésünkre bocsájtott információknak. Az orvoslás mindig is empirikus tevékenység volt, a kutatás a valóban tudományos tevékenység, aminek haszonélvezői lehetünk mi, a beteggel közvetlenül foglalkozó orvosok. Orvosi szabadságunk leginkább abban áll, hogy egyedi tapasztalataink alapján esetleg meggondoljuk, hogy a gyógyszeripar és az egészségügyet finanszírozó háttér által megnevezett gyógyszerekből, módszerekből melyiket választjuk. Mindez azonban egy átlagos, napjainkban dolgozó orvosnak továbbra is a diagnózis felállítását tűzi ki célul.

 

Az új generációs orvosok, a funkcionális medicina elveit követőek pedig a betegségek okait kutatják, nem megelégedve a leegyszerűsített diagnózison alapuló „egyen-gyógyászattal”.  Mindezt tehetjük, mert a tudományos kutatások ma fényévekkel feljebb állnak akár a 10 évvel ezelőtti kémiai, biológiai tudásunkhoz képest.

 

A krónikus betegek ellátása óriási terhet ró minden egészségügyre, Amerikában gyakorlatilag 2030-ra teljes összeomlást jósolnak az elemzők, ha az orvoslás megmerevedett, elavult elveit nem adja fel és el nem indul a betegségek okainak feltárására, a holisztikus gyógyítás irányába. Hasonló az angol és persze a magyar helyzet is.

 

A Funkcionális Medicina alappillére a beteg egyedi, biokémiai, genetikus és életstílusból adódó jellemzőinek teljes megértése, feltárása, amin alapulva tervezi az egyedi kezelési tervet.

 

A cikkben említett brit diabetesz szervezet www.diabetes.co.uk/diet/nhs-diet-advice valóban sok mindent tanácsol, ami közelít a Tóth doktor által alkalmazott paleo-keto diétához, de a hivatalos gyógyászatban sajnos továbbra is az amerikai diabetesz asszociáció által meghatározott alapelvek az iránymutatók.

 

 A jó hír az az, hogy a szintén amerikai háziorvosi szövetség tavaly április óta elismeri hivatalos orvosi továbbképzésnek a Funkcionális Medicina tréninget. Hát igen, az irányelvek Amerikából jönnek, sajnos vagy nem. Mindenesetre nekem jó hír volt, hiszen mint Angliában dolgozó háziorvos, számomra igen fontos volt, hogy hivatalos képzéssé nyilvánítsák a funkcionális medicina képzésem, tehát a napi szintű „harcok” a kollégák értetlenségével szép lassan megszűnhet, hiszen „hivatalosan” mondhatom a tanultakat.

 

 

 

Őszintén remélem, hogy gondolataim és javaslatom érdemesnek tartják megfontolni.

 

 

 

Üdvözlettel

 

dr Borbely Katalin

 

háziorvos

 

MD
Specialist of Acute Medicine,  General Practitioner
MFHom
AFMCP licensed practitioner of Functional Medicine
Kresser Institute Trained Provider

 

» Részletek

2019. 06. 11.

Exkluzív: Apokalipszis

Két könyvet olvasok mostanában.

Az egyik Márai Sándor 1943as, 44-es naplója. A másik Molnár Ferenc: Egy haditudósító emlékezései c. műve.

 

» Részletek

Aktuális lapszámunk:
2019. július

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.