Hírek

 1   2   3   4   5   ... >> 38 oldal van összesen.

Ugrás a következő oldalra:

2017. 02. 28.

Közkívánatra visszatér Budapestre a Postmodern Jukebox

Múlt századvégi varázslattal érkezik Budapestre a világhíru Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox. 2017. március 27-én a Papp László Budapest Sportarénában nagyszabású koncert várható.

» Részletek

2017. 02. 15.

MENTÁLszínház - Függőségi (v)iszonyok

A Spirit Központban működő Spirit Színház, állandó épületében a közismert, nagy népszerűségnek örvendő előadások mellett (Zorba, Ölelj át, Száz év magány), nagy figyelemmel tart műsoron és "ápol" olyan darabokat, melyek konkrét pszichológiai problémákról, függőségekről, devianciáról szólnak.

» Részletek

2017. 02. 15.

A Lélek színpada: Beszélgetés Müller Péterrel

Otthonom és műhelyem hatvan éve a Madách Színház. Ide hívom meg olvasóimat, hogy beszélgessünk életünk fontos dolgairól. Meggyőződésem, hogy az élő kapcsolatot semmiféle könyv nem pótolhatja.

» Részletek

2017. 02. 14.

80 felett kevésbé fáj

Ahogy öregszünk, egyre több fájdalom kínoz minket – így tartják a legtöbben. És mekkorát tévednek! Legalábbis, ami a leggyakoribb fájdalmakat, pl. a fejfájást és a hátfájást illeti. A 80 feletti korosztálynál jóval ritkább a hátfájás, mint az ötvenes, hatvanas korosztályban, sőt még a negyvenes korosztállyal összehasonlítva is. Ez valószínűleg a stressz-szint csökkenésével magyarázható. Sok nyugdíjas egy csapásra mentesül számos kötelezettségtől, és ezzel együtt csökken bennük a feszültség – ennek hatására pedig a fájdalom is.

» Részletek

2017. 02. 14.

A kávé egészséges

A kávéivás egészségügyi hatásairól megoszlanak a vélemények. Az Európai Élelmiszergyártók Szervezete (EFSA) azonban megállapított egy irányelvet, miszerint naponta 200 mg koffein biztonságos adag, amely semmilyen módon nem károsítja egészségünket. Ez két-három csésze filteres (német vagy amerikai), illetve négy-öt csésze „rövid” presszókávénak felel meg. Egy nagy létszámon elvégzett amerikai kutatás szerint ez a kávémennyiség hatásos lehet a túlsúly, az elhízás, a cukorbetegség és a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében is, de bizonyos fokú védelmet biztosít a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór és a depresszió ellen is. A kutatás azt a tévhitet is megcáfolta, hogy a kávé rákkeltő hatású, és szívritmuszavarokat okoz. Utóbbi még a javasoltnál magasabb kávéfogyasztás mellett sem alakul ki.

» Részletek

2017. 02. 06.

Orrvérzéskor segít a sóoldat

Makacs orrvérzés kezelésében a gyógyszerek semmivel sem hatékonyabbak, mint a közönséges sóoldat. Ez még örökletes hajlam esetén is igaz – jelentették be a University of Utah School of Medicine kutatói. Ezek szerint a legmegfelelőbb kezelés a nyálkahártyák nedvesen tartása. Ennél egyetlen gyógyszer sem bizonyult hatékonyabbak – magyarázza a kutatást vezető Kevin Whitehead, aki a sóoldatot többek között tranexam-sav-tartalmú orrspray-vel hasonlította össze. Noha a kutatók nem zárják ki, hogy puszta placébóhatásról van szó, mindenkinek ajánlják ezt a veszélytelen módszert. Elkészítése: egy teáskanál konyhasót oldjon fel fél liter felforralt és lehűtött vízben, töltse gyógyszertárban kapható szóróflakonba és tárolja a hűtőszekrényben.

» Részletek

2017. 02. 06.

A zsíros hal védi a szemet

Körülbelül minden tizedik II-es típusú cukorbetegségben szenvedőnek szembesülnie kell a diabéteszes retinopátiával, a szemfenéken található ideghártya károsodásával, ami idővel vakságot okozhat. A rettegett szövődmény kockázata csökkenthető naponta legalább 500 mg omega-3 zsírsav elfogyasztásával, pl. zsíros tengeri hal, lazac vagy hering formájában. Dr. Aleix Sala-Vila spanyol kutató megállapította, hogy ez a dózis a középkorú, illetve idősebb korú cukorbetegeknél kb. 50 százalékkal csökkentette a retinopátia kockázatát, ami feltételezhetően az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásával magyarázható.

» Részletek

2017. 02. 06.

Az emancipáció árnyoldalai

A mértéktelen alkoholfogyasztás (már) nem csak a férfiak problémája. Az elmúlt száz esztendőben tízévente e téren is egyre nagyobb mértékben csökkent a különbség a két nem között – jelentették az Új-dél-walesi Egyetem kutatói. 4,4 millió ember adatait elemezték. Ennek során kiderült, hogy míg korábban a férfiak körében kétszer gyakoribbak voltak az alkoholra visszavezethető betegségek, mára a két nem egyformán érintett. Ráadásul a nők szervezete – főként a máj, az agyvelő és a szív – sokkal érzékenyebb az alkoholra, mint a férfiaké. Nőknél napi 12 gramm (1 dl bor vagy 2,5 dl sör), férfiaknál 24 gramm alkohol számít elfogadhatónak, ami még nem veszélyezteti az egészséget.

» Részletek

2017. 02. 06.

C-vitamin: télen különösen fontos

A C-vitamint szervezetünk nem képes előállítani, ráadásul testünk nem tudja hosszabb távon hatékonyan raktározni sem. A C-vitamin fontos feladatokat lát el szervezetünkben, pl. semlegesíti a sejtkárosító, agresszív szabad gyököket, és lényeges szerepet játszik immunrendszerünk működésében is. Ezért fontos, hogy nap mint nap fogyasszuk, lehetőleg természetes formában. Az egyik legjobb természetes C-vitamin az acerola cseresznye nevű gyümölcsből származik, és ízletes szopogatótabletta formájában is kapható. A C-vitamin további pozitív hatásai: késlelteti a fáradtság érzetét, támogatja az idegrendszer egészséges működését és a pszichés funkciókat.

» Részletek

2017. 02. 06.

Állati eredetű zselatin az almalében?

Kevesen tudják, hogy minden harmadik almaléfajta állati eredetű zselatin felhasználásával készül ‒ állapította meg a Foodwatch nevű fogyasztóvédelmi szervezet. A hatályos jogszabályok értelmében a zselatint nem kell feltüntetni az összetevők listáján. Aki biztosra akar menni, „vegán” vagy „vegetáriánus” jelzésű terméket vegyen.

» Részletek

2017. 02. 06.

A paradicsom nem való a hűtőbe

A paradicsom szobahőmérsékleten a legjobb ízű, és a vásárlástól számított egy héten belül el kell fogyasztani ‒ állapították meg amerikai és kínai kutatók a közelmúltban. A magyarázat szerint a paradicsom zamatát és aromáját adó anyagok folyamatosan párolognak a kacsoknál, illetve azok helyén keresztül. 12 °C feletti hőmérsékleten azonban folyamatosan újra termelődnek. A hűtőszekrényben ennél hidegebb van, tehát ott a paradicsom folyamatosan csak veszít a zamatából.

» Részletek

2017. 02. 06.

Az idősebb emberekhez idős macskák illenek

Az ember és a macska különösen idősebb korban jó kiegészítői és támaszai lehetnek egymásnak. Az idősebb állatok nyugodtabbak és bújósabbak. Az állatok ápolása, etetése, gondozása és dédelgetése pedig abban segít a gazdinak, hogy szellemileg és testileg fittebb maradjon. Ugyanakkor azzal az érzéssel tölti el, hogy valakinek szüksége van rá. A macskatartásból egészségügyi előnyök is származnak, ugyanis a cica bundájának simogatása csökkenti a vérnyomást és hangulatjavító hatású. Fontos mérlegelendő szempont azonban – különösen idősebb korban –, hogy legyen valaki, aki időnként helyettesítheti a gazdit, ha pl. kórházba kell mennie.

» Részletek

2017. 02. 06.

A halolaj jó a károsodott szívizomra

Szívinfarktus után napi 4 gramm omega-3 zsírsav elfogyasztása sokat segíthet a szívizomban keletkezett károsodás gyógyulásában. A bostoni Harvard Egyetem kutatói megállapították, hogy az omega-3 zsírsavak hatására javult a szívizom összehúzódási képessége, kevesebb heg keletkezett az izomszövetben, és a páciensek vérében alacsonyabb volt a gyulladásos paraméterek szintje.

» Részletek

2017. 02. 01.

Potenciazavarok kezelése fénnyel

A téli időszakban a férfiaknál bizonyítottan csökken a tesztoszteronszint is, ami kedvezőtlen hatással van a libidójukra. Főképp a 40 feletti korosztálynak megy el a kedve a szextől ebben az évszakban. E korosztályban átlagosan minden negyedik férfi valamilyen szexuális funkciózavarban szenved. A Sienai Egyetem kutatói megállapították, hogy naponta 30 percig tartó, erős fénnyel történő besugárzás hatására jelentősen emelkedik a tesztoszteronszint. A kezeléseket reggel, felkelés után kell végezni. A 10 000 lux fényerejű fényzuhanytól a páciensek szubjektív elégedettségi mutatója a háromszorosára emelkedett. A kutatók most azon fáradoznak, hogy kiderítsék, vajon a fényterápiával helyettesíthetők-e bizonyos hormonkezelések.

» Részletek

2017. 02. 01.

Zenevonat Szuperkoncert

A Zenevonat Szuperkoncert immár 3. éve járja az országot és határainkon túl is számos alkalommal nagy sikerrel szerepelt.

 

Ez nem csoda, hisz az LGT zenekar legnagyobb slágereit (Ő még csak 14, Nem adom fel, Zenevonat, Álomarcú lány, A dal a miénk, Miénk ez a cirkusz, Mindenki) dolgozza fel a produkció, két eredeti LGT tag, Karácsony János és Solti János közreműködésével.

» Részletek

2017. 01. 31.

IN MEMORIAM VÉN PÉTER (1948-2016)

Vén Péter szemtréner, az alternatív szemgyógyászat elkötelezett híve, lapunk munkatársa és az ezoterikus karácsonyi fesztiválunk állandó résztvevője, ingyenes tanácsadója 2016. december 15-én - egy rutinműtét során kialakult komplikáció következtében – váratlanul elhunyt. Végakarata szerint szűk családi körben vettek tőle búcsút az Óbudai temetőben – sok-sok szerető barát, látását segítségével visszanyerő hálás páciens, valamint régi munkatársak együttérzésével kísérve.

 

» Részletek

2017. 01. 31.

Alexander-technika

Az Alexander-technika holisztikus, jól bevált módszer a tartáshibák okozta izomfájdalmak oldására, a természetes testi-lelki egyensúly helyreállítására. Mindez automatikusan magabiztosságot is kölcsönöz.

» Részletek

2017. 01. 31.

Gerincbajok holisztikus kezelése

Ha a hátfájás ismételten bizonyos szituációkban jelentkezik, fájdalomcsillapítók helyett inkább a stresszcsökkentés módszeréhez kell folyamodnunk. Tudatos légzéssel, Kneipp-terápiával, rendszeres testmozgással és Schüssler-sókkal ellazíthatjuk a merev izmokat, aminek hatására egy-kettőre megszűnik a fájdalom.

 

 

» Részletek

2017. 01. 31.

Anti-aging: Q10 és szelén - az életmentő páros

Javítja a szívműködést, jelentősen csökkentheti a szív- és érrendszeri betegség és az emiatt bekövetkező elhalálozás kockázatát a Q10 koenzim és a szelén együttes hatása. A Q10 a szelénnel kombinálva védi a sejteket az oxidatív stressztől. Nőknél és férfiaknál hasonló hatást tapasztaltak a kutatók. A témát felkapta a világ szaksajtója, most mi is beszámolunk néhány ezzel kapcsolatos kutatási eredményről.

» Részletek

2017. 01. 30.

Tápanyagok a jó látásért

Testünk minden sejtjének szüksége van az egészséges, tápanyagokban gazdag táplálkozásra, ez alól szemünk sem kivétel. A megfelelő mikrotápanyagokban gazdag ételek fogyasztásával sokféle szembetegség, pl. a makuladegeneráció is megelőzhető. Sőt, a tudomány bebizonyította, hogy bizonyos esetekben a szemre ható tápanyagok segítségével javulhat a beteg szem állapota – de legalábbis megelőzhető a további állapotromlás.

» Részletek

Aktuális lapszámunk:
2017. február

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.