Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2002. január


   

  Jukkapálma az ízületek orvosa

  Az egyik legrégebbi indián orvosság a klinikai teszteken is kiállta a próbát: a jukka a reumás megbetegedésben szenvedők 60%-án jelentősen képes enyhíteni a panaszokat. A jukkát (yucca Schidigera) évezredek óta gyógynövényként alkalmazzák Amerika őslakói, elsősorban ízületi fájdalmak, gyulladások csillapítására. A fájó ízületektől szenvedő indiánok sokszor órákon át rágcsálják az agavéfélék családjához tartózó pálma gyökerét, hogy megelőzzék a kellemetlen panaszokat. Dr. Robert Bingham, a kaliforniai National Arthritis Medical Clinic vezetője, 1165 önkéntes páciensen ún. kettős vaktesztet végzett el, a jukka hatását vizsgálva. A teszt eredménye meggyőző: a kezeltek több mint felénél a jukkakészítmény jelentős mértékű javulást eredményezett. A gyógyszerészeti vizsgálatok szerint mindez a pálmában található szaponinoknak köszönhető, amelyek képesek megkötni, semlegesíteni és kimosni a véredényekben és az ízületekben lerakódott méreganyagokat. Ezáltal a duzzanat csökken, az ízület mozgékonyabbá válik, és a fájdalmak is alábbhagynak.

   

  A kávéhoz kell egy pohár víz

  Ausztriában, Franciaországban és Olaszországban általános gyakorlat, hogy a kávézókban, cukrászdákban adnak egy pohár vizet a kávé mellé. Korábban ez nálunk is szokás volt, manapság sajnos kezd kimenni a divatból. Pedig a víz pótlása kávé, kóla és tea ivása után fontos. A koffein ugyanis vízhajtó hatású, amit a rendszeres kávéivók bizonyára tapasztalnak is. Helyes tehát, ha az eltávozott víz utánpótlásáról gondoskodunk.

   

  Bizonyított a gingko biloba hatása az agyra

  A gingko biloba nevű fa levelének kivonata jelentősen javítja az agy teljesítményét, ezt már régóta állítják a természetes gyógymódokkal foglalkozó szakemberek. Egy német–amerikai kutatócsoport forradalmian új, ún. DNS-csip segítségével ezt az állítást hitelt érdemlően bizonyította. Ezek a mikroszkopikus nyomtatott áramkörökön több ezer gén markerei találhatók, amelyek reagálnak a hatóanyaggal. Az eredmény azonnal megjelenik a számítógép képernyőjén. A gingko ezek szerint az agy bizonyos génjeinek aktiválása révén fejti ki kedvező hatását. A DNS-csipek segítségével a jövőben egyre több gyógynövény hatását lehet tudományos alapossággal vizsgálni.

   

  Méz sebkezelésre

  A Memphisi Egyetem kutatói kimutatták, hogy a méz egyenletesebb energiaellátást tesz lehetővé, mint más szénhidrátok. A sportolóknak ezért azt ajánlják, hogy reggelente müzliszelet helyett inkább mézet egyenek. A méz sebkezelésre is az egyik legkiválóbb gyógyszer. Az új-zélandi Waikato Egyetem klinikáján egy vérmérgezésben szenvedő páciensnek amputálni kellett az ujjait, valamint a lábait. A műtéti sebek azonban nem akartak behegedni, a gyógyszeres kezelések nem segítettek. Csak a mézzel végzett kezeléssel értek el lassú, de eredményes gyógyulást. Az orvosok elismerően nyilatkoztak a méz antibakteriális, gyulladásgátló, valamint az elpusztult szöveteket feloldó hatásáról.

   

  Cink – a jó erőnlét kulcsa

  Sokan levertnek, fáradtnak érzik magukat. A fáradt, legyengült szervezettel szemben könnyű dolga van a kórokozóknak. A jelenség hátterében gyakran krónikus cinkhiány és az ebből következő immungyengeség áll. Az egyoldalú táplálkozás, az állandó diéták, a gyorsbüfék kínálata és a helytelenül összeállított vegetáriánus étrend hatására könynyen kialakul a cinkhiány.

  A legtöbb cinket a belsőségek, a hús és  a hal tartalmazza.

  A fogamzásgátló tabletták tekinthetők az első számú „cinkgyilkosnak”. A hölgyeknek éppen ezért nagyobb cinkbevitelre van szükségük.

  A terhesség ideje alatt a női szervezet-nek naponta 20 mg cinkre van szüksége, a szoptatás idején ez napi 25 mg-ra növekszik.

  A rendszeres testmozgás hatására szervezetünk sok cinket veszít, ezért pótolni kell.

  A rendszeres alkoholfogyasztás szintén hozzájárul a cinkhiányhoz, mivel a májnak cinkre van szüksége az alkohol lebontásához.

   

  A torma jót tesz a májnak

  A májgyulladást (hapatitis) tormával kiválóan lehet befolyásolni, enyhébb esetben akár gyógyítani is. A recept a következő: reszeljünk finomra 1 kg tormát, 3-4 l hideg vízzel öntsük le és 24 órán át tároljuk lezárt edényben. A folyadékból igyunk meg naponta háromszor, étkezés előtt kb. másfél dl-t. A sárgaság már 3-4 nap múlva enyhül, javul az étvágy és a májduzzanat is csökken.

   

  Az orbáncfű mellékhatásai

  Az orbáncfű köztudottan az egyik leghatékonyabb növényi antidepresszáns. A klinikai tapasztalatok e téren több mint biztatóak. Nagy dózisban azonban az orbáncfű hatóanyagai bizonyos gyógyszervegyületekkel reagálhatnak, azok hatását módosíthatják. Ilyen vegyület a kumarin, amit véralvadásgátló patikaszerek tartalmaznak, valamint a szervátültetésen átesett betegeknek adagolt ciklosporin, a ma már igen ritkán alkalmazott digoxin nevű szívgyógyszer, és a HIV-fertőzöttek ke-zelésére szolgáló Indinavir. Ezen túlmenően más depresszióellenes gyógyszerrel is kölcsönhatásba léphet, azok hatását fokozhatja, módosíthatja. Léteznek arra utaló jelek, hogy az orbáncfű a fogamzásgátló tablettákkal kombinálva csökkentheti az ösztrogénszintet, ami idő előtti, rendszertelen vérzések formájában nyilvánulhat meg, ugyanakkor a tabletta fogamzásgátló hatása nem csökken. Aki tehát a fenti gyógyszereket szedi, és ezzel egy időben orbáncfűkészítményt is bevesz, kérje ki kezelőorvosa tanácsát.

   

   

  Fényképekkel dokumentált gyógyeredmények, a kezelés előtti, ill. utáni felvételekkel:

  – A hallójáraton jelentkező pikkelysömör

  – Diabétesz okozta fekély a lábon

  – Állatgyógyászati példa: bőrbetegségben szenvedő kutya

   

  Forradalmi felfedezések

  Mágnesterápia mozgásszervi betegeknek 

  A mágneses térrel folytatott terápiák – mint a „szelíd” gyógymódok általában – energetikai kezelésnek minősülnek. A terápiás cél, megfelelő állandó vagy pulzáló elektromágnesesség segítségével, a test olyan irányú befolyásolása, hogy a szervezet egésze egészségesebb állapotba kerüljön. Egészségesebb állapotként – leegyszerűsítve – az öngyógyító folyamatok erősödését érthetjük, ami irányulhat egy seb, a kötőszövetek, az idegek, egy csonttörés vagy bármely egyéb, krónikus betegség gyógyulására. A mágnesterápia továbbfejlesztésében prof. dr. Wolf Kafka járt élen, az ún. BEMER-jel (bio-elektro-mágneses-energetikai reguláció) kifejlesztésével.

  Még a hivatalos orvoslás által gyógyíthatatlannak minősített esetekben is jó eredménnyel járhat az elektromágneses kezelés. 84%-os panaszmentesség érhető el a módszerrel, méghozzá mindössze 6 hét alatt. A további előnyök között említést érdemel, hogy a módszer teljesen fájdalommentes, nem jár mellékhatásokkal, gazdaságos, és a páciens számára kényelmesen alkalmazható.

  Az említett módszer különlegessége, hogy míg az eddig alkalmazott mágneses kezelések során sinus, szögletes, trapéz-, illetve fűrészfogalakú hullámokat alkalmaztak, az új eljárás széles sávú jelek alkalmazásával a megfelelő frekvenciamód átvitelét 750-2000-szeresre lehetett bővíteni.

  A kezelések széles sávú tartományban biztosítják a szervezet bioenergetikai önszabályozását. Más szavakkal ez azt jelenti, hogy az alacsony energiájú, széles hullámsávban és alacsony frekvenciájú elektromágneses hullámok segítségével a szervezet biokémiai folyamatai optimális mértékben aktiválhatók, támogathatók. Ennek következtében a test öngyógyító mechanizmusai is aktívabbá válnak, a beteg állapota javul. A független, egyetemi kutatások tudományos alapossággal bizonyították, hogy a BEMER-jelek molekuláris szinten képesek befolyásolni a szervezetet, javul a szövetek vérellátása, a vérkép és a szövetek oxigénfelvétele.

     

   


  VIII. évfolyam 1. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. október

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.