Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2003. december


  Aknés bőrűek kevésbé hajlamosak a prosztatarákra

  Azok a fiúk, akiknél kissé késik a nemi érés, kevésbé hajlamosak későbbi életük folyamán prosztatarákra. Ausztrál kutatók megállapították, hogy a férfi nemi hormonok aktivitásának időbeli eltolódása, késése jelentős mértékben csökkenti a prosztatarák kockázatát. A kései nemi érés jele lehet a pubertáskori hirtelen növekedés vagy az arcbőrön megjelenő akné. A kutatók vizsgálataik során a következő összefüggésekre bukkantak: azoknál a kísérleti személyeknél, akiknél a nemi érés később következett be, 21%-kal csökkent a dülmirigy rákos elfajulásának kockázata. Azoknál, akiknek arcbőrén jól látható aknés hegek voltak, ez a kockázat 33%-kal volt alacsonyabb. Minden egyéb paraméter, pl. a felnőttkori testtömegindex nem volt összefüggésbe hozható a prosztatarák kialakulásának valószínűségével.

   

   

  Arginin – a hosszú fiatalság forrása

  Azért öregszünk, mert 25. életévünk után egyre kevesebb növekedési hormon termelődik testünkben. Léteznek azonban készítmények, amelyekkel ez a kellemetlen folyamat lassítható.

   

  Az arginin valóságos fiatalítószer, mivel ez a vegyület serkenti testünk növekedési hormonjának termelődését. (Arginin több, vénymentes készítményben kapható.) Mivel korunk előrehaladtával egyre kevesebb növekedési hormon (STH) termelődik szervezetünkben, öregedni kezdünk: bőrünk ráncosodik, izmaink sorvadnak, a bőr alatt egyre több zsír halmozódik fel. Az arginin jelentős mértékben felgyorsítja a zsírok elégetését, ezért ez a készítmény értékes kiegészítése lehet a fogyókúráknak.

   

  Pearson és Sharp amerikai kutatók szerint az arginin egész életen át történő szedésével jelentős mértékben lassítható az öregedés folyamata. Arginin a természetben a szójababban, a csicseriborsóban és napraforgómagban fordul elő nagyobb mennyiségben.

   

  Hatását kb. 20%-kal növelhetjük, ha ornithinnal (1:1 arányban) kombinálva alkalmazzuk, méghozzá vízben oldva, naponta kétszer: először reggeli előtt, majd a következő dózist testmozgás vagy újabb étkezés előtt egy órával. A szedés során azonban ajánlatos az óvatosság:

   

  1. Akinél gyakran fordul elő herpesz, inkább ne szedjen arginint, mert hatására újra kitörhet a herpesz. Ilyen esetekben csak ornithin szedése ajánlott.

   

  2. Mindként vegyületet tilos szednie azoknak, akiknek testnövekedése még nem zárult le, mert a készítmény túlzott növekedést eredményezhet.

   

  3. A kezelés alatt a bőr megvastagodhat. Ez nem baj, sőt ennek hatására a ráncok hamarabb eltűnnek. E folyamat során gyakran a mély barázdák is teljesen kisimulnak. Ez a hatás azonban csak addig tart, míg a készítményt szedik.

   

  4. Aki hajlamos a skizofréniára, annak sem arginin, sem ornithin szedését nem ajánljuk. Az agyra és a gondolkodási kapacitásra gyakorolt erős hatás következtében a pszichózisban szenvedők betegsége újra fellángolhat.

   

   

  A jó zene (majdnem) olyan jó, mint a szex

  Kedvenc zenénk, kedves dalaink ugyanazokat az agyi területeket stimulálják, mint a jó  étel és a szex – állapították meg a massachusettsi General Hospital orvosai. Egy kutatócsoport zenészek agytevékenységét vizsgálta Rachmanyinov harmadik zongoraversenyének hallgatása közben. A méréseket pozitron-emissziós tomográffal (PET) végezték, hogy kiderítsék, a zene hallgatása közben mely agyterületek váltak aktívabbá. A kísérleti személyek arról számoltak be, hogy bizonyos részletek hallgatása közben kellemes bizsergést, borzongást éreztek. Dr. Anne Blood, kísérletvezető szerint ez a hatás minden embernél kimutatható, ha kellemes érzéseik támadnak kedvenc zenéjük hallgatása közben. Ebben a dopaminerg rendszerek játszanak fontos szerepet. Agyunk e részeit testünk „jutalmazó rendszereként” ismerjük.


  IX. évfolyam 12. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.