Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2003. szeptember


  Fertőzés ellen igyon teát

  A bostoni Brigham and Women’s Hospital és a Harvard Medical School munkatársa, dr. Jack F. Bukowski arról számolt be, hogy munkatársaival együtt sikerült laboratóriumi körülmények között elkülönítenie azt a vegyületet, amely kulcsfontosságú az immunrendszer működésének fokozásában.

   

  Az önkéntesekkel folytatott vizsgálatban kiderült, hogy napi 5 csésze tea fogyasztása sokszorosára növeli a szervezet védelmi rendszerének hatékonyságát. A Bukowski és kollégái által közönséges fekete teából izolált anyagot l-teaninnak nevezték el.

   

  Mint közölték, ez a vegyület a zöld és az oolong teában ugyancsak megtalálható. Vizsgálatuk szerint az l-teanint a máj etilaminná alakítja át. Az etilamin azért felel, hogy az immunrendszer különleges gamma-delta T-sejtjei megkezdjék tevékenységüket. Ez utóbbiak a védelmi rendszer első vonalában lépnek fel sokféle baktérium-, vírus-, gomba- és élősködőfertőzéssel szemben, sőt bizonyosfokú rákellenes hatásuk is van. Az említett T-sejtek ösztönzik az interferon kiválasztását, az interferon pedig a fertőzések elleni védelem kulcsfontosságú „vegyi fegyvere”.

   

  A vizsgálat során 11 önkéntes négy héten át napi 5 csésze teát fogyasztott, 10 másik jelentkező pedig kávét ivott. Mielőtt megkezdték volna a vizsgálatot, mind a 21 személytől vérmintákat vettek. Egy hónappal később ismét vettek vérmintákat, majd E-coli baktérium támadásának tették ki őket. Bukowski szerint a teaivók vérmintáiban ötször annyi interferon keletkezett, mint a teakúra előtt, míg a kávéfogyasztóknál nem mutatkozott különbség az interferon szintjében.

   

  Lehetséges, hogy a mostani kutatás nyomán a gyógyszergyárak megpróbálják az L-teanin kivonását és abból gyógyszer előállítását az immunrendszer hatékonyságának növelésére.

   

  A tea egészségvédő hatásait régebben is kiterjedten kutatták. A korábbi kutatások nyilvánvalóvá tették, hogy a teában megtalálható antioxidáns hatású flavonoidok hozzájárulnak a szív és az érrendszer védelméhez, előnyösek lehetnek a csontritkulás megelőzésében, az allergiás tünetek enyhítésében és feltételezhető, hogy rákellenes hatásuk is van.

   

   

  Táplálékkiegészítő a libidó növelésére

  Egyre többen szenvednek a szexuális vágy csökkenésétől. Senki sem beszél róla, de általánosan tudott tény: elsősorban a fejlett nyugati országokban sok embernek csökken szexuális étvágya.

   

  Ez a probléma a nőket és férfiakat egyaránt érinti, ez pedig jelentős mértékben rontja az életminőséget. Éppen ezért évek óta sokan fáradoznak azon, hogy megfelelő készítményeket találjanak a probléma megoldására. Lehetőleg mellékhatásoktól mentesen.

   

  Norvég táplálkozástudósok egy újfajta táplálékkiegészítőt találtak, amely természetes úton növeli a libidót mindkét nemnél. A készítményt megtermékenyített tojásból nyerik ki, és szinte teljesen koleszterinmentes.

   

  Dr. Beate Poyck-Scharmann, a német Sonthofenben dolgozó általános orvos saját páciensein tesztelte a készítményt, amely német és osztrák gyógyszertárakban vénymentesen beszerezhető.

   

   

  Nem árt tudni, hogy a libidó nem azonos a potenciával. A potencia a nemi aktus kivitelezésének fizikai képességét jelöli. Libidó alatt a szexuális vágyat értjük. Ha nincs vágy, a leghatékonyabb potencianövelő szer sem segít. A csökkent szexuális késztetés hátterében sokféle ok állhat: pl. bizonyos gyógyszerek szedése, szervi megbetegedések vagy párkapcsolati problémák. A legelső helyen azonban a stressz áll. A hétköznapok hektikus tempója, a munkahelyi feszültségek, a teljesítménykényszer és a szociális gondok óriási terhelést jelentenek. Aki állandóan nyomás alatt áll és nem képes kikapcsolni, elveszti a szex iránti érdeklődését is. Ezt a kortizol nevű hormon okozza, amit szervezetünk a jelentős idegi terhelés időszakában termel, és a nemi vágyat fokozó hormonok hatását elnyomja.

   

  A megoldás az, hogy mindenekelőtt igyekezzünk tudatosan lazítani. Ebben segíthetnek bizonyos sportágak (kocogás, úszás, gimnasztika, kerékpározás stb.), ill. speciális lazítási technikák, mint a jóga, az autogén tréning vagy a Jacobsen-féle progresszív izomlazítás. A stressz feloldása azonban nem könnyű feladat.

   

  Az új készítmény jótékony hatással van az emelkedett kortizolszintre, ráadásul növeli a nemi késztetést szabályzó hormonok szintjét. E kettős hatás pozitívan befolyásolja a szexuális vágyat. Ezt azzal éri el, hogy olyan izolált, nagy molekulájú fehérjeláncokat tartalmaz, amelyek a közönséges tojásban nem fordulnak elő. E fehérjék képződését csak a tojások megtermékenyítése teszi lehetővé.

   

  A speciális koncentrátumot több, nemzetközi tanulmány során szigorú vizsgálatoknak vetették alá. Rendszeres szedés mellett, 2-3 hét múlva mindkét nemnél egyaránt megfigyelhető volt a nemi vágy jelentős növekedése. Nem kívánt mellékhatást nem figyeltek meg.

   

   

  Ne hagyja ki a reggelit!

  Akik szoktak reggelizni, azoknál kisebb valószínűséggel alakul ki elhízás és cukorbetegség, mint az első étkezést kihagyóknál. Erre a következtetésre jutottak bostoni kutatók, és eredményeikről az amerikai szívgyógyászok 43., évi konferenciáján számoltak be 2003 márciusában, Miamiban. A vizsgálat adatai szerint az elhízás és a cukorbetegséghez vezető, úgynevezett inzulinrezisztencia tünetegyüttes aránya 35-50%-kal alacsonyabb azoknál, akik mindennap reggeliznek – azokhoz képest, akik gyakran elmulasztják ezt a főétkezést.

   

  Dr. Mark A. Pereida, a bostoni gyermekkórház munkatársa és a Harvard Medical School tanára szerint „a vizsgálat eredményei azt sugallják, hogy a reggeli valószínűleg a nap legfontosabb étkezése”. A reggeli a II-es típusú (nem inzulinfüggő) cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkenésében fontos szerepet tölt be. Pereida szerint a reggelizésnek jó hatása van az étvágyra, az inzulin működésére és az anyagcserére. Hozzátette: „ha valaki már reggel jóllakik, akkor könnyebb kordában tartania az étvágyát egész nap, és kisebb az esélye annak, hogy reggel vagy délben túlegye magát”.

   

  A reggeli fontos szerepének hátterében az állhat, hogy az inzulin tartja ellenőrzés alatt a vércukorszintet, és az utóbbi határozza meg, hogy az ember mennyire érzi éhesnek, illetve energikusnak magát.

   

  A vizsgálatot 1992–2000 között végezték 1198 fekete és 1633 fehér bőrű résztvevőn, vizsgálva reggelizési szokásaikat és a szívbetegség kockázati tényezőit. Az úgynevezett CARDIA-tanulmány kezdetekor a résztvevők életkora 25–37 év volt. Az eredmények elemzésekor figyelembe vettek olyan további kockázati tényezőket, mint a dohányzás, az alacsony fizikai aktivitás, az alkoholfogyasztási szokások és a demográfiai tényezők.

   

   

  Mézadagolással enyhíthetők a sugárterápia mellékhatásai

  A méz újabb jótékony hatására derült fény annak a kutatásnak köszönhetően, amelyet a malajziai egyetemen végeztek. A fejen és a nyakon jelentkező rákbetegséggel kezelt 40 olyan embert vontak be a vizsgálatba, akinek sugárterápiára volt szüksége, amely a szájukat is érintette. A fej- és nyaki rák kezelésére alkalmazott besugárzás különféle betegségekhez, gyulladáshoz vezethet a szájban és károsíthatja a nyálmirigyeket. A kutatás eredményeiről a Supportive Care in Cancer című szakfolyóirat 2003. áprilisi száma adott hírt.

   

  A kutatás során a betegek fele 20–20 ml mézet kapott 15 perccel a sugárterápia alkalmazása előtt, ugyancsak negyedórával a besugárzás után, majd hat órával a kezelést követően. A mézet egy ideig tartogatták a szájukban, mielőtt lenyelték volna. A kontrollcsoport tagjai ugyancsak részesültek sugárterápiában, de nem kaptak mézet.

   

  A mézevő személyeknél jelentősen kevesebb volt a gyulladás a szájban. A mézterápia az étkezési szokásokra is befolyást gyakorolt, hiszen a mézevők 55%-a vagy nem veszített a súlyából, vagy hízott, míg a mézadagolásban nem részesülő kontrollcsoport tagjainak többsége fogyott.


  IX. évfolyam 9. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.