Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2005. augusztus


   

  A szemölcs infravörös fénnyel is eltávolítható

  A vízzel szűrt infravörös A (wIRA) fény segítségével ki lehet irtani a szemölcsöket. Ehhez elegendő három kezeléssorozat, amelyeket háromhetenként végeznek. A felfedezés a Jénai Egyetem kutatóihoz kötődik, akik a módszert 80 páciensen sikerrel próbálták ki. Nem invazív eljárásról van szó, így nem is kellemetlen.

   

  A joghurt a száj dezodora

  Minden negyedik felnőttnek kellemetlen a lehelete. A megoldás sokszor egyszerűbb, mint gondolnánkAcukormentes natúr joghurt hatékony megoldás a kellemetlen szájszag ellen. A joghurt ugyanis képes csökkenteni a száj kénhidrogén- tartalmát, amely a fő szerepet játssza a kellemetlen lehelet kialakulásában - állapították meg japán kutatók. Szerintük a joghurt további pozitívuma, hogy képes megakadályozni a fogszuvasodást, és jótékony hatással van az ínybetegségekre is. A hatás szempontjából alapvető fontosságúnak bizonyultak a joghurtban élő baktériumok: a lactobacillus bulgaricus és a streptococcus thermophilus. A kísérleti személyeknek két hétig tartózkodniuk kellett minden tejterméktől, ekkor nyál- és nyelvlepedékmintát vettek tőlük. Ezután naponta 90 gramm joghurtot kellett elfogyasztaniuk. Az eredmény: 80%-kal csökkent a száj kénhidrogén-tartalma!

   

  Öregedés és karamell

  Vajon mi a közös a ropogós kenyérhéjban és az öregedésben? Amint azt a legújabb kutatások igazolták, testünkben is zajlik egy bizonyos fokú karamellizálódás. Ez a folyamat pedig összefüggésben van az öregedéssel, a cukorbetegséggel, valamint az Alzheimer- kórral.

  Amikor a kenyér vagy a hús ropogósra sül, a felületükön található cukor és fehérjék karamellizálódnak. Ilyen anyagok életünk során testünkben is keletkeznek, ráadásul jelentős hatással vannak "biológiai óránkra".

  A cukrosodott fehérjék ugyanis nem képesek eredeti feladatukat ellátni a testben. Merev, rugalmatlan hálót alkotnak, amelyek lerakódnak a véredények falára, és hozzájárulnak az érelmeszesedéshez. Hozzájárulnak a ráncképződéshez is, de krónikus gyulladásokat is okozhatnak. Különösen veszélyeztetettek a cukorbetegek, a cukor ugyanis jelentős mértékben fokozza a testben zajló karamellizálódási folyamatot. Ennek következtében idegrendszeri, érrendszeri és szervkárosodások alakulnak ki.

  A kellemetlen anyagok termelődését fékezheti a B1-vitamin elővitaminja, a benfotiamin. Az alfa-liponsav nevű koenzim szintén védő hatású. Utóbbit a diabéteszes idegrendszeri elváltozások kezelésében alkalmazták sikerrel, de a vegyülettel szép eredményeket értek el Alzheimer-kórban szenvedőknél is.

   

  Vita a kemoterápiáról

  Érdekes megállapítást tett közzé prof. dr. Dieter Hölzel, a Müncheni Egyetem kutatója, aki a klinika rákos betegekkel kapcsolatos statisztikáját vezeti: "Ami az áttétes bél-, emlő-, tüdő- vagy prosztatarákos eseteket illeti, az elmúlt 25 év alatt nem sikerült előrelépnünk." Ezzel megerősíti egyik kollégája, dr. Ulrich Abel megállapítását, aki már tíz esztendővel ezelőtt kétségbe vonta a kemoterápia hatékonyságát, célszerűségét. Abel a Heidelbergi Egyetem kemoterápiával kapcsolatos tanulmányait nézte át, majd megállapította: "A legtöbb rákos esetben nincsenek bizonyítékaink arra nézve, hogy a kemoterápia - különösen nagy dózisban adagolva - meghosszabbítaná betegeink életét, vagy akár csak javítana életminőségükön."

  Egyébként majdnem minden második rákbeteg ma már kigyógyul bajából. Az emberi szervezetnek ugyanis hihetetlen erőtartalékai vannak, s szervezetünkben minden másodpercben 1030 számú kémiai reakció zajlik.

  Dr. Irmey György, a Heidelbergi Biológiai Rákgyógyászati Társaság orvos- igazgatója szerint a mellékhatások ismeretében minden betegnél meg kellene fontolni a kemoterápia alkalmazását. Ennek mérlegelését a legjobb volna olyan orvosra bízni, aki egyaránt jártas a hivatalos orvoslásban, valamint az immunbiológiai módszerekben. Dr. Irmey úgy véli, a kemoterápia valójában csak leukémia, hererák és a nyirokrendszer rákos elváltozásainak kezelésében célszerű és hatékony. Szintén segíthet, haműtét vagy sugárkezelés előtt a daganatot kemoterápiával zsugorítják.
   

  Szaglásteszttel kimutatható a termékenység

  A Bochumi Ruhr Universität kutatócsoportja kimutatta, hogy a spermiumokon és az emberi szaglóhám egyes sejtjein azonos receptorok találhatók. Az orrban található receptorok felelősek a gyöngyvirág illatának érzékeléséért. A kutatók ebből arra következtettek, hogy a terméketlenség genetikai hibára vezethető viszsza, ilyenkor a kérdéses receptor nem működik sem az orrban, sem pedig a spermiumokon.

  Ez a fejlődési rendellenesség azt eredményezi, hogy a spermiumok nem találják meg a női petesejtet. Mivel a spermiumokon további szaglóreceptorok is találhatók, ezek azonosítása után szagmintaszettet lehet majd összeállítani, amelynek segítségével megállapítható, hogy milyen típusú terméketlenségről van szó.

   

  Túlságosan engedékenyek a szülők

  Sok szülő túlságosan engedékenyen neveli gyermekeit. Ennek eredménye az éretlen felnőttek elszaporodása, akik szociális szempontból elviselhetetlen személyiségekké válnak. Ezt Dan Kindlon, a New Orleansi Harvard School kutatója állapította meg vizsgálatai alapján. Sok szülő igyekszik gyermekei életkörülményeit tökéletesen alakítani, a csemetéket minden kellemetlenségtől óvják. Ez hiba, ugyanis ha a gyermekek soha nem szereznek fájdalmas tapasztalatokat, nem is lesz belőlük érett személyiség.

  Kindlon 700, 4-19 éves kísérleti személyen végezte megfigyeléseit. Elemezte viselkedésüket az élet különböző területein: a szexszel, a drogfogyasztással, valamint a szülői házban uralkodó szabályokkal kapcsolatban. Megállapította, hogy minél szabadosabb, engedékenyebb a szülői magatartás, annál valószínűbb, hogy a gyerekből drog-, illetve alkoholfogyasztó válik, táplálkozási zavarokban szenved, esetleg depressziós, antiszociális viselkedésű lesz és túlságosan szabados szexuális életet él majd.

  A megvizsgált gyermekeknek mindössze 12%-a él olyan családban, ahol meghatározott szabályok és fegyelem jellemző. Ezeknek a gyerekeknek nincsenek problémáik a drogokkal, nem lusták, nem agresszívek, nem nyugtalanok és nem is depressziósak. E családok központi rituáléja a közös étkezés. A gyerekeknek továbbá a házimunkában is részt kell venniük. Ha a szülők legalább egy dologban következetesek, az már érezhetően pozitív hatással van a gyermekek lelki fejlődésére - állítja a kutató.

   

  Különleges testnedv a nyál

  A nyálban tükröződik szinte minden betegség, kezdve az AIDS-től vagy a ráktól a genetikai defektusokon, a káros szenvedélyeken, a terméketlenségen keresztül egészen a stresszig. Prof. dr. Paul Denny, a University of Southern California tanára szerint a nyálból minden, a testben zajló folyamatról információt szerezhetünk.

  Prof. David Wong már ki is fejlesztett egy nyáltesztet a szájüregi és garattáji rákos daganatok korai felismerésére. Hatvan rákbetegen és kontrollszemélyen végzett vizsgálatban a nyálteszt 90%-os pontossággal képes volt felismerni a betegséget.

  Az USA-banmár bevett gyakorlat az apaság kiderítésében a nyálteszt elvégzése, de így vizsgálnak bizonyos hormonszinteket is, sőt létezik nyálalapú AIDS-teszt, valamint drogvizsgálati módszer is. Európában egyelőre csak drogok kimutatására használnak nyáltesztet. Pedig a nyálból sokkal többet megtudhatnánk: pl. a stresszhormonok, a tesztoszteron nevű férfihormon, a női ösztradiol szintjét, ezek ugyanis a vérből bekerülnek a nyálba és jól vizsgálhatók. Ennek ellenére a hormonszintek megállapítása a mai napig kizárólag vérből történik.

  Ismert egyébként a nyál fertőtlenítő hatása is. Szájunkban rengeteg baktérium tanyázik, a nyál immunfehérjéinek (immunglobulin-A) köszönhetően azonban a szájsebek többnyiremaguktól is begyógyulnak.
     


  XI. évfolyam 8. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. november

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.