Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2005. december


   

  A férfiszív nem tud veszíteni

  Egy focimeccs halálos kimenetelű lehet - állapították meg kutatók az angliai selejtező játékok során. Amikor valahol a helyi csapat vesztett, a szívinfarktusok, ill. az agyvérzések száma 30%-kal emelkedett. A nőket az elszenvedett gólok száma nem befolyásolja.
   

  A gyaloglás megvéd a szellemi leépüléstől

  Egy amerikai felmérés szerint feleakkora az időskori elbutulás (demencia) veszélye azoknál a férfiaknál, akik naponta több mint 2 mérföldet gyalogolnak tempósan. A Nurses Health Study hasonló eredménnyel végzett megfigyelést nőknél. Őket már heti 1,5 órányi könnyed gyaloglás is megvédi a demenciától.

   

  A nemi szerveken jelentkező herpesz esetén kenjünk mézet a szeméremajkakra

  A gyakran kiújuló genitális herpesz esetén segíthet a méz. A Medical Tribune egyik cikke szerint a mézzel végzett külső kezelés legalább olyan hatékony volt, mint a szintetikus vírusgátló gyógyszerek, sőt egyes esetekben a kezdeti stádiumban lévő herpeszt is sikerült elmulasztani vele.

   

  A katángkóró jót tesz az idegeknek

  A hétköznapok turbulenciája egyre inkább igénybe veszi idegrendszerünket. Sokan nem pihennek eleget, nem képesek koncentrálni. A szintetikus készítmények hosszú távon nem jelenthetnek megoldást. A természetes, szelíd megoldásokat kereső kutatók újra felfedezték a már-már feledésbe merült katángkórót. A gyönyörű kék virágokkal pompázó gyógynövény föld feletti része nem csak krómban gazdag, de tartalmaz lactuaca-keserűanyagokat is, amelyek nyugtató hatást gyakorolnak idegeinkre.

  A Charité kórházban nemrégen záródott a gyógynövénnyel folytatott klinikai kísérletsorozat. Nyolcvanhét kísérleti személyt választottak ki, akik mindannyian belső feszültségre, nyugtalanságra panaszkodtak. A kísérleti személyek négy héten át napi három alkalommal szedtek egy katángkóró-kivonatot tartalmazó készítményt. Az eredmények a kísérletvezető prof. dr. Holger Kiesewettert is meglepték: a kísérleti személyek 75%-a már röviddel a készítmény szedésének megkezdése után jelentős javulásról számolt be. Az iniciatíva-hiány, a feszültség, idegesség a kísérleti személyek mintegy 70%-ánál kimutathatóan csökkent.

  Az orvosok szerint érdemes gondolni a növény szedésére minden olyan élethelyzetben, amely átállással, jelentős változással jár: ilyen a pubertás, a változás kora a hölgyeknél vagy a nyugdíjba vonulás. A gyógynövény- terápia nem okoz függőséget, ideges gyermekeknél is alkalmazható. Egyetlen hátrány: a cikória "unokatestvéréről" lévén szó, a katáng nagyon keserű.

   

  Hangterápia

  A cukorbetegség nem fájdalmas, legalábbis ha eltekintünk a vércukorszint mérésétől és a terápiás céllal beadott inzulininjekcióktól. A diabétesz szövődményei, hosszú távú következményei annál rosszabbak. Majdnem minden második érintett ún. diabéteszes neuropátiában (idegkárosodásban) szenved. Ilyenkor eleinte a tenyéren és a talpon érzékelési anomáliák tapasztalhatók: zsibbadás, érzéketlenség. A neuropátia később végtagfájdalmakat okoz, amelyek nehezen kezelhetők. Ígéretesnek tűnő eljárás a panaszok kezelésében a magas hangot kibocsátó eszközzel végzett ún. sonoterápiás kezelés. A magas frekvenciájú hangok keltette rezgés nem csak hatásosabban, de kíméletesebben is stimulálja a beteg izmait, mint a hagyományos elektromos kezelés.

   

  Az állatok is tudnak nevetni

  A Science című folyóiratban megjelent cikk szerint az állatok is képesek nevetni, és ennek kapcsán hangokat is kibocsátanak. Az egymást csiklandozó csimpánzoknál ez sóhajtás, nyögés, az egymással játszó patkányoknál pedig csicsergésre emlékeztető hang. A kutatók feltételezik, hogy a nevetés ősi, az élőlényekre általában jellemző érzelmi reakció, amely az ember esetében a beszéd kialakulásának evolúciós előfutára. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a szeretetteljesen nevelt patkányok, akiket gazdájuk csiklandozott, erősebben kötődtek az emberhez.

   

  A vadzab enyhíti a neurodermitiszes panaszokat

  A vadon termő zabból nyert kivonatokkal dúsított bőrápoló szerekkel jelentősen enyhíthető a neurodermitisz - jelentették be bőrgyógyászok a Medical Tribune hasábjain. A kísérletben enyhe, ill. középsúlyos tünetekben szenvedő gyermekek bőrét 28 napon keresztül csak ilyen készítményekkel tisztították, ápolták. Az eredmény: a gyerekek életminősége jelentősen javult, szteroidadagjukat csökkenteni lehetett.

   

  A szívinfarktus nem csak férfidolog - A nők tünetei eltérőek

  Ami sokáig férfibetegségnek számított, ma már egyre több nőt fenyeget: Németországban évente 150 000 nő hal meg szívinfarktusban, a regisztrált új megbetegedések száma évente 130 000. Mindez azért is riasztó szám, mert a nők súlyos szívbetegségeit gyakran túl későn diagnosztizálják. Ennek oka, hogy a nőknél gyakran egészen más szimptómák jelentkeznek, mint a férfiaknál. Míg az erősebbik nemnél általában szorító mellkasi fájdalom és a megsemmisüléstől való erős félelem jelentkezik infarktuskor, a nők inkább légszomjra, váll- és tarkófájdalomra, hányingerre panaszkodnak, hirtelen izzadnak vagy hánynak. A nőknél még a terheléses EKG sem ad olyan egyértelmű eredményt, mint a férfiaknál. Különösen veszélyeztetettek a klimaxos nők, valamint a cukorbetegek, illetve akinek már volt korábban angina pectorisos tünete. Tény, hogy a nőknél létezik egy természetes infarktusvédelmi mechanizmus. A női hormonok védő hatást gyakorolnak a keringés szervrendszerére. Éppen ezért a nők általában csak 70 éves korban kapnak infarktust.

   

  Vércukorszintmérés kevesebb fájdalommal

  Aki rendszeresen vércukorszintje mérésére kényszerül, csökkentheti a szúrás okozta kellemetlenségeket, ha ujjbegyét oldalról szúrja meg.Az ujjbegyek oldalán sokkal kevesebb érző idegvégződés található, mint a tenyér felöli oldalon.

   

  A piócák gyógyítják a térdfájdalmakat

  A kutatók is felfedezték a piócákat. Egy esseni kórház orvosai megállapították, hogy a súlyos térdízületi kopásban szenvedő betegek fájdalmait a piócák legalább olyan hatékonyan csillapítják, mint a diclofenactartalmú krémek. A páciensek térdére 4-6 piócát helyeztek fel, és a hatás azonnal mutatkozott. E hatás eléréséhez 28 napi kenőcsös kezelés szükséges.

   

  A túlsúlyos nők hamarabb elbutulnak

  Azoknál a nőknél, akik egész életükben túlsúlyosak, az agyban gyorsabban zajlanak a leépüléssel járó folyamatok, mint a karcsúaknál - állapították meg a Göteborgi Egyetem kutatói. A felfedezés azért fontos, mert az agyszövetek lebomlása az egyik első jele annak, hogy a páciens demenciában szenved.

   

  A félénkség örökletes

  A jelenségre a Harvard Medical School kutatói figyeltek fel az agy képalkotó eljárásokkal történő feltérképezése során. Ha félénk gyermekeknek idegen felnőttek képét mutatták, egy olyan agyi terület aktiválódott, aminek kialakulását örökletes tényezők befolyásolták. Ez a jelenség a bátor gyermekeknél nem megfigyelhető. A félénkség életre szóló tulajdonság. A mérések során megfigyelt agyi reakció 20 évvel az első észlelések után is kiváltható.
     

  tgym
  XI. évfolyam 12. szám

  Címkék: lapszemle

   Aktuális lapszámunk:
   2020. november

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.