Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2005. február


   

  Az alvás álomfázisában megoldást találunk gondjainkra

  Aludjunk rá egyet!

  A Lübecki Egyetem kutatói megállapították, hogy aki sokáig tépelődik egy matematikai problémán, pihentető alvást követően másnap könnyedén képes megoldani a feladatot. Akinek nem engedik, hogy aludjon, korántsem teljesít ilyen jól.

  A szakértők a következőképpen magyarázzák a jelenséget: alvás közben agyunkban nagy "rendrakás", az éber állapotban szerzett külvilági információk rendszerezése történik. Minden, a nap során észlelt dolog a helyére kerül. A tudás a rövid távú memóriából a hosszú távú memóriába kerül. Feltételezik, hogy a rendszerezés ideje az ún. REM-fázis (álmok), ezért lehetséges, hogy a megoldást valóban megálmodjuk. Ha tehát valaki úgy érzi, hogy tele van a feje megoldatlan problémákkal, aludjon rá egyet!

   

  A karbonelektródákkal a hátpanaszok is jól kezelhetők. Ezáltal fokozódik a szövetek vérellátása, valamint a sejtszintű méregtelenítés

   


   

   

   

  A sötét látóterű mikroszkópban látható, hogy a kezelés előtt a vörösvértestek egymáshoz tapadnak. A háromhetes kezelést követő vizsgálat szerint a csomósodás feloldódott, a vér jobban tud áramlani az erekben

  Sejtregeneráció rezgésekkel

  A kutatók már régen igazolták, hogy az univerzumban minden egyes elemi részecske mozog, rezeg, méghozzá mindegyik más-más frekvencián. Ez érvényes az emberre is. Minden sejt saját frekvenciájú rezgést ad ki. Saját ritmusának megfelelően minden sejt igyekszik ellátni a feladatát: eltávolítani a salakanyagokat, oxigénnel, tápanyagokkal, nyomelemekkel ellátni a szervezetet, hormonokat, enzimeket termelni.

   

  A sejtek működése során igen sok "hulladék", salakanyag termelődik. Ezzel el is jutottunk korunk egyik legnagyobb problémájához: míg néhány évtizeddel ezelőtt a hiánybetegségek okoztak gondot, ma a méreganyagok kiürítése a legnagyobb probléma. A sejtek nem képesek megfelelően megszabadulni a salakanyagoktól, és a helyzetet rontja, hogy nem iszunk elegendő folyadékot, nem mozgunk eleget és nem fogyasztunk természetes táplálékokat.

   

  Többféle tisztító, salaktalanító eljárással szabadíthatjuk meg sejtjeinket a lerakódott szennyeződésektől és regenerálhatjuk szervezetünket. Létezik sokféle elektromos berendezés is, amely általában többet ígér, mint amire valóban képes. Ezek általában csak a tüneteket csökkentik, de nem oldják meg a probléma valódi okát. Van azonban egy olyan készülék, amely a szervezet saját frekvenciáit felhasználva megnyitja a sejtek salaktalanító kapuit. A méregtelenítő frekvenciákat a készülék két karbonelektróda segítségével juttatja a szervezetbe.

   

  A kezelés során létrejövő tartós sejtpolarizáció egyszerű, fájdalommentes és nememészt fel értékes energiát a szervezetben. A páciens kezelés után úgy érzi,mintha feltöltődött volna energiával. A pozitív hatások a sötét látóterűmikroszkóppal végzett vérvizsgálattal is követhetők. Ráadásul megfigyelhető, hogy sok páciensnél kezelés után hangulati változások is jelentkeznek, az illetők vidámabbak lesznek.

       

  A folyadékfogyasztás segít a tanulásban

  Régóta ismert, sajnálatos tény, hogy az idősek kevés folyadékot isznak. Kevésbé ismert, hogy már a kisiskolások sem fogyasztanak elegendő folyadékot. Ez pedig kihatással van iskolai teljesítményükre is! Egy német klinikai vizsgálat szerint a folyadékhiány jelentős mértékben rontja a rövid távú memória hatékonyságát és csökkenti az eltárolt információk mennyiségét.

  A Német Táplálkozástudományi Intézet a 7-13 éves gyerekeknek legalább napi 1,2 liter folyadék elfogyasztását ajánlja. A szakértők szerint nem szabad csupán a gyerekek természetes szomjúságára hagyatkozni, tudatosan meg kell tervezni a naponta elfogyasztandó folyadékmennyiséget.

            

  A stabil párkapcsolatok kedveznek a fiú utód születésének

  A szülők életkörülményei befolyásolják a születendő gyermek nemét - állítják a kutatók egy New York-i orvosi tanulmány alapján. A stabil kapcsolatban együtt élő párok 14%-kal nagyobb valószínűséggel hoznak fiút a világra. Lehetséges, hogy ezzel magyarázható az a jelenség, miszerint a nyugati világban az utóbbi 30 esztendőben kimutathatóan csökkent a fiúk születése. A megfigyelt jelenség lehetséges biológiai magyarázata, hogy a fiúk kevésbé robusztusak, mint a lánygyermekek.

            

  Vitaminhiány is okozhat depressziót

  A depressziós embereknél gyakorta megfigyelhető az idegsejtek anyagcserezavara. Míg a nők hajlamosabbak az introvertáltságra, a szomorkodásra, a férfiak inkább nyugtalanok és kockázatvállalóbbak. Az enyhe és középsúlyos depressziók kezelésében bizonyítottan hatásosak az orbáncfűkivonatot tartalmazó készítmények.

  A sápadtsággal és fáradtsággal társuló hangulati mélypontok hátterében azonban állhat B12-vitaminhiány is. Az orvosok gyakran rendelnek antidepresszánsokat, pedig az esetek jelentős részében vitaminhiány váltja ki a hangulati mélypontokat. A rizikócsoportba tartoznak a vegetáriánusok, az alkoholisták és az idősek. A gyomornyálkahártya- gyulladáson átesettek, akik a táplálékból nem képesek felvenni elegendő B12-vitamint, szintén érintettek lehetnek. Sok B12-vitamin található a húsban, halban és a tojásban.

            

  Tipp kismamáknak

  A Medical Tribune c. nemzetközi orvosi magazin érdekes eredményt közölt az újszülöttek és csecsemők alvási szokásairól. Ha rendszeresen masszírozzák őket, könnyen igazodnak a nappalok és éjszakák váltakozásához. Egy kutatásban 20 kismama vett részt. Az egyik csoport 10-14 napos csecsemőjét két héten keresztül elalvás előtt kb. 30 percig masszírozta. A masszázs körkörös mozdulatokkal a gyermek hátán történt. A csecsemők csakhamar megszokták az ébrenlét és az alvás ritmusát, igazodtak édesanyjuk napi ritmusához, és nyugodtabbak voltak éjszaka, mint a "kontrollcsoport" tagjai.

            

   

  Drámai események az elektonmikoszkóp alatt: a neutrofil limfociták hálójában shigelliák (a vérhas kórokozói) akadtak el

  Hálót vető immunsejtjeink

  Immunrendszerünk első védelmi vonalát a neutrofil limfociták alkotják. Ezek fehérvérsejtek, amelyek a kórokozókat körülfolyják és bekebelezve megsemmisítik. A Max Planck Intézet Immunbiológiai Intézete elektronmikroszkópos vizsgálatokkal érdekes újdonságot fedezett fel, ezek a sejtek egy eddig ismeretlen, meglehetősen eredeti védelmi technikát is bevetnek a betolakodókkal szemben. Sejttestükön kívül finom, ragacsos szálakból valóságos hálókat készítenek, amelyekbe beleakadnak a kórokozók. A hálókat a kutatók NET-nek (neutrophil extracellular traps) nevezték el. A hálókkal a legkülönfélébb baktériumokat (shigellia, salmonella, staphylococcus) lehet hatékonyan ártalmatlanná tenni.

             

  Miért olyan hatásos a szója a rák elleni küzdelemben?

  Az USA-ból származik az információ, miszerint egy speciális, a szójában megtalálható, telített aminosav hatására a ráksejtek elpusztulnak. A fehérje az MTD-13 nevű ellenanyag termelését váltja ki a ráksejtekben, ez pedig beindítja a programozott sejthalál folyamatát a rákos sejtben. A civilizált világban az érrendszeri megbetegedések után a rák a leggyakoribb halálok. Tény, hogy sok beteg az agresszív kemoterápiáknak és a gyengeségnek esik áldozatul. A gyengeségben fontos szerepet játszik a csökkent proteinbevitel miatt kialakuló kalóriahiány. Számos vizsgálat alapján az amerikai National Cancer Institute bejelentette, hogy sok betegnél gyógyulást eredményezett egy szójából, fermentálással előállított ital.

     

  tgym
  XI. évfolyam 2. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. november

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.