Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2005. július


   

  Szklerózis multiplex - Hormonok befolyásolják a folyamatot

  Világszerte kb. 1,2millióan szenvednek az idegrendszer gyulladásos megbetegedésében, amelyet az orvosok szklerózis multiplex (SM) néven neveznek. Az SM úgynevezett subokban zajlik. A látászavar, a végtagok bénulása, zsibbadása gyakori tünet. Szintén jellemző a fejbiccentéskor a gerincen végigfutó, áramütésre emlékeztető érzés. A kutatók egyelőre nem tisztázták a betegség kialakulásának okát, de olasz orvosok kimutatták, hogy bizonyos hormonok, nevezetesen az ösztrogén és a tesztoszteron szintje jelentősen befolyásolják a betegség lefutását. A kutatások szerint azoknál a nőknél a legsúlyosabb a betegség, akiknél a legalacsonyabb tesztoszteronszintet lehetett kimutatni.

   

  Aki érzi a keserű ízt, sovány marad

  Ezt a mérleget vonták le amerikai kutatók egy tanulmány alapján. 50 nőnél tesztelték,milyen intenzíven érzik a zöldségekben található keserű anyagok ízét. Érdekes volt megfigyelni, hogy a keserű íz érzékelése jelentős mértékben korrelált a hölgyek testsúlyával, pontosabban testtömegindexével (BMI): akik erősen érzékelték a keserű ízt,azok BMI-értéke 23 volt. A normális érzékenységűeknél ez az érték 26-os, akik pedig alig vagy egyáltalán nem érzékelték a keserű ízeket, azoknál 30 felett volt (normális érték 25 alatt).

   

  Hogyan védjük ízületeinket a kopástól?

  Legkésőbb a felnőttkor küszöbéhez érve mindenkinek el kellene kezdenie az "ízületi higiéné" gyakorlását. Ez azt jelenti, hogy rendszeresen ismétlődő, de az ízületeket nem terhelő mozgássort kell végezni. Ilyen a túrázás, a gyaloglás, úszás vagy a kerékpározás. Az ilyen típusú terhelés hatására a porc képes regenerálódni. A Kölni Sportfőiskola munkatársa, prof. dr. Ingo Froböse 40-55 éves nőkkel végzett kísérletet. A kísérletben részt vevő személyek hat héten keresztül heti háromszor végeztek aqua-jogging edzést. Mindnyájuknál jelentősen javult a porcszövetek állapota. A professzor mérlege: A rendszeres mozgás az egyetlen módja, hogy megelőzzük az artrózist.

  Az 50. életév után szinte minden embert valamilyen szinten érint az artrózis (porckopásos ízületi betegség). A dologban az a legalattomosabb, hogy sokáig észrevétlen marad, ugyanis a porcban nincsenek idegek, amelyek fájdalommal hívnák fel figyelmünket a bajra. A fájdalom csak akkor jelentkezik, ha a romboló folyamat az ízület más szöveteit is károsítani kezdi. Ilyenkor gyulladás jelentkezik, aminek hatására az egész ízület megduzzad, fáj, aminek következtében ezt a végtagunkat kíméljük. A következmény: az ízületen belüli keringés és tápanyagellátás romlik, a romboló folyamat pedig egyre inkább folytatódik. Kialakul az ördögi kör, ami a porc teljes lekopásához vezethet.

  Vörösséggel, forrósággal és duzzanattal járó heveny gyulladás kezelésében előnyös az ízület hűtése. A görcsös izomzat ellazításában azonban a melegítés segíthet. Hosszú távon a masszázs és a gyógytorna lehet fontos a kezelésben.

   

  Fogínyre magnéziumot

  Egyre többen szenvednek fogínygyulladásban, fogínyvérzésben. Erős fogkőképződés és kellemetlen szájszag lehet az első jele a kialakuló betegségnek, amelynek a hiányos szájhigiéné, éjszakai fogcsikorgatás, nem megfelelő fogszabályzó, baktériumokat tartalmazó lepedék lehetnek az okozói. Fokozottan veszélyeztetettek a cukorbetegek, a dohányosok és a legyengült immunrendszerű emberek. Úgy tűnik, hogy sok esetben öröklött hajlamról van szó. Ha nem ismerik fel időben, komoly következményei lehetnek: ha a gyulladás átterjed a fogágyra, itt ún. tasakok keletkeznek, amelyekben baktériumok telepszenek meg. Ha ezeket sem kezelik, a gyulladás a csont felé terjed tovább, aminek következtében a fog meglazul és kihullik. Fontos tehát a megelőzés, amelynek alappillére a megfelelő és rendszeres fogápolás és a fogászati ellenőrzés. Fontos azonban a magnéziumban bővelkedő táplálék fogyasztása is. A tényt, miszerint az ínygyulladás a táplálék magnéziumtartalmával összefügg, nemrégiben bizonyították a Greifswaldi Egyetemkutatói. 4290, 20-80 esztendős személy bevonásával folyt a kutatás, amelynek eredménye szerint csökkent magnéziumfogyasztás hatására jelentősen megnő az íny- és fogágygyulladás veszélye. A magnéziumban bővelkedő táplálkozásnak tehát védő hatása van e betegséggel szemben. Magnéziumban gazdagok a halak, húsok, a teljes őrlésű gabonák, a hüvelyesek és az édesebb gyümölcsök (banán, papaya, földieper). Természetesen pótolhatjuk a szükséges magnéziumot étrendi kiegészítőkkel is. A felnőtt szervezetnek napi 300- 400 mg magnéziumra van szüksége.

  Az alábbiak különösen gazdagok magnéziumban:

  Élelmiszer/magnéziumtartalom:

  Teljes őrlésű gabona 175 g > 100 mg  

  Barnarizs 60 g 100 mg

  Szójabab 75 g > 100 mg

  Spenót 200 g 100 mg

  Burgonya 250 g 80 mg

  Kesudió 60 g > 100 mg

  Nyelvhal 150 g 80 mg

   

  Forradalom a szívgyógyászatban

  Hihetetlen, de igaz: a szívinfarktus elveszítheti fenyegető voltát, ha a veszélyeztetett betegek követik az amerikai dr. Dean Ornish terápiás programját, és az általa előírt szigorú feltételeknek megfelelően élnek. Az operációt és gyógyszereket nélkülöző program hatására még a szív- és érrendszeri elváltozások visszafejlődése ismegtörténhet,miközben a páciens lelki és spirituális szinten éli át a gyógyulást.

  Dr. Ornish táplálkozási és életmód-vezetési tanácsait igénybe vette az amerikai elnök, Bill Clinton is. A szakember évtizedes kutatómunka eredményeként állapította meg, hogy a szívbetegség és az életmód szorosan összefügg: "a szívkoszorúerek megbetegedése - elzáródásuk és emiatt a szív vérellátásának romlása - életünk hosszú láncolatot alkotó eseményeinek végeredménye." Felismerései alapján dr. Ornish kidolgozott egy terápiás programot, amely A szív megnyitása nevet viseli.

  A program a következőkből áll:

  - gyakorlatok az intimitás és a kapcsolatok erősítésére, a stressz legyőzésére

  - szigorúan zsír- és koleszterinmentes diéta

  - olyan program, amely segít leszokni a dohányzásról és a többi káros szenvedélyről (drog, alkohol stb.)

  - irányított edzésprogram.

  A gyakorlatok között szerepel stretching, lazítás, légzőgyakorlatok, meditáció és vizualizáció is. Ez utóbbi során a páciensek a következő képeket képzelik maguk elé:

  - a szívem nyugodtan és egyenletesen ver

  - a szívem minden dobbanása megfelelő mennyiségű vért pumpál

  - szívkoszorúereim kitágulnak, és több vért engednek átáramlani

  - új véredények alakulnak ki, és ellátják szívemet oxigénnel és a többi szükséges tápanyaggal

  - a vérem akadálytalanul áramlik az ereimben.

  A tapasztalatok szerint a programban részt vevők már egy hónap után a gyógyulás útjára lépnek, megszabadulnak szorító szívtáji fájdalmaiktól, és mindennapos tevékenységeiket gond nélkül elvégzik.

   

  A tiszta oxigén csökkenti a fájdalmakat

  Aligha tudjuk elképzelni, mit kell kiállniuk a cluster-fejfájásban szenvedőknek. A fájdalom úgy csap le, mit derült égből a villám. Általában az egyik szem mögött érezhető a heves, rendkívül erős, izzó fájdalom. Általában naponta kétszer jelentkezik a roham, jó esetben csak néhány percig tart, rosszabb esetben akár órákig. Jellemző, hogy az ilyen típusú fejfájás éjszakánként jelentkezik. A kötőszövet vörössé válik, könnyezés, híg orrváladék ürülése és izzadás kíséri a rohamot. A szerencsére ritka betegség gyógyszerrel diagnosztizálható. Ehhez a betegnek nitroglicerin-kapszulát adnak (ezt a gyógyszert általában angina pectoris kezelésére használják). Ha a készítmény kiváltja a rohamot, cluster-fejfájásról van szó. Ekkor kezdődik a terápia. Különböző hatóanyagokkal (triptánok, kortizon, lítium) enyhíthetők a panaszok. Akut esetben sokat segíthet tiszta oxigén belélegzése. A páciens maszkon keresztül percenként 7 liter 100%-kos oxigént lélegez be legfeljebb 15 percig. Ennek hatására a véredények beszűkülnek, a fájdalom megszűnik. A kezelésnek nincsenek mellékhatásai. Oxigénmaszkokat gyógyszertárakban lehet kapni Európa több országában.

   

  A hólyaggyengeség népbetegség

  Egyes kimutatások szerint a nők 10-20%-a nemképes kellő mértékben visszatartani vizeletét, ám a szégyenérzet megakadályozza őket abban, hogy nyíltan elmondják panaszukat az orvosnak.

  Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy a vizelettartási képtelenség önmagában véve nem betegség, azonban jelezheti egy betegség kialakulását. Az érintetteknek ezért orvoshoz kell fordulniuk, aki tisztázza az okokat és megfelelő terápiát talál. Léteznek olyan gyógyszerek, amelyek a stressz által kiváltott inkontinencia (vizeletcsurgás nevetéskor, tüsszentéskor, fizikai erőltetéskor) esetén képesek növelni a záróizmok tónusát. Az ösztrogének fokozzák a húgycső keringését. A tökmagból, csalángyökérből és fűrészpálma-kivonatból készült készítmények (kapszula formájában) nagyon hatékonyak. Léteznek hatékony fizioterápiás módszerek is. A medence és a gát izmainak rendszeres edzése szintén segít. A megfelelő mozgássort a terapeuta tanítja be, a beteg pedig bárhol végezheti a gyakorlatokat. A klinikai felmérések szerint a gáttorna jelentős javulást eredményez. Műtétre csak a legvégső esetben van szükség. 

  Egészen új és meghökkentően jó eredményeket értek el mágneses stimulációval. Egy mágnest irányítanak a kismedencére. A rezgések hatására ritmusosan összehúzódnak a hólyag és a medence izmai. A stimuláció hatására az összehúzódás másodpercenként ismétlődik. Ezáltal ezek az izmok rövid idő alatt megerősödnek. 20 kezelés után általában igen jelentős javulás, sokszor teljes gyógyulás érhető el. A kezelés teljesen fájdalommentes.

     


  XI. évfolyam 7. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. február

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.