Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2005. május


   

  A zajok csökkentik a beszédkészség kialakulását

  A csecsemőket állandóan körülvevő háttérzaj késleltetheti a gyermek beszédfejlődését - jelentette a Medical Tribune. San Franciscó-i kutatók állatkísérlettel is igazolták a jelenséget: fiatal patkányokat állandó háttérzajban tartottak, majd megfigyelték, hogy ez a körülmény a patkányok hallókérgi területeinek fejlődésében drámai változásokat eredményezett.

   

  A tv-nézés koraérettséget eredményez

  A tv-nézés - tartalomtól függetlenül - jelentős mértékben gyorsítja a gyermekek növekedését - állapította meg egy firenzei kutatócsoport. A tv vagy a számítógép képernyője előtt ülő gyerekek szervezetében megnő a melatoninszint. Ez a hormon felelős a kései szexuális érettségért is. A kísérletben 74, hat és tizenkét éves kor közötti gyermek vett részt, akik naponta átlagosan 3 órát töltöttek képernyő előtt. Az egy hétig tartó kísérlet idejére megkérték őket, hogy lehetőleg növeljék a képernyő előtt töltött órák számát. Ezt egy teljes tv-absztinenciában töltött hét követte. Az eredmény: a vizsgálat végén a gyerekek szervezetében mért melatoninszint 30%-kal csökkent a kísérlet elején mért szinthez képest.

   

  Antibiotikumok alternatívája

  Napjainkban tapasztalnunk kell, hogy egyre több baktérium válik rezisztenssé az antibiotikumokkal szemben. Ellenük használt fegyvereink tehát fokozatosan elvesztik élüket. A rezisztens törzsek kialakulása egyre gyorsul, ezért az Egyesült Államokban már törvényi úton szabályozzák az antibiotikumok alkalmazását.

  Az elmúlt évtizedekben egyszerű hűléses megbetegedések esetén is nagyon sok orvos antibiotikumokat írt fel betegének, noha ez a gyógyszer csak baktériumok ellen hatásos, a hűlés tüneteit okozó vírusokkal szemben teljesen hatástalan. A gyermekorvosok szerint a folyamatos antibiotikum-adagolás inkább csak fokozza a gyermeki szervezet fertőzésekkel szembeni fogékonyságát.

  Léteznek azonban növényi alternatívák, amelyekkel jól kezelhető a hörghurut, a melléküreg-gyulladások és a mandulagyulladás: ilyen az afrikai "umkaloabo" növény gyökeréből nyert kivonat. Ez a növény a fokföldi pelargónia. A dél-afrikai zulu törzsek népi gyógyászatában ez a gyökér régóta ismert és alkalmazott gyógyszer. A fehér telepesek 1897-ben figyeltek fel rá. Charles Henry Stevens volt a felfedező, akit e gyökér gyógyított ki az akkoriban halálos kórnak számító tuberkulózisból. 

   

  Sivatagi növény gyógyítja a rákot

  Egy évszázadok óta ismert gyógynövény lehetséges, hogy forradalmasítja a rákterápiákat. Ezt a megállapítást a Medical University of South Carolina kutatói tették. Az örökzöld kreozotcserje, amely az USA délnyugati és Mexikó északi területeinek sivatagjában honos, számos, rendkívül ígéretes vegyületet tartalmaz.

  Az Amerikában "chaparral" néven ismert növényt a mexikói indián népgyógyászat ősidők óta baktériumok, vírusok és paraziták ellen alkalmazta. Azonban hatásosnak bizonyult reuma, gyomorbántalmak, magas vérnyomás és hörghurut ellen is. Az 50-es és 70-es években elterjedt a hír, hogy a cserjéből készült teával gyógyítani lehet a rákot, bár a kutatók azt gyanították, hogy a teamájkárosító hatású.

  Most a hatóanyagok kivonatát injekció formájában adták be rákbetegeknek. Ezzel kiküszöbölhető a májkárosító hatás. A klinikai kísérletben gyógyíthatatlan és operálhatatlan nyaki daganatban szenvedő betegek vettek részt. Az orvoscsoport megállapította, hogy a készítmény hatására a betegek daganatai zsugorodtak. 

   

  A dohányzás butít, a gyerekeknél pedig C-vitamin-hiányt okoz 

  Azt eddig is tudtuk, hogy a napi 20 szálnál több cigarettát szívó felnőttek rövid távú memóriája észlelhetően romlik. A kilélegzett dohányfüst azonban gyermekeikben is kifejti romboló hatását. Egy klinikai felmérésben 512 gyereknél (koruk kettőtől tizenkettőig terjedt) kimutatták, hogy a dohányzó szülők gyerekeiben alacsonyabb a C-vitamin szintje, mint a nemdohányzóknál. A hatás minimális mennyiségű cigarettafüst belélegzése mellett is megfigyelhető. 

   

  A tánc visszaadja a rákbetegek önbizalmát

  A rák diagnózisa egyik napról a másikra gyökeresen megváltoztatja az érintettek életét. Nem csak a meglehetősen megterhelő kemoterápiát és a műtétet kell átvészelni, de le kell küzdeni a félelmeket, a depressziót és a csökkent önértékelésből eredő lelki terheket is. A freiburgi Albert Ludwig Egyetem kutatóinak kísérlete szerint a táncterápia jelentős mértékben megkönnyíti a lelki terheket.

  A táncterápia olyan mozgással kombinált pszichoterápiás foglalkozás, amely test, szellem és lélek egységét hangsúlyozza. A módszer középpontjában a mozgás áll, amellyel a beteg kifejezi érzéseit, hangulatait. Ezáltal a páciens jobban megismeri önmagát is, aminek következtében könnyebben képes feldolgozni konfliktusokat is. A tánc hozzájárul az önértékelés és az önbizalom erősítéséhez, és a diagnózis, valamint a betegség könnyebb elviseléséhez. 

   

  Késik a gyermekáldás?

  Segít az iszapkúra! Nagyanyáink tudták: ha egy asszony nem esett teherbe, iszapkúrával kezelték. A jó eredménnyel végzett népi kezeléseket mostanáig nem ismerte el a tudomány. Egy német klinikai kutatás alaposan megvizsgálta a Bajorország területén kinyert gyógyiszapok összetételét és biológiai hatását. Kiderült, hogy a hatóanyagok a bőrön át a szervezetbe jutva olyan hormonális szabályzóköröket aktiváltak, amelyek révén a női termékenység fokozható. Ráadásul a kellemesen meleg iszap jól átmelegíti a rossz vérellátású testrészeket is. Iszappal a vízfürdőknél lehetséges hőmennyiség többszörösét lehet közölni a szervezettel. A kezelés azonban időigényes: a hormonális változások csak három-négy heti kúra után várhatók.

     

  tgym
  XI. évfolyam 5. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. november

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.