Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2005. november


   

  Gamma-linolénsav – minden cseppje számít

  A nők szempontjából az egyik legfontosabb anyag a gamma-linolénsav, még hozzá életkortól függetlenül. A furcsa nevű vegyületnek számos pozitív élettani hatása van: gyulladáscsökkentő, enyhíti a menstruációs görcsöket, a bőrpanaszokat (különösen a korpásodást) és megszünteti a hajhullást

  Többszörösen telítetlen zsírsavról van szó, amely nagy mennyiségben fordul elő az anyatejben. Felnőtt korban növényi eredetű táplálékokból fedezhetjük szervezetünk igényeit. Különösen sok van belőle a ligetszépeolajában, amely étrendi kiegészítőként kapszula formájában kapható. A ligetszépeolaj 9% gamma-linolénsavat tartalmaz. Ajánlatos évente kétszer kúraszerűen 2-3 hónapig szedni.

   

  Pu-erh tea, a természetes fogyasztószer

  A kínaiak ősidők óta ismerik és fogyasztják a Pu-erh (ejtsd pu-ör) teát, amely természetes étvágycsökkentő. Az elfogyasztását követő 10 percen belül jelentősen csökkenti az étvágyat. A tibeti őslakosság rendszeresen fogyasztotta a kemény, hideg téli hónapokban, illetve kemény fizikai munka esetén, hogy jobban eltudják viselni az éhezést. A tea jól bevált, ezért Tibetben a mai napig nemzeti ital.

  A teát étkezések előtt érdemes inni, illetve a nap folyamán egyenletes időközönként, hogy megelőzzük vele az éhségérzetet. Aki nem szereti az ízét,  kapszulázott formában is szedheti.

   

  A jéghegy csúcsa: API-hiányos betegség

  Aligha létezik olyan ember, aki ne hallott volna róla, hogy a dohányzás károsítja egészségünket. A tüdőgyógyászok azonban új veszélyre hívják fel a figyelmet: egy örökölhető betegségre, amelynek neve Alfa-1-proteináz-inhibitor-hiány, rövidítve API-hiány. Erről a betegségről sok orvos sem tud, ezért nem ismerik fel időben, aminek végzetes következményei lehetnek. Az említett fehérje hiánya a szervezetben a tüdő védekezési mechanizmusait gyengíti a környezeti ártalmakkal szemben, ezért lassan, fokozatosan tüdőbetegség alakul ki az érintettekben.

  A Német Pulmonológus Társaság becslése szerint Németországban hozzávetőlegesen 25 ezer ember szenved súlyos API-hiányban, de mindössze 5%-ukról derül ez ki időben. Az API-hiány kezelés nélkül tüdőkárosodást okoz, hosszú távon pedig ún. obstruktív tüdőbetegséget, esetleg tüdőtágulatot eredményez.

  A betegséget általában fizikai terhelésre jelentkező kifulladás jelzi, amelyhez később köhögés és slejm ürítése társul. Előrehaladott állapotban tüdőtágulat alakul ki, aminek hosszú távú szövődménye a szívelégtelenség. A páciensek szempontjából fontos, hogy lehetőleg tartsák távol magukat a belélegzett káros anyagoktól, különösen a dohányfüsttől. Emberi vérből kivont API-pótlás lehetséges, egyéb gyógyszeres kezelés még nem létezik.

   

  Orröblítés - a kis kanna áldása

  A sós vízzel végzett orröblítéssel csökkenthetjük az allergia elleni gyógyszerek adagját. Ez a pozitív hatás azonban csak akkor jelentkezik, ha következetesen, hosszabb ideig végezzük. Ezt klinikai meg figyelésekkel igazolták.

  Legalább három héten keresztül, naponta egyszer kell végezni az öblítést, ha érezni akarjuk a hatást: a megtisztított légutak érzéketlenebbé válnak a kórokozókkal szemben, a nátha és a bedugult orr ritkábban alakul ki, könnyebbé válik a légzés. Ajánlatos az öblítést tiszta vízzel vagy fiziológiás sóoldattal végezni. Ehhez a gyógyszertárakban, illetve gyógyászati segédeszközboltokban lehet kis orröblítő kannát vásárolni. Az egyik orrlyukon keresztül vizet csepegtetünk, ami a másik lyukon kifolyik, kiöblítve, kitisztítva azt.

   

  A fibromialgia újfajta kezelése

  Németországban több mint 1,6 millió ember érintett: a fibromialgia valóságos népbetegség. A fibromialgia-szindrómában (FMS) szenvedő páciensek nehezen kezelhetők. Jellemző a betegségre a változó intenzitású, testszerte vándorló izomfájdalom, valamint a krónikus fáradtság, a kimerültség és az alvászavarok, de nem ritka a fejfájás és az irritábilis bélszindróma, az állandó vizelési inger vagy a menstruációs panaszok jelentkezése sem.

  A páciensek 80%-a nő, életkoruk 35 és 60 között. A betegség oka, illetve kialakulásának módja eddig ismeretlen. Az FMS a reumás betegségek közé sorolható és a fájdalomingerek feldolgozásának zavaraival függhet össze. Mivel az okot egyelőre nem ismerjük, és a tünetek legalább 30 másik betegségben is előfordulnak, sok orvos nem ismeri fel a bajt, illetve nem megfelelő kezelést ír elő.

  A diagnózist általában nyomás érzékeny pontok megnyomása alapján állítják fel: a 18 standard pont közül az FMS-ben szenvedő beteg 11-et fájdalmasnak érez, az egészséges ember nem.

  Eddig a betegséget szinte kizárólag fájdalomcsillapító gyógyszerekkel kezelték. Most azonban úgy tűnik, hogy a hagyományos kínai orvoslás jobb eredményekkel kecsegtet.

  Az akupunktúrás vagy akupresszúrás pontok tulajdonképpen apró lyukak, amelyeken keresztül idegrostok és véredények lépnek ki mélyebb szövetrétegekből a bőr alá. Ha ezek a rostok, illetve  erek összetapadnak, reumaszerű fájdalmat okoznak. Az orvos egy apró, a bőrön ejtett bemetszésen keresztül 6-8 ilyen pontot megtisztít és kitágít. Ez minden. Egy klinikai felmérés szerint a betegek 70%-ánál egyetlen kezelés elegendő a panaszok tartós enyhítésére.

   

  A kenyér vesekövet okoz?

  A gabona magok külső héja sok oxalátot tartalmaz, amelyekből vesekövek képződhetnek. Akinél gyakran termelődik vesekő, jól teszi tehát, ha csökkenti a kenyér fogyasztást, valamint kevesebb müzlit és egyéb gabonaételt eszik. A Bonni Egyetem a következő gabonafajták összoxalát-tartalmát is meghatározta (100 g mennyiségre):

  Búza fajták:

  Triticum aestivum: 526 mg

  Kamut triticum polonicum 55,6 mg

  Búzacsíra: 359 mg

  Búzaételek:

  Bulgur: 69,2 mg

  Kuszkusz: 65,2 mg

  Quinoa: 185 mg 

  Szójapehely: 218 mg

   

  Szelén kell a pajzsmirigybetegségekre

  Eddig a kutatók nem sok figyelmet fordítottak a szelén fogyasztásra pajzsmirigybetegségek esetén. Pedig ez a nyomelem nagyon hasznos lehet a nehezen kezelhető pajzsmirigy-túlműködés gyógyításában. Két klinikai tanulmány eredménye szerint napi 200 mikrogramm szelén bevétele nátrium-szelenit vagy szelén-methionin formájában, képes megnyugtatni a hiperaktív pajzsmirigyet. A Basedow-kór is meglepően jól reagált a szelénre.

  Az európai lakosság táplálkozással átlagosan 30-60 mikrogramm szelént fogyaszt, a naponta ajánlott adag azonban testsúly kilogrammonként legalább 1 mikrogramm.

   

  Sütőporral a fogínybetegségek ellen 

  Keverjünk el kevés sütőport annyi vízzel, hogy pasztaszerű masszát eredményezzen. Ujjunkkal kenjük a pasztát a fogak és a fogíny határára. Ezt követően a fogkefével dörzsöljük át fogainkat 3 percig, mint ha fogat mosnánk, de a kefére ne tegyünk fog krémet. Tegyük ezt hetente háromszor. A sütőpor tisztít, políroz és szagtalanít, ráadásul semlegesíti a savas kémhatású bomlás termékeket a szájüregben.

   

  A termékenység a kezünkre van írva

  Brit kutatók eredményei szerint a termékenység a nőknél és férfiaknál egyaránt leolvasható a kezekről. A kéz formája és a termékenység között egyértelmű összefüggés mutatható ki:

  • Minél aszimmetrikusabb a férfiak két keze, annál kevesebb életképes spermium található az ondójukban.

  • Ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy azoknál a férfiaknál, akiknek gyűrűs ujja jelentősen hosszabb a mutatóujjnál, magasabb a tesztoszteron nevű hormon szintje. Ez a szexhormon fokozza a potenciát.

     

  tgym
  XI. évfolyam 11. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.