Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2005. október


  A csípőtáji háj a nőket megóvja a szívbetegségektől

  A megfelelően párnázott csípőjű nők, a legfrissebb kutatási eredmények szerint, védettebbnek tekinthetők a szívbetegségekkel szemben, mint a karcsú hölgyek. A csípőkre rakódó zsírszövetek ugyanis gyulladásgátló anyagot termelnek. Az adiponectin nevű anyag pozitív hatást gyakorol az érfalakra, gátolva a rettegett érelmeszesedést. Ez azokra a hölgyekre érvényes, akiknek csípőkerülete legalább 100 cm. A karcsú csípőjű nőkkel szemben náluk 86%-kal kisebb a szíverek elmeszesedésének kockázata, de egész érrendszerük is egészségesebb. Ez az összefüggés férfiak esetében sajnos nem igaz.
   

  Vitaminok spray formájában

  Már jó ideje tudjuk, hogy a száj nyálkahártyája alkalmas gyógyszerek felszívására. Azt már kevesebben tudják, hogy a vitaminok, amelyeket szájspray formájában fogyasztunk, rendkívül gyorsan, akár 90%-os hatékonysággal felszívódnak. A felszívódási ráta azért ilyen magas, mert a készítménynek nem kell a tápcsatornán keresztül a véráramba jutnia. A vitamin spray további előnye, hogy nem kell a készítményhez tablettázó segédanyagot, kapszulát, fényező anyagot stb. adni. A vitaminspray-k már hazánkban is kaphatók.

  A sport fékezi a prosztatarák növekedését

  A rendszeres, izzadással járó, intenzív sporttevékenység idősebb férfiak esetében jelentősen fékezheti a prosztatarák növekedési ütemét. Ezt az amerikai Harvard School of Public Health felmérései alapján jelentették ki a kutatók. A hatás kiváltásához szükséges a rendszeres, hetente három órán át tartó, intenzív tréning. A 65 évesnél idősebb férfiak körében a halálos betegség kialakulásának kockázata akár 70%-kal is csökkenhet nem sportoló társaikhoz képest. Fiatalabb férfiaknál ez az összefüggés nem mutatható ki.

  A dohányzás kára

  A páciens maga is sokat tehet annak érdekében, hogy az állkapocscsontba beültetett implantátum jól beépüljön. A szigorú és alapos szájhigiéné mellett fontos a dohányzás jelentős korlátozása, vagy még inkább teljes mellőzése. Az implantátumok a dohányzó személyeknél 10-szer rosszabbul épülnek be a csontba, mint a nem dohányzók esetében. Ez különösen igaz azokra a páciensekre, akik röviddel a beavatkozás előtt vagy közvetlenül azután rágyújtottak.

  Az elektroszmog vidéken erősebb, mint a városban?

  Elképzelhető, hogy vidéken a mobiltelefonok erősebb sugárzást bocsátanak ki, mint városi környezetben. Svéd orvosok ugyanis nem találnak más magyarázatot arra, hogy a vidéki mobiltelefon-tulajdonosoknál, akiknek legalább 5 éve van készülékük, 3,2-szer magasabb az agydaganat kialakulásának veszélye, mint a hasonló városlakóknál. A svéd szakemberek megbízható statisztikai felmérésekre hivatkoznak, és szignifikáns eltérésként ábrázolják az eltéréseket.

  A jelentés szerzői a vidéken mérhető erősebb készüléksugárzást a városhoz képest ritkább hálózattal magyarázzák. Ezért a vidéken üzemelő mobilkészülékek erősebben sugároznak, hogy a távolabbi adóantennával kapcsolatot tudjanak teremteni. Amíg az agydaganatok és a készüléksugárzás közötti összefüggést véglegesen tisztázzák, a szakemberek mindenkinek azt ajánlják, hogy alacsony sugárzási értékű készüléket vásároljon. Az ún. SAR-értéket minden gyártónak kötelessége a készüléken, ill. azok papírjain feltüntetni.

  Önszuggesztióval enyhíthetjük a szénanátha tüneteit

  A Baseli Egyetem kutatói önhipnózisos technikákat tanítottak szénanáthában szenvedő pácienseknek, panaszaik enyhítésére. Az önhipnózis módszerével az érintettek képesek voltak szignifikánsan csökkenteni pl. az állandó orrfolyást. A kedvező tapasztalatokat laboratóriumi mérésekkel is alátámasztották. Sikerült kimutatni, hogy az orrnyílásokon keresztül hipnózis hatására javult a levegőáramlás. A kedvező hatás akkor is érvényesült, amikor a kísérleti személyek polleneknek voltak kitéve vagy füvek környezetében kellett tartózkodniuk. Az öngyógyítás mellett a kísérleti személyek továbbra is szedték gyógyszereiket.

  A zsírleszívás halállal is végződhet

  Egy sajtóhír szerint minden 5000 zsírleszíváson áteső páciens közül egy a beavatkozás következtében meghal. A szakértők szerint az ijesztő adat elsődleges magyarázata a beavatkozást végző orvosok hiányos felkészültsége. Egyes országokban ugyanis a zsírleszívás elvégzésének nem feltétele az orvos különleges szakképesítése, így azt bármilyen orvos végezheti. Plasztikai sebésznek csak a hatesztendős szakképesítéssel rendelkező szakorvos nevezheti magát, ezért érdemes alaposan tájékozódni, kinek a kése alá fekszünk. A halálesetek további lehetséges oka, hogy sok, jelentős kockázati tényezőtől szenvedő beteget az orvosok nem tanácsolnak el a műtéttől. Ilyen ellenjavallati tényező az 55 évesnél magasabb életkor, a dohányzás és a túlsúly.

  A foglepedék szívinfarktust okozhat

  A dpa hírügynökség szerint amerikai kutatóknak sikerült közvetlen összefüggést kimutatni a fogínygyulladás és a nyaki erek kóros megvastagodása között. Ez utóbbi a fenyegető agyvérzés vagy szívinfarktus előjele. A kutatók szerint a szájban tenyésző kórokozók a fő előidézői a jelenségnek. Aki tehát szeretné elkerülni a szívinfarktust vagy az agyvérzést, rendszeresen mosson fogat, és a fogközöket is alaposan tisztítsa meg erre specializált apró kefével vagy fogselyemmel. Ez a csekély időráfordítás óriási haszonnal jár.
     


  XI. évfolyam 10. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.