Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2005. szeptember


  Magnéziummal a bélrák ellen

  A magnézium különféle anyagcsere-folyamatokat irányít, szabályoz szervezetünkben, többek között az ingerületvezetést idegeinkben és izmainkban. A keringés szervrendszere szempontjából szintén fontos szerepe van a magnéziumnak. Kalciummal és foszforral együtt szilárdítja csontozatunkat. Igazi mindentudó. Egy új kísérlet szerint a magnézium - főként nőkben - jelentős mértékben hozzájárul a bélrák kialakulásának megelőzéséhez. Hatvanegyezer, 40-75 éves svéd nőt vontak be a vizsgálatokba, 15 évig figyelték őket. A kísérleti alanyok közül 805-nél állapítottak meg rosszindulatú béldaganatot. A kutatók szerint azoknál, akik rendszeresen, viszonylag nagy mennyiségű magnéziumot fogyasztanak, 40%-kal csökkent a bélrák kialakulásának kockázata. Fontos tudni, hogy bizonyos gyógyszerek szedése mellett nem ajánlott magnézium készítmények fogyasztása. Forduljon tanácsért a gyógyszerészhez.

  A kamillatea fájdalomcsillapító hatású

  Már dédanyáink is kamillateát itattak szeretteikkel, ha kínjaikat akarták enyhíteni. Legyen az köhögés, nátha, rekedtség, hasfájás, gyomorgörcs, a kamilla virágából készült forrázattal már akkoriban is szinte minden bajt kezeltek. Ez odáig ment, hogy sok asszony megtört szív, bánat esetén is kamillateát ivott. Azt joggal vonjuk kétségbe, hogy szerelmi bánatot is gyógyíthatnánk a kamillavirág hatóanyagaival, de az orvosi kutatások bebizonyították, hogy a kamilla hatásos gyomorfekély kezelésére és enyhe nyugtatóként is beválik.

  Egy nemrégen elvégzett vizsgálat újabb bizonyítékul szolgált. A nagy-britanniai Imperial College London kutatói alaposan górcső alá vették a kamilla emberi szervezetre gyakorolt hatásait. A 14 egészséges kíséleti személy vizeletében megemelkedett a nyugtató hatásáról ismert glicin és a gyulladásgátló hippurát nevű vegyület szintje. Ezek az értékek a rendszeres teafogyasztás megszüntetését követő egy-két hétig nem változtak.

  Szelíd gyógyír a lélekre

  EMDR (Eyemovement Desensitizationan Reproessing), magyarul újrafeldolgozás szemmozgások segítségével. Ez egy új pszichoterápiás módszer, amellyel könnyebben leküzdhetők a traumatikus élmények, azok emlékképei. Ilyen lehet egy közeli hozzátartozó elvesztése, egy baleset vagy erőszakos cselekmények elszenvedése. A módszer kifejlesztői az eljárással a lehető leggyorsabb gyógyulást ígérik. Az EMDR módszere az Egyesült Államokból származik. A kaliforniai Mental Research Institute munkatársa, Francine Shapiro pszichológusnő 1987-ben fejlesztette ki a módszert. Ma már Európában is vannak követői.

  Mi történik egy EMDR-kezelésen? Először a terapeuta elbeszélget betegével annak problémáiról. Ezután a betegnek a traumatikus élményre kell összpontosítania, és újra át kell élnie a kellemetlen eseményeket. Ekkor arról kell beszélnie, mit érez az adott pillanatban. Néhány másodperc múlva a terapeuta a kezét jobbról balra mozgatja. A páciens szemével követi a terapeuta kezét, és átengedi magát érzéseinek. Ekkor megbeszélik a szemmozgás közben tapasztalt élményeket.

  Azt, hogy a szemmozgás hogyan képes a lelki traumák feldolgozásában és leküzdésében segíteni, a szakértők egyelőre nem tudják. Annyit azonban sejtenek, hogy idegrendszerünk a trauma emlékét minden ahhoz tartozó képpel és érzéssel együtt „lefagyasztja”. Agyunk érzelmeket feldolgozó részében az emlékek kitörölhetetlenül elraktározódnak, ezekhez agyunk racionális területei nem tudnak hozzáférni. Úgy tűnik - legalábbis ezt feltételezik -, hogy a szemmozgások hatására harmonizálódik a két agyfélteke működése. Általában erre törekszik a beszéd- és viselkedésterápia is. Utóbbiak azonban nagyobb terhelést jelentenek a betegnek, mivel itt házifeladatokat is kapnak, amelyek során állandóan kellemetlen emlékeiket kell felidézniük.

  A méhen belüli élet hatása személyiségünkre

  Béke, csend és nyugalom az anyaméhben? Tévedés - véli prof. dr. Gerald Hüther, a Göttingeni Egyetemi Klinika pszichiátriaprofesszora. A méhen belüli életben a későbbi életfázisokhoz hasonlóan igen sokféle hatásnak és impulzusnak vagyunk kitéve.

  A legfrissebb kutatási eredmények szerint a gének nem mindenhatóak fejlődésünkben, ráadásul a méhen belüli életről alkotott elképzeléseinket is újra kell gondolnunk. Az olyan, viszonylag egyszerű tulajdonságokat, mint hajunk, bőrünk és szemünk színe, a gének határozzák meg. Az igazán izgalmas jegyek, amelyek egyéniségünket szabják meg, nagyon összetettek, ezekre más módon teszünk szert.

  Az embrióra ugyanaz vonatkozik, mint a csecsemőre: külvilági ingerekre van szüksége a fejlődéshez. Érez ízeket, hall és optikai benyomásokat is szerez. A professzor azonban nem ajánlja, hogy a megszületendő gyermekkel a szokásosnál intenzívebb ingereket közöljünk, mert az túlzott stresszt eredményezne, és inkább gátolná, mint segítené a fejlődést.

  Neurodermitisz: az akupunktúra új gyógyulási esélyeket kínál

  Az akupunktúrával való gyógykezelés létjogosultságát a gyógyítás mind több területén ismeri el a hivatalos orvostudomány is. A legújabb próbálkozások keretében a gyógyító tűket a neurodermitisz, azaz az idegi alapon kialakult bőrelváltozások kezelésére használják. A vizsgálatok szerint a módszernek köszönhetően a pácienseknek körülbelül egyötöde javulásról számolt be. A közzétett tanulmányok az eredmények elemzésének nehézségéről sem hallgatnak. Mivel nem létezik „placébó-tű” és placébószúrás”, az akupunktőrök nem tudnak kipróbálni hatástalan tűket, hogy a kezelés következményét összehasonlítsák a valóban hatásos tűkkel végzett terápiákéval. A bőrbetegségek esetében tehát nem annyira meggyőzőek az akupunktúrás eredmények, mint például a fájdalomterápiában - nyilatkozta dr. R. Fölster-Holst asszony, a kieli (Németország) Christian Albrechts Egyetem bőrgyógyászati klinikájának főorvosa.

  A kínai gyógynövényes orvoslással ugyancsak értek el eredményeket az ideges eredetű bőrbetegségek kezelésében. Ennek a módszernek azonban van egy nagy hátránya: mellékhatásai nem ritkán súlyos májkárosodást okoznak.

  Rendszeres kávéfogyasztással megelőzhető a májrák

  A világ egyik legnépszerűbb itala a kávé, amelyről mindenki tudja, hogy gyors élénkítő hatása mellett megterheli a szívet és az érrendszert, emeli a vérnyomást. Most kiderült, hogy a kávé nemcsak energiaitalként hasznos, hanem rendszeres fogyasztásával megelőzhető a májrák leggyakrabban előforduló formája is. A kutatásba 90 ezer olyan japánt vontak be, aki naponta vagy szinte mindennap fogyasztott kávét. Közülük fele annyian betegedtek meg májrákban, mint azok közül, akik mellőzték a fekete nedűt.

  Miután állatkísérletekben már bebizonyosodott a kávé májrák elleni hatása, Monami Inoue vezette tokiói kutatók tíz éven át humán vizsgálatokat folytattak a kávéfogyasztás és a májrák kapcsolatának tisztázására. A kávét mellőző 100 ezer ember közül egy évtized alatt 547-en betegedtek meg májrákban, míg 100 ezer, naponta kávézó vizsgálati résztvevőből mindössze 215-nél alakult ki ez a betegség.

  A kávé fő hatóanyaga a koffein, amely fokozza az éberséget, ugyanakkor sok embert idegessé tesz. Ismert továbbá, hogy a koffein felerősíti a klimaxos tüneteket, valamint egyes antibiotikumok mellékhatásait. Kapcsolatba hozták a vetélések kockázatának növekedésével is. Ugyanakkor tény, hogy egereknél koffeintartalmú krém használata nyomán csökkent a bőrrák kockázata.

  Egyelőre nem tisztázott, hogyan működik a kávé májrák megelőző mechanizmusa. Feltételezik, hogy a kávéban lévő, nagy mennyiségű antioxidánsnak lehet ilyen szerepe. Ezért megvizsgálták az antioxidánsban ugyancsak gazdag zöldtea hatását is, de nem találtak összefüggést a májrák kockázatával. A kutatás eredményei a Journal of The National Cancer Institute című szakfolyóirat 2005. februári számában láttak napvilágot.
     

  tgym
  XI. évfolyam 9. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.