Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2006. augusztus


   

  Zöld lézer a korral járó prosztatabetegség ellen

  Nem minden prosztatabetegség rosszindulatú, van jóindulatú prosztatamegnagyobbodás is. Ennek ellenére az elváltozás kifejezetten terhes az abban érintetteknek. A Heidelbergi Prosztataterápiás Klinika most reményt ad a betegeknek. Egy speciális lézer zöld fényének segítségével a jóindulatú prosztatabetegség gyakorlatilag vér nélkül kezelhető. Ezenkívül a páciens a klinikát a beavatkozás után rövid időn belül el is hagyhatja.

   

  Egészséges a tevetej

  Az arab világban a tevetejet ősidők óta egészséges táplálékként tartják számon. A kutatók szerint nagyon gazdag B- és C-vitaminban, és tízszer több vasat tartalmaz, mint a tehéntej. Azt is feltételezik, hogy a tevetejben található antitestek hatékony védelmet nyújtanak a rák, az Alzheimer- kór, a hepatitis C és a HIV vírusok ellen. Jelenleg azon fáradoznak a kutatók, hogy megvizsgálják, vajon a tevetejjel megelőzhető- e a cukorbetegség és csökkenti-e a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A tevetej kissé sósabb ízű, mint a tehéntej. Az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO Mauritániától Kazahsztánig arra buzdítja a termelőket, hogy szállításaikat terjesszék ki Európára is.

   

  A B3-vitamin csökkenti a koleszterinszintet

  Körülbelül 50 éve dr. Abram Hoffer amerikai pszichiáter érdekes felfedezést tett. Pácienseinek nagy dózisban C- és B3-vitamint rendelt. Eredetileg azt akarta megtudni, hogy a pszichés betegségekben szenvedőkön lehet-e segíteni vitaminokkal. Azt tapasztalta, hogy a B3-vitamin hatására normalizálódtak a vérzsírszintek. Csökkent az LDL-koleszterin, a trigliceridek és a lipoproteinek szintje. A védő hatású HDL-koleszterin szintje ellenben emelkedett.

  Azóta a kutató szellemű orvos meggyőződése, hogy niacinnal, ahogy a B3-vitamint másképpen hívják, eredményesebben csökkenthető a magas koleszterinszint, mint a hivatalosan alkalmazott sztatin-vegyületekkel. Ráadásul a niacin nem okoz mellékhatásokat és jóval olcsóbb is. Sajnos azonban túl kevés orvos van tisztában a B3-vitamin jelentőségével.

   

  A sport jelentősége a daganatos betegek utókezelésében

  A daganatos betegeknek jót tesz a rendszeres testmozgás. Ami első ránézésre ellentmondásosnak tűnik, azt most egyre több onkológus ajánlja betegeinek: a betegség okozta kimerültség ellen sportoljon. Németországban kb. 600 civil kezdeményezés létezik, amelyek ilyen jellegű foglalkozásokat kínálnak az érintett betegeknek. A kutatásoknak köszönhetően tudjuk, hogy a sport hatására javul a daganatos betegek kondíciója és pszichés állapota, ráadásul erősödik immunrendszerük is. Ami a mozgásformát és a terhelést illeti, nem a mozgás intenzitása, ill. a teljesítmény, hanem a mozgás rendszeressége fontos. Alkalmas sportágak lehetnek e téren a gyaloglás, az otthoni edzőgépeken és ún. kardiogépeken történő edzések. Nem túl megerőltető erősítő, izmosító edzés sem kizárt, ha nem viszik túlzásba. Ideálisnak tekinthető a heti két-három alkalommal végzett edzés. Fontos: az edzésprogramot beszéljük meg az orvossal!

   

  Paradicsom a szépségápolásban

  Német biotechnológusok és kozmetikusok hatásos keveréket találtak a bőr korai ráncosodása ellen. A készítmény paradicsomkivonatot és sárgabarackmag-olajat tartalmaz. Ez a világon az első ilyen jellegű kombináció. Képes megóvni az arcbőrt a kiszáradástól és a petyhüdtségtől. A termék legfontosabb hatóanyaga a likopin, amely a paradicsom piros színét adja. Egy Karlsruhéban végzett bőrgyógyászati vizsgálatban igazolták, hogy a likopin a bőrre kenve csökkenti a száj és a szem körüli ráncképződést. A New Yorki Mount Sinai School of Medicine bőrgyógyász kutatói hasonló eredménnyel zárult kísérletet folytattak. Ők azt is kimutatták, hogy a likopin a bőrt károsító hatások ellen is véd, pl. az ibolyántúli sugarak ellen.

   

  A mértékletes napozás megvédhet a prosztataráktól

  Az eddig legnagyobb klinikai vizsgálatot végezték abban a témakörben, hogy az UV-sugárzás milyen mértékben képes befolyásolni a prosztatarák alakulását. Az eredmény: a rendszeres, de kifejezetten mérsékelt mennyiségű napsugárzás hatására a prosztatarák kialakulásának kockázata 50%-kal csökkenthető. A vizsgálatot vezető brit kutatók szerint ez az eredmény a D-vitamin-szint emelkedésére vezethető vissza. Mint ismeretes, ez a vitamin UV-fény hatására keletkezik a bőrben.

   

  C-vitaminnal megelőzhető az érelmeszesedés

  A C-vitamin számos pozitív hatását ismerjük: megvéd a szív- és érrendszeri megbetegedésektől, erősíti immunrendszerünket, serkenti számos hormon termelődését. Egy brit klinikai tanulmány szerint az érelmeszesedés ellen is véd. A gyulladásos paraméterek és más, az arterioszklerózist elősegítő tényezők mennyisége jelentősen alacsonyabb azoknál, akik bőségesen fogyasztanak C-vitamint. Az amerikai biokémikusok éppen ezért min den felnőttnek napi 400 mg C-vitamin szedését ajánlják.

   

  Kék fénnyel kezelhető a pattanás

  Ígéretesnek tűnik az akné kezelése látható kék fénnyel. A Müncheni Egyetem Bőrgyógyászati Klinikájának kutató orvosai számoltak be eredményeikről a "Der Hautarzt" c. szakmai folyóiratban. Ha egy hónapon keresztül, hetente kétszer kék fénnyel (hullámhossz: 402-420 nm) kezelték az aknét, az elváltozások 60%-os javulást mutattak. A gyógyulás mértéke erősen eltérő az egyes pácienseknél: Volt olyan beteg, aki a kezelés hatására több hónapon át teljesen tünetmentessé vált. Nagyon kevés esetben nem volt javulás. A bőrgyógyászok nem ajánlják az akné otthoni kezelését, valamint a szoláriumozást sem. Az UV-fény ugyanis tovább rontja a bőr állapotát, ráadásul öregíti a bőrt és kedvez a bőrrák kialakulásának.

   

  Panaszmentesség epe-máj diétával

  Az ideális testsúly és a vegetáriánus diéta ellenére előfordulhat, hogy valakit különféle "megmagyarázhatatlan" egészségi problémák gyötörnek. Akadt olyan beteg, aki természetgyógyászának arról panaszkodott, hogy kezdetben ízületei reggeli merevségére figyelt fel. Ez egyre súlyosbodott, végül már délig kellett várnia, mire ízületei valóban mozgékonnyá váltak. Ezután a bal csípőtájék kezdett fájni, majd lumbágót kapott. A fájdalmas rohamok egyre szaporodtak, végül minden második hétre jutott egy. A fenti panaszokhoz ezután elalvási és átalvási zavarok társultak. Az orvos labordiagnosztikailag nem kimutatható epe-máj működési zavarokat diagnosztizált.

  A páciens szervezete ugyanis nagyon érzékenyen reagált az élelmiszerekben nyomokban jelen lévő penészgombamérgekre. Ezek olyan csekély mennyiségűek, hogy nem lépik át a törvény által megszabott határértéket. Ezek a mérgek a nedves, meleg helyen tárolt élelmiszerekben tenyésző penészgombák anyagcsere- végtermékei. A leggyanúsabb élelmiszerek a babkávé, a malátakávé, a kakaó, a gabonamagvak, a csírák, mogyoró- és diófélék, szárított kenyerek és a vörösbor. Sajnos az említett mérgek főzéssel, sütéssel nem semlegesíthetők. A gombamérgek, mint pl. az aflatoxin vagy az ochratoxin, májkárosító hatásúak, ugyanakkor megakadályozzák az epe elfolyását, ami emésztési panaszokat okoz. A páciensnek egy időre tartózkodnia kellett a kávétól, minden teljes őrlésű gabonától, a reggeli müzlitől is, valamint a mogyoró- és dióféléktől. Ez a diéta sokakat kissé elbizonytalaníthat, hiszen a teljes kiörlésű gabonafélékről úgy tudjuk, biztonságosak és az egészség szempontjából a lehető legjobbak. Azonban a diéta, napközben sok epe-máj teával (főként cickafarkfűből, pitypangból, máriatövisből és borsmentából készült keverék), valamint naponta forró nedves májborogatással kiegészítve bevált.

  tgym
  XII. évfolyam 8. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. november

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.