Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2006. december


  A szem jelzi az Alzheimer-kórt

  Amerikai kutatók újfajta, szempásztázó módszert fejlesztettek ki, amelynek segítségével korai stádiumban diagnosztizálható a rettegett időskori Alzheimer-kór. A módszer lényege, hogy pásztázó lézersugárral vizsgálják meg a páciens szemlencséjét, amelyben bétaamiloid-proteinek jelenlétét vizsgálják. Utóbbi a legfontosabb indikátora az Alzheimerkórnak, ugyanis ez a protein rakódik le a betegek agyában. A szemvizsgálat nem csak a korai diagnózis megállapítására, de az alkalmazott kezelés eredményességének ellenőrzésére
  is alkalmas – remélik a feltalálók. Ez forradalmi áttörés lehet, ugyanis egyelőre az Alzheimer-kór megállapítása csak halott ember agyának mikroszkópos vizsgálatával lehetséges.

  Amikor az UV-fény szenvedéllyé válik

  A szoláriumstúdiók függőséget okozhatnak, legalábbis ezt állítják amerikai kutatók. Megállapították, hogy szabályos elvonási tünetek léphetnek fel, rosszulléttel, remegéssel, ha a szoláriumimádóktól megvonják a mesterséges napfényt.

   

  A mesterséges napfény a boldogsághormonként is ismert szerotonin termelődését serkenti. Ezen kívül a meleg ellazítja az izmokat. Mindez kevésbé fontos a szoláriumfüggőknek: A rendszeres szoláriumozás hatására endorfinok szabadulnak fel a szervezetükben - a maratonfutókhoz hasonlóan. Ennek valóban a drogokhoz hasonló a hatása.

   

  A függőségre jellemző, hogy az érintettek naponta járnak szoláriumba, állandóan sápadtnak, fehérnek látják magukat. A kutatók figyelmeztetnek a túlzásba vitt barnulás veszélyeire. Véleményük szerint évente 50-szer 20 perc szoláriumozás a felső határ.

  A gingko mégsem befolyásolja a véralvadást 

  A Müncheni Természetgyógyászati Bizottság sajtótájékoztatása szerint nem igazolódtak azok a félelmek, miszerint a ginkgo biloba nevű gyógynövény fokozza a vérzékenységet. Az Exeteri Egyetem kutatói alátámasztották ezt a megállapítást: a kísérleti személyek véralvadási értékei, akik gingkót kaptak, nem változtak jelentős mértékben. A vizsgált esetek közül egyben sem lehetett vérzéssel járó komplikációt - pl. műtéti beavatkozás közben - megállapítani. Az is megállapítást nyert, hogy a ginkgo nem befolyásolja a vérhígító hatású gyógyszerek hatékonyságát.

   

  A kutatók demenciában, vérkeringési zavarokban, Raynaud-szindrómában vagy agyi elváltozásokban szenvedő és ginkgót szedő emberek eseteit vizsgálták. Mint ismeretes, a ginkgo kivonata ezekben a kórképekben kiváló hatású.

  A többletterhelés jót tesz a nőknek? 

  Lehet, hogy megterhelő a munka mellett a gyermeknevelés és a háztartás megszervezése. Hosszú távon azonban a többletterhelés védi a nők egészségét. Ezt az eredményt brit kutatók állapították meg egy nemzeti felmérés alapján – számolt be a Medical Mirror c. orvosi folyóirat. Az adatok szerint a 27-55 éves, stabil partnerkapcsolatban élő és dolgozó családanyák jóval ritkábban betegszenek meg, mint az azonos korú egyedülálló nők.

   

  A legrosszabb egészségi állapotban a háziasszonyok voltak, őket követték az egyedülálló anyák és a gyermektelen nők. Az is kiderült, hogy a nem dolgozó és család nélküli nők jóval hamarabb meghíznak.

  Lehet, hogy depressziós a gyerek?

  A gyerekeket is megtámadhatja a depresszió. A betegséget azonban gyakran nem ismerik fel. Egyfelől a gyermekek nem képesek pontosan megfogalmazni, hogy mi bajuk. Másfelől náluk a betegség nem letargia, fáradtság és bénultság érzetével jár - mint a felnőtteknél -, hanem agresszióval, nyugtalansággal. Felléphetnek testi tünetek is.

   

  A szülőknek feltétlenül fel kell figyelniük a gyermek teljesítményének hirtelen csökkenésére, a visszahúzódásra, az állandó ingerültségre, a gyakori szomorúságra vagy az olykor megjelenő öngyilkossági késztetésekre. A gyógyulás első lépése a pszichoterápia. Ezt kiegészítheti gyógyszeres kezelés is, amit a páciens életkorának és testsúlyának megfelelően kell adagolni.

   

  Gyógyító fémek

  Azt már régóta tudjuk, hogy a nemesfém több puszta pénzbefektetésnél. Az sem titok, hogy a különböző nemesfémeknek gyógyító hatása is van. Ennek oka azonban évszázadokig rejtély maradt. Napjaink kutatásai azonban fellebbentették a fátylat a csillogó fémek titkáról.

   

  Már a rómaiak is alkalmazták az ezüst fertőtlenítő hatását, hogy ivóvizüket csíramentesen tárolhassák, és betegségeket is kezeltek ezüsttel. Az utóbbi években nálunk is feltűnést keltett ennek a nemesfémnek a gyógyhatása. Különösen neurodermatitiszben szenvedő betegeket kezelnek vele eredményesen. Az e betegségben szenvedők ördögi kör rabjai: a gyötrő viszketést vakarózással igyekeznek csillapítani, azonban a kiszáradt bőr a vakarástól kisebesedik, és az apró repedéseken kórokozók hatolnak be. A ruházatba szőtt apró, hajszálvékony ezüstszálakkal elérhető, hogy ezüst-dioxid-réteggel vonják be a bőrfelületet. Ez fertőtlenítő, gombaölő hatású. Ugyanakkor az ezüstszálas ruha a hőingadozást is remekül kiegyenlíti, a bőr megnyugszik.

   

  Az aranyat is saját javára használja fel az orvostudomány, pl. autoimmun-betegségek kezelésében. Ilyenkor az immunrendszer a szervezet saját szövetei ellen fordul. Az arannyal végzett kezelés során mikroszkopikus méretű aranyszemcséket fecskendeznek a páciens szervezetébe, amelyek ott az immunrendszer proteinjeit leválasztják a megtámadott szövetek sejtjeiről, megszüntetvén az immunrendszer támadását.

  A mediterrán konyha segít az agynak

  Aki Olaszországban, Görögországban vagy Spanyolországban nyaral, általában rajong az ottani konyháért. Az pedig nem csak finom, hanem rendkívül egészséges, ezt egy ideje tudjuk.

   

  Egy közelmúltban lezárult klinikai tanulmány szerint a mediterrán diéta sok pozitívuma mellé újabb pluszpont sorolható: kiderült, hogy a húsok, az állati eredetű zsírok mellőzése, a sok gyümölcs, zöldség, hal, olívaolaj, olykor egy kis pohár vörösbor rendszeres fogyasztása az időskori Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát akár 40%-kal csökkentheti. Ez nem jelenti azt, hogy hagyományos ételeinktől végleg búcsút kellene vennünk, de a délies étrendet hetente legalább két-három alkalommal be kell tartanunk, hogy agyunkat megkíméljük az öregedés kellemetlen hatásaitól. Szerencsére ez nem lesz nehéz, hiszen a mediterrán ételek kifejezetten finomak!

   

  Tehát jó étvágyat!

  A rágógumi megvéd a ráktól?

  Svédország déli részén 9000 évvel ezelőtt már "rágógumiztak" az emberek: nyírfakátrányt rágcsáltak. A mai rágógumikat egyes esetekben orvosi célra is felhasználják. A rágózás sokat segít a kellemetlen szájszag enyhítésében. A cukormentes és bizonyos anyagokkal dúsított rágógumik rendszeres használatával megelőzhető a fogszuvasodás is. A Helsinki Egyetem kutatói azt remélik, hogy ennél egy lépéssel tovább jutottak a rágógumi gyógyászati felhasználása terén: a kedvelt csemege anyagát ciszteinnel dúsítják. Ennek az aminosavnak jelentős a védőhatása az acetaldehiddel szemben, amely alkoholfogyasztás és cigarettázás hatására keletkezik szervezetünkben és erősen rákkeltő hatású. A kutatók ennek az anyagnak a jelenlétével magyarázzák a szájüregi, garattáji, nyelőcső- és a gyomorrákot. A védőhatás érdekében a ciszteinnek a nyállal kell eljutnia a gyomorba. Éppen ezért a táplálékkal a szervezetbe juttatva nem hatásos, ugyanis ilyenkor a vékonybélben szabadul fel. A ciszteines rágógumival azonban a védő hatású anyag pontosan oda jut, ahová az orvosok szánják. A kutatások lezárása és az eredmények kiértékelése azonban még várat magára.

  A zene enyhíti az ízületi fájdalmakat

  Szereti Mozartot vagy Bachot? Vagy inkább a könnyűzenei műfajokat kedveli? Az jó, ugyanis egy új klinikai kísérlet szerint a zene képes enyhíteni az ízületi fájdalmakat. A Cleveland Clinic Foundation (USA) kutatói 40, artrózisban és reumában szenvedő beteggel ellenőrzött körülmények között zenét hallgattattak. A kontrollcsoport tagjai nem hallgattak zenét. Az eredmény a kutatókat is meglepte: a zenehallgatók csoportja arról számolt be, hogy fájdalomszintjük szubjektíve 21%-kal csökkent, ezenkívül a fájdalom okozta depresszió foka is 25%-kal enyhült. A jó eredmények szempontjából lényegtelen volt, hogy a páciensek maguk válogathatták meg a hallgatandó zenét vagy kész repertoárból hallgattak muzsikát. Hiába: a zene csodákat tesz!

     

  tgym
  XII. évfolyam 12. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. november

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.