Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2006. január


   

  Az étcsokoládé segít karbantartani szívünket

  A sötét étcsokoládék sokkal egészségesebbek, mint a tejcsoki, vélik a Glasgow-i Egyetem kutatói. Tudományosan is bizonyították, hogy a kakaó antioxidáns, szívvédő hatóanyagokat tartalmaz. Ezek az anyagok azonban hatástalanná válnak a tejcsokoládéban, a tejben lévő fehérjék ugyanis blokkolják a hasznos molekulákat.

   

  Naponta három alma csökkenti a szívhalál kockázatát

  Naponta három alma védi szívünket - állapították meg a Minnesotai Egyetem kutatói. A gyümölcsök, zöldségek és gabonák ballasztanyagai ugyanis csökkentik a vér koleszterinszintjét. Napi 10 gramm ballasztanyag 14%-kal képes csökkenteni a szívinfarktus és 27%-kal a koszorúérelváltozások kockázatát. Egy alma 3 gramm, egy szelet teljes kiőrlésű kenyér 1,5 gramm, egy brokkoliszár pedig 2,7 gramm ballasztanyagot tartalmaz.

   

  A fehérfagyöngy sikeres a rák ellen

  A fehérfagyöngy jótékony hatását mellrák és melanoma (bőrrák) esetében immár tudományosan is igazolták. A tanulmány során 329 rákbeteget műtét után fehérfagyöngyből készült kivonattal utókezeltek. A két évnél hosszabb utókezelés jelentős mértékben meghosszabbította a betegek életét, ill. csökkentette a visszaesések számát. Mindezek mellett a fehérfagyönggyel végzett kezelést a betegek jól tűrik, ritka a mellékhatás.

   

  Az áldásos kurkuma

  A nálunk is jól ismert és kedvelt curry jellegzetes, sárga színét az Ázsiában honos kurkuma adja. A sárga festékanyag neve kurkumin, ami kis dózisban a mukoviszcidózis nevű betegség tüneteit enyhítheti. Ez a korántsem ritka örökletes betegség a külső elválasztású mirigyek váladékainak besűrűsödését okozza: érintett az epe, a hasnyálmirigy, az orr, a légcső és a hörgők nyálkahártyája is. A besűrűsödött folyadékok nem képesek elfolyni, ami gyulladást okoz. Az amerikai Yale University kutatói az érintett betegeknek napi 45mg/testsúly-kg kurkumint adagoltak. Kísérletüket siker koronázta, a kísérleti személyek gyötrő panaszai megszűntek, légzésük javult.

   

  Feltűnő, hogy az ázsiai emberek ritkábban kapják meg ezt a betegséget. Hogy ez a curryben bővelkedő táplálkozás eredménye-e, egyelőre nem tisztázott. De az régóta ismeretes, hogy a kurkuma nem pusztán fűszer, hanem kiváló gyógynövény is egyben. A keleti hagyományos gyógyászatban alkalmazzák gyomor- és bélgyulladások, rák, alkohol okozta betegségek és újabban Alzheimer-kór ellen is.

   

  A vak emberek agya "átnyergel"

  A tudományos kutatások szerint a vaknak született emberek agya különlegesen fejlett verbális képességeket fejleszt ki. E jelenség hátterét a Jeruzsálemi Egyetemen végzett kutatás igyekszik magyarázni. Szinte hihetetlen: a Braille-írás (a vakok írása) olvasása közben a születésénél fogva vak ember agyának látásközpontja aktiválódik. Ez az agyi terület a vakság hatására átszerveződik, és a tapintási ingerek feldolgozását végzi. Az olvasás azonban nem csak a taktilis ingerek feldolgozását, hanem egyúttal a nyelvi központot és a memóriát is aktiválja. Az izraeli kutatók mérésekkel kimutatták, hogy a vakoknál az olvasás nem csak a látásközpontot aktiválja, hanem az olvasás előtt memorizált tartalmak verbális visszaadását is. Az életük során megvakult látóknál az agy átstrukturálódása nem ilyen mértékű.

   

  A méhkaptár gyógyító kincsei

  A virágzó mezők, rétek méhzümmögéstől hangosak. A közmondásosan szorgos méhek ismét aktívak. Szorgoskodásuk végtermékei pedig valóságos kincsek nekünk, embereknek: méz, pollen, méhpempő, fertőtlenítő hatású propolisz, méhméreg vagy méhviasz.

   

  Az ún. apiterápia ősidők óta méhészeti termékekkel gyógyítja a különböző panaszokat, betegségeket, pl. a májzsugort, a hólyaghurutot, a reumát, sőt a szklerózis multiplexet is. A méz energiával látja el testünket. A propolisz erősíti immunrendszerünket. A méhpempő és a virágpor fontos anyagokkal látják el sejtjeinket.

   

  A proteinben gazdag polleneket már az ókorban is nagyra becsülték, és ambróziának nevezték, amiről úgy tartották, hogy a halhatatlan istenek eledele. Az örök fiatalságot biztosító hatását részben a modern kutatások is igazolták: a virágpor valóban lassítja az öregedés folyamatát, erősíti a kondíciót, támogatja szervezetünket vérszegénység és testsúlycsökkenés esetén. Harmonizáló hatású és fokozza a vitalitást.

   

  Mindez természetesen megjelenésünkön is javít: a pollen vitális anyagai megfiatalítják a bőrt, így az simább és feszesebb lesz. Ugyanakkor az időskori foltok képződését és a korai ráncosodást is megakadályozza, ha rendszeresen fogyasztjuk.

   

  Fényterápia tanulási problémákra

  A fény- és színterápiás eljárások ma reneszánszukat élik. E módszerek legtöbbje a bőrön keresztül fejti ki hatását, létezik azonban egy új eljárás is, amely a szemeken keresztül hat a páciens szervezetére.

   

  A módszer eredete a 20-as években élt amerikai orvosig, dr. Harry Riley Spitlerig vezethető vissza. Ő elsősorban szemészeti betegségeket kezelt vele nagy sikerrel, de megállapította, hogy a kezelések "mellékhatásaként" sok más panasz is enyhült. Spitler a színek és a fényimpulzus frekvenciájával kapcsolatos kutatásokat végzett, és megállapította, hogy a különféle hullámhosszú fények az agyon keresztül az egész szervezetet képesek stimulálni.

   

  Spitler eljárását a belga terapeuta, Leona Vermeire továbbfejlesztette és német nyelvterületen elterjesztette. Neki köszönhetjük, hogy kb. két éve hozzáférhető a Photon Wave Light Modulator nevű készülék. A műszerrel pszichoszomatikus, pszichés betegségek, tanulási problémák és hiperaktivitás is kezelhető, de jól reagálnak rá az allergiás állapotok, valamint a különféle bőrgyógyászati betegségek, mint pl. az övsömör és a neurodermatitis, segítségével kezelhetők továbbá az immungyengeség és a sclerosis multiplex.

   

  Fogyókúra - kedvencünkkel együtt

  Amerikai statisztikai adatok szerint háromból két ember túlsúlyos. A házi kedvencek tekintetében valamivel jobb a helyzet, de közülük is minden negyedik felesleges kilókkal súlyosbítva éli napjait.

   

  Az eredményes fogyáshoz gyakran hiányzik a motiváció: hiába akar ugyanis valaki elvben fogyni, ha szándékának a megvalósításához nem kap belső ösztönzést. Ezen is segít az a program, amelynek keretében a fogyni vágyók kutyájukkal együtt foghatnak hozzá a nagy feladathoz.

   

  Dr. Robert Kushner, a chicagói Northwestern Medical School munkatársa vezette azt a vizsgálatot, amelyben három csoportba osztva összesen 56 ember, 53 kutya, illetve 36 kutya és kutyatulajdonos vett részt. A kutyák között megtalálhatók voltak a legkülönbözőbb fajták: pudli, husky és labrador retriever éppúgy, mint cocker spániel, shetlandi juhász, basset és beagle.

   

  A fogyni vágyó emberek hetente részesültek a helyes táplálkozással és a testmozgással kapcsolatos tanácsadásban, és arra biztatták őket, hogy naponta legalább 20 percet sétáljanak, miközben kalóriabevitelüket 1400-ban maximálják. A kutyákat ugyancsak alacsony kalóriatartalmú diétára fogták, és kiszámolták a fajtájuknak és életkoruknak megfelelő kívánatos testtömegindexüket (BMI) is.

   

  A megfigyelés egy éven át tartott. Az értékelés során kiderült, hogy a kutyatulajdonosok többet fogytak, mint azok a diétázók, akik csupán a táplálkozásukra és a napi sétájukra ügyeltek. Érdekesség, hogy a kutyák fogyása még erőteljesebb volt, mint a gazdájuké. A tulajdonosok büszkén újságolták, hogy kedvenceik szívesebben mennek sétálni, több játékot igényelnek, és azok az elhízott kutyák, akiknek korábban nehezükre esett a lépcsőn járás, a fogyókúra vége felé már hármasával-négyesével, ugrálva vették a lépcsőket.

   

  Gumiharisnyával védekezzünk a trombózis ellen

  A repülős utak közkedveltek: évente csak Európában 400 millió utast szállítanak a repülőgépek. Sokan azonban nincsenek tisztában vele, hogy a légi utazás - életkortól függetlenül - jelentősen emeli a trombózisveszélyt. Ha az utazás 4 óránál tovább tart, a trombózis kialakulásának kockázata autóban, buszon vagy vonaton utazva is jelentősen emelkedik. Különösen veszélyeztetettek azok a nők, akik fogamzásgátlót szednek.

   

  Hogyan védekezhetünk? Igyunk minél többet, és rendszeresen mozgassuk meg lábainkat. Aki egészen biztos szeretne lenni a dolgában, viseljen speciális gumiharisnyát. Ezek hatására javul a vénás visszaáramlás és a lábak keringése.

   

  Az érzékeny fogak védelmében

  A fogak betömésének lényege nem egyszerűen a keletkezett lyuk betömése, lezárása. Legalább ilyen fontos, hogy a szövetbarát tömőanyag szilárdan kötődjön a fog anyagához. Különben fennáll annak veszélye, hogy a tömésben mikroszkopikus méretű repedések keletkeznek, amelyeken keresztül baktériumok hatolnak be a fogba, ahol folytatódik a szuvasodás folyamata. A fogászat ma már igen sokféle megfelelő anyagot ismer.

   

  Prof. dr. Ludger Figgener, a Münsteri Egyetemi Fogászati Klinika vezetője szerint ezek az anyagok kiválóan alkalmasak az érzékeny fogak bevonására is. Az érzékeny fogak fájdalommal reagálnak a hidegre, melegre, a savanyú és édes ételekre. Ezt a jelenséget a nem megfelelő fogmosással idézhetjük elő, a fogkefével lesikáljuk a fogat védelmező zománcréteget. Ha a fognyakakat már nem védi a fogíny és a zománc, a fogideg jobban érintkezik a külvilággal, ami fájdalmas ingereket válthat ki. Az új, korszerű tömőanyagokkal a szabaddá vált fognyak bevonható.


  XII. évfolyam 1. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. szeptember

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.