Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2006. július


   

   

  A migrén gyógyítása biofeedbackkel

  A biofeedback (biológiai visszacsatolás) terápiát a tapasztalati gyógyászatban már jó ideje alkalmazzák a migrén megelőzésére. A Német Migrén- és Fejfájástársaság (DMKG) hatásos eljárásnak ismerte el a biofeedback terápiát, és felvette azt az ajánlott módszerek listájára. A módszer segítségével a páciens megtanulja irányítani testének funkcióit, így célzottan képes ellazulni. Ennek megtanulásához bizonyos paramétereket mérnek folyamatosan, pl. izomfeszülést, testhőmérsékletet. A célzott lazítással képessé válunk a migrénrohamok gyakoriságát jelentősen ritkítani. Ezt számos klinikai tanulmány igazolja. A DMKG a módszert főként olyan pácienseknek ajánlja figyelmébe, akik rosszul vagy egyáltalán nem reagálnak a migrén ellen adott gyógyszerekre.

   

  Elektromos depressziókezelés

  Évről évre egyre több a depressziós beteg. Egy német felmérés szerint minden második családban előfordult már ez a pszichés megbetegedés. Eddig a valódi depressziót (nem tévesztendő össze az átmeneti hangulatzavarral) csak gyógyszeresen kezelték az orvosok. Kanadában most új módszerrel kezelik az érintetteket. Az ún. mélyagyi stimuláció segítségével súlyos depresszióban szenvedőbetegeket tudtak meggyógyítani. Hat kísérleti alanynak elektródákat helyeztek el agyuk bizonyos területein, majd egy külső vezérlő egység segítségével enyhe elektromos impulzusokkal ingerelték a kezelendő agyterületeket.

   

   

   

  Irány a napfényes Dél - fülfájás nélkül 

  Itt a nyár, és ilyenkor már mindenki az utazási prospektusokat bújja, tervez és álmodozik. Akárhová is utazunk, a külföldi utakhoz ma már szinte mindig hozzátartozik a repülés. Ez pedig a repülővel utazók kereken 1/3-ának fájdalmas probléma. Az érintettek nyomást, időnként süketséget éreznek füleikben és komoly fájdalmakat élnek át.

   

  A nyomást és fájdalmat a repülőgépfülkében lévő légnyomás-ingadozás okozza. A felszállás során a fülke légnyomása csökken. A középfülben a körülmények miatt túlnyomás keletkezik, amelyet a tökéletesen egészséges embereknél rendszerint az ún. Eustach-féle kürt kiegyenlít. Landoláshoz közeledvén viszont a kabin nyomása növekszik, ami a középfülben nyomáshiányt okoz. Ez már nehezebb feladat a fülnek. Ha az Eustach-féle kürt nem tud elég gyorsan kinyílni, a dobhártya befelé domborodik és ez fáj. 

   

  Külföldön vannak olyan mikrofilteres füldugók, melyek a környezet és a középfül közötti nyomás lassú és folyamatos kiegyenlítéséről gondoskodnak, megakadályozva ezzel a fülfájás kialakulását. A füldugó felnőtt- és gyerekméretben kapható.

   

  Egy másik lehetőség, hogy egyszerű náthaellenes szereket használunk. Az orrcseppek vagy orrspray-k, melyek az oxymetazolin nevű hatóanyagot tartalmazzák, az orr, a melléküregek és a középfül közötti járatokat kitisztítják és szabadon tartják. Aki akadálytalanul tud mélyen lélegezni, annál a nyomáskiegyenlítés is könnyebben megy. Gyerekek és felnőttek részére egyaránt kaphatók speciális készítmények, melyeket felszálláskor és szükség esetén még egyszer landolás előtt lehet használni.

   

  Az is segít, ha fel- és leszállásnál tudatosan nyelünk, rágógumit rágunk vagy cukorkát szopogatunk. Csillapítja a fájdalmat, ha két poharat tartunk a fülünkhöz, melyben meleg, nedves papírkendő van. Ezáltal a levegő a hallójáratokban felmelegszik, a légnyomás pedig csökken (műanyag pohár és papírkendő van a stewardesseknél).

   

  Hipochondria - rettegés a betegségtől 

  Ha valaki rendszeresen minden apróság miatt panaszkodik, azt hamar képzelt betegnek nyilvánítjuk. Pedig a hipochondriát komolyan kell venni. A pszichiátriában ezt és a hasonló állapotokat szomatoform betegségnek nevezik, és legfőbb jellegzetessége, hogy a páciensnek panaszai vannak, amelyek okát nem lehet megállapítani.

   

  Aki hipochonder, nem hisz abban, hogy egészséges, és egyik orvostól vándorol a másikig. Amennyiben nem sikerül szervi betegséget megállapítani, lelki okokra kezdenek gyanakodni. Erről a beteg azonban hallani sem akar.

   

  De vajon mi váltja ki a pszichoszomatikus betegséget? A pszichoanalitikus belső konfliktusokra gyanakszik, amelyeket a beteg nem képes megoldani. Ennek következtében az érintettek a testükre irányítják figyelmüket, hogy ne kelljen szembesülni a konfliktus okaival. Ezt a lelki zavart általában csak pszichoterápiával lehet kezelni.

   

  Szívvizsgálat kíméletes módon 

  Szívünk csupán ökölnyi nagyságú,mégis igen kemény munkát végez. Ez az izompumpa a legfontosabb szervünk, mely nagyon sérülékeny és sok ápolást igényel. Sajnos a testmotorja stresszes hétköznapjainkban csak ritkán kap annyi figyelmet, mintamennyire szüksége lenne. A szív- és érrendszeri megbetegedések gyakran ennek a következményei. Ezeknek a betegségeknek és rendellenességeknek a feltérképezéséhez a legkülönbözőbb vizsgálati módszereket használják. Egyike ezeknek az ún. szívkatéter-vizsgálat, ami az orvosoknak napi rutin, a betegeknek azonban nagy lelki megterhelést jelent.

   

  A művelet során egy üreges tűt szúrnak be lágyéktájékon a láb ütőerébe. Ez egyfajta vezetőként szolgál a tulajdonképpeni katéternek. A vékony, de nagyon stabil hajlékony cső segítségével az orvos rögtön felfedheti az esetleges érszűkületet, és akár tágíthatja is azt. A páciensnek a beavatkozás után 24 órán át ágyban kell feküdnie. Nem alábecsülhető a lelki stressz sem, amit az érintetteknek a katéterezés okoz. Ha abból indulunk ki, hogy minden ötödik betegnél a vizsgálatnak alig van terápiás haszna, valóban érdemes más orvosi alternatívák után nézni. És úgy tűnik, van megoldás: a modern mágnesrezonanciás angiográfia, melynek során egy mágneses mezővel háromdimenziós képeket készítenek a szívről, melyen speciális kontrasztanyag segítségével az elváltozások már a nagyon korai stádiumban is egyértelműen felismerhetők. A módszert akkor használják, ha nincs semmilyen egyértelmű jel szívbetegségre (pl. szorító érzés a mellkasban). Ha azonban ezután még szükséges további vizsgálat, akkor a katéter behelyezését sajnos nem kerülhetjük el.

   

  Új módszer a fogamzásgátlásban - vége a védekezés miatti stressznek 

  Sok nő kezdi a reggelt fogamzásgátló tablettával. Alternatívát nyújt még a nemkívánatos terhesség ellen többek között a spirál és a kondom. Ám még így is könnyen görcsös erőfeszítéssé és küzdelemmé válhat a terhesség elleni védekezés a párkapcsolatban az intim együttlétek során. De ez ma már nem kell, hogy így legyen, mert megjelent a fogamzásgátló hüvelygyűrű. Ez a gumiszerű anyagból készült gyűrű alacsony dózisú ösztrogén és gesztagén hormonokat bocsát ki. Sok minden szól az új módszer mellett: ugyanolyan biztonságot nyújt, mint a tabletták; használata egyszerű (úgy kell felhelyezni, mint egy tampont); egy hónapban egyszer kell behelyezni, majd 3 hét elteltével eltávolítani - így nagy könnyebbséget jelent azoknak, akik hajlamosak elfelejteni a tabletta napi bevételét - és eltávolítás után a havi vérzés megjön. Egy héttel a gyűrű levétele után újabb gyűrűt kell felhelyezni. A védettség természetesen a gyűrűmentes napokon is fennáll. A hüvelygyűrű Magyarországon NuvaRing néven kapható receptre a patikákban.

   

  Az E-vitamin szerepe a reumás betegségek kezelésében

  A reumás betegeknél gyakran jelentős E-vitamin- hiányt lehet megállapítani. Ez azért is sajnálatos, mert az E-vitamin képes a gyulladást fenntartó szabad gyököket semlegesíteni. Éppen ezért reumás betegségek esetén az E-vitamin kiváló gyulladáscsökkentő. A reumatológusok egyre gyakrabban alkalmazzák, a hagyományos kezelések kiegészítéseként. Reumás betegségekben nagy dózisban, több hónapig folyamatosan kell szedni. Lehetőleg természetes eredetű vitaminkészítményt érdemes választani.

   

  A mikrobuborékok gyorsan kimutatják a daganatot

  Minél hamarabb fedeznek fel egy betegséget, annál jobban kezelhető. Ez igaz a rákra is. Egy nemrég kifejlesztett eljárás a daganatokat anélkül teszi láthatóvá, hogy a pácienst ezzel megterhelné. Az érintettekbe olyan folyadékot fecskendeznek be, melyben gázbuborékok vannak. Ezek a mikrobuborékok a gyanús helyeken koncentrálódnak és az ultrahang könnyen kimutatja őket. Így 15 percen belül felismerhetők a kisebb áttétek és megkülönböztethetők a jó- és rosszindulatú daganatok.

   

   

  tgym
  XII. évfolyam 7. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. november

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.