Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2006. június


   

  Aki kakaót iszik, tovább él

  Egy új tanulmány eredményei főként a csokoládé kedvelőinek érdeklődésére tarthatnak számot: egy vizsgálatban, amelyben csak idősebb férfiak vettek részt, sokkal ritkább volt azok körében a végzetes kimenetelű agyvérzés vagy szívinfarktus, akik naponta legalább négy gramm kakaót fogyasztottak. A kutatóknak végre sikerült a kakaó pozitív élettani hatásaiért felelős anyagot is azonosítani: ez az epikatechin nevű flavonoid. Erős antioxidáns, amely védi az erek belső falát, ezért jótékony hatású az egész keringés szervrendszerre.

   

  Az USA-ban ezt a felfedezést már a gyakorlatban is hasznosítják. Bizonyos kakaófajtákat, amelyek flavonoidtartalma magas, különösen kíméletes eljárásokkal dolgoznak fel, hogy megőrizzék a fontos hatóanyagok aktivitását.

   

  Azonban nem árt az óvatosság: a csokoládé és a kakaó igen kalóriadús. A védőhatás érdekében naponta 100 g fekete csokoládét kell elfogyasztani, ez pedig 500 kalóriát jelent! Az epikatechin bizonyos gyümölcsökben és zöldségekben, valamint a zöld teában, vörösborban és vörös szőlőlében is megtalálható.

   

  A sós fogkrém fehéríti a fogakat

  Egy csipetnyi só a fogkrémmel elkeverve kiválóan eltávolítja fogaink felületéről a dohányzás, a vörösbor és a teafogyasztás okozta elszíneződéseket. Ráadásul a só semlegesíti a szájüregben lévő savakat. Feszesíti és megerősíti a fogínyt, olyan miliőről gondoskodik, amely nem kedvez a gyulladásokat és fogszuvasodást okozó baktériumoknak. Azonban csak óvatosan szabad vele bánni: havonta legfeljebb 1-2-szer alkalmazzuk a módszert!

   

  Macska - társállat gyermekeknek

  Egyre több szülő véli úgy, hogy a macska megfelelő játszótárs a gyermekének. Éppen ezért Németországban minden ötödik háztartásban tartanak macskát négylábú házi kedvencként. Ennek jó oka van: a macska ugyanis babusgatható, ha szükséges, vigaszt nyújt, és jókat lehet vele bújócskázni, fogócskázni. Ha pedig nincs kedvére a közelség, azt egyértelműen értésünkre adja. A gyerekek így játszás közben tanulják meg, mi a tolerancia, a másik igényeinek elfogadása, tiszteletben tartása. Természetesen fontos, hogy a szülők felügyeljék a gyermek és a háziállat kapcsolatát, és a kisebb gyermekeket ne hagyják soha egyedül az állattal.

   

  Koffeinmentes kávé - méreg a szívnek?

  Ki gondolná, hogy éppen a koffeinmentes kávé emeli meg bizonyos vérzsírok szérumszintjét? Többek között a veszélyes LDL-koleszterin szintjének emelkedését is előiéézheti. Ez az a koleszterin, amely fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A közönséges babkávé ellenben nem befolyásolja kedvezőtlenül a vérzsírszinteket. Mindezt egy amerikai felmérés eredményei erősítették meg. A teszt keretében a kísérleti személyek három hónapig napi 3-6 csésze feketekávét fogyasztottak, koffeinest vagy koffeinmenteset. A kontrollcsoport tagjai nem fogyaszthattak kávét. A megdöbbentő eredmény szerint csak a koffeinmentes kávét fogyasztó csoportban emelkedett meg a vérzsírok és az LDL-koleszterinszintje. A másik két csoportnál ezek az értékek nem változtak. A kutatók egyelőre nem találtak magyarázatot a jelenségre. Elképzelhető, hogy a koffeinmentes termékekhez erősebb kávéfajtákat használnak, ugyanis a koffeinmentesítéskor az ízt, aromát befolyásoló anyagok egy részét is kivonják. Míg sikerül tisztázni az okokat, a zsír anyagcserezavarokban szenvedőknek javasoljuk, hogy tartózkodjanak a koffeinmentes kávé fogyasztásától.

   

  Általában véve azonban nem szabad a koffeinmentes kávéra csak rosszat mondani. A túlsúlyos embereknél ugyanis az LDL mellett a "jó" HDL-koleszterinszintje is megemelkedett. Ezt a hatást normál testsúlyú személyeknél nem figyelték meg. Tehát bonyolult biokémiai kölcsönhatásokról van szó, a kávé tehát egyénenként eltérő hatást fejt ki.

   

  Didgeridoo - új kezelés horkolás ellen

  Svájci kutatók érdekes felfedezést tettek: azok a horkolók, akik rendszeresen gyakorolnak az ausztrál bennszülöttek didgeridoo (didzseridú) nevű fúvós hangszerén, már néhány hónap rendszeres gyakorlás után jóval kevesebbet horkolnak, és ritkábbak náluk a veszélyes és rettegett alvási apnoe (légzésleállás) epizódok. Ennek megfelelően nappal kevésbé fáradtak. Az éjszakai légzéskihagyás ugyanis nem engedi őket a mély alvás fázisába merülni és erősen megterheli szívüket is. A jelenség magyarázata, hogy a garat bizonyos izmai elgyengülnek, ezért hanyatt fekvéskor a felső légutak nem maradnak kellő mértékben nyitva. Az ausztrál bennszülött hangszer megszólaltatásához olyan speciális fúvási technika szükséges, amely nyilvánvalóan edzi a kérdéses izomcsoportot.

   

  Regulátok - az élelmiszerek új csoportja

  Enyhülést jelentenek reuma, immungyengeség, idegi terhelések, allergiák, bőrproblémák, emésztő szervrendszeri panaszok esetén: a regulátok. Ezek olyan természetes eredetű gyógyhatású készítmények, amelyek különféle laktobacilusok által feltárt (fermentált) tápanyagokat tartalmaznak. Más szavakkal: bizonyos gyümölcsöket és zöldségeket ezekkel a baktériumokkal "előemésztenek". Ezt az eljárást kaszkád-fermentációnak nevezik. Az eredmény jobbra forgató, tejsavas koncentrátum, ami részben teljesen új anyagokat tartalmaz. Újabban a kutatók is élénk érdeklődést mutatnak a téma iránt. A Müncheni Egyetemen igazolták, hogy a regulátum valóban különleges tulajdonságokkal bír. Az eddigi kísérletek eredménye szerint a hatások három csoportba foglalhatók: enzimszabályozó, gyulladásgátló és immunmoduláló hatás.

   

  Ez azt jelenti, hogy a regulátumok semlegesítik a szabad gyököket, megakadályozzák a veszélyes LDL-koleszterin oxidációját, ugyanakkor stimulálják a sejtes immunrendszert. A regulátumok kedvezően befolyásolják az enzimfolyamatok finombeállítását, amelyek részt vesznek szervezetünk alapanyagcseréjében és méregtelenítésében. E hatások a polifenoloknak és flavonoidoknak köszönhetők, amelyeket a mikroorganizmusok "kioldanak" a gyümölcsökből és zöldségekből. További értékes hatóanyagok a fermentációs kultúrából származó probiotikus sejtfalkomponensek. A regulátum összességében többszáz, különféle anyagot tartalmaz, amelyek hatását egyelőre nem sikerült megvizsgálni.

   

  Kinin - természetes fájdalomcsillapító fibromialgiában szenvedőknek

  A fibromialgiában szenvedő pácienst állandó izomfájdalmak kínozzák. Ennek megfelelően sok izomlazító és fájdalomcsillapító gyógyszert szednek. Ami a fájdalomcsillapítókat illeti, a növényi eredetű szerek is értékes segítséget nyújthatnak: pl. a kininszulfát.

   

  Egy kísérlet eredményei szerint több mint 420 orvos, aki pácienseinek fájdalmát kininnel csillapította, 90%-ban pozitív eredményről számolt be: a kininszulfát nemcsak a páciens izmait lazította el, de egyúttal elviselhetővé tette a fájdalmakat is. A páciensek jól tűrik a kinin szedését, ritkán számolnak be mellékhatásokról. A legjobb eredményeket akkor érték el, amikor a gyógyszer mellé diétát, rendszeres testmozgást és fizikoterápiás eljárásokat alkalmaztak.

   

  Az időskori gyengeség oka gyakran a cinkhiány

  Az idősebb személyeknél gyakori az étvágytalanság, az ízérzékelés zavara, a nehezen gyógyuló seb és az immunrendszer gyengesége. Ezeket a tüneteket gyakran elintézik egy kézlegyintéssel, aggkori gyengeségnek tartva azokat. Pedig az említett tünetek hátterében sokszor egyszerűen cinkhiány áll. A gerontológusok becslései szerint minden ötödik idős embernél kimutatható ez a hiányállapot. A cink fontos nyomelem, amely több mint 300 biokémiai folyamatban vesz részt szervezetünkben. Hiánya esetén sokféle zavar léphet fel testünkben. A vezető tünetek között az étvágytalanság és az immunrendszer hiánya áll. Ilyen esetekben ajánlatos naponta 15 mg cinket szedni.

  tgym
  XII. évfolyam 6. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.