Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2006. május


   

  A rendszeres meditálás lassítja az öregedést

  A rendszeres meditálással bizonyos agyi területeinket "tornáztatjuk", erősítjük. Klinikai mérésekkel kimutatták, hogy a rendszeresen meditálóknál megvastagodik az ún. prefrontális lebeny kérgi területe. Ez az agyi terület az analitikus képességek és az egyéniség kialakításáért felelős. A rendkívül érdekes eredményeket a Massachusetts General Hospital kutatói egy Charlestownban rendezett kongresszus alkalmával mutatták be. A kutatók a mérési eredmények alapján feltételezik, hogy a rendszeres meditálással lassítható agyunk öregedése.

   

  Narancslével a csontritkulás ellen

  Naponta egy pohár frissen facsart narancslével megelőzhető a rheumatoid arthritis - állapították meg brit orvos-kutatók. A friss narancslében igen sok C-vitamin, valamint béta-kriptoxantin és zeataxin nevű karotinoidok találhatók. Ezek kiváló szabadgyök-fogók. A C-vitaminnal együtt akár 40%-kal csökkenthetik az arthritis kialakulásának kockázatát! A narancslevet ajánlatos mindennap, frissen facsarva fogyasztani, mivel a hasznos hatóanyagok a levegőn gyorsan oxidálódnak.

   

  Egy csipet só igenis kell!

  Romló koncentráció, levertség, enyhe szédülés – különösen idősebb embereknél - sóhiányt jelezhet. Éppen ezért ajánlott naponta a következő mennyiségben fogyasztani konyhasót: 6,4 g nőknek, 8,4 g férfiaknak. A só fontos a folyadék- és ásványianyag-egyensúly megőrzésében.

   

  Féregpetékkel gyógyítható a Crohn-betegség?

  Az olyan országokban, ahol az emberek gyakrabban találkoznak szennyeződéssel, porral és parazitákkal, ritkábbak a gyulladásos bélbetegségek, mint a fejlett ipari országokban. Egy amerikai gasztroenterológus elgondolkodott ezen, és néhány betegének a sertés ostorféregpetéjét adta.

   

  Ez a - bevallottan nem túl étvágygerjesztő terápia - bizonyos betegségekben megdöbbentően hatásosnak bizonyult. Egy klinikai tanulmány keretében Crohn-betegségben, ill. colitis ulcerosában (fekélyes vastagbélgyulladás) szenvedő betegek tizennégy naponta 2500 féregpetét nyeltek le. A peték megtelepedtek a patkóbélben, ahol kb. két hétig élve maradtak, és stimulálták az immunrendszernek ama sejtjeit, amelyek a gyulladást képesek voltak csökkenteni. A kezelt betegek 73%-ában jelentősen csökkentek a panaszok. Az eredmények olyan jók voltak, hogy egy német gyógyszergyár komolyan foglalkozik a féregpetéből előállítandó gyógyszer gyártásának gondolatával.

   

  Cumival a hirtelen bölcsőhalál ellen

  A hírneves "Pediatrics" c. gyermekgyógyászati szakfolyóirat szerint a cumival a szájukban alvó csecsemők közül jóval kevesebbeket súlyt a hirtelen bölcsőhalál, mint a cumi nélkül alvó kortársaikat. A magyarázattal a kutatók egyelőre adósaink maradtak. Ennek ellenére, az eredmények tükrében azt tanácsolják az anyáknak, hogy az egy hónaposnál idősebb csecsemőknek adjanak cumit az alváshoz. A már alvó gyermekeknek azonban nem szabad cumit erőltetni a szájába, és azoknak a kicsiknek sem, akik elutasítják a cumi bevételét.

   

  Az első életév betöltése után a cumiról fokozatosan leszoktathatjuk a gyermekeket. Ekkorra ugyanis szinte a nullára csökken a bölcsőhalál veszélye. Ezenkívül fontos, hogy a csecsemők hanyatt fekve aludjanak. A matrac lehetőleg legyen kemény, a gyerekszoba hőmérséklete pedig inkább mérsékelt. A plüssállatoknak, állatprémeknek stb. az orvosok szerint nincs helye a kiságyban.

   

  A lódarázs ártalmatlanabb, mint hisszük

  A dongó úgy zúgja körül az embert, mint egy kis helikopter, négy centiméteres és az emberek gyakran pánikba esnek tőle. Mindazonáltal a lódarazsak ártalmatlanabbak, mint hisszük. Hírhedt mérge nem veszélyesebb ugyanis, mint egy méhecskéé. Egy felnőtt férfit 12 300 csípésnek kellene érnie ahhoz, hogy életveszélybe kerüljön. Nem kell tehát senkinek félnie a dongótól - kivéve, ha allergiás rájuk. Csípés esetén elsősegélyként tegyen a csípés helyére hűsítő borogatást, hogy ezzel a feldagadást megakadályozza. Allergiások forduljanak azonnal orvoshoz! A lódarázs fészkét viszont soha ne távolítsa el önmaga, hívjon szakembert segítségül.

   

  Biogyümölcsök a rák megelőzésére

  Hogy a biológiai termesztésből származó gyümölcsök és zöldségek egészségesebbek, mint az iparilag előállítottak, ma már vitathatatlan. Újdonságokról számolhatnak be azonban a biotermelők. A Kaliforniai Egyetem kutatói összehasonlították az ökogazdaságból származó kukoricát, epret és szedret a szokásos tömegtermékekkel. A szenzációs felfedezés: a megvizsgált bioepernek 19%-kal magasabb volt az antioxidáns-tartalma. Az értékek a biokukoricánál és –szedernél még ennél is magasabbak voltak, 50-58% közöttiek. Az ok: a növények a kártevők ellen keserű vagy csípős fenolvegyületekkel védik magukat, melyek az antioxidánsok közé tartoznak, ezért ez az érték ennyivel magasabb náluk. A növényvédő szerek ezzel szemben az ellenanyagok termelését megbénítják, mert a növényektől a kémiai szerek a munkát úgymond átveszik. A biogyümölcsökben lévő antioxidánsok az emberi testben is védekezni tudnak a mérgező oxigénvegyületek ellen, így segíthetnek a rák megelőzésében.

   

  Gyermekkori ekcéma az anyatejtől?

  A csecsemőknek gyakran súlyos ekcémájuk van, azaz piros foltok és korpa a bőrükön. A leggyorsabb segítség ez esetben, ha abbamarad a szoptatásuk. Erre a meglepő felismerésre jutottak finn gyermekorvosok egy új kísérlet során, melyet 100 gyereken végeztek. A mama következetes diétája során a gyerekek visszamaradtak a növekedésben, ráadásul a neurodermatitisz alig gyógyult. Amikor azonban a páciensek szójatartalmú bébiételre álltak át, az ekcéma azonnal visszahúzódott, a bőr állapota javult és a gyerekek behozták a növekedést.

   

  Hogyan gyógyítja a tonhal a szemszárazságot?

  A változás korába lépő hölgyeknél nem ritka a szemszárazság. Az amerikai Women's Health Study egy érdekes tényt közölt: azoknál a nőknél, akik hetente legalább háromszor tonhalat fogyasztottak, sokkal ritkábban fordult elő szemszárazság, mint kortársaiknál, akik ritkán ettek tonhalat. A jelenség oka: a tonhal rendkívül gazdag omega-3 zsírsavakban. A más zsírsavakat, vagy kevés omega-3 zsírsavat tartalmazó halak nem hatásosak a szemszárazság kezelésében.

   

  Sebtisztítás langyos ivóvízzel

  Kisebb sérülések, horzsolások esetén nem kell azonnal gyógyszerekhez, hintőporokhoz stb. folyamodnunk - állapították meg egy tübingeni sebészeti központ kutatói. A kutatás szerint a felületes, kis sebek leöblítése langyos vezetékes ivóvízzel ugyanolyan hatékonyan csírátlanítja a sebet, mint a gyárilag előállított sebkezelő készítmények. Ez az információ azért fontos, mert a közelmúltban kiderült, hogy az antiszeptikus színezőanyagok, valamint Ringer- és polihexamid-oldatok sejtkárosító hatásúak lehetnek, ami lassítja a gyógyulást. A tübingeni orvosok tehát a banális sérülések ellátására a csapvizet ajánlják.

   

  Egyszerűen csökkenthető a magas homociszteinszint

  A homocisztein - a koleszterin mellett - a legfontosabb kockázati tényező a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, a szívinfarktusban, agyvérzésben és az időskori elbutulásban. A tudományos kutatások eredménye szerint a magas homociszteinszint kiválóan és megbízhatóan csökkenthető 0,8 mg folsav és 0,4 mg B12 bevitelével. Ez a két vitamin lebontja, ezáltal semlegesíti a káros homociszteint.

     

  tgym
  XII. évfolyam 5. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. november

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.