Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2006. november


  Fontos vitaminok 50 felett

  Minden tizedik saját lakásában élő idős, míg az otthonokban élőknek 60%-a nem jut hozzá a megfelelő mennyiségű vitaminhoz és egyéb mikrotápanyagokhoz. A Hannoveri Egyetem kutatói megállapították, hogy szinte kivétel nélkül minden idős személy B12-vitaminhiányban szenved. Ennek oka, hogy a korral változik a gyomor nyálkahártyája, és a tápcsatorna nem képes felszívni ezt az életfontosságú vitamint. A hiányt megsínyli az egészség és a kedélyállapot is. Gyakoriak a fertőzések, csökken a fizikai teljesítőképesség, az arc sápadttá válik és romlik a koncentráció is. A táplálkozáskutatók éppen ezért minden 50 évesnél idősebb személynek azt ajánlják, hogy rendszeresen szedjen B12-vitamint.

  Aki nevet, annak kevésbé fáj

  A nevetés eltereli a figyelmünket, ezért a legjobb orvosság - ezt végre tudományos módszerekkel igazolták. A Zürichi Személyiségpszichológiai és Diagnosztikai Intézet pszichológiaprofesszora, Willibald Ruch érdekes kísérletet folytatott: kísérleti személyeknek vígjátékokat mutatott videón. Az azt követő tesztben a kísérleti személyek fájdalomtűrő képességét vizsgálták: kezüket addig kellett jéghideg vízben tartaniuk, amíg elviselték. A teszt mérlege: minél jobban mulatott valaki a vígjátékok nézése közben, annál tovább tudta kezét a jeges vízben tartani. Tehát: ha kellemetlen fájdalmak gyötörnek, vigadjunk! 

  A kakaó csökkenti a vérnyomást

  Egy kis kocka csokoládénak senki nem tud ellenállni. A magas, 70-90%-os kakaótartalmú keserű csokoládé egyre népszerűbb. A legújabb kutatási eredmények szerint a nassolás egészséges módja valóban e keserű, sötét csokoládéval lehetséges. Ezt különösen egy holland kutatócsoport emelte ki. Egy 1985 óta tartó epidemiológiai felmérés kérdőívekkel méri fel Zutphen (Geldern tartomány) 470 idősebb férfi polgárának étkezési szokásait. Azért ezt a társadalmi csoportot választották ki kísérleti alanynak, mert ez tükrözi a leginkább az átlagos közép-európai népesség nem kiegyensúlyozottnak mondható étkezési szokásait. A megkérdezettek kétharmada naponta 2,11 g kakaót fogyasztott (szilárd vagy folyékony formában). A vizsgálat során kiderült, hogy a kakaófogyasztók vérnyomása csekély mértékben, de észlelhetően csökkent a többiekhez képest. Már az ilyen kismértékű vérnyomáscsökkenés is elegendő az érrendszeri betegségek kockázatának jelentős csökkentéséhez. A kutatók feltételezik, hogy a kakaó kedvező élettani hatásai flavanol-3-tartalmának tulajdoníthatók. A csoki tehát több flavonoidot tartalmaz, mint a zöldtea és a vörösbor. 

   

  A hajhullás legújabb ellenszere: lézeres kezelés

  Mindannyian tudjuk, hogy a fény energia, az energia élet. A fény fontos életfunkciókat stimulál - ezt a stimuláló erőt pedig évszázadok óta ismerik és alkalmazzák a gyakorlatban. A legújabb kor fényterápiás fejleménye a lézer. Mára a tudomány hitelt érdemlően bizonyította, hogy az ún. lágylézer fény pozitív élettani hatást gyakorol sejtjeinkre. Érvényes ez a hajas fejbőrre is. A lézerfény többek között beavatkozik a hajhagymák anyagcsere-folyamataiba, amelyet bizonyos gyógyszerek (citosztatikumok, vérzsírcsökkentők vagy béta-blokkolók) megzavarhatnak. A fénysugarak mélyen behatolnak a szövetekbe, egészen a legvékonyabb kapillárisokig és azokat belülről reparálják.

   

  Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásának köszönhetően a lézersugár az olyan krónikus bőrbetegségek kezelésére is alkalmas, mint az ekcéma vagy a pikkelysömör. Egyes fertőzések, mint pl. a sarjadzó gombák okozta bőrfertőzés is állhatnak a hajhullás hátterében, aminek kiegészítő kezelésére szintén alkalmas a lézerfény.

   

  A környezeti ártalmak mellett a hajas fejbőr betegségei és a hajhullás általában a test működési zavaraiból adódóan alakulnak ki. Idesorolhatók az idegrendszeri, a hormonális működési zavarok, a vérellátási zavarok, valamint a tápanyaghiány. A következmény: a haj struktúrájának megváltozása és hajhullás.

   

  Vajon lehet-e a hajhullást kozmetikai módszerekkel kezelni? Igen, méghozzá fényvitaminnal. Ehhez egy speciális lézerfésű, a "HairBeam" szükséges. Öt fényvezetőn keresztül a készülék nyúlványainak végén lézerfény lép ki, amely közvetlenül a fejbőrbe juttatható, ahol kifejti stimuláló hatását. A kezelés hatására harmonizálódik a faggyúmirigyek működése. Ezáltal a hajhagymák működése is javul, sejtjeik regenerálódnak, ami előbb-utóbb meglátszik a hajon is. A lézerfésűvel végzett kezelést naponta 10 percen keresztül kell végezni. Az eredmény azonban heti négyszeri kezeléssel is elérhető. A probléma súlyosságától függően egy kúra 3-6 hónapig tart. Eddig ezeket a lézerterápiákat csak specializált hajklinikákon vagy fodrászoknál lehetett igénybe venni. Most azonban Nyugat-Európában már kapható házi használatra szánt készülék is.  

   

  A Német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy az illatanyagoknak az emberi szervezetre gyakorolt hatását egyelőre nem vizsgálták. A rossz levegőjű helyiségeket inkább szellőztessük át, ahelyett, hogy légfrissítő spray-ket használnánk. Sokan érzékenyek bizonyos illatokra, mert ezek irritálhatják a nyálkahártyát, míg az autókban alkalmazott illatosítók pl. elnyomhatják a veszélyhelyzetre figyelmeztető szagokat. Azt egyelőre nem vizsgálták, hogy az illatanyagok hogyan befolyásolják a központi idegrendszer működését, a szaglást és a kontaktallergiák kialakulását. 

   

  Vigyázat az illatokkal!

  A Német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy az illatanyagoknak az emberi szervezetre gyakorolt hatását egyelőre nem vizsgálták. A rossz levegőjű helyiségeket inkább szellőztessük át, ahelyett, hogy légfrissítő spray-ket használnánk. Sokan érzékenyek bizonyos illatokra, mert ezek irritálhatják a nyálkahártyát, míg az autókban alkalmazott illatosítók pl. elnyomhatják a veszélyhelyzetre figyelmeztető szagokat. Azt egyelőre nem vizsgálták, hogy az illatanyagok hogyan befolyásolják a központi idegrendszer működését, a szaglást és a kontaktallergiák kialakulását.

   

  A nemi szervek chlamidiafertőzése mégsem olyan ártalmas

  A chlamidiafertőzés valóban növeli a meddőség és a terhesség alatti komplikációk veszélyét. Új felismerés ugyanakkor, hogy ezek a szövődmények ritkábbak, mint eddig feltételezték. Mindezt svéd kutatók jelentették ki, akik több évig figyeltek 44 000 önkéntes nőt. Hasonló eredményre jutott egy nemzetközi kutatócsoport is. Ezek szerint a meddőség veszélye 6,7% chlamidiafertőzés esetén. Az is világossá vált, hogy a páciensek felénél a fertőzés magától gyógyul, és nem okoz tartós károkat.

  A pálma újra mozgékonnyá teszi az ujjakat

  Áttörés a bioreumaszerek terén: klinikailag bizonyítottá vált a legrégebbi indián gyógyír hatékonysága. A jukka-pálma a reumás tüneteket a páciensek 60%-ánál csökkenti. Az őslakos indiánok évezredek óta gyógynövényként és életerőforrásként használják a Jukka schidigerát, különösen ízületi fájdalmak és gyulladások esetén. Dr. Robert Bingham, a Kalifoniai Nemzeti Artritisz Orvosi Klinika vezetője egy kísérlet során 1165 reumás és ízületi gyulladásban szenvedő páciensen bizonyította be, hogy a jukkával történő kezelés a páciensek több mint felénél jó vagy nagyon jó eredményt hozott. Ez a pálmában található szaponinnek köszönhető, amely a méreganyagokat felveszi és a véredényekben, illetve ízületekben lévő lerakódásokat kimossa: a gyulladt ízületek így lelohadnak, újra mozgékonyabbak lesznek, a fájdalmak pedig alábbhagynak.

   

  A nagy orrúaknak jobb a szaglása

  Íme a vigasz a nagy orrúaknak: szaglásuk az átlagosnál sokkal jobb, mint a piszéknek. A kutatók megállapították, hogy az orrüregek alakja befolyásolja a szaglást, és a nagyobb orr általában jobb szaglóérzéket is jelent. A jobb szaglás jelentősen javítja életminőségünket. Megvédi viselőjét attól, hogy romlott ételeket egyen. Ugyanakkor az orr mérete szociális információkkal is szolgál. A szaglósejtek olyan agykérgi területekkel állnak kapcsolatban, amelyek érzéseket, érzelmeket és indulatokat vezérelnek. Ezzel magyarázható a jelenség, hogy vannak emberek, akiknek szó szerint a szagát sem bírjuk.
   

  Pióca az artrózis kezelésében

  A piócás kezelés a kopásos térdízületi betegség okozta fájdalmak 60%-át képes csökkenteni - írja a Medical Tribune. Ugyanakkor javul az ízület mozgathatósága. Prof Gustav Dobos, az Esseni Egyetem klinikájának dolgozója 51 térdízületi artrózisban szenvedő beteget piócákkal, egy 24 főből álló kontrollcsoportot pedig diclofenac hatóanyag- tartalmú krémmel kezelt. A piócás csoport már a kezelés megkezdése után egy héttel jobb állapotban volt, mint a kontrollcsoport tagjai, és ez az előny három héttel később is kimutatható volt. 

     

  tgym
  XII. évfolyam 11. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. október

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.