Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2006. október


   

  A Barbie-baba bulímiára csábít

  A Barbie-baba a kislányoknak rossz példaként szolgál - figyelmeztetnek brit kutatók. Ugyanis a plasztikbaba természetellenesen sovány dereka az 5-8 éves lányokat arra készteti, hogy utánozzák ezt a szépségideált. Elégedetlenebbek saját testükkel, mint azok a kortársaik, akik arányosabb babákkal játszanak. Mindez később táplálkozási zavarokhoz vezet.

   

  A mobiltelefon halálos veszély lehet zivatarban

  A mobiltelefont használók jól teszik, ha zivatar idején távbeszélőjüket nem használják a szabadban. Ha ugyanis a készüléket villámcsapás éri, a tulajdonos halálos áramütést kaphat - figyelmeztettek brit orvosok. Ehhez az okot egy 15 éves lány esete szolgáltatta, akit egy londoni közparkban villámcsapás ért mobiltelefonálás közben. A kislány szívműködése azonnal leállt, de újra lehetett éleszteni. Sajnos tartós testi károsodást szenvedett, és kerekes székben tölti napjait.

   

  Általában a villámcsapás nem halálos. Ugyanis az emberi bőr erős elektromos ellenállása megakadályozza, hogy az elektromos áram mélyen a testbe hatoljon. Helyette a villám leföldelődik. Ha azonban az illető jó vezető tulajdonságú tárgyat tart a kezében, pl. folyadékot vagy fémet, a villám nem tud leföldelődni. A következmény: súlyos belső sérülések, égések. Eddig világszerte három, mobiltelefonnal kapcsolatos, halálos kimenetelű villámcsapásról tudunk.

   

  Tapasszal a menstruációs panaszok ellen

  Hasfájás, alhasi görcsök és hányinger - sok nő szenved a menstruáció idején ilyen tünetektől. Természetes terápiát jelenthet egy új tapasz, amelyet az alhasra kell felragasztani. Az elasztikus anyag a test normális reflexeit hasznosítja és befolyásolja az idegpályák működését. A panaszok olykor egy órán belül enyhülnek. A tapaszt három napig lehet viselni. A holland terméket jelenleg csak az interneten keresztül lehet megrendelni.

   

  Diabétesz: a magnézium megvédi ereinket

  A cukorbetegeknek ajánlják, fogyasszanak elegendő magnéziumot. Ugyanis egy klinikai kísérlet eredménye szerint az inzulinnal kezelt betegeknek csak 11%-ánál, a csak tablettát szedő páciensek 15%-ánál mutatható ki elegendő magnézium a vérben. Ez a magnéziumhiány a betegség következménye. Hatására felerősödnek azok a gyulladásos folyamatok, amelyek károsítják az érrendszert, tehát nő a szövődmények kialakulásának veszélye.

   

  A köles erősíti a hajat és a körmöket

  A köles újrafelfedezése nem teljesen alaptalan: ez a gabonafajta ugyanis nagyon gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban és nyomelemekben. Ezek között sok olyan van, amelyek jót tesznek a hajnak, a bőrnek és a körmöknek. Ilyenek: a magnézium, vas, foszfor, fluor, kalcium, szilícium, tokoferol, B6-vitamin, tiamin és biotin, valamint sok kovasav. Utóbbi fontos a feszesebb kötőszövetek kialakulásáért. A kölesben esszenciális zsírsavakat is találunk, pl. linolsavat és alfa-linolénsavat. A linolsav aktiválja a bőr saját zsírtermelését, amitől hajunk csillogóbb lesz. A köles valószínűleg a világ legrégebbi és ásványi anyagokban leggazdagabb gabonája. Ugyanúgy megfőzhető, mint a rizs, de lehet belőle kását, levest készíteni, szórhatjuk joghurtba vagy felszolgálhatjuk gyümölcslevekkel. Kaphatók kivonatai is, pl. aranyköles - olaj kapszulák formájában.

   

  Növényi potenciagyógyszer

  A kínai reishi gomba (ganoderma lucidum), a vörös ginszeng és szibériai ginszeng (tajgagyökér), valamint desztillált víz annak a készítménynek az összetevői, amely hamarosan a Viagra konkurensévé válhat. Az "Aphro-Prosta- San" nevű készítményt 30 ml-es üvegcsékben libidónövelőként akarják piacra dobni a gyártók, akik szerint a hatás akár 72 óráig is eltarthat. Más növények szerelemre gerjesztő hatásáról is tudunk, ráadásul nem okoznak mellékhatásokat. Ilyenek a catuaba, a damiána, a macagyökér, a muira puama és a yohimbe-kéreg.

   

  A rendszeres meditáció erősíti a szívet

  Los Angeles-i orvosok megállapították, hogy a meditáció javítja a szívkoszorúér-betegségben szenvedők állapotát. 16 héten keresztül 100 beteg "orvosi rendelvényre" meditált. Mérték vérnyomásukat, vérzsírértékeiket, inzulinérzékenységüket és szívfrekvenciájukat (metabolikus szindróma tünetei, ill. mérőadatai). A meditáció hatására csökkentek a vérzsírok, valamint a vércukorértékek, a szívfrekvencia stabil maradt és a sejtek érzékenyebben reagáltak az inzulinra. Az orvosok ezek alapján ajánlják az egészséges táplálkozást és a meditációt.

   

  A stressz növeli a koleszterinszintet

  A túl sok idegfeszültség hatására gyorsul szívverésünk, gyengül az immunrendszerünk - ezt korábban is tudtuk. A University College London kutatói azonban azt is megállapították, hogy stressz hatására a vér koleszterinszintje is megemelkedhet. Ezzel párhuzamosan nő a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának veszélye. A kutatók három éven keresztül 199 önkéntesen végeztek méréseket és stresszteszteket. A kutatók feltételezik, hogy a stressz hatására szervezetünk több energiát igyekszik előállítani, ill. tárolni glukóz és zsírok formájában. Annak érdekében, hogy ezek az anyagok a test minden pontjára eljussanak, szükséges, hogy májunk több LDL-t (káros koleszterin) termeljen. Azt is feltételezik, hogy a stressz megakadályozza a testet abban, hogy a felesleges koleszterinmennyiséget lebontsa.

   

  Rákellenes rágógumi

  Már többször találkozhattunk gyógyhatású rágógumikkal. Eleinte fogszuvasodás ellen, később a dohányzásról való leszokást megkönnyítendő készítményként. Most a rák megelőzésének szolgálatába állítják. A Helsinki Egyetem kutatói a cisztein nevű protein-építőelemet keverték a rágógumiba. A cisztein képes megkötni, illetve semlegesíteni az acetaldehid nevű anyagot, amelyről feltételezzük, hogy elősegíti a szájüregi, a nyelőcső és a gyomor rákos elfajulását. Az acetaldehid az egyik legveszélyesebb rákkeltő anyag, amely cigarettázáskor kerül szervezetünkbe. Az újfajta rágógumi tehát a dohányosoknak jelenthet fontos segítséget.

   

  Az amalgám károsítja a gyermekek fejlődését

  Egyre több jel utal arra, hogy az amalgám ugyan szilárd fogászati tömőanyag, de komolyan károsíthatja a szervezetet. Az amalgám okozta károk listája újabb kártétellel bővült: a Freiburgi Egyetemi Klinika kutatói szerint a higany, amely az amalgám 50%-át alkotja, hátráltatja a gyermeki fejlődést, fejlődési rendellenességeket, akár autizmust is okozhat. Mindez az anyagi szervezetből a magzatba kerülő higany hatására alakulhat ki. Feltételezik, hogy az Alzheimer-kór kialakulásában is szerepet játszhat a higany, ráadásul az amalgámot viselők körében gyakoribb az öngyilkosság is.


  XII. évfolyam 10. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. szeptember

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.