Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2006. szeptember


   

   

  A víz jó a bőrnek

  A híres berlini Charité Klinikán folytatott kutatások bebizonyították, hogy a vízivás pozitívan hat bőrünkre. Kb. 10 perccel a folyadék elfogyasztása után jelentősen javul a bőr vérellátása, ezáltal oxigénellátottsága is. Fokozódik a bőr anyagcseréje. A belülről jövő vitalizáló hatás tehát előbb-utóbb kívülről is meglátszik.

   

  Hogyan kreálnak belőlünk betegeket?

  Nem minden apró panasz, közérzeti zavar jelent valódi betegséget. Ausztrál kutatók azzal vádolták meg a gyógyszergyárakat, hogy betegségeket találnak ki, hogy még nagyobb forgalomra és kereskedelmi haszonra tegyenek szert. A kritika főként az amerikai piac ellen irányul, de elgondolkodtató.

  A kritikusok szerint a normális, az élettel járó apróbb kellemetlenségeket és állapotokat egyes gyógyszercégek úgy tálalják a nagyközönségnek, mintha kezelést igénylő betegségekről lenne szó. Ezzel tudatosan kitágítják a betegség határait, azzal a leplezetlen céllal, hogy új piacokat hódíthassanak meg. A szakértők - egyebek között - a gyógyszercégeknek a változáskori tünetekkel kapcsolatos álláspontját kritizálják. Másik példa az az állítás, miszerint a nők 43%-a szexuális diszfunkcióban szenved. A kritikusok már megfelelő angol kifejezést is találtak a jelenségre: "Disease mongering". A felszólaló kutatók a gyógyszergyárak említett stratégiáját nem csak tisztességtelennek, de veszélyesnek is tartják, mivel úgy vélik, a fölösleges gyógyszerszedéssel veszélyeztetik az embereket.

   

  Miért jó a keserű íz?

  Nagyanyáink tudták: a keserű jót tesz a gyomornak. Az endíviasaláta, a karfiol, az üröm és még egy sor zöldfűszer tartalmaz keserűanyagokat. Mára, gondos keresztezéssel, egyre több, eredetileg kesernyés ízű zöldségből és gyümölcsből "eltüntették" a keserűanyagokat. Jó példa erre a grépfrút: ma már alig találunk fanyar-kesernyés ízű példányokat, egyre több a rózsaszínű, inkább édes aromájú fajta. Más termények hasonló sorsra jutottak: a cikória, a radicchio vagy az articsóka mára szinte kizárólag kevésbé kesernyés formájában létezik.

  A tudomány mára újra felfedezni látszik a keserűanyagokat és ezeknek az egészség megőrzésében játszott jelentőségét. Ezek az anyagok serkentik az emésztőnedvek termelődését a gyomorban, a hasnyálmirigyben, a májban és az epehólyagban. A keserűanyagok erősítik a belek mozgását, enyhén hashajtók és serkentik az anyagcserét.

  Ha nem eszünk belőlük eleget, könnyen elsavasodhat szervezetünk, aminek következménye az ólmos fáradtság. Ilyenkor már csak koncentrált formában tudnak segíteni rajtunk a keserűanyagok. Keserű ízű gyógynövények többek között az angélikagyökér, a sárga gyömbér, a fahéj, a kardamommag és a máriatövis. Kaphatók keserű teakeverékek és egyéb gyógyhatású késztímények is.

   

  Házi receptek hasmenés ellen

  A nyári hasmenés többnyire nem komoly és néhány napon belül magától gyógyul. Mégis kellemetlen. Alapvető fontosságú, hogy ilyen esetben sokat igyunk, hogy kiegyenlítsük a vízveszteséget. Jól bevált háziszer a kamillából és szederlevélből készült tea, amelyet mi magunk is elkészíthetünk. A tea fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és görcsoldó tulajdonságú.

  További alternatíva lehet, ha összekeverünk fél liter narancslevet és szénsavmentes ásványvizet, ehhez adunk egy késhegynyi sót és egy evőkanál cukrot. A sokat emlegetett kóla-ropi kombináció ellenben nem jó, mert ebben a cukor és a só aránya kedvezőtlen.

  Szintén hasznos lehet a reszelt alma is. Ezt héjastul, de magház nélkül lereszeljük és hozzáadunk egy villával szétnyomkodott banánt. A gyümölcsök pektintartalma felszívja a vizet. További lehetőség a Moro-féle sárgarépaleves: fél kg sárgarépát két órán át főzünk, hozzáadunk három gramm sót, végül átpasszírozzuk. Az egészet egy liter felforralt vízzel felöntjük, még egyszer felforraljuk, aztán a nap folyamán elfogyasztjuk.

   

  Másnaposság ellen

  Bőséges alkoholfogyasztás után lehetőleg ne szedjünk acetil-szalicilsav-tartalmú készítményeket. Az alkohol ugyanis vérzéssel járó gyomornyálkahártya-gyulladást idézhet elő, amit a szaliciltartalmú gyógyszer tovább súlyosbítana. Ha tehát a kelleténél többet fogyasztottunk, igyunk sok vizet és mielőbb együnk valamit, ami semlegesíti a gyomor savtartalmát.

   

  A szőlőmag kivonatával csökkenthető a vérnyomás

  A szőlőmag kivonatának számos pozitív élettani hatása van. Kaliforniai kutatók felfedezték, hogy az ún. metabolikus szindrómában szenvedő betegeknél a szőlőmagkivonat csökkentheti a vérnyomás emelkedett értékeit. A hatás érdekében egy hónapon keresztül napi 150-300 mg kivonatot kell szedni megszakítás nélkül.

   

  Gyógyítható az alkoholfüggőség?

  Mainzi neurológusoknak PET (pozitronemissziós tomográf) segítségével sikerült az emberi agyban kimutatni az alkoholfüggőség jeleit. Az érintetteknél alkoholfogyasztás hatására egy meghatározott agyi terület, az ún. dopaminerg jutalmazó rendszerben túl sok dopamin termelődött. A dopamin nevű ingerületvivő anyag termelődése kellemes érzetet kelt, arra késztetvén az illetőt, hogy ismételje a termelődést kiváltó ingert, tehát az alkoholivást. 

  Mindez az agy anyagcseréjének zavarával magyarázható. Az említett belső jutalmazó rendszer eredeti feladata, hogy az egyedet táplálkozásra és szaporodásra késztetvén az egyed és a faj túlélését biztosítsa. Ez az anyagcserezavar az absztinens alkoholbetegeknél is kimutatható. Ez a felismerés segíthet olyan gyógyszervegyületek kifejlesztésében, amelyek az említett mechanizmusba beavatkozva megszakíthatják az ördögi kört.

   

  Sós víz

  Az amerikai Cambridge városának Maount-Auburn Kórházában érdekes kísérletet végeztek 300 csecsemőn. A kicsiknél azt vizsgálták, hogy ha különféle vizeket kapnak a cumisüvegen keresztül, hogyan változik a szopás intenzitása. Megállapították, hogy azoknak a csecsemőknek, akik a születésüktől számított harmadik napon a sós vizet szerették jobban, enyhén emelkedett a vérnyomása a többiekhez képest. A kutatók úgy vélik, hogy öröklött hajlamról van szó. Ráadásul, ha az érintett gyermek nagyszülei is magas vérnyomásban szenvednek, a csecsemő szisztolés vérnyomása még magasabb az átlagosnál.

   

  Az aktív szerelmi élet megőrzi egészségünket

  A testi szerelem az egészség forrása. A Reader’s Digest olyan tudományos kutatási eredményekről számolt be májusi kiadásában, amelyek szerint a szexuális aktus hatására csökken a koleszterinszint, javul a szövetek vérellátása, erősödnek az izmok, szaporábbá válik a szívverés és az agysejtek regenerálódása javul. A szerelmi aktus során termelődő endorfinok hasonló hatásúak, mint a fájdalomcsillapítók. A boldog szerelmi életet élő embereket általában jóval fiatalabbnak nézik naptári koruknál.

   

  Nyírfakivonattal megelőzhető a bőrrák?

  Éber figyelmű embereknek köszönhető egy új felfedezés: miután nyírfakivonatot tartalmazó krémmel kenték be magukat, egy idő után azt tapasztalták, hogy megszűnt bőrükön a bőrrák előstádiumának számító aktiniás keratózis. Ezt az elváltozást a napfény idézi elő. A Freiburgi Egyetem bőrgyógyászai egy kisebb vizsgálatban ellenőrizték az állítást. Az eredmény meghökkentő volt: a kísérletben részt vevő személyek 23%-ánál az elváltozás megszűnt. További 54%-nál az elváltozás 75%-ban tűnt el a bőrfelszínről. A krém szinte 100%-os eredménnyel hatott, ha fagyasztásos kezeléssel, ún. kryoterápiával kombinálták.

  tgym
  XII. évfolyam 9. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.