Hírek a nagyvilágból

Lapszemle - 2007. április


   

  Terhesség – Segítség felfúvódás ellen

  A terhesség minden asszony életében izgalmas, érdekes időszak. A hormonháztartás és az anyagcsere már jóval azelőtt megváltozik, hogy elkezdene domborodni a has. Ilyenkor jelentkezhet levertség, hányinger, emésztési zavarok. A terhesség alatt termelődő és a terhesség megtartását szolgáló progeszteron nevű hormon hatására a hasi izmok, többek között a belek izmai is ellazulnak, renyhébbé válnak. Ennek következtében a táplálék lassabban halad a tápcsatornában. Gázok képződnek, fájdalmas felfúvódás alakulhat ki. A nem megterhelő testmozgás (gimnasztika, séta), a pihenés és a kiegyensúlyozott táplálkozás (hal, teljes őrlésű gabona, gyümölcs, zöldség) segít megoldani a problémát.

   

  Idősek, figyelem! A B12-vitaminnal energikusabbak lehetnek

  Mint annyi minden más, a nyálkahártyák sem működnek jól idősebb korban. A folyamat olyan lassan, fokozatosan alakul ki, hogy a legtöbb esetben előrehaladott stádiumban fedezik fel. A gyomornyálkahártya-gyulladás (gasztritisz) azonban nem csak fájdalmas, egyéb negatív következményei is lehetnek. Megemlítendő, hogy a gyulladás hatására a szervezet nem képes megfelelő módon felszívni a B12-vitamint, ami életfontosságú szerepet játszik a vérképződésben. Ilyenkor érdemes lehet kiegészítőkkel pótolni ezt a fontos mikrotápanyagot, amit azonban előtte egyeztetni kell az orvossal.

   

  Új gyógymód afták ellen

  Már a gyermekeket is érinti a száj nyálkahártyáján, illetve a nyelven fellépő apró, fájdalmas elváltozás, az afta. Annyira fájdalmasak lehetnek, hogy még az evést is megnehezítik. Akinek volt már, annál rendszeresen visszatér. Mindegy, hogy gyermek vagy felnőtt –, az érintettek 12%-ánál a fájdalmas sebek évente legalább 10-szer kiújulnak. Noha a jelenség nem ritka, a tudomány egyelőre nem tudta kideríteni a kórokot. Egyesek véleménye szerint allergia, mások szerint hormonális változások, stressz, öröklődés vagy az immunrendszer legyengülése állhat a háttérben. Az afták általában néhány héten belül maguktól gyógyulnak. Létezik egy új készítmény, amellyel enyhíthetők a panaszok: folyadékkal ecsetelik be az apró sebet, amelynek érzékeny felületén ennek hatására vékony filmréteg keletkezik. A hatás kb. 4 órán át tart. Eközben a nyitott sebet nem irritálja sem az étel, sem az ivás, sem a fogszabályzó. Az akut szakaszban fontos a szájhigiéné. Sok fogkrémről is feltételezik, hogy előidézhetnek aftát. Ez ügyben érdemes a fogorvos véleményét kikérni. A kamillakivonatos öblögetés vagy az olajrágás módszere segíthet a megelőzésben.

   

  Mérgek a szervezetben? A hajszál-analízis kideríti

  Míg a vér- és vizeletvizsgálatok általában szervezetünknek a mintavétel időpontja szerinti állapotát tükrözik, a hajszál analízise az elmúlt néhány hónap folyamatairól adhat felvilágosítást. A hajszálak vizsgálata elsősorban a méreganyagok (pl. ólom) jelenlétét mutatja ki. Ezen kívül szervezetünk ásványianyag-háztartásának ellenőrzésére is alkalmas. Bizonyos anyagokból mind a hiány, mind a fölösleg ártalmas lehet. A következmény: allergia, levertség, emésztési zavarok. A táplálkozás megváltoztatásával orvosolhatók ezek a bajok.

   

  Kancatej – Ezt szereti a májunk

  A hideg évszakban májunknak sok a dolga, ezért érdemes segítenünk munkáját. Régi és sajnos feledésbe merült gyógyír a kancatej. A 19. században Oroszországban voltak olyan speciális szanatóriumok, ahol kancatejjel kúrálták a májbetegeket. Ez a természetes gyógyszer igen gazdag vitaminokban, lecitinben, nyomelemekben, aminosavakban, és anyagcserénket is lendületben tartja. A hatóanyagok ráadásul a májat erősen károsító szabad gyökök ellen is megvédik szervezetünket. A kancatejet például Németországban ma már mélyhűtött vagy porított alakban, koncentrátumként vagy tablettában, kapszulában is lehet kapni.

   

  Az elvörösödés titka

  Bizonyára mindenki látott már olyan embert, akinek a legcsekélyebb izgalom hatására lángvörössé vált az arca. Eddig az orvosok úgy vélték, hogy a jelenség hátterében az arc hajszálereinek fokozott vérellátása áll. Egy ausztrál klinikai vizsgálat azonban megcáfolta ezt az elméletet. A kutatók kiderítették, hogy az érintettek vénái szűkülnek össze az izgalom hatására. Náluk ez a szűkület az átlagosnál tovább tart, ezért pirosodik ki feltűnően az arcuk.

   

  Természetes gyógyulás enzimekkel

  Az emberi szervezet valóságos csoda. Önvédelmi rendszerével képes leküzdeni a behatoló baktériumokat és csírákat. Az egészség fenntartásában fontos szerepet játszanak az enzimek; ezek speciális fehérjék, amelyek bizonyos anyagcsere-folyamatok lezajlását teszik lehetővé. Az egészséges ember szervezete elegendő mennyiségben termeli e fontos anyagokat.

   

  A korral sajnos az enzimtermelődés is fokozatosan hanyatlik. Ha ehhez még stressz és betegségek is társulnak, megnő a szervezet enzimigénye. Még rosszabb a helyzet krónikus betegség esetén. Ilyenkor segíthet az enzimterápia.

   

  Vizelet-, illetve vérvizsgálatokkal, valamint íriszdiagnosztikával megállapítható, hogy mely enzimek hiányoznak a páciens szervezetéből. Ezeket infúzió formájában adják be. Így e fontos fehérjék gyorsan és könnyen elérik azokat a területeket, ahol hatniuk kell. Az enzimterápiát sikerrel alkalmazzák allergia, asztma, migrén, reuma és alvászavarok kezelésében. Szinte minden esetben enyhülnek a panaszok, de a teljes panaszmentesség is elérhető. Mindez érvényes a sportsérülésekre is. Ráadásul a kezelések hatására a tartósan legyengült immunrendszer is megerősödhet.

   

  Miért segít a meleg vizes palack?

  A University College of London kutatói megtalálták a választ a kérdésre, hogy miért csillapítják a fájdalmat a meleg vizes tömlők, palackok. A kérdés megválaszolásához fontos volt tisztázni a hasfájást kiváltó okokat. Ezt általában a hasi szervek vérkeringésének átmeneti csökkenése vagy az üreges szervek, mint pl. az anyaméh vagy a belek feszülése okozza. A mikroszkopikus szöveti sérülések aktiválják a fájdalomérzékelő receptorokat. Ilyenkor indokolt a meleg vizes palack alkalmazása, méghozzá legalább 40 Celsius-fokos vízzel. Ez aktiválja a hőérzékelő receptorokat, amelyek aktivitása gátolja a fájdalomérzékelő receptorok működését.

   

  Vércukorszint- csökkentés uborkával

  A kígyóuborka tízóraira, uzsonnának legalább olyan jól beválik, mint salátának vagy arcpakolásnak. Kalóriát alig, ellenben sok vizet tartalmaz (a leve salaktalanító hatású), és igen gazdag A-, B- és C-vitaminokban. Amit azonban eddig kevesen tudtak, hogy a kígyóuborka olyan anyagokat tartalmaz, amelyek hasonlítanak a hasnyálmirigy által termelt inzulinra. Tehát a kígyóuborka csökkenti a vércukorszintet is. Természetesen az uborka mindenkinek ajánlható, aki vigyázni akar az alakjára. Jó étvágyat!

   

  Áttörés a rákterápiában – A zsírcseppek belülről támadják a daganatot

  Minden háziasszony tudja, hogy a zsír apró cseppekké, golyócskákká alakítható. De hogyan segíthet mindez a rák gyógyításában? A parányi zsírcseppek (liposzómákkal) telíthetők a daganatellenes gyógyszerekkel. Az így módosított liposzómákat befecskendezik a páciens szervezetébe. Az, hogy bejutnak-e a daganat belsejébe, a daganatot ellátó erek tulajdonságán múlik. Utóbbiak ugyanis – ellentétben az egészséges szövetek ereivel – porózusak, és ezeken az apró pórusokon keresztül könnyedén behatolnak a gyógyszert tartalmazó liposzómák. A daganatba jutva – egy enzim hatására – kiszabadul a gyógyszer a zsírcseppekből és kifejti hatását. A gyógymód egyelőre kutatási fázisban van, de a szakemberek optimista becslése szerint a gyógyító liposzómák 3-4 éven belül már elfoglalhatják helyüket a daganatterápiában.

  tgym
  XIII. évfolyam 4. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.