Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2007. augusztus


   

   

  A tánc karbantartja szívünket

  A megfelelő mozgás az enyhe szívelégtelenségben szenvedőknek is jót tesz. A leghatásosabb talán a tánc – állapították meg olasz kutatók. Az orvosok szívbeteg kísérleti személyeket kértek meg, hogy naponta háromszor könnyű edzést végezzenek kerékpáron vagy futópadon. Egy másik csoport naponta 21 percig táncolt – felváltva lassú és gyorsabb tempóban. A kontrollcsoport semmilyen mozgást nem végzett.

   

  Nyolc hét múlva a táncoló csoport sokkal terhelhetőbb volt, és általában jobb közérzetről számolt be, mint a monoton edzést végző másik csoport tagjai. Amint az várható volt, a legrosszabb eredményt a nem mozgó kontrollcsoportnál lehetett megfigyelni.

   

  Fontos szempontok kerékpárvásárláshoz

  A kerékpározás egészséges. A nem megfelelő kerékpár használata azonban gerincpanaszok forrása lehet. Ügyeljünk tehát arra, hogy a drótszamár állítható legyen. Fontosak a következő paraméterek: ülésmagasság, a nyereg dőlésszöge és helyzete, a kormány magassága és dőlése, valamint az ülés hossza. A kis önsúly és mindkét kerék rugózása további pluszpontokat jelent a gerinc szempontjából: a teljes rugózás 35%-kal csökkenti a gerincet terhelő vibrációkat.

   

  Miért egoisták a tinédzserek?

  Svájci kutatók szerint az önző viselkedés hátterében agyunk homloklebenyének működési zavarai állnak. Ez magyarázatot adhat a tinik egocentrikus viselkedésére, mivel náluk ez az agyterület még nem fejlődött ki tökéletesen. Azt azonban nem állíthatjuk, hogy a szülők ezzel a magyarázattal könnyebben vennék a serdülőkori viselkedéssel járó megpróbáltatásokat...

   

  Az avokádó elűzi a rossz kedvet

  Az avokádó gazdag káliumban és B-vitaminokban. Egy amerikai kutatás szerint ezek a mikrotápanyagok képesek megnyugtatni a forrófejű embereket. Ráadásul az egzotikus termés gazdag folsavban, C- és E-vitaminban, ami az avokádót valóságos vitaminbombává teszi. Egyszeresen telítetlen zsírsavainak hatására csökken a káros LDL-, ugyanakkor emelkedik a hasznos (védő) HDL-koleszterin szintje. Az avokádó enyhítheti a menstruációs panaszokat és segít megelőzni a bélfertőzéseket is. B5-vitamin-tartalmának köszönhetően jó hatású a bőrre és a hajra is. A glutation nevű anyag pedig számos rákfajta elleni védelmünket szolgálja.

   

  Vibrációval a csontritkulás ellen

  Új, a NASA együttműködésével kifejlesztett készülék jelenthet segítséget a csontritkulásban szenvedőknek. A készülék enyhe, kellemes vibrációt kelt, amik testünk szinte valamennyi izmát megmozgatja, edzi, ugyanakkor megakadályozza a csontok leépülését.

   

  Oszteoporózis szempontjából fontos, hogy a készülék nagyon finom vibrációkat bocsásson ki. A kutatók a készüléket a fizikai edzés valódi alternatívájaként emlegetik. Alkalmazása könnyű, nem időigényes, otthon is lehetséges. A klinikai kísérletekben a berendezés igen ígéretes eredményekkel szolgált. Használatával javítható a vénás visszaáramlás és az anyagcsere is.

   

  Vigyázat: a fájdalomcsillapítók emelhetik a vérnyomást

  A legelterjedtebb fájdalomcsillapítók, tehát az aszpirin, a paracetamol, illetve az ibuprofentartalmú készítmények emelhetik a vérnyomást. Ezt állapították meg a Harvard Egyetem négy évig tartó és 16 000 idősödő férfin végzett klinikai felmérése alapján. Az említett készítmények a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát 38%-kal növelték, főként, ha hosszabb ideig, rendszeresen szedték azokat.

   

  A paracetamol 34%-kal, az ibuprofen és a naproxen 38%-kal, az aszpirin 26%-kal növelte a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. A jelenségre nincs pontos magyarázat, egyelőre feltételezésekre hagyatkoznak a szakemberek. Elképzelhető, hogy a fájdalomcsillapítók olyan, a test által termelt anyagok hatását gátolják, amelyek felelősek az erek rugalmasságáért. Ez különösen a szívbetegekre jelenthet veszélyt, akik a szívinfarktus megelőzése érdekében tartósan aszpirint szednek.

   

  Antidepresszáns baktériumok?

  Rákbetegeken egy bizonyos talajbaktériummal folytatott klinikai kísérletsorozat meglepő eredménnyel szolgált: a páciensek hangulatuk javulásáról számoltak be. Fájdalmaik is csillapodtak.

   

  A kutatók a megfigyelt hatásokat arra a tényre vezetik vissza, hogy a myocbactrium vaccae képes helyreállítani immunrendszerünk egyensúlyát. A pszichoneuro-immunológia tudományának létrejötte óta tudjuk, hogy lelki állapotunk és immunrendszerünk működése szorosan összefügg: ha immunrendszerünk legyengült, lehangoltabbak vagyunk.

   

  Egy másik vizsgálat szerint az említett baktérium agyunkban fokozza a szerotonin nevű anyag termelődését. A szerotonin hiánya a depresszió kialakulásának egyik fő oka. Azért ezzel a baktériummal kísérleteztek a kutatók, mert korábbi vizsgálatokban is sikeresen szerepelt az asztmával és különféle allergiákkal kapcsolatban.

   

  Hogyan védekezhetnek az autósok a bőrrák ellen?

  Az Amerikai Bőrgyógyászati Szakmai Kollégium a Medical Tribune c. folyóiratban újabb ijesztő bőrrákstatisztikát közölt. A jelentés szerint a naponta több órán át autót vezető személyeknél jelentősen megnő a bőrrák kialakulásának kockázata. A lentigo maligna nevű bőrráktípus náluk az esetek 70%-ában a bal testfélen alakul ki, főképp a fejen, a nyakon és a felső végtagon. A legtöbb autó oldalablakai nem szűrik ki kellőképpen a káros UV-A sugarakat. A megfelelő védőréteggel ellátott üvegekkel jelentős mértékben csökkenteni lehetne a kockázatot – állítják a bőrgyógyászok. Ajánlásukban szerepel a magas, legalább 15-ös faktorszámú fényvédő krémek használata is.

   

  Napvédelem - Idősebbeknek is fontos!

  Gyakran megfigyelhető, hogy az idősebb korosztály tagjai figyelmen kívül hagyják az elemi óvintézkedéseket nyáron. Pedig az ő bőrük legalább annyi védelmet és törődést igényel, mint a fiataloké. Különösen igaz ez azokra, akik tartósan gyógyszert szednek. A vízhajtók, a szívritmuszavarok elleni és a kortizonmentes gyulladáscsökkentő gyógyszerek fényérzékenyebbé teszik a bőrt, így könnyen kialakulhat az ún. napfényallergia. A tünetekért a napfény UV-A sugarai felelősek. Ez a hullámhossz jelen van a reggeli és esti enyhe napsütésben is. Azoknak az idősödő embereknek is védeniük kell bőrüket a napfény károsító hatásától, akik nem szednek gyógyszert, ugyanis így megelőzhetők a pigmentfoltok és a keratózisok (a bőrrák előstádiuma), valamint az arc és a dekoltázs bőrének idő előtti öregedése, megvastagodása és ráncosodása.

   

  Néhány antibiotikum és néhány növényi eredetű orvosság szintén fényérzékenyebbé teszi bőrünket. Ilyenkor még rövid napfürdőzés is a bőr égését okozza. Ismert, hogy a macskagyökér, az árnika és az orbáncfű hatóanyagai fokozott fényérzékenységet okoznak.

   

  Ballasztokban gazdag táplálkozás emlőrák ellen

  Azok a nők, akik a változás korában naponta 30 gramm ballasztanyagot fogyasztanak, megfelezhetik a mellrák kialakulásának kockázatát. A javasolt mennyiség elérése érdekében naponta kell fogyasztani müzlit, teljes őrlésű gabonából készült kenyeret, és naponta öt adag zöldséget vagy gyümölcsöt.

   

  A kutatók a hatást azzal magyarázzák, hogy a szervezet miként képes feldolgozni és szabályozni az ösztrogén nevű hormont. Ez a hormon az ún. hormonfüggő daganatsejtek kialakulását és szaporodását ugyanis serkenti.

   

  Fontos információ a már megbetegedett nőknek: a kemoterápia, a szokásos mellékhatásokon kívül (hajhullás, rossz közérzet, hányinger), a koncentrációs képességeket is negatívan befolyásolja. A vizsgálatok szerint ez a mellékhatás a kezelések befejezése után még tíz évvel is mérhető.

   

  A mikrohullámú sütővel sterilizálhatjuk a konyhai szivacsokat

  A sokszor káros sugárzás forrásaként megjelölt konyhai mikrohullámú sütőnek újabban pozitív tulajdonságát fedezték fel: elpusztítja a kórokozókat. A konyhai törlőruhák és szivacsok a háztartás legfertőzöttebb darabjai. Mindössze két percig tartó mikrohullámú kezeléssel a bennük található kórokozó csírák 99%-a elpusztítható – állapították meg a Floridai Egyetem kutatói. Mivel a mikrohullámú sütő a vízmolekulákra fejti ki hatását, fontos, hogy a ruhákat, szivacsokat nedves állapotban tegyék a készülékbe. Míg a coli baktériumok, vírusok és a szalmonella mindössze kétperces kezelés után elpusztulnak, a baktériumok csíráinak 10 perces kezelés szükséges. A kutatók azt ajánlják, hogy a konyhai törlőruhákat és szivacsokat minden második napon sterilizáljuk mikrohullámú sütővel.


  XIII. évfolyam 8. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.