Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2007. december


   

   

  A fiataloknak szóló, dohányzás elleni kampány nem ér célt

  Aki azt képzeli, hogy a cigarettásdobozokra nyomtatott apokaliptikus szövegek a tinédzsereket elriasztják a dohányzástól, téved. Ellenkezőleg: a dohányzás elleni kampányok a fiatalokra kifejezetten kontraproduktív hatást gyakorolnak. Ezt a University of Georgia kutatói derítették ki, 1700 diákon végzett felmérés alapján. A dohányzás ellen akkor lehetne hangolni a fiatalokat, ha azt „cikinek” állítanák be. Ebben fontos szerephez jutnak a fiatalok példaképei is.

   

  Piercing: támadás a fogakra és a fogínyre

  Egy izraeli felmérés szerint a nyelvben vagy az ajakban lévő piercing ínysorvadást, laza vagy töredező fogakat eredményezhet. A megkérdezettek 14%-ánál fogtörések mutathatók ki. A piercinget viselők 25%-ánál a fogíny sorvadása figyelhető meg. Az ajakban viselt piercinggel a közelmúltban egy haláleset is kapcsolatba hozható volt.

   

  Amikor a tél tavasszá enyhül

  A tavalyi ősz-tél kombináció 700 éve a legmelegebb téli időszak volt – állapították meg a Berni Egyetem Földrajzi Intézetének kutatói. Míg az utóbbi 250 évben a hőmérsékleteket pontosan dokumentálják, a kutatóknak az ennél korábbi évszázadok adataihoz a templomok és kolostorok feljegyzéseit kellett tanulmányozniuk. Találtak olyan dokumentumokat, amelyek bizonyítják, hogy csak 1289–1290 telén nem volt valódi tél, és karácsonykor egyes vidékeken érett az eper. Ezen a középkori télen a szőlő is hajtani kezdett, a bécsi gyümölcsfák pedig virágoztak. A 2006–2007. évi, őszies tél az Afrika felől észak felé áramló meleg levegő következménye volt. Hogy ez egyszeri esemény volt-e, vagy az ember által előidézett klímaváltozás egyik jele-e, az éghajlatkutatók szerint egyelőre nem megállapítható.

   

  A tv-ből nem tanulnak a kicsik

  Minél kisebb a gyermek, annál kevésbé van értelme a médiumok használatának – vélik a gyermekpszichiáterek. Eddig minden olyan kísérlet, amely során tv-műsorokba csomagolva próbáltak meg ismeretanyagot, tudást közölni a kicsikkel, totális csődöt mondott. A gyermekeknek olyan dolgokra van szükségük, amelyeket kézbe tudnak fogni, hogy megtapasztalják annak térbeliségét, és megérthessék azokat. A Wake Forest University (North Carolina) felmérése is hasonló eredménnyel zárult. A szakemberek szerint az ilyen jellegű adások a nyelv gyorsabb elsajátítását sem szolgálják.

   

  Időskorban másképp járnak az órák

  Az idő nem állandó érték, hanem meglehetősen szubjektív kategória. Ahogy öregszünk, megváltozik időérzékünk. Az időtávokat mindig túl hosszúnak érzékeljük. Ez azt jelenti, hogy a korosodó emberek számára a becsült idő mindig hoszszabbnak tűnik a valóságosnál. Tehát mindig több időt érzékelünk, mint amennyi valójában eltelt. Az időérzék csalódásáért a műveleti memória gyengülése felelős, ami az információk feldolgozásának zavarával jár.

   

  Csodálatos hidegdopping

  Az eddigi tiltott doppingmódszerek a sportolók teljesítményét mindössze néhány százalékkal voltak képesek növelni. A Dortmundi és Münsteri Egyetem kutatói olyan módszert fejlesztettek ki, amely 10%-kal növeli a versenyzők teljesítményét, ráadásul mindezt legális módszerrel: hideggel. A hatás érdekében a sportolóknak fél éven keresztül, röviddel a sporttevékenység előtt, néhány percet kell mínusz 120 °C-os hidegkamrában eltölteni.

   

  A világos fény megszünteti a fényhiányos depressziót

  Az őszi és téli depressziónak van neve: Seasonal Affective Disorder. A levertséget – amelyben a lakosság 4-6%-a szenved – akut fényhiány váltja ki októbertől márciusig. A rossz hangulat mellett fellépő további tünetek: koncentrációzavarok, csökkent immunitás, a szexuális vágy hiánya. Bevált ellenszer lehet a teljes spektrumú fényt kibocsátó lámpák használata. Ez a fény sokkal világosabb, mint a hagyományos, energiatakarékos világítótestek. Az irodai és lakásba való kivitelű lámpák 10 000 lux fényerőt bocsátanak ki. A vizsgálatok szerint használatukkal enyhíthető a levertség és fáradtság. Ráadásul a munkahelyi produktivitás és motiváció is fokozható.

   

  A depresszió a megszületendő gyermekre is hat

  A „New Scientist” szerint nem csak a várandós nő szenved, ha depressziós. Magzatát is megviseli a stresszhormonszint emelkedése. Brit kutatók szerint a koraszülések számát drasztikusan lehetne csökkenteni, ha a depresszióban szenvedő várandós nők hamarabb kapnának terápiás segítséget.

   

  Kórokozók a vizes fülben

  A szülőknek ügyelniük kell arra, hogy gyermekeiket fürdés után alaposan töröljék szárazra. A víz a hallójárat bőrét ugyanis annyira felpuhítja, hogy a kórokozó csírák sokkal könnyebben be tudnak rajta hatolni a mélyebb rétegekbe. Az egyszerű irritáció így könnyen fájdalmas középfülgyulladássá alakulhat. Gyakran elegendő fürdés után csak oldalra hajtani a fejet, hogy kicsoroghasson a fülből a víz.

   

  Alzheimer ellen rezet

  A Berlini Freie Universität és a Saarlandi Egyetem kutatói szerint a réz hatásosnak bizonyult az Alzheimer- kór korai stádiumában. Néhány betegnél megfigyelték, hogy a betegség folyamata jelentősen lelassult vagy teljesen leállt, ha az agyban sikerült megemelni a réz szintjét. Noha további kutatás szükséges, az eddigi eredmények is igen jelentősek lehetnek egy olyan betegcsoportnak, amelynek száma 20 éven belül várhatóan megduplázódik.

   

  A henna megtámadja a bőrt

  A Német Szövetségi Kockázatértékelő Intézet óva inti a fogyasztókat a hennatetoválástól. Az intézet ezzel az allergológusok megfigyelésére reagál, akiket egyre több hennatetovált páciens keres fel. A henna színének sötétítése érdekében ún. Para-fenilendiamint (PPD) kevernek hozzá. Ez az anyag bőrrel érintkezve gyakran okoz allergiát. A laikus fogyasztó a testfestékekről nem tudja megállapítani, hogy tartalmaz-e PPD-t.


  XIII. évfolyam 12. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.