Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2007. február


 

Szklerózis multiplex kezelése zöld teával

Az epigallokatechin-3-gallát (EGCG) a Berlini Charité Klinika kutatói szerint a jövőben sikeres kezelést nyújthat a szklerózis multiplexben (SM) szenvedő betegeknek. Ez az anyag a zöld tea fő hatóanyaga. Laboratóriumi körülmények között a beteg kísérleti állatok szervezetében eredményesen fékezte az SM-re jellemző, hiperaktív immunrendszert.

Másfelől a hatóanyag közvetlen védőhatást is gyakorol a sejtekre. Hamarosan megkezdik az emberen folytatott klinikai kísérleteket is.

Amíg várnunk kell az eredményre, Kuo-csün Tiao kínai orvosprofesszor azt ajánlja, hogy igyunk minél több zöld teát. A jó minőségű fajtákat keressük. Ezek fogyasztásával csökkenthető a rák kialakulásának veszélye is.

 

A sport hatásosabb, mint a fizioterápia

Az egyoldalú terhelés és túlterhelés tartós egészségkárosodáshoz vezethet. Ilyenkor általában gyógytorna és az ergoterápia a standard kezelés. Kiderült azonban, hogy a sportolás hatásosabb.

Dr. Arianne Verhagen epidemiológus és fizikoterapeuta 21 klinikai tanulmányt értékelt ki. A vizsgálatok alanyai főként ipari munkások és kórházi dolgozók voltak, akiket krónikus panaszok kínoztak. Mint kiderült, az ergonómikus munkaeszközök, pl. speciális számítógép-billentyűzet, székek és asztalok sokat segítenek, de a leghatékonyabb gyógymód a felső testi panaszok kezelésében a rendszeres sportolás.

 

Elektromágneses hullámok migrén ellen

A migrénes betegek cikcakk vonalakat, villámokat látnak közvetlenül a kínzó, görcsös fájdalmak megjelenése előtt. Ezt migrénes aurának nevezi az orvostudomány. Egy újfajta, „transzkraniális mágneses stimulációhoz” (TMS) kifejlesztett készülék segítségével időben beavatkozhatunk az idegrendszer helytelen funkcióiba, mielőtt a fejfájás kialakulhatna. A készülék a másodperc ezredrészéig tartó ideig erős mágneses teret kelt, amely áthatol a koponya falán.

A kezelés az aurajeleket megszakítja az idegrendszerben, még mielőtt megjelenne a fejfájás. Az Ohio State University klinikáján végzett kísérletekben 42 kísérleti személynél igazolódott, hogy a kezelés az esetek 70%-ában képes volt blokkolni a fejfájást, és utána a páciensek állapota javult. A placébócsoportban a javulás mindössze 48%-os volt. Most nagyobb létszámú csoporton szeretnék elvégezni a teszteket.

 

A kubaiak titka

Kuba lakossága 11 millió ember. Közülük 3000-en százévesnél idősebbek. Nancy Nepomuco orvosnő kutatásai megadták a választ a jelenségre: fegyelem, de semmi aszkézis. A kutatásban részt vevő százévesek elmondták, hogy szeretik a kávét, a szivart. Másfelől kevés alkoholt fogyasztottak és egészségesen táplálkoztak, gyakran éltek nemi életet. Napi étrendjük szárnyasokból, tojásból, tejből és sok zöldségből áll. Sószegényen ízesítenek, de szívesen használják a helyben megtermő fűszereket.

Úgy tűnik, hogy az élet szeretete, a sok szórakozás és az egészséges étrend jelentős mértékben meghosszabbíthatja az életet. Nem így az iparilag feldolgozott élelmiszerek: minden rákos eset 40%-a és a szív- és keringésrendszeri megbetegedések több mint a fele a helytelen táplálkozási szokásokra vezethető vissza.

A megkérdezett kubaiak szerencsés géneknek is örvendenek, mert 60%-uk szerint már a szüleik közül is többen hasonlóan magas kort értek meg.

 

 

Egyre több férfi szenved emlőrákban

Sokan nem is sejtik, hogy a férfiak is kaphatnak emlőrákot – igaz, jóval ritkábban, mint a nők. Németországban évente 400 új esetet regisztrálnak, a tendencia egyre nő. Évente 220 férfi belehal az emlőrákba. A jelenség hátterében hormonális zavarokat sejtenek, valamint örökletes tényezőket. A kutatások szerint van összefüggés az elektroszmog és a rák között. A távközlési intézetekben dolgozó férfiaknál jóval gyakoribb az emlőrák. A sok alkoholt és a túlsúlyt, valamint a mozgásszegény életmódot is összefüggésbe hozzák e daganattípussal.

A férfiak emlőrákjával kapcsolatban az a legveszélyesebb, hogy a férfiakat nem szűrik, és sokszor túl későn fedezik fel a betegséget.
 

 


XIII. évfolyam 2. szám

Címkék: 100 éves, elektromágneses hullám, férfi emlőrák, fizioterápia, kubai életmód, migrén, sport, szklerózis multiplex, zöld tea

Aktuális lapszámunk:
2020. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.