Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2007. január


A sekélyes tv-műsorok ártanak a memóriának

A talkshow-k, szappanoperák rendszeres „fogyasztása” kimutatható módon árt az idősödő nők kognitív képességeinek – állapította meg a New York-i székhelyű Brooklyn College által végzett vizsgálat. A 70–79 esztendős talkshowfogyasztó hölgyeknél a memóriazavarok kialakulásának kockázata 7,3%-kal magasabb. A rendszeresen szappanoperákat néző idős nőknél ez 13,5%-ra emelkedik. Egyelőre tisztázandó, hogy a sekélyes színvonalú tv-műsorok preferenciája a memóriazavarok oka vagy következménye.

A keveset alvó gyerekek meghíznak

Ha a gyerekek éjjel 10 óránál kevesebbet alszanak, megháromszorozódik annak valószínűsége, hogy túlsúlyosak lesznek. A kanadai Université Laval kutatói 442 alsó tagozatos iskolást vizsgáltak meg. A jelenség hátterében véleményük szerint a gyermekek hormonháztartása áll. Az alváshiány hatására csökken a szervezet leptinszintje. Ez olyan hormon, amely gyorsítja az anyagcserét és elnyomja az éhségérzetet. Ugyanakkor az alvás hiányának hatására emelkedik a gherlin nevű, étvágyserkentő hormon szintje. Mindez rendkívül érdekes lehet az európai gyerekek és fiatalok 15-20%-ának, akik túlsúlyosak.

Macskadorombolás csontritkulásra

Sokan tudják, milyen kellemes és ellazító érzés, amikor egy macska dorombolva az ölünkben ül. A test melege, a hang és a vibráció azonnal az otthonosság és a kényelem érzetét kelti. A 25–50 Hz rezgéstartományban zajló vibráció azonban fizikai hatást is gyakorolhat szervezetünkre: serkenti a csontképződést. A belga Leuveni Egyetemen kísérleti személyek hat hónapon át vibráló lemezen végeztek gimnasztikagyakorlatokat. A mérések szerint csontsűrűségük a „kezelés” hatására nőtt, míg a vibrációt nélkülöző kontrollcsoportban ez a hatás nem volt kimutatható Ezt a felismerést a jövőben terápiás céllal is fogják végezni.

Hipnózissal enyhíthető az irritábilis bél szindróma

Hasmenés, felfúvódás, bélgörcsök – ezek a panaszok az európai lakosság kb 10%-át kínozzák mindennap. Ők az irritábilis bél szindróma áldozatai. Ennek a kellemetlen tünetekkel járó funkcionális bélbetegségnek az okait egyelőre nem sikerült kideríteni, éppen ezért nem könnyű a kezelése sem. Az orvos általában görcsoldókat, fájdalomcsillapítókat ír fel betegének, panaszaitól függően. A növényi hatóanyagok közül az édeskömény, az ánizs és a konyhai kömény hatóanyagai (tea) is hatásosak, és a kezelést kiegészítheti pszichoterápia is. Létezik azonban más megközelítés is. A Manchesteri Egyetem kutató orvosai megállapították, hogy hipnoterápiával szép eredményeket lehet elérni a panaszok enyhítésében. Egy klinikai kísérlet keretében 250 IBS-ben szenvedő beteget kétszer egy órán át hipnózisban tartottak. Az ülések alatt a pácienseknek elmagyarázták, hogy feltételezhetően mi okozza panaszaikat. A hipnózis során megtanulták pozitívan befolyásolni bélműködésüket. 70%-uknál a kezelés sikeres volt. Életminőségük jelentősen javult.

Fülzúgás - A fogak is okozhatják

Amin a kívülállók csak mosolyognak vagy értetlenkednek, az érintetteknek valóságos kínszenvedés. A fülzúgás – orvosi nevén tinnitusz – áldozatait akár az őrületbe is kergetheti, a folyamatos sípolás, zúgás olyan erős lehet, hogy a beteg egy pillanatig sem képes lazítani vagy munkájára, feladataira összpontosítani. A kórokokat a mai napig nem sikerült egyértelműen kideríteni. Gyakran a szakorvos is tanácstalan, ha fülzúgós páciens fordul hozzá segítségért. Ha a panaszok hátterében nincs szervi elváltozás, érdemes felkeresni a fogorvost is. A rágóizmok erős tónusa, esetenként görcsös állapota is képes kiváltani a fülzúgást. Ha valaki erős stresszhatás alatt áll, öntudatlanul is összeszorítja és éjjel is csikorgatja a fogait. Ez erőteljesen megterheli az érintett izmokat és az állkapocs ízületét. Minden érintett maga is kipróbálhatja, hogy panaszai átterében ilyen jellegű, ill
fogászati természetű okok állnak-e. Erre a tényállásra utalhat, ha a fülzúgás intenzitása változik ásításra vagy szájtátásra, az állkapocs előre-hátra mozgatására, vagy akkor, ha a panaszok röviddel a fogászati vagy szájsebészeti kezelés után.

Nyakmasszírozásnál nem árt az óvatosság!

A szakértő által végzett masszázs testnek és léleknek egyaránt balzsam. Azonban a kedvelt nyaktáji masszázsnál nem árt az óvatosság. Különösen a reumatoid artritiszben szenvedők esetében. Az ő fájdalmaikat ugyanis sok esetben tévesen a merev, kemény izomzattal magyarázzák. Pedig ilyen betegség esetében legtöbbször maga az ízületi gyulladás okozza a panaszokat. A gyulladás ráterjedhet a nyakcsigolyák szalagjaira, és a hegszövet szaporodását okozhatja. A hegesedés hatására a nyakcsigolyák helyzete megváltozhat, ami idegeket helyez nyomás alá, ez pedig nagyon fájdalmas. Ilyenkor még a legfinomabb, leglágyabb masszírozás is ront a helyzeten. A reumában szenvedő betegeknek tehát a masszírozás előtt ajánlatos felkeresni egy szakorvost, aki szükség esetén röntgenképet készíttet a nyakról, ami tisztázhatja a fájdalmak eredetét.

Mézet a nehezen gyógyuló sebekre!

A méz sokszor hatásosabb, mint az antibiotikum, állapították meg a Bonni Egyetem klinikájának orvosai. A mézes krémmel még a gyógyszereknek ellenálló, több kórokozóval fertőzött sebek is begyógyulnak néhány hét alatt. Ausztrál kutatók azt is megállapították, hogy az orvosságoknak ellenálló baktériumoknál sem alakul ki rezisztencia a mézzel szemben. A sebgyógyító hatás a hidrogén-peroxidnak köszönhető, ami a mézben folyamatosan termelődik kis mennyiségben.

 

Spray a fogszuvasodásával ellen

A fogszuvasodás népbetegség, földünk szinte teljes lakosságát érinti. A legtöbb esetben baktériumok (sterptococcus mutans) okozzák. Ezek a csírák a foglepedékben tenyésznek, és az ételeinkben található cukorral táplálkoznak, amelyet anyagcseréjük során savakká alakítanak át. Ezek a savak támadják meg a fogzománcot. A WHO adatai szerint az iparosodott országokban a gyermekek 60-90%-a szenved fogszuvasodásban, és a legtöbb felnőtt is érintett. Az orvosi kutatás most új eredményt ért el a fogszuvasodás elleni küzdelemben: egy új oltást. A vakcinát orrspray formájában juttatják a páciens szervezetébe. Hatására a nyálkahártyák antitesteket kezdenek termelni a fogszuvasodásért felelős mikrobák ellen. Az első állatkísérletek sikerrel záródtak. Hamarosan megkezdik a készítmény embereken végzett klinikai kísérleteit. Hogy a vakcina mikor kerül a piacra, csak idő kérdése. A kutatók szerint az egyéves gyermekeket ajánlott mindenképp oltani. Ennek az a magyarázata, hogy ebben a korban már eléggé érett az immunrendszer ahhoz, hogy képes legyen antitesteket termelni a kórokozók ellen, ráadásul ekkor még általában a legtöbb gyermek foga ép. Azonban a kellemetlen fogászati kezelés elkerülése érdekében egyelőre az egyetlen helyes stratégia a gondos szájápolás, fogmosás és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés.

Teleholdkor erősödnek az epilepsziás rohamok

Úgy tűnik, több mint legenda, hogy telehold idején gyakoribbak a görcsös rohamok. Legalábbis ezt a véleményt fogalmazták meg a görög University of Patras Medical School neurológus kutató orvosai. A vizsgálat során 859 sürgősséggel jelentkezett neurológiai beteg adatait vizsgálták meg. A pácienseket a jelentkezés dátuma alapján négy csoportba osztották. Az eredmény szerint teleholdkor lényegesen gyakoribbak a rohamok.

A magas vérnyomástól öregszik az agy?

Úgy tűnik, a magas vérnyomás veszélyesebb, mint eddig gondoltuk. Az sem kizárható, hogy növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát – jelentette ki prof. Ulman Lindenberger, a berlini Max Planck Továbbképzéskutató Intézetének munkatársa. Naftali Razzal, a detroiti Wayne University kutatójával együtt hosszú távú klinikai vizsgálatot végeztek, hogy megállapítsák, hogyan függ össze a magas vérnyomás az agy öregedési folyamatával. A kísérletben 77 személy (20–77 évesek) vett részt, akiket ötévente rendszeresen megvizsgáltak. Ismeretes, hogy az agy már a középkorúaknál zsugorodni kezd. A vizsgálat kimutatta, hogy ez a folyamat jelentősen felgyorsul magas vérnyomás hatására.

   


XIII. évfolyam 1. szám

Címkék: agy öregedése, alváshiány, csontritkulás, epilepsziás roham, epilepsziás roham telihold, fogszuvasodás, fogszuvasodás oltás, fogszuvasodás-oltás, fülzúgás, hipnózis, irritábilis bél szindróma, kevés alvás, macskadorombolás, magas vérnyomás, memóriaromlás, méz, méz sebre, nyakmasszázs, telihold, túlsúly, tv műsor

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.