Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2007. július


   

   

  Az enyhe túlsúly is megrövidíti életünket

  A mint a normális testsúlyt meghaladjuk, megnő a halálozás kockázata – állítja Albert Hollenbeck, az amerikai National Cancer Institute munkatársa, aki egy nagy létszámon végzett klinikai kísérlet kiértékelésében vett részt. 186 000 személyt vizsgáltak meg. A teszt eredménye szerint a korai halálozás kockázata, különösen nőknél már enyhe súlytöbblet esetén is fennáll. Minél nagyobb a súlyfelesleg, annál nagyobb a veszély: a kifejezetten elhízott emberek esetében a korai halálozás kockázata a normális két-háromszorosa.

   

  A cigaretták egyre több nikotint tartalmaznak

  A  nagy amerikai cigarettagyárak a legkeresettebb márkák nikotintartalmát szép csendben megemelték. A Harvard Egyetem kutatói az év eleje óta rendszeresen megmérték a Massachusetts államban forgalomba hozott cigaretták nikotintartalmát. Az előző évben forgalmazott termékekkel összehasonlítva a jelenleg árusított cigaretták nikotintartalma átlagosan 1,6%-kal nőtt. Korábban végzett felmérések szerint a nagy gyártók 2005-ben az 1997-es értékekhez képest kereken 11%-kal emelték termékeik nikotindózisát.

   

  Egyre erősödik annak gyanúja, hogy a gyártók a fogyasztókat erősebb függőségben szeretnék tartani. Kutatási eredmények szerint a felvett nikotin mennyiségével egyenes arányban nő a függőség mértéke is. A gyártók azzal védekeznek, hogy termékeik nikotintartalma a termés függvényében változik, és ők ezt nem tudják befolyásolni.

   

  Kötéssel az elferdült nagylábujj ellen

  Németországban tízmillió ember szenved nagylábujjának görbületében, amit a szaknyelv hallux valgusznak nevez. A kifelé hajló nagylábujj és az ennek következtében bütyökként kidudorodó lábközépcsont főként a nőket kínozza. Egy új sínrendszer segítségével a műtéti megoldást hosszan el lehet halasztani, sőt az operáció esetleg feleslegessé is válhat. Mindez egy egyszerű, szalagokkal kombinált sínrendszernek köszönhető, amely egyenesen tartja a nagylábujjat. A készülék könnyű és vékony anyagból készült, ezért nappal, cipőben is viselhető.

   

  Melatoninnal az öregedés ellen

  Az öregedés a harmincadik és negyvenedik életév között kezdődő folyamat. Aki helyesen táplálkozik, jelentősen lassíthatja ezt – állítják a Granadai Egyetem kutatói. Feltételezhetően a szabad gyökök felelősek az öregedésért, és egy sor betegség, többek közt a Parkinson-kór kialakulásához vezetnek. A számos élelmiszerben jelen lévő melatonin nevű anyag képes semlegesíteni ezeket a szabad gyököket. A tanulmány szerint a megfelelő táplálkozással az élet is meghosszabbítható. Melatonint tartalmaz többek között a hagyma, a cseresznye, a banán, a kukorica, a zab, a rizs, a borsmenta, a citrom-verbéna, a kakukkfű és a zsálya.

   

  Gingkót az okos agynak

  Ismeretes, hogy a gingko biloba nevű növény hatására javul a memória, agyunk terhelhetőbbé válik és kiegyensúlyozottabbak leszünk. Azonban koncentrációnk és információfeldolgozó képességünk is javul. Mindezt a frankfurti Wolfgang Goethe Egyetem kutatója, prof. Manfred Shcubert-Zsilavecz állapított meg kutatásai alapján. Eredményei szerint a gingko hatóanyagai közvetlenül agyunk gondolkodásért felelős területeit stimulálják.

   

  Az új kivonat képes legyőzni az agy-vér gátat és az agyba jut, közvetlenül az idegsejtekre képes kifejteni jótékony hatását.

   

  A mobiltelefon-függőség félelmet okoz és csalódottsághoz vezet

  A Floridai Egyetem kutatói pszichoszociális függőség jeleit figyelték meg az internettel és más modern információs eszközökkel kapcsolatban. A felmérés szerint a felhasználók közül sokan nem tudják elképzelni az életet mobiltelefon nélkül. E szenvedélybetegség lényege, hogy az illető minden pillanatban tudni akarja, hogy mi történik, és mások által elérhetővé akarja tenni magát.

   

  A függőség első jeleit megfigyelhetjük azoknál, akik kényszeresen ellenőrzik, hogy nem kaptak-e sms-t vagy e-mailt. A jelenség akkor válik igazán súlyossá, ha az illetőnél depresszió és szorongás alakul ki. Egy megválaszolatlan sms ilyenkor frusztráció, csalódottság érzését kelti. A mobiltelefon hiánya olykor félelmet és a „meztelenség” érzetét válthatja ki a betegeknél.

   

  Bőrrák elleni gélkúra

  Néhány piros folttal kezdődik. Ezután a bőr barnás-sárgás árnyalatúvá válik, felülete durva lesz, mint a csiszolópapír. Először ártalmatlan „öregségi foltoknak” véljük őket, pedig a foltokról gyakran kiderül, hogy a világosabb színű bőrrákok, a bazalióma vagy a spinalióma valamelyik fajtájával állunk szemben. Németországban kereken hatmillió embernél diagnosztizálták ezeket a rákfajtákat, évente 150 000 új beteget regisztrálnak. A bőrrák e fajtája az intenzív ultraibolya-sugárzás következménye, és főként fejen, homlokon, orron, ajkakon, az alkaron fordul elő.

   

  Kezdeti stádiumban ez a rák sikeresen kezelhető egy vényköteles géllel. A készítmény vivőanyaga hialuronsav, amely felpuhítja a felső szaruréteget, így a hatóanyag mélyebbre tud hatolni, ahol a rák kialakulásáért felelős prosztaglandinok (gyulladáskeltő, hormonszerű anyagok) termelődését gátolja. A tanulmányok szerint a páciensek 75%-ánál a kezelés sikeres.

   

  Mit kell tudni a kávéról?

  Mindegy, hogy filteres, híg, presszó- vagy instant kávé – átlagos mennyiségben (napi három csészénél nem több) a kávé nem veszélyezteti egészségünket – jelentette az aacheni székhelyű Német Dietetikai és Táplálkozásterápiás Társaság. A szakértők egy amerikai kutatócsoport eredményeire hivatkoznak, akik a kávénak a szívre, a vérkeringésre és az anyagcserére gyakorolt hatásait vizsgálták. Negatív hatásokra utaló jeleket nem találtak.

   

  Az olaszok csinálják a legjobban, ugyanis evés után isszák a kedvelt italt. Ezzel serkentik a gyomorsav és az epe termelődését. Akinek érzékeny a gyomra, helyesebben teszi, ha előnyben részesíti a presszókávét. Az olasz kávét ugyanis feketére pörkölik, ami által több, a gyomornyálkahártyát izgató hatóanyagot semlegesít.

   

  A koffein hatására emelkedik a vérnyomás, ami fejfájást okoz. Akinek gond van a koleszterinszintjével, inkább filteres kávét (német kávé) igyon, mivel a filterpapír a kávé olajainak nagy részét kiszűri.

   

  A teafaolaj mellnövesztő hatása

  Az USA-ban három serdülő fiú panaszolta, hogy elkezdett nőni a mellük. Az orvosok kutatni kezdtek. A vizsgálatok szerint mindhárom fiatalkorú rendszeresen olyan termékekkel krémezte be magát, amelyek teafaolajat vagy levendulaolajat tartalmaztak. Ez a két olaj tömény formában stimulálhatja a szervezetben az ösztrogén nevű női nemi hormon termelődését, ugyanakkor gátolhatják a férfi nemi hormonok termelését. A termékek néhány hónapig tartó elhagyása után a fiatalok emlőnövekedése megállt, illetve az emlők visszanyerték normális méretüket. Azt, hogy az említett két olajnak a serdülő lányokra, illetve a felnőtt nőkre is hasonló hatása van-e, egyelőre vizsgálják.

   

  A déli szunyókálás meghosszabbítja életünket

  Az amerikai Archives of Internal Medicine című szakfolyóirat szerint a szieszta több mint hóbortos délvidéki szokás. Aki hetente háromszor le tud feküdni ebéd után, a szív-érrendszeri halálozás kockázatát 37%-kal csökkenti. Ezt a Harvard Egyetem és az Athéni Orvosi Egyetem közös kutatásai igazolták: több mint 23 000 görög férfi és nő sziesztázási szokásait vizsgálták meg. Az eredmények szerint a déli szundikálás leginkább a dolgozó férfiakat védi.

   

  A fekete tea csak tej nélkül egészséges

  Nem csak a zöld, hanem a fekete tea is pozitív élettani hatást gyakorol az érrendszerre. Ez azonban nem vonatkozik az angol teára, amit tejjel isznak. A teához kevert tej ugyanis teljes mértékben megszünteti ezt a hatást. Ezt a berlini Charité kardiológus kutatói igazolták vizsgálataikkal. A hatásért a tejben található kazein nevű fehérje tehető felelőssé. Ezek a fehérjék hozzákötődnek a tea érvédő hatású katechinheihez, és semlegesítik azokat.

   

  A fekete tea hatóanyagai hozzájárulnak az artériák ellazulásához és javítják a vér folyékonyságát. Ennek oka a nitrogén-monoxid fokozott termelődése. A vizsgálat eredményei egyúttal azt is megmagyarázzák, hogy Angliában miért nem érvényesül a tea szívvédő hatása.

   

  Alzheimer-kór vitaminhiánytól

  Az időskori elbutulással járó Alzheimer-kór eseteiben a biofaktorokkal végzett kiegészítő kezelés hasznos lehet. Egy rotterdami kutatás eredményei szerint az Alzheimer-kór esetei annál gyakrabban figyelhetők meg, minél kevesebb C- és E-vitamint, valamint béta-karotint fogyaszt egy adott populáció. Ezek a vitaminok képesek semlegesíteni a sejtkárosító hatású szabad gyököket. Utóbbiak többek között agysejtjeinket is károsítják. Egy másik érdekes eredmény: a folsav, a B6- és B12-vitaminok hiányának hatására emelkedik vérünkben a homocisztein szintje, ezzel szintén megnő az Alzheimer-kór kialakulásának esélye.

     


  XIII. évfolyam 7. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.