Hírek a nagyvilágból

Lapszemle - 2007. június


   

  Radioaktivitás elleni oltás

  A radioaktivitás felfedezése nemcsak áldás, hanem átok is, és jogosak a félelmek, az aggodalmak. Az atombalesetek vagy egy atomháború következményei beláthatatlanok, de minden bizonnyal pusztítók. A University of Pittsburgh School of Medicine egy oltást fejlesztett ki – egyelőre az állatkísérleti fázisban –, amellyel szükség esetén életeket lehet megmenteni. Az eddigi eredmények biztatóak, a kutatás tovább folyik.

   

  Feledékeny horkolók

  A Rostocki Egyetemen végzett kutatás felriaszthatja a horkolókat. A kutatók kiderítették, hogy a légzési panaszokban szenvedő személyek szervezetében éjjel kevesebb, az idegrendszert regeneráló anyag termelődik. Ez az állapot ingerültséget, koncentrációzavarokat, illetve súlyos memóriazavarokat okozhat. Legrosszabb esetben az agyműködés súlyos zavaraival is számolni kell.

   

  Segít a fogyásban a tiszta víz

  Aki sikeresen szeretne fogyni, jól teszi, ha sokat iszik. Ezt sokan tudják. Amit azonban kevesen tudnak: a vízivással önmagától fokozódik a kalóriafogyasztás, ugyanis a víz stimulálja alapanyagcserénket. Alapszabály: naponta két liter szobahőmérsékletű vízzel mozgás nélkül kb. 100 kalóriát égetünk el.

   

  A tőzegáfonya antibakteriális hatású

  A tőzegáfonya (cranberry) Észak-Amerikából származik, de az utóbbi időben egyre divatosabb Európában is. Ugyanis sokkal többre képes, mint pusztán az étrend színesítése. Gazdag C-vitaminban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. Különösen az a tulajdonsága tette ismertté és elismertté, hogy kiválóan gyógyítja a hólyag-, a húgyúti, valamint a gyomorfertőzéseket.Amerikai kutatók mostanában bukkantak a hatásmechanizmus nyomára. A piros bogyók nem képesek elpusztítani a kórokozókat, de azt meg tudják akadályozni, hogy a káros csírák megtapadjanak a nyálkahártyákon. Egyfelől a pálcika alakú mikrobákat golyó alakúvá formálja, így azok nem képesek megtapadni. Másfelől a bogyók hatóanyaga blokkolja a baktériumok kommunikációját egymás között.

   

  A rézhiány Alzheimer-kórt okozhat

  Az Alzheimer-kórban szenvedők száma egyre nő. A betegségre jellemző a szellemi képességek hanyatlása. A betegség előrehaladásával a páciens emlékezőképessége fokozatosan romlik; de jelentősen károsodik a tájékozódási képesség, valamint az ítélőképesség is, végül leépül a személyiség is. A betegség pontos oka máig tisztázatlan, ám a kutatókat most egy új klinikai tanulmány eredménye izgatja. Gerd Multhaupt, a Berlini Freie Universität biokémikus kutatója Thomsa Bayerrel, a Saarlandi Egyetem neurobiológus kutatójával együtt 32 demenciában szenvedő páciens esetét vizsgálta meg. A vizsgálat keretében mérték a páciensek vérének réztartalmát és kognitív teljesítményüket. Kiderült, hogy a gondolkodási teljesítmény nyilvánvalóan összefüggésben van a szervezet réztartalmával. Minél kevesebb volt a réz a páciensek vérében, annál rosszabbak voltak teljesítményeik. A kutatók véleménye szerint a felmérés eredménye alátámasztja azt a hipotézist, miszerint az Alzheimer-kórban szenvedő betegek rézhiányban (is) szenvednek. Úgy vélik, hogy a táplálékkal (pl. mogyoró- és diófélék, köles, bizonyos sajtfajták) történő rézbevitel, valamint étrendi kiegészítők formájában, hasznos lehet.

   

  Tejjel a légszomj ellen

  Az utóbbi tíz évben egyre több a tüdő- és hörgőbetegségben szenvedő ember, ezek kezelésére erős hatású gyógyszerek szükségesek. A kutatások azonban új reményt ígérnek az érintetteknek. Ezek szerint bizonyos, a tejben megtalálható zsírsavak különösen pozitív hatásúak az asztmában szenvedők szervezetére. A főként friss növényekkel táplált juhok és tehenek tejében sikerült kimutatni ezeket a zsírsavakat. Az állatok a friss táplálékkal (fű, széna és réti gyógynövények) olyan növényi zsírokat vesznek magukhoz, amelyek a cis-9 és trans11-CLA nevű, gyulladáscsökkentő hatású anyagokká alakulnak át a szervezetben. Ezek egy 2003-ban elvégzett klinikai felmérés eredményeit támasztják alá, amely szerint azok a gyerekek, akik sok tejet isznak, ritkábban betegszenek meg asztmában, mint azok a gyermekek, akik keveset vagy egyáltalán nem fogyasztanak tejet.

   

  A leghatékonyabb szagsemlegesítők

  A száraz lábakhoz vezető első lépés a megfelelő zokni kiválasztása. Óvakodjunk a műszálas termékektől! A pamut jobban felissza a verejtéket. A gyapjú (ez ízlés dolga) pedig egyenesen antibakteriális hatású.

   

  Ami a cipőt illeti: a szűk, levegőt nem áteresztő lábbeli kedvezőtlen hatású. Ha ilyeneket viselünk, mindennap más cipőt húzzunk, hogy kiszellőzzenek és kiszáradhassanak. Különösen fontos, hogy az utcán viselt cipőt hazaérve vessük le. Léteznek speciális, cédrusfa- vagy fahéjkivonatot tartalmazó betétek is. Ezek illóolajai fertőtlenítő hatásúak.

   

  Aki a kellemetlen lábszag miatt állandóan lábat mos, nem feltétlenül enyhít helyzetén. Helyesebb, ha egy nedves törlőkendővel megtörölgeti a lábát, aztán alaposan szárazra dörgöli, és természetesen tiszta zoknit húz.

   

  Olykor vegyen lábfürdőt is. Ez ellazít, és rendezheti a verejtékmirigyek működését is. Főként, ha a vízbe zsályát, tölgyfakérget, mustárlisztet vagy köménymagot teszünk.

   

  Léteznek drogériában vagy gyógyszertárban kapható készítmények is lábizzadás ellen: púderek, lábdezodorok, amelyek segítenek szárazon tartani lábunkat, és csökkenteni a kellemetlen szagok kialakulását.

   

  Újdonság a csontritkulás kezelésében

  A csontritkulás terápiája nehéz, éppen ezért fontos a megelőzés. Létezik egy új, a világűrben kifejlesztett terápiás módszer, amelyet a NASA kutatóinak köszönhetünk. Az amerikai űrkutatók olyan eljáráson dolgoztak, amellyel megelőzhető a súlytalanság állapotában felgyorsuló csonttömegvesztés. A kezelés lényege: a páciens egy különleges készülékre áll, amelynek vibrációi az egész test izomzatát edzik. Az így keletkező erők hatására megáll a csonttömeg leépülése, sőt részleges regeneráció is elérhető. És mindez gyógyszerek nélkül.

   

  Szénanátha ellen tengervíz

  Az orr csodálatos szerv: naponta 20 000 liter belélegzett levegőt szűr meg. A kiszűrt részecs­kék között vannak vírusok, baktériumok, szilárd szennyeződések és virágpor is. Aki szénanáthás, annak küzdenie kell az állandó csiklandozás és váladéktermelődés ellen. Egy dexapantenolt és tengervizet tartalmazó új orrspray segítségével az orrból könnyedén kiöblíthető a por és a pollen, így tehermentesíthető a nyálkahártya.

   

  Keresztallergia nyírfa és szója között

  Aki allergiás a nyírfa pollenjére, jól teszi, ha óvatos a szóját tartalmazó termékekkel. Az Erlangeni Egyetem kutatói keresztallergiát mutattak ki e két növény között. A jelenségért a szójában található „Gly m4” elnevezésű hormon felelős, amely sok tekintetben hasonlít a nyírfa allergénjére. Ez a szójahormon különösen nagy koncentrációban található a szójatartalmú fehérjeporokban és a szójaprotein-izolátumot tartalmazó italokban. Koncentrációja jóval alacsonyabb az erősen hevített szójatermékekben.

   

  Mégis egészséges a libasült

  Az ünnepnapokon kényeztetjük magunkat, ilyenkor csupa finomság kerül az asztalra. Nem ritka a libasült sem, amely az általános vélekedéssel ellentétben nem egészségtelen étek. Különösen igaz ez az állítás a libazsírra, ami igen magas arányban (66-70%) tartalmaz telítetlen zsírsavakat. Utóbbiakat a táplálkozástudomány kifejezetten egészségesnek tartja. Azt jelenti, hogy a libazsír egyenértékű az olívaolajjal.

   

   


  XIII. évfolyam 6. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. november

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.