Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2007. november


   

  Új diagnosztikai eszköz a Crohn-betegség vizsgálatában

  A Crohn-betegség a bélnyálkahártya idült gyulladása. Az érintetteknek új reményt jelenthet az ultrahangkészülékek új generációja, amelyeknek kiváló képfelbontása lehetővé teszi nemcsak a nyálkahártya gyulladásának, hanem fokozott vérbőségének a kimutatását is. Ez a két tünet egyértelmű jele az akut gyulladásnak. Az új módszerrel a beteg kíméletesen, fájdalommentesen vizsgálható, és a gyógyszereket is pontosabban, az állapotnak megfelelően lehet adagolni. A kezelés eredménye is könnyen nyomon követhető.

   

  Gránátalma: az egészségbomba

  A gránátalmát az Egyesült Államokban az év gyümölcsének választották.  Németországban is egyre nagyobb a kereslet iránta. A gránátalmát a szakemberek elsősorban az érelmeszesedés és a magas vérnyomás  megelőzésére ajánlják. A gyümölcs hatóanyagai csökkentik a vér koleszterinszintjét, és egyúttal korlátozzák a cukor felszívódását a belekben, ezért a cukorbetegség megelőzésében is szerepe lehet. Az egyik vizsgálat szerint a gránátalma (vagy az abból készült termék) egy évig tartó folyamatos fogyasztása 21 százalékkal csökkentette a kísérletben részt vevők vérnyomását. Az érelmeszesedés mértéke 30 százalékkal csökkent, a szívizom vérellátása javult, és az angina pectoris rohamok 50 százalékkal ritkábban fordultak elő. Amerikai klinikai tanulmányok egyértelműen igazolták azt is, hogy a gyümölcs a ráksejtek szaporodását ugyancsak gátolja. A gránátalmát ehetjük nyersen, ennek annyi hátránya lehet, hogy mindennap fogyasztva a lé savtartalma károsíthatja a fogakat, ráadásul elég sok cukrot tartalmaz. Ennek kiküszöbölésére kapszulás gárnátalma- kivonatot szedhetünk.

   

  Ön miért tart háziállatot?

  „Ön miért döntött úgy, hogy háziállatot tart?” – kérdeztek meg amerikai pszichológusok 636 állattartót. Meglepetésükre főként az egyetemi hallgatók állították, hogy kevésbé érzik magukat magányosnak, ha saját állatuk van. Odabújás, cirógatás – a nőknek is sokat segíthet a magány leküzdésében egy házi kedvenc, az ő legkedvesebb állatuk a macska. A férfiak többsége inkább praktikus szempontok alapján dönt: legtöbbjük azt mondta, a kutyasétáltatás sportnak is jó. Minden állattartó egyetértett azzal, hogy a kutya és a macska sokat segíthet a nehéz időszakok átvészelésében.

   

  Végezze el a pizzatesztet

  Rendszerető? Elég erős az akarata? Megbízható? Ha ön is tudni akarja, hogy milyen tulajdonságai vannak választottjának, végezze el vele a pizzatesztet. Amerikai kutatók 18 000 embert teszteltek az alábbi eredménnyel: aki pizzáját meglehetősen szokatlan ízkombinációkkal kéri, például ananászt hagymával, az erős, de agresszivitásra hajlamos személyiség. Aki megelégszik a hagyományos szalámival, azt könynyű befolyásolni. Aki pizzáját szereti olívabogyóval ízesíteni, az a kutatók szerint megbízható típus.

   

  A férfiak nem szívesen alszanak egyedül

  A nők partnerük nélkül nyugodtabban alszanak, ezért hajlamosak otthon is a különalvásra. A férfiaknál pont ellentétes a helyzet: alvásuk sokkal harmonikusabb, nyugodtabb és pihentetőbb, ha a párjuk mellettük alszik. Erre az eredményre jutott a bécsi egyetem viselkedéskutató intézetében végzett vizsgálat. A kutatók azt is kimutatták, hogy a nők belső órája másképp jár, mint a férfiaké.

   

  Újdonság a rákkezelésben: kiéheztetik a daganatot

  Sok vastagbélrákosnál a betegséget csak késői stádiumban fedezik fel, amikor a kezelési lehetőségek már meglehetősen korlátozottak. Sok páciensnek azonban egy új hatóanyag jelenthet reményt. Az úgynevezett angiogenezis-gátló javítja a terápia sikerének esélyeit a bélrák előrehaladott stádiumában is. A hatóanyag neve bevacizumab, és fő tulajdonsága, hogy gátolja azoknak az új ereknek a képződését, amelyek tápláló, éltető vérrel látnák el a daganatot. A daganat így szó szerint éhen pusztul, ráadásul az új hatóanyag a már meglévő ereket is visszafejleszti. A klinikai kísérletek azt is mutatják, hogy a páciensek szervezete jól tolerálja az új gyógyszert.

   

  Az ázsiai citromfű javítja az agyműködést

  Egzotikus és friss gyógynövény az ázsiai citromfű (Cymbopogon citratus), amelyet citronellának is neveznek. Hazája Délkelet-Ázsia, ahol frissítő teaként ősidők óta fogyasztják. A növény szárát először puhára kalapálják, aztán leforrázzák, így jobban felszabadulnak finom illóolajai. Nálunk ezt a növényt szárított formában, darabolva vagy darálva lehet kapni. A citronella Ázsiában nyugtató, fertőtlenítő és lázcsillapító tulajdonságainak köszönheti népszerűségét, emellett pedig az agyműködést, a koncentrációt is javítja.

   

  A cseresznye enyhíti az izomlázat

  Sport előtt és után egy j ó pohár cseresznyelé védi az izmainkat. Erre az eredményre jutott egy a közelmúltban elvégzett amerikai vizsgálat. Önkéntesek  két csoportja 8 napig naponta kétszer vagy cseresznyelevet, vagy arra hasonlító, de cseresznyét nem tartalmazó folyadékot kapott. A negyedik napon a f iatal férfiak intenzív, izomerősítő edzéseket végeztek. Két héttel később ugyanezt megismételték, de a két csoportot megcserélték: aki korábban cseresznyelevet kapott, most a placébót kapta és fordítva. Az eredmény: négy nappal az erős edzés után az izomerő a placébólevet fogyasztóknál gyengébb volt, mint a cseresznyelevet ivó csoportban. Utóbbiaknál kisebb volt az izomfájdalom is, a cseresznye leve ugyanis enyhíti az izom károsodásait, mert rengeteg antioxidánst és gyulladáscsökkentő anyagot tartalmaz.

   

  Prosztatarák felismerése vizeletből

  A prosztatarák a férfiak egyik leggyakoribb rákos megbetegedése. A rosszindulatú daganatot csak akkor lehet úgy eltávolítani, hogy a páciens potenciája se szenvedjen kárt, ha a betegséget korai stádiumban felismerik. Ebben jelent nagy reménységet egy új teszt, amely egy sor prosztatarák- specifikus fehérjét képes kimutatni a vizeletben. A jelenleg is használt  PSA-teszt ezzel szemben csak néhány faktort képes kimutatni a vérből, ezért gyakran álpozitív teszteredményt mutat. A kutatók éppen ezért nagy reményeket fűznek az új vizeletteszthez (DiaRat), amellyel kiegészíthető a PSAteszt. Jelenleg csak külföldi vizsgálatokról tudunk, amit a betegbiztosítók ott sem térítenek.

   

  Nem csak a húszéveseké a világ(háló!)

  Új portál indult 50 felettieknek A z 5. X-en felüli férfiak és nők számára indított új portált az ismert hazai egészségügyi site-ot, a Házipatika.com oldalt is működtető vállalkozás. Az új webmagazin hat témakörre osztva nyújt friss, megbízható témákat. Cikkeket olvashatunk az öregedés anatómiájáról és gyakorlati tippeket kapunk az öregedés késleltetésére. A honlapon bőségesen találunk táplálkozást, testmozgást, bőrápolást, szexualitás, lelki harmonizációt, mentális funkciójavítást érintő tartalmakat. Megtudhatjuk például, hogyan lehet a szex még élvezetesebb menopauza után, melyek a korszerű bőrápolás titkai, mit tegyünk, ha nem jön álom a szemünkre, hogyan alkalmazkodik szervezetünk a fizikai aktivitáshoz, mit tehetünk a lelki harmóniáért. (Prím Online)

     


  XIII. évfolyam 11. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.