Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2008. április


  A böjtnap jót tesz a szívnek

  A New Scientist c. amerikai szakfolyóirat szerint amerikai kutatók megállapították, hogy havonta egy böjtnap kifejezetten jót tesz az emberi szívnek. 515 idősebb emberen végeztek klinikai teszteket, és ennek eredménye szerint a havi egy nulldiétás nap 39%-kal növelte az egészséges szív megőrzésének esélyét. A kutatók feltételezik, hogy a böjtölés hatására javul az inzulint termelő béta-sejtek (hasnyálmirigy) szenzibilitása is.

  Újfajta melltartóval a hátfájás ellen

  Egyes becslések szerint a brit nők kb. 70%-a nem megfelelő melltartót visel. A következmény: a hát és a vállak krónikus fájdalma. Európa más országaiban sem lehet jobb a helyzet. Egy ausztrál kutató team most olyan szenzorrendszert fejlesztett ki, amely a jövőben segíteni fogja a melltartógyártókat abban, hogy a megfelelő minőségű termékeket tudják előállítani. Ami már most is biztosan tudható, hogy a melltartók általában nem sokáig tartják formájukat, tehát rendszeresen ki kell selejtezni és újabb darabokkal kell helyettesíteni azokat. Sportoláshoz olyan melltartót ajánlott viselni, amelyek két, egymástól elkülönített, körben zárt kosárból állnak. 

  Veszélyes divat: vízipipa

  A Keleten sisának nevezett vízipipa egyre divatosabb Európában is, különösen a fiatalok körében. Aki azt hiszi, hogy ez a dohányzás egy kevésbé veszélyes változata, téved. A vízipipa legalább annyira egészségkárosító hatású, mint a cigaretta. A sisa-dohányt aromákkal illatosítják, és a füstöt a víz lehűti, mielőtt a tüdőbe jut. Ez azonban nem jelenti azt - ahogyan azt sokan hiszik -, hogy a víz kiszűri a káros anyagokat. Sőt, az alacsony hőmérséklet hatására akár jóval több káros anyag is felszabadulhat, pl. nehézfémek (ólom, króm, nikkel). A vízipipadohány nikotintartalma is magasabb. És mivel a hűvös füst nem kaparja a torkot, a vízipipázó ezt hajlamos legalább olyan mélyen inhalálni, mint a cigarettafüstöt. Ráadásul a vízipipázás szertartása legalább egy óráig tart.

  Amikor a kutya asszisztál az orvosnak

  Delfinek az autistáknak, szamár a bűnözésre hajlamosaknak, ló az izomgörcsök ellen - a terápiás állatok egyre szélesebb körben elterjednek. A terápia elve, hogy a különleges kritériumoknak megfelelő állatot úgy választják ki, hogy kielégítse a páciens bizonyos pszichés, pszichológiai és szociális igényeit. Az agyvérzésen átesett betegeknél pl. a kezek és a szemek mozgásának koordinációját speciálisan kiképzett kutya segítségével gyakoroltatják. Az idős személyek számára a háziállatok valódi orvosságként hatnak.

  Doppingakne

  A fitneszszalonokban edző sportolók az izomtömeg felépítésében nem csak a gépekhez, hanem gyakran vegyi "segítséghez" is folyamodnak, anabolikus hatású szteroidokat szednek. Közismert, hogy az anabolikus szteroidok károsíthatják a pszichét, valamint a szív és keringés szervrendszerét. Viszonylag friss az a felismerés, hogy ezek a készítmények ún. doppingaknét is előidézhetnek. A Medical Tribune egy közelmúltban megjelent cikke szerint az anabolikus hatóanyagok fokozott termelésre serkentik bőrünk faggyúmirigyeit. Az eredmény: szeborrea (seborrhea), vagyis a bőr túlzott zsírtermelése. Ez a már meglévő akne állapotát erősen súlyosbíthatja. Ha a testépítő az anabolikumok mellé még nagy dózisú B-vitamin-készítményeket is szed, a bőr állapota tovább romolhat. 

  A test melege, mint áramforrás

  Nagyothalló készülék, ami alig látszik - ez talán már a nem túl távoli jövőben valósággá válhat. A jelenlegi készülékeknek elemre van szükségük a működéshez. A Fraunhofer Intézet kutatóinak sikerült egy olyan rendszert kifejleszteniük, amely a test melegét használja fel arra, hogy elektromos áramot fejlesszen. A bőrön mért hőmérséklet (kb. 25 °C) és a környezeti hőmérséklet közötti különbség már elegendő a szükséges elektromos áram gerjesztéséhez. Az ökológiai szempontból is rendkívül érdekes eljárást az ún. termoelektromos generátorok teszik lehetővé. Ezek azon az elven működnek, hogy az elektronok a meleg oldalról a hidegebb felé vándorolnak. Ez azt jelenti, hogy kisebb készülékeket kézrátétellel tudunk majd üzemeltetni. Ez feleslegessé teheti a mobiltelefonok akkumulátorait is.  

  Sok fiatal lány szemében a vastag pulóver nem eléggé "trendi". Köldökpiercingjeiket még mínusz fokokban is közszemlére teszik. Ezzel azonban megnő annak veszélye, hogy hátuk és hasuk megfázik. A következmények súlyosak lehetnek. A fájdalmas alhasi fertőzések, hólyaghurut, vesemedence- gyulladás könnyen kialakulhat ilyenkor. A piercing anyaga fém, ami könnyen kihűl, szintén rontva a helyi vérkeringést.

  Haspóló - hidegben egyáltalán nem szexis

  Sok fiatal lány szemében a vastag pulóver nem eléggé "trendi". Köldökpiercingjeiket még mínusz fokokban is közszemlére teszik. Ezzel azonban megnő annak a veszélye, hogy a hátuk és hasuk megfázik. A következmények súlyosak lehetnek. A fájdalmas alhasi fertőzések, hólyaghurut, vesemedence-gyulladás könnyen kialakulhat ilyenkor. A piercing anyaga fém, ami könnyen kihűl, szintén ronva a helyi vérkeringést.

  Vigyázat - Hevített étolaj!

  Az olajok és zsírok az egészség forrásai lehetnek, ha helyesen alkalmazzák azokat. A hidegen sajtolt, nem finomított olajok, pl. az olívaolaj, a dió- vagy tökmagolaj azonban nem való sütéshez, főzéshez. Ugyanis 50 °C feletti hőmérsékleten tönkremennek értékes anyagaik. És kb. 130 °C körüli hőmérsékleten a finomítatlan olajokban veszélyes bomlástermékek keletkeznek. A szakértők az olajban sütéshez éppen ezért hőálló sütőzsiradékokat ajánlanak, pl. kókuszzsírt. Ezek jól bírják a magasabb hőmérsékletet is, és nem keletkeznek bennük veszélyes anyagok, pl. transzzsírsavak.

  L-Arginin: a természetes potencianövelő

  Egyre több férfit érint a merevedési zavar. Sokan közülük más gyógyszer szedése vagy alapbetegségük miatt nem folyamodhatnak a korszerű potencianövelő készítményekhez. Alternatívaként érdemes kipróbálniuk a természetes L-arginin nevű aminosavat. (Az aminosavak a fehérjék alkotórészei.) Az L-arginint eredetileg vérnyomáscsökkentőként kezdték alkalmazni. Gondoskodik az artériák rugalmasságáról, és segít megszabadítani azokat a már kialakult lerakódások egy részétől. Az ajánlott napi dózis: 2-3 gramm. A készítmény vénymentes, és nem számít gyógyszernek. (Itthon is kapható többféle termék táplálékkiegészítő formájában.) 

  A zene serkenti agyunkat

  A zene az idegeinkre megy, méghozzá szó szerint! De nem negatív értelemben! A hegedűjáték után pl. agyunkban új kapcsolatok alakulnak ki az idegsejtek között, amelyek fokozatosan finom hálózatot alkotnak. Mindössze 20 perces gyakorlás után az újdonsült zongoristáknál már kimutathatók az új kapcsolatok az idegsejtek között. Erősödik a kapcsolat és a kommunikáció az érzékelés, a mozgás és a hallás agyi központjai között; a hallás és az ujjak finom mozgása fejlődik. A zenehallgatás és a magas színvonalú, aktív zenélés a legigényesebb emberi tevékenységek egyike. Ekkor idegrendszerünk teljesítőképességének határait feszegeti.

  Az anyaméh eltávolítása inkontinenciához vezet

  A méheltávolításról megoszlik a szakértők véleménye. A súlyos beavatkozás késői orvosi és pszichoszociális következményeiről egyelőre keveset tudunk. Ennek ellenére ez a császármetszés után a második leggyakoribb nőgyógyászati műtét. Egy aktuális svéd tanulmány szerint e műtét után kétszeresére nő a vizelettartási problémák (inkontinencia) veszélye. A tanulmány keretében a híres stockholmi Karolinska Intézet munkatársai értékelték a páciensek adatlapjait 1973-tól 2003-ig. Különösen nagy a kockázat azoknál, akiknek méhét még a változás kora előtt távolították el, illetve akiknek több gyermeke is született.

  A szaglás és az ízérzékelés zavarai

  A jól működő szaglás életet menthet, pl. a tűz, füst vagy romlott étel felismerésével. Utóbbi esetben a jól működő ízérzékelés is segíthet. A probléma, hogy gyakran mindkét érzék kevéssé fejlett, állapították meg 1312 dortmundi lakosnál. A tesztben részt vevő személyek közül minden ötödik képtelen volt a négy alapízt (keserű, sós, savanyú, édes) megnevezni. És a szaglásteszt is nyilvánvaló deficiteket mutatott ki. A kísérleti személyek 3,6%-ánál funkcionális anozmiát (szaglásérzék hiánya), 18%-ánál a szaglás bizonyos fokú zavarát állapították meg. A jelenség főként idősebb embereket és dohányzókat érint. 

     

  tgym
  XIV. évfolyam 4. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. november

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.