Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2008. augusztus


  Magas képzettség - hosszú élet

  Az elmúlt 20 évben szinte egyáltalán nem emelkedett az alacsonyabb képzettségű emberek várható élettartama. Ez részben azzal is összefügg, hogy közöttük nagyobb a dohányzók száma. Egészen más a helyzet abban a populációban, amelyik legalább 12 évig járt iskolába. Ezek az emberek többet profitálnak képzettségükből, amikor megöregszenek - állítja a Harvard Egyetem kutatócsoportja. A várható élettartam folyamatos emelkedésében szerepe van a megelégedettségnek. Éppen ezért többet kell tennünk a társadalom peremén élőkért, ha nem akarjuk, hogy az olló még inkább nyíljon.

  Problémás szépségoperáció

  Szikével talán lehet modellezni a testet, de a lelket nem lehet meggyógyítani. Diszmorfofóbia annak a személyiségzavarnak a neve, amelynek lényege, hogy a páciens egyre több műtétnek veti magát alá, hogy szépüljön, magabiztosságát erősítse.

  A szépségsebészhez forduló páciensek 7-15%-a a fenti pszichés kórképben szenved. Testképzavarról van szó, amely csökkent önérzettel társul. A terápiának a betegség valódi alapját kell kezelnie. Ezek a betegek minden plasztikai műtéti beavatkozás után egyre elkeseredettebbé válnak, amikor észlelik, hogy a művi korrektúrától remélt megkönnyebbülés elmarad.

  A kávé táplálja a memóriát

  Aligha van még egy élelmiszer, amelynek hatásait ennyire vitatnák. Egyes állítások szerint a túlzásba vitt kávéfogyasztás hatására megnő a vérnyomás és emelkedik a vércukorszint. Újabb kutatások ellenben egyre több pozitív élettani hatást tulajdonítanak a kávénak. Ezeket a kávé antioxidánsainak köszönhetjük. André Nkondjock, az Ottawai Egyetem kutatója azt állítja, hogy napi 6 csésze kávé a nőknél akár 70%-kal képes csökkenteni az emlőrák kockázatát.

  Francia kutatók a közelmúltban azt is kiderítették, hogy az idősebb nőknek is hasznára válik a kávézás. Napi több mint 3 csészével megelőzhető a memória hanyatlása.

  A foci árt a szívnek

  A Medical Tribune szerint a különösen izgalmas meccsek hatására megnő a szív-érrendszeri katasztrófák kockázata, egyes esetekben akár a kétszeresére is. A két esztendővel ezelőtt zajlott futball-világbajnokság alkalmával elvégzett felmérések derítettek fényt erre a jelenségre. Akkoriban Münchenben és térségében 4300-an szenvedtek el valamilyen kardiovaszkuláris katasztrófát. Amikor a német nemzeti válogatott játszott, az esetek száma megkétszereződött.

  A nők hideg lábának genetikai oka van

  A nők lába és keze, orra és füle hamarabb fázik, jobban kihűl, mint a férfiaké. Ez nem a gyengeség jele, hanem beépített genetikai védelemről van szó, a születendő utódok érdekében: terhesség esetén a magzat túlélése miatt fontos a folyamatos meleg az anyaméhben. Ezért a női nemi hormonok gondoskodnak a test belsejében a megfelelő és állandó maghőmérsékletről. Minél hidegebb tehát az idő, annál inkább összeszűkülnek a testnyúlványokban a hajszálerek. Az eredmény: hideg végtagok.

  Búcsú a narancsbőrtől

  A problémás kötőszöveti zónák listája ismert: lábak, csípő, fenék és a felkar a női test ama részei, amelyeken megjelenik a narancsbőr. Egy bizonyos kor felett a nők 80-90%-át érinti a jelenség, amit cellulitisznek is neveznek. De van remény: egyes tápanyagok segíthetnek a kötőszövetek megerősítésében. Például a kovasavtartalmú gél a szervezetet megfelelő mennyiségű szilíciummal látja el, amiből a kor előrehaladtával egyre kevesebb van a szervezetben. Mivel a szilícium hozzájárul a kollagén és az elasztin termelődéséhez, szilícium hatására javul a kötőszöveti rosthálózat állapota. Sportolással, hideg-meleg zuhanyozással és masszírozással célszerű támogatni a folyamatot.

  Növényekkel a kellemetlen szájszag ellen

  Minden második-negyedik embernek kellemetlen a lehelete. A rossz szag forrása többnyire a szájüreg, a garat és az orrüreg, ahol több ezer különféle baktérium él. Ezek közül egyes fajták kéntartalmú anyagcseretermékeket állítanak elő, aminek kellemetlen a szaga.

  A szuvas fogak, a parodontózis, az ételmaradékok és az orr-garat fertőzései ideális táptalajul szolgálnak a baktériumoknak. A következő módszerek segíthetnek: szájhigiéné (fogmosás, fogselyem, nyelvkaparó), öblítések zsályateával vagy speciális, klorofilltartalmú szájvizekkel, sok folyadék fogyasztása, ami segít a nyáltermelésben. Ajánlatos továbbá a petrezselyem vagy kardamom, esetleg gyömbér rágcsálása; ezekben a növényekben sok illóolaj található, amelyek elfedik a kellemetlen szagokat A fekete tea és a natúr joghurt szintén jó leheletet biztosít.

  Kerti sarkantyúkával az antibiotikum-rezisztencia ellen 

  Ismert tény, hogy egyre több kórokozó válik ellenállóvá az antibiotikumokkal szemben. Európában évente 50 000 ember hal meg olyan betegségben, amelyet a gyógyszereknek ellenálló kórokozó idézett elő. Azonban léteznek alternatívák - állítja prof. dr. Uwe Frank, a Freiburgi Egyetemi Klinika tanára. Véleménye szerint egyes légúti és húgyúti fertőzéseket eredményesen lehet kezelni növényi antibiotikumokkal, pl. kerti sarkantyúkával vagy retekkel. Nem véletlen, hogy Németországban a növényekben található mustárolaj koncentrált formában, tablettákban, vénymentesen kapható a gyógyszertárban. A növényi hatóanyagok további két előnnyel járnak: mivel a mustárolajak főként a béltraktus felső szakaszában szívódnak fel a véráramba, nem támadják meg a hasznos bélbaktériumokat. Ezen túlmenően a növények nem csak a baktériumok, hanem a vírusok szaporodását is gátolják, amelyekkel szemben az antibiotikumok amúgy is tehetetlenek.

  Fürjtojás allergiára

  Az allergiások sokszor mindhiába keresnek egyszerűen alkalmazható természetes ellenszert bajukra. A deszenzibilizálás meglehetősen hosszadalmas folyamat. Egyre több orvos és természetgyógyász számol be a tünetek gyors enyhüléséről egy újfajta étrendi kiegészítő használatával, amely fürjtojásból készül. Időközben több klinikai tanulmány is igazolta, hogy a készítmény alkalmazásával az esetek 64-80%-ában csökkent a rohamok száma és intenzitása. A tünetek enyhültek, a légzés normalizálódott. Egyetlen kísérlet során sem jelentkeztek mellékhatások. A fürjtojás egyes hatóanyagai fékezik az immunglobulin-E túlzott termelését. A kórosan magas IgE-termelés okozza a fokozott hisztamintermelődést, aminek a következménye a viszketés, a kiütések, a könnyező szemek és a nátha. A fürjtojás ugyanakkor olyan speciális vitamin- és ásványianyag- keveréket tartalmaz, amelyek szintén fékezik az allergiás reakciókat. Napi hat darab nyers fürjtojást bizonyára nem mindenki fogyaszt el szívesen, ezért ezek kivonata ma már tablettaként is kapható.

   

  Fájdalomterápia a konnektorból

  Reménysugár az idült fájdalmaktól és migréntől gyötört betegeknek: a Göttingeni Egyetem munkatársainak sikerült bebizonyítania az egyenáramú terápia hatásosságát. A kezelés lényege, hogy a koponyán gyenge egyenáramot vezetnek, amely módosítja az agysejtek ingerelhetőségét, ezzel befolyásolja a fájdalom érzékelését. A kutatók kb. 20 percig stimulálták az agykéreg külső sejtjeit egyenárammal. A kezelés hatására megváltozott az idegsejt membránjának elektromos töltése, módosult az idegsejtek ingerelhetősége. A kezeléseket mindennap, egy-két hétig folytatták, így sikerült a migrénrohamokat és a krónikus fájdalmakat csillapítani. Egyes kísérleti személyek enyhe fejfájásra, fáradtságra vagy enyhe émelygésre panaszkodtak, de komoly mellékhatások nem jelentkeztek.

   

  A zene hatalma

  A zene ellazít, euforizál, kellemes pillanatokra emlékeztethet, és gyógyíthat is. Bebizonyosodott, hogy a gutaütést szenvedett embereknél kifejezetten meggyorsítja a gyógyulást. A finn Helsingfors Egyetem kutatói összehasonlították két betegcsoport adatait: az egyik csoport naponta néhány órán át zenét hallgatott, a másik legfeljebb felolvasásokat vagy semmit. A zenés csoportban a beszédkészség 17%-kal javult. Ez a csoport jobban tudott koncentrálni és általában jobb lelkiállapotban volt. A kutatók szerint ez a terápia azoknak a betegeknek is sokat segíthet, akik a rehabilitáció más formáira még nem állnak készen. A kezelés külön előnye, hogy olcsó és egyszerűen kivitelezhető.
   

  Az alma is okozhat emésztési gondokat

  Aki túlzásba viszi az amúgy egészséges almafogyasztást, az kellemetlen hasi panaszokra számíthat: felfúvódásra és hasmenésre. Az ok a gyümölcs magas fruktóztartalma. Egy 20 dekagrammos almának kb. 11,5%-a tiszta fruktóz. A felnőttek kb. fele azonban nem képes naponta 25 grammnál több fruktózt megemészteni.

     


  XIV. évfolyam 8. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.