Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2008. december


   

  Az ölelés gyógyító hatása

  Az ember-ember közötti kapcsolatok segíthetik a fájdalmak feldolgozását és a fájdalomtűrő képességet - állítja prof. dr. Harald Traue, az Ulmi Egyetemi Klinika Pszichoszomatikus Orvosi Intézetének vezetője. A pozitív emocionális tapasztalat más emberekhez, mint például a testkontaktus, egy ölelés fokozza agyunk endorfintermelését. Ezek a "boldogsághormonok" nem csupán a jó hangulatról gondoskodnak, de fájdalomcsillapító hatásúak is. A szeretetteli odafordulás hatására a szívfrekvencia és a légzésritmus is normalizálódik, valamint ellazul az izomzat.

   

  A nők egészségesebbek, noha nassolnak

  A nők általában egészségesebb életmódot folytatnak, mint a férfiak. Tízből kilenc nő, saját állítása szerint, tudatosan választja meg táplálékait, több zöldséget, gyümölcsöt és teljes őrlésű gabonából készült ételt fogyaszt, kevesebb húst és gyorsbüfében kapható élelmiszert eszik. A nők 68%-a tudatosan kevés alkoholt iszik. Mindez egy 3370 ember megkérdezésével lefolytatott német felmérés eredménye. Ugyanakkor az is igaz, hogy a nők hajlamosabbak a nassolásra, mint a férfiak: kb. 25%-uk rendszeresen fogyaszt édességet vagy csokoládét. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a férfiak egy része bevallottan szereti a gumicukorkát és hasonló édességeket.

   

  A hit ismét népszerű

  A Bertelsmann Alapítvány egy felmérése alapján megcáfolták azt az állítást, miszerint a fiatalabb generáció kevésbé fogékony a vallás iránt, mint szüleik korosztálya. A fejlődő és a muzulmán országokban a fiatalok legalább annyira vallásosak, mint a felnőttek. Marokkóban a megkérdezett fiatalok 99%-a hisz istenben és a halál utáni életben. Brazíliában, Törökországban és Nigériában ez a szám 90%, Izraelben, Olaszországban és Indonéziában 80%. Azok az országok, amelyekben a fiatalság kevésbé intenzíven foglalkozik a hittel, szinte kivétel nélkül a nyugati kultúrkörhöz tartozó, fejlett ipari társadalmakhoz tartoznak. Azonban itt is megfigyelhetők ezzel ellentétes tendenciák. Nagy-Britanniában például a fiatalok fogékonyabbak a hit iránt, mint az idősebb generációk.

   

  A PET-palack veszélyes?

  Egy német fogyasztóvédelmi civil szervezet (Stiftung Warentest) szerint a PET-palackokban forgalmazott ásványvíz aggasztóan sok acetaldehidet tartalmaz. A felmérés szerint különösen az olcsóbb ásványvizeknél nagyobbak a mért értékek, mert ezeket a gyártók olcsóbb, rosszabb minőségű palackokba töltik. 30 tesztelt palackból 10-ben nagy mennyiségű acetaldehidet találtak. Ez az anyag a palackok alapanyagából a vízben oldódik, és az ásványvíznek kellemetlen vegyszerízt kölcsönöz. A gyártókat ugyan előírások kötelezik arra, hogy megakadályozzák az acetaldehid kioldódását a palackból, ún. aldehidblokkolók alkalmazásával, úgy tűnik azonban, hogy ennek a költségeit egyes forgalmazók sokallják. A német környezetvédelmi hatóságok szerint a PET-palack valóságos csapás. Gyártásukkal értékes nyersanyagot pocsékolunk, a termelés és a hulladékfeldolgozás jelentős energiafogyasztással és szén-dioxid-kibocsátással jár.

   

  Fertőzésveszély a háztartásban

  A higiéné világszerte romlik - állapította meg a Hygiene Council, amely 12 vezető higiéné-szakértőt egyesít az egész világból. 10 000 embert kérdeztek ki, és gyakran használt hétköznapi tárgyakról 1100 kenetmintát vettek. Megállapították, hogy a legtöbb embernek teljesen hamis elképzelései vannak a higiénés alapszabályokról és a lehetséges fertőzésveszélyekről. A megkérdezettek 43%-a szerint a szemétgyűjtő konténerek, kukák jelentik a legnagyobb veszélyt a bakteriális fertőzések szempontjából, 28%-uk ugyanezt a WC-ülőkéről mondták el. Ugyanakkor a levett kenetminták szerint nem annyira a mosdóban, WC-ben, hanem sokkal inkább a konyhában keletkeznek súlyos, maradandó szennyeződések. Világszerte mérhető trend, hogy a mosogatószivacsok 89%-a baktériumokkal erősen szennyezett, ebből 78% erős bakteriális szennyeződést mutatott. Figyelemre méltó, hogy a WC-ülőkék ezzel szemben sokkal tisztábbnak bizonyultak.

   

  Amit a tabletták szedéséről tudni kell 

  Ha fekve vesszük be a tablettánkat vagy kapszulánkat, helytelenül cselekszünk, ugyanis a gyógyszer észrevétlenül elakadhat a nyelőcsőben. Ezért ülve vagy állva ajánlatos bevenni a gyógyszert. Különösen fontos a csontritkulás elleni orvosságot, az antibiotikumokat, a vaskészítményeket folyadékkal alaposan leöblíteni, mert ezek a nyelőcsőben elakadva komolyan károsíthatják a nyálkahártyát. Ha valaki annyira beteg, hogy nem képes felülni vagy nehezen tud nyelni, az - a gyógyszerésszel történő egyeztetés alapján - megpróbálhatja aprítani, porítani a gyógyszerét. Az egyeztetés azért fontos, mert bizonyos gyógyszerek esetében az aprítás következtében megváltozhat a hatás (főként elhúzódó hatású tabletták esetén lehet ez nem kívánatos). További gondot okozhat az aprítás bizonyos gyomorsavnak ellenálló bevonattal ellátott készítmények esetén, melyek aprítás után megtámadhatják a gyomornyálkahártyát. A gyógyszereket mindig sima vízzel vegyük be, soha ne igyunk rájuk gyümölcslevet, mert ezek is módosíthatják a gyógyszer hatását.

   

  Nézd meg az anyját, vedd el a lányát

  Aki állandóan küzd a túlsúly ellen, jól teszi, ha édesanyjánál kezdi az okok utáni kutatást. Ugyanis az anya életmódja a várandósság ideje alatt megalapozza a születendő gyermek anyagcseretípusát, ami hatással lesz testsúlyára, valamint az ezek következtében kialakuló cukorbetegségre, szívbetegségre. Ha az anyaméhben fejlődő magzat kevés tápanyagot kap, anyagcseréje felgyorsul, hogy a kevés tápanyagot is optimálisan képes legyen hasznosítani. Ha az anyagcsere a jó tápanyag-hasznosításra beállt, a későbbi életszakaszok során már nem lehet átprogramozni. A berlini Charité kórház kutatói szerint mindez ahhoz vezet, hogy már a méhen belüli életben kezdődik az inzulinrezisztencia.

   

  A vásárlási szenvedély nem gyógyítható, de kezelhető

  Az Erlangeni Egyetem kutatóinak először sikerült tudományos módszerekkel igazolni a vásárlási szenvedély elleni terápia hatásosságát. 51 nő és 9 férfi vett részt a kísérletben, három hónapon át csoportos kognitív viselkedésterápián vettek részt. A résztvevők több mint felénél a vásárlási szenvedély tünetén jelentősen javított a terápia. Az első lépés az volt, hogy a pácienseknek először tudatosítaniuk kellett magukban, naponta mennyi pénzt adnak ki, vásárlásaikról listát kellett készíteniük, majd az azon szerepelő tételeket a "szükséges" és "mellőzhető" kategóriákba kellett beosztaniuk. A kutatóknak sikerült igazolniuk, hogy a vásárlási szenvedély az alkoholizmushoz hasonlóan nem maradéktalanul gyógyítható betegség. A terápiával csak a tüneteket lehet enyhíteni, azonban soha nem sikerülhet a vásárlási kényszer teljes elnyomása. A kényszer oka lehet a stressz otthon, illetve a munkahelyen, amelyet a páciens vásárlással és az ahhoz kötődő pozitív érzésekkel akar enyhíteni.

   

  Gyerekeknek jobb az ultrahang, mint a röntgen

  Az orvosok egyre gyakrabban használják az ultrahangkészüléket, ha a gyerekeknél csonttörésre gyanakszanak, ezzel nem teszik ki a kis pácienseket a káros röntgensugárzásnak. A Kieli Egyetemen végzett kísérletben 653 gyermek csonttörését ultrahanggal és röntgennel is megvizsgálták. A 308 diagnosztizált törésből 266 esetben mindkét módszerrel igazolni lehetett a diagnózist, sőt 20 esetben csak ultrahanggal is. Prof. dr. Gebhard Mathis, az Osztrák Ultrahang-diagnosztikai Társaság elnöke szerint az ultrahang egyes töréseknél, például a bordatörésnél, amikor több csont egymás felett helyezkedik el, a röntgennél is pontosabb diagnózist adhat.


   

  Új gyógynövény a HIV ellen?

  Földünkön több mint 33 millióan fertőződtek meg a halálos HIV-kórokozóval, ebből Afrikában 25 millióan élnek. A kutatók éppen a fekete kontinensen bukkantak egy reményt keltő gyógynövényre, a savanyú szilvára (Ximenia americana). A fa már régóta ismert népgyógyászati szer lepra, láz, fejfájás és fekélyek ellen. Ute Wölfe, a Freiburgi Egyetem Bőrgyógyászati Klinikájának orvosa egy tanulmányában leírta, hogy a fa kérgéből nyert kivonattal sikerült gátolni a vírus szaporodását. A szerző szerint valószínű, hogy a kéregkivonat olyan proteint módosít, amely az immunfunkció szempontjából releváns. Ezzel megvédhetők a vírus által károsított és elpusztított T-helper sejtek.

   

  Az illatok hatása a tanulásra

  Ami a wellness-üdülőknek jót tesz, a gyermekeknek is hasznos. Ez a gondolat volt a kiindulópontja egy 18 iskolára kiterjedő illatkísérletnek Ausztriában. Az osztálytermekben speciális aromaolaj-keverékeket párologtattak. Szinte minden tanuló kellemesnek tartotta az osztályterem légkörét, és kérte, hogy a jövőben is mindig ilyen illatosak legyenek a tantermek. A megkérdezett iskolások 39%-a úgy vélte, hogy jobban tud koncentrálni, 42%-uk pedig az illat hatására házi feladataival is gyorsabban végzett. A levendula, a citrusfélék és társaik hatására a gyerekek hangulata is javult - legalábbis a megkérdezettek 44%-a szerint. A kísérletek pozitív hatást mutattak a kisegítő iskolák diákjainál is.

   

  Egyre terjedő trend a császármetszés

  Németországban a gyerekek 29%-a császármetszéssel jön a világra. Egyes magánklinikákon ez az arány 50%-os. Ugyanakkor ez a magas arány orvosi szempontból nem indokolt, sokkal inkább gazdasági okok játszanak közre a jelenségben. A költség-haszon számítás nem nehéz, míg a császármetszés mindössze 30 percre veszi igénybe az orvost, a természetes szülés a személyzetnek órákra elfoglaltságot ad. A helyzeten az orvosi szolgáltatás költségeinek térítése változtathatna.
     


  XIV. évfolyam 12. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.