Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2008. február


  Beszédes férfiak

  A férfiak ugyanannyit beszélnek, mint a nők. Ezt most tudományos módszerekkel is bebizonyították. A Texasi Egyetem kutatói 210 nő és 186 férfi beszédességét vizsgálták. Az eredmény: mindkét nem naponta kb 16 000 szót ejt ki a száján. Ezzel megdőlt az a tévhit, miszerint a nők háromszor annyit beszélnek, mint a férfiak. Egy 15 évvel ezelőtt végzett felmérés szerint a nők naponta 20 000, a férfiak naponta 7000 szót mondanak ki. A legfrissebb felmérés azonban rehabilitálja a locsogónak ítélt gyengébbik nemet.

  Tortúra a gyermeki fülnek

  A szakemberek tisztában vannak vele, hogy a hallást illető problémák már játszás közben kezdődnek. Egyes gyermekjátékok valóságos merényletet jelentenek a fülnek. Néhány felmérés szerint a 24 évesnél fiatalabbak 25%-ának és a 14 évesek 14%-ának van gond a hallásával.

  Az alváshiány tönkreteszi a tesztoszteront

  Az idősödő korosztálynál az alvás hiánya a tesztoszteronszint csökkenéséhez vezet. Mindezt a Chicagói Egyetemen végzett kutatások alapján jelentették ki. Mindez egybevág azokkal a megállapításokkal, miszerint az alváshiány komoly betegségekhez és az egészségi állapot általános leromlásához vezethet. A kutatók szerint az utóbbi 100 esztendőben a megváltozott, felgyorsult életmód következtében az átlagos alvási idő egy órával rövidült. Mint mindenütt, természetesen itt is a kivétel erősíti a szabályt: léteznek olyanok, akiknek napi 4 óra alvás is elegendő.

  A pisztácia szívvédő hatásai 

  Aki naponta egy-két maréknyi pisztáciát elfogyaszt, sikeresen csökkenti vérzsírértékeit. Ezt egy klinikai kísérlet eredményei alapján jelentették ki a kutatók, akik a magas koleszterinszintű kísérleti személyeken végeztek megfigyeléseket. A „kúrához” az is hozzátartozott, hogy a pisztáciával bevitt kalóriákat más táplálékokon kellett megspórolni. A zöld ropogtatnivaló gyógyító hatását telítetlen zsírsavainak tulajdonítják.

  Testazonos proteinekkel az artrózis ellen 

  Orthokin-terápia a neve annak a gyógymódnak, amely az eddigi eredmények szerint ígéretesnek tűnik a kopásos ízületi betegség (artrózis) és a porckorong betegségeiben szenvedők gyógyításában. Az eljárás lényege, hogy a beteg véréből speciális, gyulladást csökkentő fehérjéket vonnak ki, amelyeket a beteg, fájdalmas területre fecskendeznek vissza. A Düsseldorfi Egyetem klinikáján végzett kísérletek szerint az artrózisban szenvedő páciensek fájdalmait 6 hónap alatt 50%-kal lehetett csökkenteni az említett kezeléssel. A terápia különösen hatékonynak tűnik a térdízületi kopás eseteiben.

  A Spine című szakfolyóirat cikke szerint az említett kezelés a porckorongsérvben szenvedőkön is segíthet. A bochumi Ruhr Egyetem orvos-etikai bizottsága által engedélyezett kísérletben az orthokin-terápiát a hagyományos, kortizonnal végzett kezelésekkel hasonlították össze. Ezek eredménye biztató, ugyanis az orthokinnal kezelt betegcsoport fájdalmai jobban csökkentek, mint a kortizonnal kezelteké.

  A pszichés problémák hajlamossá tesznek az internetfüggőségre

  Akiknél a számítógépes játékok vagy az internetezés valóságos szenvedéllyé, rabsággá válik, azok körében sokkal gyakrabban kimutatható valamely pszichés megbetegedés, amelynek talaján kifejlődik a szenvedély. Mindezt a Hannoveri Orvosi Egyetemen végzett felmérések alapján jelentették a kutatók. Az internetfüggők kb. 75%-a férfi, akik naponta átlagosan 6,5 órát töltenek a világhálón, főként olyan internetes szerepjátékokkal töltve napjaikat, mint pl. a World of Warcraft. Öt kísérleti személyből négynél kimutatható valamilyen fokú depresszió, amely már az internetfüggőség kialakulása előtt is jelen volt náluk. A pszichiáterek szorongásos betegségeket és személyiségfejlődési zavarokat is diagnosztizáltak az érintett személyeknél. Bert de Wildt, a kísérlet vezetője hangsúlyozza, hogy ezek pszichiátriai betegségek, amelyeket fel kell ismerni és kezelni kell.

  Echinacea: rehabilitálták

  Segít, nem segít, segít... Ezzel a mondókával jellemezhetnénk az utóbbi években megjelent jelentéseket a vörös kasvirágról (Echinacea purpurea). A Gyógyszerkutató Társaság kongresszusa most pontot tett a dilemma végére: az echinacea stimulálja immunrendszerünket, antibakteriális hatású, és alkalmas a hűléses megbetegedések megelőzésére. Egy metaanalízis eredményei szerint aki echinaceát szed, annál a téli szezonban több mint 50%-kal csökken annak esélye, hogy megfázzon. És mindezt mellékhatások nélkül.

  Az alkoholizmus genetikai háttere 

  Az alkoholfüggőség kialakulásában fontos szerepet játszanak az öröklött tényezők - jelenti a "Fortschritte der Neurologie, Psychiatrie" c. német nyelvű szakfolyóirat. A betegség kockázatának 50%-a e tényezőre vezethető vissza. További kockázati tényezők a környezeti hatások, pl. a rossz családi körülmények.

  Az alkoholbetegség egyre fiatalabb korban kezdődik. Az 1970-ben megállapított 15 éves korról mára 13 éves korra csökkent az első alkoholfogyasztás átlagos életkori adata. Minél korábban kezdik a gyerekek vagy fiatalkorúak az alkoholfogyasztást, annál nagyobb a veszélye a későbbi függőség kialakulásának.

  Gyermeket szeretne? Akkor egyen fagylaltot!

  Érdekes hír, hogy a bostoni Harvard Egyetem kutatói megállapították, a jégkrém termékenyebbé teszi a nőket. Ez a jégkrémek magas zsírtartalmával függ össze, amely javítja a női nemi szervek nyálkahártyájának spermatovábbító képességét. A diétás, zsírszegény jégkrémeknél ezt a hatást nem figyelték meg.

  Diabétesz: a magnézium megvédi ereinket 

  A cukorbetegeknek ajánlják, fogyasszanak elegendő magnéziumot. Ugyanis egy klinikai kísérlet eredménye szerint az inzulinnal kezelt betegeknek csak 11%-ánál, a csak tablettát szedő páciensek 15%-ánál mutatható ki elegendő magnézium a vérben. Ez a magnéziumhiány a betegség következménye. Hatására felerősödnek azok a gyulladásos folyamatok, amelyek károsítják az érrendszert, tehát nő a szövődmények kialakulásának veszélye.

   

  Óvszer a flakonból

  Fogamzásgátlás gombnyomásra: az óvszert szórófejes flakonból fújják a hímvesszőre. A flakonban folyékony latex (vizes kaucsukemulzió), amely szobahőmérsékleten vulkanizálódik. Az elegy, a kémia törvényeinek engedelmeskedve, néhány másodperc alatt gumivá alakul. Német találmányról van szó, amelynek ki kell állnia néhány tesztet ahhoz, hogy piacképes termék legyen belőle.

  A csecsemők elválasztása elősegíti a neurodermatitisz gyógyulását

  A csecsemőknek gyakran súlyos ekcémájuk van, azaz piros foltok és korpa a bőrükön. A leggyorsabb segítség ez esetben, ha nem szoptatunk tovább. Erre a meglepő felismerésre jutottak finn gyermekorvosok egy új kísérlet során, melyet 100 gyereken végeztek. A mama következetes diétája során a gyerekek visszamaradtak a növekedésben, ráadásul a neurodermatitisz alig gyógyult. Amikor azonban a páciensek szójatartalmú bébiételre álltak át, az ekcéma azonnal visszahúzódott, a bőr állapota javult és a gyerekek behozták a növekedést.

   

  Kínai orvoslás gyerekeknek

  A hagyományos kínai orvoslás évezredes gyógymódszerei sok gyerekbetegségnél is segítenek. Mindenekelőtt a Tuina-terápia, egy dörzsölésből, nyomásból és húzásból álló manuális kezelés vált be a gyerekeknél jelentkező alvás- és étkezési zavarok, emésztési panaszok, migrén, allergiás rinitisz, asztma, láz és fogfájás esetén. Az ágybavizelés problémája is hatékonyan kezelhető a Tuina-terápia segítségével természetgyógyászok tapasztalatai szerint.

     

  tgym
  XIV. évfolyam 2. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.