Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2008. január


   

  Az emlőrákosoknak jót tesz a sport

  A testmozgás és az egészséges táplálkozás jelentősen megnövelik az emlőrákos nők túlélési esélyeit, még akkor is, ha túlsúlyosak. Ezt a Kaliforniai Egyetem (USA) klinikai vizsgálatai derítették ki. Naponta öt adag zöldség és gyümölcs, valamint 30 perc gyors gyaloglás legalább heti hat alkalommal, akár 50%-kal képes csökkenteni az elhalálozás kockázatát.

   

   

   Aktív sejtvédelem

  A szelén különösen fontos a sportolóknak, ugyanis megvédi a sejteket a káros oxigéngyökök támadásától, segít a méregtelenítésben, véd a fertőzésektől, a gyulladásoktól és az érelmeszesedéstől. Mivel táplálékunk szelénben szegény, a szakemberek ajánlják a szelén bevitelét étrendi kiegészítők formájában.

     

  A csók enyhíti a fájdalmakat

  Ön is a nők ama 56%-ához tartozik, akik szeretnek csókolózni? Helyes, ugyanis minden csók valóságos fájdalomcsillapító gyógyszer. Csókolózás közben fokozódik az adrenalin termelődése, amely elnyomja a fájdalomérzékelést.

     

  Hólyagfájdalmak szex után

  Szex közben a végbélnyílás felől baktériumok juthatnak a húgycsőbe, mivel a két nyílás közel van egymáshoz. Ha érzékeny vagy könnyen fertőződik a hólyagja, próbálja ezt megelőzni sok folyadék ivásával. Ez kiöblíti a hólyagot és a húgyutakat. Szex után igyekezzen vizeletet üríteni, ezzel kimossa az esetleg bejutott kórokozókat. Ideális a tőzegáfonya, illetve ennek kivonata (kapszulában vagy tablettában). Az áfonya termése hólyagfertőtlenítő anyagokat tartalmaz.

   

   

  Magnéziumot fejfájás ellen

  A magnéziumhiány a fejfájás leggyakoribb kiváltó okai között szerepel. Klinikai vizsgálatok eredménye igazolja, hogy a fejfájós páciensek jelentős hányadában kimutatható az alacsony magnéziumszint. Ennek oka sokféle: egyfelől sokan gyorsbüfékben táplálkoznak, amelyek kínálatában nem szerepelnek magnéziumban gazdag ételek, másfelől sokszor az otthoni ételkészítési technikákkal (agyonfőzés) is tönkretesszük ételeink magnéziumtartalmát. Megelőzés érdekében naponta rendszeresen szedjünk 600 mg magnéziumot tabletta formájában.

     

   2007 gyógynövénye a komló volt

  2007-ben a Würzburgi Egyetem a komlót választotta az év gyógynövényének. A kutatók ugyanis egyre több értékes hatóanyagra bukkannak a komlóban. Érdeklődésük homlokterében a tobozokban található xanthohumol nevű hatóanyag áll. Világszerte több kutató is vizsgálja ezt az anyagot, mert feltételezik, hogy képes gombákat, vírusokat, baktériumokat és gyulladásokat leküzdeni. A rákkutatók is intenzíven kutatják ezt az anyagot. Említett hatásai mellett ugyanis sejtvédő hatású is. Ugyanakkor sok jel utal arra, hogy az említett növényi hatóanyag gátolja a daganatsejtek növekedését és szaporodását, és pusztítja is őket. A komló levelében található ún. másodlagos növényi hatóanyagok szintén gyógyító hatásúak. Erősítik immunrendszerünket és gyulladáscsökkentők. A komlót évszázadok óta nyugtató, altató hatásáról ismerik. Nappal lazít, megnyugtat, éjszaka megkönnyíti az elalvást.

     

  A fülzúgás egyszerű gyógyítása

  Egyre több ember szenved fülzúgásban, aminek orvosi neve tinnitusz. Az érintettek sípoló, morgó hangot hallanak. A hangok olykor nagyon idegesítők lehetnek, egyetlen nyugodt percet sem hagyva áldozatuknak, és az alvást is lehetetlenné teszik. A következmény súlyos depresszió, a beteg gyakran fontolgatja az öngyilkosságot is. Sok orvost felkeresnek, akik a legkülönfélébb terápiákat alkalmazzák: infúziókat, akupunktúrát vagy relaxációs gyakorlatokat, változó sikerrel.

  Egy új terápiás megközelítés új reménnyel kecsegteti a betegeket. Elektromágneses hullámokkal ingerlik a páciens belső fülében elhelyezkedő szőrsejteket (hallósejtek), ezzel aktiválják a rendkívül érzékeny szőrsejtek regenerációját. Egy norvég klinikai tanulmány szerint a módszerrel a vizsgált esetek 55%-ában sikert értek el.

     

  A szerelem aktiválja öngyógyító képességeinket

  Számos vizsgálat igazolja, hogy a szerelemben, szeretetben élők elégedettebbek és tovább élnek. A világ legszebb érzése segít megszabadulnunk az egészségtelen szokásainktól, ugyanakkor erősíti immunrendszerünket és egész szervezetünket a súlyos betegségekkel szembeni küzdelemben.

  A szerelemkutatás első eredményei azt mutatják, hogy a szerelmesek nem csak az érzelmek hullámvasútján utaznak, hanem azt is, hogy hormonháztartásuk is alapos ingadozásokat mutat. A boldogsághormonnak is nevezett dopamin, endorfinok és adrenalin termelődik fokozott mennyiségben, amelyek elnyomják a félelmet és a fájdalmat. Az előbbieken kívül nagyobb mennyiségben termelődik a személyi kötődést, ragaszkodást előidéző oxitocin nevű hormon is. Ez csökkenti a stresszhelyzetet, nyugodtabbá válik a szívverés, és intenzívebben éljük meg a boldogságot.

   A szerelem nagy sebtapasz - állapították meg az amerikai kutatók. Párokat kértek fel arra, hogy beszéljenek arról, mivel lehetne javítani partnerkapcsolatukat. A második feladatuk az volt, hogy beszélgessenek egy köztük fennálló, tartós konfliktusról. Annak megállapítása érdekében, hogy miként hat a konstruktív párbeszéd, illetve a viszály a párok egészségi állapotára, a kísérleti alanyok bőrét a feladatok előtt felhorzsolták. Minden feladat után ellenőrizték, hogy a horzsolt sebek milyen gyorsan gyógyultak be. Ezenkívül mérték az immunrendszer reakcióit. Az eredmény: a tartós konfliktust taglaló vita után a sebek lassabban gyógyultak, mint a konstruktív beszélgetés után. Azoknak a pároknak a sebei, akik mindkét feladat során szeretetteljesen bántak egymással, gyorsabban gyógyultak, mint a hevesen vitatkozó pároké.

     

  Hormonális eredetű hajhullás - Mi segít a férfiakon és mi a nőkön?

  A férfiak 50%-a élete során szembesül a hajhullás problémájával, sokan részlegesen megkopaszodnak. A háttérben gyakran hormonális ok áll, a hajhagymák túl érzékenyek a férfi nemi hormonra (dihidro-tesztoszteron). A hormon hatására a hajhagyma elsorvad, és a haj kihullik. Segítséget jelenthet a finasterid nevű hatóanyag (Regaine oldat), amely rendszeres alkalmazás mellett megállítja a hajhullást. A Jenai Egyetem klinikájának vizsgálatai szerint a koffeintartalmú oldatokkal való rendszeres bedörzsölés is igen hatékony, ugyanis a koffein szintén megvédi a hajhagymákat a tesztoszteron ártalmas hatásától (Alpecin oldat).

  A nőknél is hasonló okokra visszavezethető a harmincadik életév felett, legkésőbb a változás kora után jelentkező hajhullás. Náluk fontos a hajhagymák megfelelő mikrotápanyagokkal való ellátása. Nagyon hatásosak a búzacsíraolaj, a köleskivonatok és a pantoténsav (Revalid), mivel ezek serkentik a hajhagymák regenerálódását. A fejbőr masszírozása is nagyon hasznos, mert serkenti a vérkeringést és a hajhagymák tápanyagellátását.

     

  Ismeri ön a hernyógombát?

  Nincs kedve a szexhez? Ha ez az állapot hoszszabb ideig fennáll, akkor érdemes kipróbálnia a kínai hernyógombából nyert kivonatot. Természetes afrodiziákumként hat, fokozza a libidót. Azonban ez a különleges gomba többre is képes, valóságos erősítő hatóanyagkoktélt tartalmaz: vitaminokat, nyomelemeket, aminosavakat és speciális bioaktív hatóanyagokat. Ezek erősítik az immunrendszert, javítják a vér oxigénellátottságát, enyhítik a stresszt.

     

  Azok a kis fehér golyócskák

  A Schüssler-sókkal végzett öngyógyítás egyre kedveltebb Európa-szerte. Nem csoda: a módszer alkalmazása egyszerű, és nem jár kellemetlen mellékhatásokkal. Amit azonban kevesen vesznek figyelembe, hogy tejcukor-érzékenység esetén a Schüssler-féle tablettákat nem ajánlatos szedni. Aki erről megfeledkezik, az kellemetlen tünetekre számíthat: puffadás, hascsikarás, hasmenés. Ilyen esetekben inkább folyamodjunk a golyócskákhoz. Ezek szacharózt, másfajta cukrot tartalmaznak.

     

  A méz elpusztítja a kórokozókat

  Amikor reggelre teljesen berekedünk, torkunk kapar, sokat segít a méz. A méhek által termelt édes sárga nedű manapság amúgy is nagy elismertségnek örvend, ugyanis kiderült, hogy sok esetben majdnem ugyanolyan hatásos, mint a gyógyszerek. Hatóanyagai antibiotikus hatásúak. Ezek gyorsan elpusztítják a gyulladást előidéző kórokozókat. Ez nem csak a torokgyulladásra, hanem a fertőzött sebekre is érvényes.

  Éppen ezért speciális, gyógyászati célú mézet fejlesztettek ki. A "Medihoney" néven ismert készítmény ugyanolyan hatásos csíraölő tulajdonságú, mint az antibiotikumok. Október óta Németországban a gyógyszertárakban is kapható a gyógyméz (kb. 7 eurós áron), amellyel sérüléseket lehet kezelni.

  tgym
  XIV. évfolyam 1. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.