Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2008. július


  A pozitív gondolkodás lassítja az öregedést

  A Texasi Egyetem bebizonyította, hogy az optimista életszemléletű emberek ritkábban betegszenek meg és lassabban öregszenek.

  A kutatók feltételezik, hogy a testi egészségünket és az öregedés folyamatát a pszichoszociális tényezők legalább olyan mértékben befolyásolják, mint génjeink. Glenn Ostir, a kutatás vezetője elmondta: "Gondolataink és életszemléletünk befolyásolják testünk működését és egészségünket. Ez vagy közvetlen mechanizmusok révén érvényesül, mint pl. az immunrendszer működése, vagy közvetetteken keresztül, mint a szociális hálózatok."

  A kutatócsoport több mint 5500 idős mexikóin végzett megfigyeléseket. A hetvenes évek elején kezdődő felmérés kezdetén minden részt vevő egészséges volt. Az öregedés és betegedés kezdetét olyan tényezőkön mérték, mint a súlyvesztés, a fáradtság, a járás gyorsasága és a markolás erőssége. Kimutatták, hogy azok, akiknek életfelfogása általában pozitív, jobb általános egészségi állapotnak örvendenek.

   

  Megoldódott a halálos békaméreg rejtélye 

  Amerikai kutatók több mint 10 évi intenzív kutatás eredményeképp megoldották a nyílméregbékák rejtélyét. Az idegekre ható méreg bogaraktól származik, amelyeket a békák megesznek.

  John Dumbacher ornitológus figyelt fel a jelenségre, amikor Pápua Új-Guinea lakói gyulladásos panaszoktól szenvedtek, miután elfogyasztottak egy pitohui nevű madarat. A madarak gyomrában a batrachotoxin nevű idegméregre bukkantak. Ezt a mérget egy rovarfajta termeli. Ez a rovar Dél-Amerikában is honos. Az említett méreg a leghatásosabb toxinok közé tartozik. A legendás nyílméregbéka bőrén elegendő méreg van 20 000 egér vagy 10 felnőtt ember megöléséhez. Ezt a vegyületet azóta az orvoslás is alkalmazza.

  Az egzotikus állatok által termelt mérgek gyakran új gyógyszerek kiinduló anyagai lehetnek. Emiatt a kutatók intenzíven foglalkoznak a vámpírdenevérekkel, mérges kígyókkal vagy a veszélyes kúpos csigákkal, amelyek mérges fullánkokat tudnak kilőni. A kutatók remélik, hogy a mérget fecskendező vagy vérszívó állatok toxinjaival eredményesebben lehet gyógyítani a szívinfarktust, az agyvérzést, a cukorbetegséget vagy az idült fájdalmakat.

  Gyógyít a paradicsom

  Lehetséges, hogy a pizza a ráktól is megóvja fogyasztóit? A Milánói Gyógyszerészeti Kutatóintézet kutatói e kérdésnek jártak utána. 3000 bél- és nyelőcsőrákban szenvedő olaszt vizsgáltak meg, és táplálkozási szokásaikat összehasonlították 5000 nem rákos személy étkezési szokásaival. Az eredmények szerint azoknál, akik hetente többször is fogyasztottak pizzát, 59%-kal csökkent a rák kialakulásának veszélye. Sivano Gallus szerint azt eddig is tudtuk, hogy a paradicsomszósz bizonyos daganatok ellen védelmet nyújt. Arra azonban senki sem gondolt, hogy a pizza, mint komplett étel, ilyen hatásos védelmet nyújthat.

  Azt, hogy a paradicsom valóban jó lehet a rák elleni védelemben, más kutatók is igazolták. Mindez főként a paradicsomban lévő likopin nevű anyagnak köszönhető, amely egy karotinoid. A Yale Egyetem kutatói megállapították, hogy a vérben mérhető magas likopinszint a férfiaknál 35–63%-kal csökkenti a prosztatarák kialakulásának kockázatát.

  Olasz kutatók azt is megállapították, hogy a paradicsom rendszeres fogyasztásával akár 41%-kal csökkenthető a tüdőrák kockázata. Egyéb, főként amerikai kutatások szerint a nőknél 50%-kal csökkenthető az emlőrák kialakulásának veszélye, ha tíz éven át folyamatosan sok likopint fogyasztanak.

  A filmek hatására növekszik a hormontermelés

  Aki szeretne ismét kissé közelebb kerülni partneréhez, az nézzen meg vele egy romantikus filmet. A Michigani Egyetem kutatói megállapították, hogy bizonyos műfajú filmek hatására a nőknél és a férfiaknál egyaránt emelkedik a progeszteron nevű hormon szintje. A következmény, hogy fokozódik a testi közelség iránti vágy. Az amerikai kutatók három csoportot figyeltek meg. Az első csoport romantikus filmet nézett, a második akciófilmet, a harmadik dokumentumfilmet. A film megtekintése után a kísérletben részt vevők hormonszintjét megmérték. A dokumentumfilm hatására nem volt változás. A filmrománc hatására a párok progeszteronszintje több mint 10%-kal emelkedett.

  Az akciófilm csak a férfiak hormonszintjére gyakorolt hatást: a tesztoszteronszint 30%-kal növekedett. Ezzel azonos mértékben csökkent a partner iránti vágy mértéke.

  A romantikus szerelem csak egy évig tart

  A neurobiológusokat is érdekli a szerelem. A kutatók szerint a romantikus érzelmek alig egy évnél tovább tartanak. Ebben a testünk által termelt idegi közvetítőanyagok, a neurotropinok a ludasak. Ezek okozzák a szívdobogást, a tenyerek izzadását stb., amikor szerelmesek vagyunk.

  A frissen szerelembe esett embereknél jóval magasabb neurotropinértékeket lehet mérni, ami egy, de legfeljebb két év után visszaesik a normális értékre. Ez persze nem azt jelenti, hogy ezek az emberek nem éreznek semmit partnerük iránt, pusztán az "akut" szerelem múlik el. Egy év után a kapcsolat stabillá válik, és a romantikának vége.

  A nők másképp betegszenek meg

  A férfiak és a nők nem csak pszichés értelemben különböznek egymástól, másképp is betegszenek meg. Tehát másképp kell őket vizsgálni és gyógyítani is. Eddig ezt az orvosi kezelések szintjén nem vették figyelembe.

  Ezzel az eredménnyel zárult a WHO Monica nevű vizsgálatsorozata. A vizsgálat megállapította, hogy a nőknél a szívinfarktus sokkal gyakrabban halálos kimenetelű, mint a férfiaknál. Ennek egyik lehetséges oka, hogy a nőknél másképp jelentkezik a betegség: a férfiak általában a szegycsont mögötti fájdalmakra panaszkodnak, amely a bal vállba, bal karba vagy az állkapocsba sugárzik. Az infarktus a nőknél sokkal kevésbé egyértelmű. Itt általában hátfájás, légszomj, fáradtság a figyelmeztető tünet. Gyakori náluk a gyomortáji fájdalom vagy a hányinger. Sajnos ezeket a figyelmeztető jeleket többnyire rosszul értelmezik.

  A nőknél átlagosan 10 évvel később jelentkezik az infarktus, mint a férfiaknál, és akkor is többnyire cukorbetegség szövődményeként. A cukorbeteg nőknél jóval magasabb az infarktus kockázata, mint a cukorbeteg férfiaknál. Hasonló a helyzet az agyvérzésnél (stroke) is. Kétszer annyi érintett nő hal bele az agyvérzésbe, mint férfi. Tragikus tévhit tehát, hogy a szívinfarktus "férfidolog", ugyanis egyre fiatalabb nőket érint.

  Pozitív jelenség a nők erősebb immunrendszere. Az érme másik oldala, hogy a nők rendkívül érzékeny immunrendszere gyakrabban támadja meg magát a gazdaszervezetet, amit autoimmun-betegségként ismerünk: ilyenek a reumatoid arthritisz, a Crohn-betegség, bizonyos pajzsmirigybetegségek, hogy csak a leggyakoribbakat említsük.

  További érdekes felfedezések: a migrénes betegek kétharmada nő. És a depresszió kétszer annyi nőt érint, mint férfit. Ugyanakkor a gyógyszereket többnyire férfiakon tesztelik.

  A régi almafajták jobbak az allergiásoknak

  Egyre többen allergiásak az almára. Az is megfigyelhető, hogy az új fajták, mint pl. a Golden Delicious gyakrabban okoznak panaszt, mint a hagyományosnak mondható fajták, amelyek már a két világháború előtt is léteztek. Az okot a Hamburgi Egyetem élelmiszervegyészei derítették ki: az almák allergiás potenciálját légyegében négy, a "Mal d" típusba tartozó fehérje okozza. A régi fajtákban azonban ezek a fehérjék olyan polifenolokkal reagálnak, amelyek képesek ártalmatlanná tenni azokat. A polifenolokat azonban az új fajták nemesítése során eliminálták a termésekből, ugyanis hiányukban szedés után az alma tovább friss marad, vagy legalábbis annak néz ki.

  A nemesítők most olyan almát szeretnének alkotni, amelyben kevesebb az allergiát kiváltó fehérje. Aki nem szeretne ilyet enni, annak ajánljuk az almakompótot, ugyanis a főzés hatására tönkremennek a panaszt kiváltó fehérjék.

  Az elektroszmog genetikai károsodást okoz?

  A mobiltelefonok, radarok és szatelliták mind elektromágneses mezőket keltenek, amelyek mindenütt jelen vannak. És egyre több adat gyűlik arra nézve, hogy valóban károsítják egészségünket - figyelmeztet a Medical Tribune. Azonban meg kell különböztetnünk egymástól az alacsony frekvenciájú elektromágneses mezőket, amilyeneket a háztartási eszközök keltenek, és a magas frekvenciákat, amelyeket a mobiltelefon-hálózatok, a rádió- és a televízióadók és a mikrohullámú sütők idéznek elő.

  A legfrissebb vizsgálatokat, amelyeket dr. Rudolf Fitzner, a Berlini Charité munkatársa végzett, a közelmúltban publikálták. A kémcsőben a kutatók igazolták, hogy az emberi sejtekben a magas frekvenciájú (> 1800 MHz) elektromágneses terek 24 óra alatt kimutatható kromoszómakárosodást okoznak. Ezt igazolja a Heidelbergi Német Genomkutató Intézet vizsgálata is. Itt laboratóriumban szintén nagy frekvenciájú mezőknek tettek ki sejteket. Ugyanakkor egyes jelek arra utalnak, hogy aszkorbinsavval (C-vitamin) a káros hatások csökkenthetők.

  A harmonikus házasság balzsam a női szívnek

  Ha egy nő egy iszákos vagy hűtlen férfi felesége, annak szó szerint megszakadhat a szíve. A Medical Tribune szerint a párkapcsolati stressz hatására a nők szívében komoly koszorúér-elváltozások alakulnak ki.

  A stockholmi Karolinska Intézetben ellenőrizték, milyen hatással vannak a szív-érrendszeri betegségekre a családi feszültségek. Összesen 292 nőt vizsgáltak meg, koruk 30 és 65 év között volt. Mindannyiuknak három éven belül szívinfarktusa vagy instabil angina pectorisa (szívtáji szorítás) volt. Kontrollcsoportként 292 egészséges nő szolgált.

  Az eredmény: a házasságban fellépő konfliktusok, illetve a gyermekekkel kapcsolatos problémák háromszorosára növelik a szívroham kockázatát. Ha ehhez munkahelyi stressz társul, a rizikó a hatszorosára emelkedik!

  Az élesztőben immunstimuláns hatóanyagot fedeztek fel

  Német kutatók az élesztők sejtfalából olyan anyagot vontak ki, amely képes aktiválni az emberi szervezet immunrendszerét. A ballasztanyagot, az ún. bétaglukánt kapszula formájában vehetjük magunkhoz. A készítmény a belekben fejti ki hatását. Itt ugyanis immunrendszerünk fontos sejtjei élnek, az ún. makrofágok (falósejtek). A bétaglukán ezek táplálékául szolgál, így e fontos sejtek szaporodni kezdenek. Speciális hírvivő anyagok segítségével más sejteket is képesek aktiválni.

  Az élesztőből származó béta-glukán rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk immunrendszerünk épségének megőrzéséhez, a fertőző és egyéb betegségek megelőzéséhez. Ajánlatos a védelmi rendszert a már zajló betegségek esetén is erősíteni.

     


  XIV. évfolyam 7. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. október

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.