Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2008. június


  Az alvás megvédi gyermekeinket az elhízástól

  Irány az ágyba! Ez általában hasznos a gyerekek esetében, ugyanis az alváshiány hatására elhízhatnak - ez az eredménye a John Hopkins School of Public Health vizsgálatának. A megfigyelt gyermekek 92%-ánál az alváshiány túlsúlyhoz vezetett. Mindössze egyetlen óra pluszalvás kb. 9%-kal csökkenti az elhízás veszélyét. És ami a legérdekesebb: mindez kizárólag a fiúgyermekekre vonatkozik. Ezek az eredmények főként azokban az országokban fontosak, ahol a gyerekeket korán teljesítménydrukknak teszik ki a felnőttek. Az ötévesnél kisebb gyerekeknek kb. napi 11 óra alvásra van szükségük. Öt- és tízéves kor között napi 10 óra szükséges. A 11 évnél nagyobb gyerekeknek napi 9 óra alvás ajánlott.

  A cékla csökkenti a vérnyomást

  Naponta fél liter céklalével jelentősen csökkenthető a vérnyomás - állítják brit kutatók egy klinikai kísérletsorozat alapján. Már a lé elfogyasztását követő fél órán belül mérhető a vérnyomás csökkenése. A hatás biznyos fokig teljes 24 órán át tartja magát.

  A kutatók kimutatták, hogy a zöldség nitráttartalmát a nyelvünk felületén élő baktériumok nitritekké alakítják. Ha ez a nitrit behatol a vérkeringésbe, a jelek szerint vérnyomáscsökkentő hatása van.

  Galagonyával a szívinfarktus ellen

  Most végeztek először, az egész világra kiterjedő vizsgálatot a galagonyával. Kiderült, hogy a galagonya hatásosan enyhíti a szívelégtelenségkor jelentkező panaszokat, a szívritmuszavarokat és tágítja a szív koszorúereit. A vizsgálat 2681 szívelégtelenségben szenvedő személyre terjedt ki. Őket több mint két évig galagonyakivonattal kezelték. A szívinfarktus kockázata, hathavi kezelést követően, 41%-kal csökkent.

  Sima, bársonyos bőr 

  A növényvilágban a kinetin nevű anyag szabályozza a levelek vízháztartását, és késlelteti a növényi sejtek öregedését. Ha lemetszett leveleket kinetint tartalmazó oldatba mártunk, megtartják üdezöld színüket. A kezeletlen levelek ezzel szemben megbarnulnak. Kísérletekben igazolták, hogy a kinetin hasonlóan hat az emberi sejtekre is. Elképzelhető tehát, hogy ennek az anyagnak a segítségével késleltethető sejtjeink és bőrünk öregedése. A kinetin hatására fokozódik a sejtek megújulása, intenzíven javul a bőr vízellátása. A kísérletek szerint kinetinnel hatásosan lehet kezelni az öregkori és pigmentfoltokat.

  Vitatott méhnyakrák elleni védőoltás

  Az utóbbi időben sokat hallhattunk a méhnyakrák elleni védőoltásról. A veszélyes szemölcsvírusok elleni védőoltást bizonyos országokban gyorsan, sőt, talán elhamarkodottan felvették a támogatott oltások listájára. Egyes szakértők szerint azonban kérdéses egy ilyen jellegű védőoltás. Több mint 100 különféle szemölcsvírust (HPV = humán papillómavírus) ismerünk. Ezek közül 16-ról sejtjük, hogy olyan elváltozásokat hozhatnak létre a méhnyak nyálkahártyáján, amelyből kialakulhat a rák. A szakértők szerint igaz, hogy 10 nőből heten életük során megfertőződnek, de a fertőzés 90%-uknál minenféle kezelés nélkül magától gyógyul.

  A lejárt gyógyszerek környezetre ártalmas, veszélyes hulladékok

  Az utóbbi 40 évben több mint 100 különféle gyógyszervegyületet, illetve ezek bomlástermékeit mutatták ki természetes vizeinkben a kutatók. A mérgező koktélt fájdalomcsillapítók, antibiotikumok, vérzsírcsökkentők, röntgenkontrasztanyagok, pszichiátriai betegségekben alkalmazott gyógyszerek, hormonok és kemoterápiás készítmények alkotják. Mindez azt jelenti, hogy a mérgező vegyületek eljutnak a talajvízbe, innen pedig az ivóvízbe is.

  A gyógyszerek 95%-a az emberi vizelettel kerül a természetes vizekbe – ezen nem tudunk változtatni. A lejárt gyógyszerek összegyűjtését azonban szabályozni kell. A legfontosabb, hogy ne a WC-be öntsük vagy a háztartási hulladékba dobjuk, hanem a gyógyszertárakban adjuk le azokat. A még nem lejárt, de szükségtelenné vált gyógyszereket segélyszervezeteknek adhatjuk le.

   

  Rossz a kedve? Beszélje ki!

  Amerikai pszichológusok MR vizsgálatokkal igazolták azt a régi felismerést, hogy a negatív érzések feldolgozásában sokat segít, ha beszélünk róluk. Amikor a kísérleti személyek a szomorú fényképek láttán keletkező negatív érzéseikről beszélni kezdtek, megnyugodott az az agykérgi terület, amelyik az érzelmek feldolgozásáért felelős. A kutatók azt is kimutatták, hogy a nők nem beszélnek többet, mint a férfiak. Mindkét nem tagjai naponta kb. 16 000 szót ejtenek ki.

  A nedves zokni segíthet az elalvásban

  A híres gyógyító német pap, Kneipp vizes zoknit ajánlott az elalvási nehézségek enyhítésére. Egy pár vékony pamutzoknit merítsünk hűvös vízbe, jól csavarjuk ki és vegyük fel. Erre száraz, vastag gyapjúzoknit húzunk. Mindkettőt fent hagyhatjuk reggelig. Figyelem, csak meleg lábak esetén működik! A nedves zokni amúgy harmonizálja a keringést, lazító és lázcsillapító hatású is.

  Nyugtalan gyermeklábak

  A restless leg szindróma (nyugtalan láb tünetegyüttes) nem csak a felnőtteket érinti, hanem a fiatalkorúakat és a gyermekeket is. A Medical Tribune c. folyóirat szerint a 8-17 éves korosztály kb. 2%-ánál mutatható ki a tünetegyüttes. Az érintett gyerekeket, saját elmondásuk szerint, hetente kétszer gyötrik közepesen súlyos, illetve súlyos tünetek.

  Az eredményt a felnőtt érintettek által szolgáltatott adatok is alátámasztják. Minden tizedik érintett szerint 10-20 éves kora között kezdődtek panaszaik. A kutatók éppen ezért feltételezik, hogy ez a betegség a gyermekek és fiatalkorúak körében gyakoribb, mint az epilepszia vagy a cukorbetegség.

  A lándzsás útifű élen jár a köhögés elleni szirupok között

  A német Öko-Test-Magazin 2007. novemberi számában a "nagyon jó" minősítést kapó köhögéscsillapító szirupok között főként lándzsás útifű alapanyagú termékek vannak. Ez is igazolja a több évszázados népgyógyászati tapasztalatokat, amelyek szerint ez a gyógynövény igen hatásos köhögéscsillapító. A növény olyan nyálkaanyagokat tartalmaz, amelyek bevonják az irritált nyálkahártyákat, így csillapítva a köhögési ingert és a fájdalmat. A cseranyagok megvédik a nyálkahártyát a kórokozók további támadásaitól. A harmadik hatás lényege, hogy a már behatolt kórokozókat elpusztítja.

  A korai felismerés zöld hályog esetén is fontos

  A szürke hályoggal ellentétben a zöld hályog (glaukóma) nem gyógyítható. Itt mindössze a kórfolyamat feltartóztatására van mód, gyógyszeres kezeléssel. A betegség következtében kialakult látásromlás visszafordíthatatlan. Éppen ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. 40 éves kor felett évente egyszer ajánlatos felkeresni a szemorvost glaukóma-szűrővizsgálat céljából.

  Egyre kedveltebb az alternatív orvoslás a gyermekgyógyászatban

  E gyre több szülő hagyatkozik gyermeke gyógyításában a klasszikus medicina mellett az alternatív eljárásokra. A gyermekgyógyászoknak igazodniuk kell az új igényekhez. Németországban 2500 családot kérdeztek meg. Az első felmérések alapján, betegségtől függően a szülők 25-60%-a hivatalos orvosi módszereket kiegészíti alternatív eljárásokkal, olykor természetgyógyász segítségével. A megelőzésben és az immunrendszer erősítésében is egyre többen folyamodnak alternatív módszerekhez.

     

  tgym
  XIV. évfolyam 6. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.