Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2008. május


  Az édesítőszerek hizlalnak

  Aki azt hiszi, hogy a cukorpótlókkal fékezheti a kalóriabevitelt, téved. Ellenkezőleg, a mesterséges édesítőszerek ugyanis farkaséhséget okozhatnak. A kalóriamentes édes íz nyilvánvalóan becsapja szervezetünket, fokozódik az inzulin termelése és vérbe juttatása, de mivel valójában nincs cukorbevitel, az inzulin hatására lezuhan a vércukorszint, ennek következménye az éhség.

  Erős napsugárzás

  A napernyő alatt is használnunk kell naptejet. Ugyanis az árnyékban is jelen van az ibolyántúli sugarak 30-50%-a. Egyes jelentések szerint még az üveg sem jelent védelmet. Egyre több beszámoló jelenik meg bőrirritációkról, noha az érintett terület védő hatásúnak hitt üveg mögött volt. A hatás lemérhető az autóban felejtett, elsárgult papíron is, amely egész nyáron a kocsiban marad. Dr. Thilo Gamblicher, a bochumi St. Josef Kórház dolgozója szerint a hagyományos ablaküveg kizárólag az UV-B sugarakat szűri ki, ellenben az UV-A sugarak 63%-a képes áthatolni egy autó ablakán, bár a szürkével sötétített üvegek esetében ez az arány 0,9%-ra csökken. Az átlagos ruházat is átengedi az UV-A sugarakat - ami a fényérzékeny bőrű embereknek jelenthet problémát.

  A fiatalok szeretik az alkoholreklámokat

  Ha a 14-16 éveseket megkérdezzük, hogy melyek legkedvesebb reklámfilmjeik, az alkoholos italokat hirdető filmekre esik a választásuk. A német Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2006-ban a 10-20 éves korosztály tagjai közül 19 500 szorult kórházi kezelésre alkoholfogyasztás miatt. Ez a 2000. évi adat kétszerese! Az egyik, szenvedélybetegségekkel foglalkozó társaság szerint a 25 évesnél fiatalabb korosztályból legalább 100 000-en alkoholfüggők.

  A sokat tudó ananász

  Amikor Kolumbusz Kristófnak 1493-ban a Guadeloupe- szigetek őslakói üdvözlésül egy ananászt adtak, a felfedezőnek valószínűleg fogalma sem volt arról, milyen értékes és hatóanyagokban gazdag gyümölcsöt tart a kezében. Az egyik legértékesebb anyag ezek körül a bromelain, amely duzzanatok, melléküreg-gyulladások, érgyulladások, de akár székrekedés ellen is kiváló hatású. A friss ananászlé lázcsillapító és vízhajtó hatású is. A természetes gyógyítással foglalkozó szakemberek torokfájás ellen is ajánlják. Az antropozófikus gyógyászatban is fontos szerepet kap az ananász. Ananászlé sokféle készítmény formájában is kapható, pl. anyagcsere gyorsítására vagy az időskori szemfenék-elváltozások megelőzésében.

  Amikor a rágógumi megtámadja a beleket

  A túl sok cukormentes rágógumi fogyást és hasmenést okozhat. A hibás a szorbit nevű édesítőszer, ami bizonyos mennyiségen felül hashajtó hatású. A British Medical Journal c. folyóiratban két páciens esetét hozták nyilvánosságra, akik napi 20 rágógumi elrágása következtében folyamatos hasmenésben szenvedtek és veszélyesen lesoványodtak. Egy csík rágógumiban 1,25 g szorbit van. Ebből 5-20 g elegendő a puffadás, hasgörcsök kiváltásához. 20 grammot meghaladó mennyiség már hasmenést és kóros fogyást idézhet elő.

  Hegyvidéki levegő asztma és szénanátha ellen

  Az allergiások száma évről évre nő, ebben egyesek a klímaváltozást is bűnösnek sejtik. A pollenszezon korábban kezdődik és ősszel tovább tart. Ráadásul a gyakrabban kialakuló zivatarok asztmarohamokat provokálhatnak, mivel nagy magasságból földközelbe juttathatnak bizonyos polleneket. Dr. Joseb Lecheler, a Berchtesgadeni Asztmaközpont vezetője a hegyvidéki levegőt ajánlja. Ez jót tesz az asztmásoknak és a szénanáthában szenvedőknek is, különösen a 800-1300 méteres magasságban. Egyrészt ott tisztább a levegő, kevesebb a lebegő pollenek száma, másfelől az alacsonyabb légnyomás hatására javul a tüdőfunkció, csökken az asztmarohamok ingerküszöbe. Kiegészítésképp a kitartást igénylő testmozgás, pl. túrázás szintén segíthet.

  Hajhullás ellen görögszéna

  A tavaszi hajhullás csak legenda? Dominique Michel Courtois, francia kutató és munkacsoportja egyértelmű nemmel válaszol a kérdésre. Léteznek szezonális befolyásoló tényezők, pl. a haj tavasszal és ősszel igenis ritkul. E helyzet főként a nőknek okoz gondot. Egy felmérés szerint a nők 76%-ának nagyon fontos, hogy szép, dús haja legyen. A tudomány megtalálta a választ a problémára, a görögszéna magját, amely gazdag szénhidrátokban, vitaminokban, fehérjékben, értékes keserű anyagokban. A magokat kapszulázva is lehet szedni, de ha forró vízzel leöntve teát készítünk belőle, a kivonatot rendszeresen be is masszírozhatjuk a fejbőrbe.

   

  Hároméves kor alatt tilos a tv

  A gyerekek ne kezdjék túl korán a tévézést, és ne is üljenek túl hosszú ideig a készülék előtt. Ez a számítógépre is vonatkozik. A német egészségügyi és nevelési szakemberek szerint a tévénézés és számítógépezés negatívan befolyásolhatja gyermekeink szellemi fejlődését, később pedig iskolai teljesítményét. Azt ajánlják, hogy a háromévesnél kisebbek semmiképp ne nézzenek televíziót és komputeres játékokat se játsszanak.

  Három- és ötéves kor között legfeljebb napi 30 perc engedélyezett, az iskolásoknak pedig legfeljebb 1 óra. Abszolút tabu a reggeli, iskolakezdés vagy óvodába menés előtti, az étkezés közbeni és közvetlenül lefekvés előtti televíziózás, ill. számítógépezés. A 6-16 esztendős angol gyerekek 83%-a legszívesebben iskola után azonnal a képernyő elé ülne. A szakemberek attól is óva intenek, hogy gyermekeink felügyelet nélkül, egyedül nézzék az adásokat.

   

  Amikor a klór veszélyt jelent

  Az uszodai víz túlságosan magas klórtartalma irritálhatja a gyerekek légutait - jelentették be a "Medical Tribune" hasábjain. A fő gond a kloroformot és triklór-amint tartalmazó aeroszolok. Ezek közvetlenül a vízfelszín felett lebegnek, ahonnan könnyen belélegezhetjük. Egy belga tanulmány szerint a fiatalok, akik életük során több mint 500 órát töltöttek strandon, uszodában, háromszor nagyobb eséllyel betegszenek meg asztmában, mint azok a fiatalok, akik nem járnak uszodába.

  Azonban a túl kevés klór is veszélyes lehet, szögezik le a szakemberek. Azokban a nyilvános uszodákban, ahol túl kevés a klór a vízben, a gyermekeknél gyakrabban fordulnak elő hasmenéssel járó fertőzések.

   

  Az algák veszélyeztethetik pajzsmirigyünket

  Bizonyos algákból készülő étrendi kiegészítők vagy élelmiszerek - különösen idősebb korúaknál - veszélyes lehetnek az egészségre. A közelmúltban kiderült, hogy egy algából készült termék jódtartalma 5000 μg/10 g volt. Ez az ajánlott napi adag tízszerese. A hatóságok éppen ezért javasolni fogják, hogy a jövőben kötelező legyen a termékek jódtartalmát a csomagoláson feltüntetni.
   

  Mikor álljon munkába szülés után a nő?

  Azoknak az anyáknak javul az életminősége, akik gyermekük születése után nem sokkal ismét munkába állnak. Ezzel lelki egészségük is erősödik. Ezt a berlini Charité kórház orvosai állapították meg. A vizsgálat kimutatta, hogy a nagyvárosok- legalábbis Berlin - belvárosában élő nők közül a nem dolgozók 47%-a és a dolgozók 13%-a a szegénységi szint alatt él. Ezért fontos, hogy ők is saját jövedelemmel rendelkezzenek.

  Noha a korai visszatérés a munkahelyre többletterhet ró a fiatal anyákra, de a vizsgálat során nem derült fény ebből eredő testi vagy pszichés károkra. Ellenkezőleg, a munka hatására javulnak a szociális kapcsolatok és csökken a depresszió kialakulásának veszélye.
   

  Az oregánó orvosság is

  Az oregánót pizzafűszerként ismerjük, másik neve vadmajoránna. A kutatók kiderítették, hogy nem csak finom, de gyógyít is. Az oregánóban ugyanis értékes és rendkívül hatékony illóolajak vannak, amelyek baktériumokat, gombákat és parazitákat egyaránt képesek elpusztítani. Az amerikai élelmiszer-felügyeleti hatóság (FDA) olyan oregánó alapanyagú védőréteget fejlesztett ki, amelynek segítségével a baktériumokat, pl. az escherichia colit távol lehet tartani az élelmiszerektől.

  Az állattartók antibiotikumként használják az oregánót. Hasonlóan előnyös hatású a fűszernövény az embernél is, már nagyanyáink idején alkalmazták hasmenés és étvágytalanság ellen.

     

  tgym
  XIV. évfolyam 5. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. november

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.