Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2008. március


  Vigyázat! A füstölt lazac nem jó szomszéd

  Az utóbbi években megnövekedett a lisztéria fertőzéses esetek száma. Normális esetben a gyomorsav elpusztítja ezt a baktériumot. Ha azonban az élelmiszer különösen nagyszámú csírával fertőzött, a lisztéria igen gyorsan megfertőzheti a beleket. A legveszélyeztetettebbek az idősebbek, a várandós nők és az újszülöttek. Kb. minden harmadik fertőzés halálos kimenetelű. A veszélyes kórokozó nemritkán az otthoni hűtőszekrényben lappang. A hűtőszekrényben a lisztéria gyors szaporodásnak indul, mivel alacsony hőmérsékleten is jól érzi magát. A "Medical Tribune" c. szakfolyóirat szerint - az elkészítési technológiától függetlenül - a füstölt lazacban veszélyesen nagy a kórokozók száma.

  Az újszülöttek szuperimmunitása

  A terhességnek már a negyedik hónapjától kezdve az anya szervezete antitesteket ad át a fejlődő magzatnak. Bizonyos antitesttípusok az újszülött szervezetében akár nagyobb koncentrációban is előfordulhatnak, mint az anyában. Az újszülötteknél általában jóval több fehérvérsejtet lehet kimutatni, mint a felnőttekben (ez nem érvényes a koraszülöttekre). Az immunizálás a születést követően folytatódik az anyatejjel. A szoptatás elején termelődő anyatej, a kolosztrum különösen fontos A-típusú immunglobulinban, amely a csecsemőt megvédi a bélfertőzésektől. A szoptatás folyamán, a következő hónapokban egyre kevesebb immunglobulin jut át az anyatejjel az anyából a gyermekbe - míg végül kb. fél év alatt a gyermek saját maga képes előállítani a fontos antitesteket ama kórokozókkal szemben, amelyekkel kapcsolatba kerül.

  A magnézium lefékezi a cukorbetegség kialakulását

  A magnézium nem mindennapi ásványi anyag: segítségével megakadályozhatjuk a lábikragörcsöt, enyhíthetjük a makacs fejfájásokat és egy, a közelmúltban publikált klinikai vizsgálat eredménye szerint a cukorbetegség kialakulását is gátolhatja. Aki elegendő magnéziumot fogyaszt, az 30%-kal csökkentheti annak kockázatát, hogy kialakuljon nála a II. típusú cukorbetegség. Éppen ezért célszerű figyelni, hogy olyan élelmiszereket együnk, amelyek bővelkednek magnéziumban: tejet, májat, szárnyasokat, halat és banánt.

  Előfordul, hogy táplálékainkból kevés magnéziumhoz jutunk csupán. Ilyenkor szükség lehet étrendi kiegészítésre, cukormentes termékek formájában. Azok is pozitívan befolyásolhatják állapotukat, akiknél már kialakult a diabétesz, ugyanis ha sikerül megszüntetni a magnéziumhiányt a szervezetben, a vércukor könnyebben beállítható és könnyebben tartható állandó szinten.

  0-3-5-140-5-3-0 Ez a formula védi a szívét

  A szívinfarktusok többsége elkerülhető lenne. Ez egy klinikai felmérés eredménye, amelyet az európai kardiológiai kongresszuson tettek közzé Bécsben. A felmérés szerint nem csak a genetikai hajlamok tehetők felelőssé a betegségért, hanem a befolyásolható kockázati tényezők is.

  A specialisták egy védő formulát dolgoztak ki: 0-3-5-140-5-3-0! Az első 0 jelentése: tilos a dohányzás. Az első 3-as: naponta három kilométer gyaloglás. Az 5-ös: naponta 5-ször együnk zöldséget, gyümölcsöt. A 140 a megengedett legmagasabb vérnyomás. A második 5-ös: összkoleszterinszintünk 5 mmol/liter legyen. A második 3-as: LDL-koleszterinünk szintje legyen 3 mmol/liternél kevesebb. És végül a második 0: ennyi túlsúlyunk legyen.

  Zenével csökkenthető a vérnyomás

  A magas vérnyomás elleni harc egyik új eszköze egy speciális CD-lejátszó. A készülék egy processzorból, egy érzékelőkkel ellátott övből és fejhallgatóból áll. Az érzékelő elemzi a páciens légzésritmusát, és ennek megfelelően alakítja a zenét, ill annak ütemét. A páciens a zenére figyelve igyekszik befolyásolni légzésritmusát. A cél 10 lélegzetvétel percenként. Napi 15 perc gyakorlással a vérnyomás igazolhatóan csökken.

  A nők jobban szenvednek, mint a férfiak

  A nők érzékenyebbek a fájdalomra, mint a férfiak – állapították meg a kutatók. A jelenség oka, hogy a gyakran fájdalmaktól gyötört nőknél a fájdalomküszöb idővel lecsökken, így valóban érzékenyebbé válnak. Arra viszont még nincs válasz, ez miért alakul így. Elképzelhető, hogy mindez összefügg a hormonháztartással.

  Homeopátiás terápia és fogápolás

  Aki homeopátiás szereket használ, annak táplálkozási és fogmosási szokásait ennek megfelelően érdemes alakítania. A kávé és tea mellett különösen az erős és csípős fűszerek, mint a cayenne-i bors, csili, fokhagyma, fahéj és szegfűszeg csökkentik vagy akár meg is szüntetik a homeopátiás orvosságok hatását. Bizonyos illóolajok, pl eukaliptusz, kámfor, mentol sem férnek meg jól a homeopátiával. Ezeket az alkotóelemeket azonban legtöbbször megtalálhatjuk a hagyományos fogkrémekben. Tehát, hogy a homeopátiás kezelés sikerét ne korlátozzuk, érdemes alternatív foghigiéniás termékeket használni. A gyógyszertárakban kaphatóak olyan gyógyhatású szájápoló szerek, melyek egyáltalán nem tartalmaznak mentolt vagy más illóolajokat.

  Szépség a szőlő erejével

  Köztudott, hogy a francia borvidékeken a zsíros táplálékok ellenére meglehetősen ritka jelenség a szívinfarktus. Általános vélemény szerint az itt élő emberek a szőlőnek köszönhetik egészségüket. A szőlőt nyersen és ételeikhez adva egyaránt nagy mennyiségben fogyasztják, rendszeresen szőlőmagolajjal ízesítik salátáikat, és mindennap megisznak egy pohárka vörösbort. Ezt francia paradoxonnak is nevezik, és egyre több helyen alkalmazzák a szív-érrendszeri megbetegedések megelőzésére, valamint a bőr fiatalságának megőrzésére.

  A szőlő magjában és héjában úgynevezett polifenolok termelődnek. Ezek adják a termés sárga vagy piros színét, fajtától függően. A polifenolok semlegesítik a káros hatású szabad gyököket, ezzel lassíthatják a bőr és a sejtek öregedését.

  Jó tanács: Öntsünk a fürdővizünkbe egy jó adag szőlőmagolajat, merüljünk bele és lazítsunk! A polifenolok igazoltan gyulladásgátló hatásúak. Gátolják a ráksejtek kialakulását, csökkentik a koleszterinszintet és erősítik a szív-érrendszert. Az értékes anyagok aktiválják anyagcserénket és erősítik immunrendszerünket. Kísérletek szerint a polifenolokban gazdag kivonatokkal megakadályozható, hogy az influenza- és más vírusok behatoljanak sejtjeinkbe.

  Ezen felismerésen alapul az ún. vinoterápia, melynek lényege: ételeinket, pl. a salátát és a kenyeret szőlőmagolajjal vagy szőlőmagliszttel dúsítsuk. A szőlőmagolaj azonban csak akkor ér valamit, ha hidegen sajtolt, különben tönkremennek az értékes hatóanyagok.

  Barátságos bélbaktériumokkal enyhíthetők az irritábilis bél szindróma tünetei

  Az irritábilis bél szindróma (IBS) napjainkra az egyik leggyakoribb panasz, amellyel a betegek orvoshoz fordulnak. Jellemző tünetei az alhasi fájdalmak, a puffadással járó fokozott gázképződés, a savböfögés, a teltségérzet, a gyomorégés, a székrekedés. A kiváltó okok listája hosszú és változatos. Antibiotikus kezelés után a bélflóra teljesen kibillen egyensúlyi helyzetéből, ezért újra kell építeni. A helytelen táplálkozás és a stressz is felboríthatja a bélflóra egyensúlyát. Klinikai kísérletek eredménye szerint a probiotikus készítményekkel – amelyek többek között tartalmazzák a lactobacillus acidophilust, a lactobacillus helveticust, valamint a bifidobacteriumot – jelentősen enyhíthetők a tünetek. A székrekedésben szenvedőkön is segíthetnek a probiotikus készítmények. A bélflóra rendezésére ajánlatos kapszulázott formában szedni a barátságos bélbaktériumokat (gyógyszertárban kapható készítmények).

  Vigyázat, dühroham!

  Az átlagos dühöngés 10-20 percig tart, és minden roham után meglehetősen sok időt telik el, míg a szervezet a hormonokat, a szívritmust, a keringést újra egyensúlyba hozza. Ez meglehetősen nagy igénybevételt jelent. Joggal merül fel tehát a kérdés: valóban jól tesszük-e, ha minden csip-csup ügy miatt "kieresztjük a gőzt"? A legtöbb orvos véleménye szerint nem. Ehelyett inkább számoljunk tízig, vagy fussunk egy kört a háztömb körül. Az autogén tréning vagy a jóga szintén jó módszer a heves vérmérséklet enyhítésére.

  A kis szünetek jót tesznek az agynak

  Olykor egy rövid szünet jólesik. A főnököknek talán gyakrabban kellene engedélyezniük, mivel a szünetek alkalmával agyunk idegsejtjei között új összeköttetések jönnek létre (szinapszisok). Valósággal "átkábeleződünk": ilyenkor dolgozzuk fel az addig ért információkat, ingereket, és könnyebb memorizálni a tanultakat, az új ismereteket. A kávészünetben vagy a tízórai joghurt kanalazgatása közben még boldogsághormonok is termelődnek, ami a stressz csökkentésében is nagy segítség.

  A kóla tönkreteszi a csontokat

  A rendszeres kólaivás jelentős mértékben károsíthatja a csontokat – ezt állapították meg a bostoni Tufts Egyetem kutatói is. A szakemberek a klinikai tanulmány keretében 1413 nő és 1125 férfi csontját vizsgálták meg. Ezen kívül a kísérleti személyeket alaposan kikérdezték táplálkozási szokásaikról. A nőknél (férfiaknál nem) a kólafogyasztás mértéke korrelált a csontsűrűség alakulásával. Ugyanez volt a helyzet azoknál a nőknél is, akik koffeinmentes kólákat ittak. A kutatók szerint ugyanis nem a koffein vagy a kukoricaszirup a bűnös a csontritkulás kialakításában, hanem maga a kólakivonat.

     

  tgym
  XIV. évfolyam 3. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. október

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.