Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2008. október


  Katarzis a Santiago de Compostelába vezető úton

  2008. április 2-től május 21-ig emlőrákos nők vágtak neki a 757 km-es zarándokútnak, amely St. Jean Pied de Port városából a spanyol Santiago de Compostelába vezet. A Kölni Sportfőiskola munkatársai tartottak velük és felügyelték állapotukat. A hölgyek korábban valamennyien átestek a megfelelő kórházi kezelésen. A Szt. Jakab útjaként is ismert zarándoklat egyúttal belső utazás volt. A fizikai kihívás leküzdése alkalmat adott rá, hogy saját testükhöz és lelkükhöz pozitív kapcsolatot teremtsenek és erre építve új önbizalmat merítsenek.

  Fitnesz ingyen: járjunk mezítláb

  Ha tehetjük, vegyük le lábbelinket és járkáljunk minél többet mezítláb. Vagy szintén mezítláb próbáljunk egy gerendán, kidőlt fatörzsön végig egyensúlyozni. Vagy a fűben járni. Ez masszírozza lábunkat, élénkíti szellemünket és testünket a reflexzónák révén.

  Ezzel szemben a nyári papucsok viselete az orvosok szerint egészségtelen. Ugyanis ezekben rövidebbeket lépünk és kisebb erővel helyezzük lábunkat a talajra.

  Rendszeres mozgással megelőzhető az elesés

  Az idősek otthona lakóinak mintegy fele évente két-háromszor elesik – állapították meg egy statisztikai felmérésben. Az időskori esés legrettegettebb szövődménye a combnyaktörés. A német általános betegbiztosító, az AOK most olyan preventív programot dolgozott ki, amelynek segítségével csökkenthetők az esések. Az idős embereket tudományos alapokon kidolgozott edzésprogrammal igyekeznek jó erőnlétben tartani, javítani egyensúlyérzetüket. A gyakorlatokat gyógytornász felügyelete alatt végzik.

  Legyünk fittek: ásítsunk!

  Az ásítás nem csak a fáradtság jele, hanem lehetőség arra, hogy felébredjünk, felélénküljünk 

  Az ásítás egy kicsit olyan, mint a meditálás, ugyanis közben nem lehet gondolkodni, elmélkedni valamin, ráadásul ellazítja az arcizmokat is. Az "Alvásmagazin" éppen ezért azt ajánlja, hogy próbáljuk gyakorlással mesterségesen előidézni az ásítást. Ehhez üljünk egyenesen egy széken, kicsit előredüllesztett mellkassal, a vállak lazán lógnak és közben behunyjuk a szemünket. Középső és mutatóujjunk ujjbegyével a szem körüli területet finoman körbekopogtatjuk. Ha körbeértünk, haladjuk ugyanilyen módon a halántékhoz, majd innen az arccsonthoz és az orrgyökhöz. A folyamatot ötször ismételjük meg. Ezután karjainkat és lábainkat nyújtsuk ki, közben ujjainkat és lábujjainkat amennyire csak lehet, tárjuk szét. Ez a megfeszített állapot lehetőleg csak 2-3 másodpercig tartson. Ezt is ötször ismételjük. Végezetül ismét egyenes háttal üljünk, állkapcsunkat lazán eresszük le kicsit, szánkat nyissuk tágabbra, és egyszer erősen lélegezzünk be szájon keresztül.

  Növényi spray-k gyógyítják a száj nyálkahártyáját

  Míg a szintetikus szájspray-ket folyamatosan kritika éri, a növényi alapanyagú termékekre pozitív a visszajelzés. Az olyan növények, mint a mirrha, a rathania gyulladáscsökkentők, adsztrigens (összehúzó) hatásúak a száj és garat nyálkahártyájára. A gyulladt vagy sérült részeket védőréteggel vonják be, ami csökkenti a fájdalmat és gyorsítja a gyógyulást. A mirrha egyébként a gombafertőzések leküzdésére is alkalmas. Ugyanakkor az illóolajok fertőtlenítő és vírusellenes hatásúak, ezzel a növényi kivonatok gyógyhatását támogatják, anélkül, hogy károsan befolyásolnák a természetes baktériumflórát a szájban. Egyébként éppen ez utóbbi miatt éri a legtöbb kritika a szintetikus készítményeket, ezért utóbbiak tartós használata nem ajánlott.

  Túlsúly ellen szoptatás

  Az anyatej a cukorbeteg anyák csecsemőit megvédheti a későbbi elhízástól

  Megállapították, hogy azok a csecsemők, akiknek édesanyja I. típusú cukorbetegségben szenved, gyakran nagy súllyal születnek. Ezeknek a gyerekeknek később nagyobb az esélyük arra, hogy túlsúlyosak legyenek. Az anyák azonban csökkenthetik a kockázatot azzal, hogy kicsinyeiket több hónapon át anyatejjel táplálják. Az ajánlás szerint a szoptatásnak legalább négy hónapig, de inkább ennél tovább kell tartania. Azok a gyerekek, akiknél ezt az időt betartja az édesanya, kétéves korukban ritkábban elhízottak, mint azok a kortársaik, akiket édesanyjuk egyáltalán nem szoptatott. A WHO hat hónapig ajánlja a csecsemők kizárólagos anyatejes táplálását. A vegyésznő szerint a kígyómérgekkel gyógyítani lehet. Hatásuk antibakteriális, sejtosztódást gátló, vérhígító vagy véralvadást fokozó, idegstimuláló. Kígyóméreggel kezelni lehetne bizonyos rákfajtákat, az Alzheimer-kórt vagy a Parkinson-kórt. Ráadásul homeopátiás gyógyszerek is készülnek belőlük.
   

  Gyógyhatású gombával a gyomoridegesség ellen

  A tápcsatornát körülvevő, rendkívül bonyolultan szervezett ideghálózat döntő szerepet játszik e területek betegségeinek lezajlásában. Pusztán a beleinket több mint 100 millió idegsejt veszi körül. Ezzel magyarázható, hogy a stressz komoly irritációt okozhat a gyomrunkban, illetve beleinkben (utóbbi az irritábilisbél-szindróma néven ismert). Ezen enyhíthet a pecsétviaszgomba (botanikai nevén Ganoderma lucidum), japán nevén reishi. Az ebben a gombában található adenozin megnyugtatja az izomzatot és fékezi az acetilkolin nevű ingerülettovábbító anyag hatását. Mivel igen sok triterpént is tartalmaz (ezek fokozzák a mellékvesekéreg működését, ezért gyulladáscsökkentő hatásúak), a pecsétviaszgomba csökkenti a stressz által előidézett hisztamintermelődést. A káros hisztamintermelődést egyébként acetil- szalicilsav (aszpirin) szedése vagy az alkoholfogyasztás is előidézheti.
   

  Málhás szamár, vagy iskolás gyermek?

  A túl nehéz vagy rosszul viselt iskolás hátitáska negatívan befolyásolhatja gyermekünk testtartását. Egy felmérés szerint, ha az iskolatáska súlya nem haladja meg a gyermek testsúlyának 15%-át, az még nem árthat a testtartásnak. Az ajánlott táskatömeg azonban mindössze a testsúly 12-13%-a. Ha ezt messze túlhaladja az iskolatáska súlya, akkor hosszú távon gerinc- és ízületi elváltozásokkal kell számolni.

  Fontosak még a következők: a táska üres önsúlya nem lehet nagyobb 1,3 kg-nál, űrtartalma nem haladhatja meg a 15 litert. Hogy a táska súlya megfelelő mértékben el tudjon oszlani, a vállöveknek legalább 4 cm szélesnek és párnázottnak kell lenniük. A "lélegző" anyagból készült párna segíti a levegő keringését azokon a helyeken, ahol a táska érintkezik a gyermek testével, és lényeges az ergonomikus forma is, ami tehermentesíti a gyermek gerincét. A táska rekeszeinek olyannak kell lenniük, hogy a súlyosabb tárgyakat a háthoz minél közelebb lehessen elhelyezni bennük.
   

  Karcsúság a reggelinek köszönhetően

  A fiataloknak a reggeli a legfontosabb főétkezés, legalábbis ezt látszik alátámasztani egy Amerikában elvégzett klinikai tanulmány. A kutatók megállapították, hogy aki rendszeresen reggelizik, annak kisebb a kockázata arra, hogy elhízzon. Az öt évig tartó megfigyelésben több mint 2000 leány és fiú vett részt, a fiatalok átlagéletkora 15 év volt a kísérlet megkezdésekor. A kutatók egyelőre nem tudnak ok-okozati magyarázatot adni a jelenségre. Feltételezik, hogy a ballasztanyagokban gazdag reggeli elfogyasztása után a glukóz és az inzulin szintje olyan mértékben megemelkedik a vérben, hogy a nap folyamán már nem lép fel komolyabb igény táplálékra. Az is elképzelhető, hogy a reggeli étkezés pozitívan befolyásolja a fizikai aktivitást.
   

  A kakaó védi a cukorbetegek érrendszerét

  A II. típusú cukorbetegségben szenvedőknek mintegy 30%- ánál javítható az érrendszer funkciója rendszeres kakaófogyasztással, feltételezve, hogy magas flavonoltartalmú kakaót isznak. Ezt egy az Aacheni Egyetemi Klinika vezetése alatt álló nemzetközi kutató konzorcium állapította meg. A vizsgálat vezetője, prof. dr. Malte Kelm "akut és hosszú távú javulásról" számolt be. A megfigyelés azért is figyelemre méltó, mert az érrendszeri elváltozások gyakran akkor is fellépnek a pácienseknél, ha gyógyszerrel teljes mértékben sikerült helyreállítani vércukorszintjüket.
   

  Mérgező cumisüvegek

  A kanadai egészségügyi minisztérium döntése értelmében mostantól tilos az országba polikarbonátból készült cumisüvegeket importálni, illetve ilyen cumisüvegeket Kanadában értékesíteni. A problémát az alapanyagban található biszfenol (BPA) okozza, amit a kanadai egészségügyi hatóság "veszélyesnek" minősített. A német Ökotest alapítvány öt évvel ezelőtt már szintén foglalkozott a BPA-val, és erre vizsgálta a cumis üvegeket is. A vizsgált üvegekben tárolt folyadékok az elkészítés módjától függően más-más mértékben tartalmaztak BPA-t - ez bizony elgondolkodtató eredmény. A minősítés mindössze egyszer volt "nagyon jó", amikor a már előre felmelegített folyadékot az előzőleg alaposan kiöblített üvegbe töltötték. "Elégtelen" akkor volt az eredmény, amikor a cumisüvegbe töltött folyadékot mikrohullámú sütőben melegítették fel. "Rossz" osztályzat háromszor született: amikor a cumis üveget kifőzés után azonnal meleg folyadékkal töltötték meg, amikor a palack fala erősen összekarcolódott, illetve, ha a palackot korábban mikrohullámú sütőben melegítették.

     


  XIV. évfolyam 10. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. november

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.