Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2008. szeptember


   

  Vigyázzunk a gyógyklímával!

  Az északi-tengeri gyógyító klíma a szív- és tüdőbetegek szervezetét alaposan próbára teszi - különösen a hideg évszakban. Sok üdülő szívtáji szorítás (angina pectoris), szívritmuszavarok vagy légúti betegségek miatt találja magát csakhamar kórházban. A Medical Tribune hasábjain Roswitha von Graefe az okokról így nyilatkozott: A nedves, hűvös tengeri klíma és a jódtartalmú levegő irritálja a tüdőt. A szívbetegek pedig hajlamosak a lapos vidéken túlterhelni magukat. A krónikus szív- és tüdőbetegeknek tehát azt ajánljuk, hogy az Északi-tenger partjára inkább nyáron utazzanak.

   

  Kalcium és a D-vitamin: kell a nőknek

  A sok kalciumot és D-vitamint fogyasztó nők ritkábban szenvednek premenstruációs szindrómában (PMS) - állapították meg amerikai kutatók. E pozitív eredmény elérése érdekében a nők naponta 4 adagnyit fogyasztottak sovány tejből, sűrített narancsléből vagy sovány tejtermékből (pl. joghurt). Az említett kutatók véleménye szerint a kalcium és a D-vitamin megfelelő bevitele eleve csökkenti a PMS kialakulásának veszélyét. Az okokat azonban egyelőre nem tisztázták. A kutatók ennek ellenére ajánlják a fiatal nőknek, hogy e fontos mikrotápanyagokat rendszeresen fogyasszák.

   

  Gerinckímélő kerékpározás

  Aki kerékpározik, két szempontból is jót tesz: kíméli a környezetet és edzi a testét. Erősödnek az izmok, javul a keringés, mindez fontos az egészséges hát érdekében. Persze mindez csak akkor igaz, ha ergonomikus kerékpárról van szó, amely illeszkedik testünk sajátosságaihoz. Ajánlatos rugózott járművet beszerezni, amely enyhíti a rázkódásokat. A könnyűfémből készült biciklit könnyebb vinni, ha valahol fel kell emelni, ez is kíméli a hátat. Figyelni kell a megfelelő nyereg- és kormánymagasságra. A medence kerekezés közben nem billeghet előre-hátra, és a lábnak teljesen kinyújtott helyzetben kell lennie, amikor a pedál a legalsó pozícióba kerül. Ajánlatos felegyenesedett ülő helyzetben biciklizni, úgy, hogy karjaink kényelmesen nyúljanak a kormány felé. A sportosabbak, akik előredőlt testtartásban kerekeznek, figyeljenek rá, hogy hátuk megfelelően edzett legyen.

   

  Az eladósodás megbetegít

  Akinek adósságai vannak, gyakrabban betegszik meg. A súlyosan eladósodott személyek 80%-a szenved valamilyen betegségben: főként ízületi vagy gerincfájdalmakban és pszichés bántalmakban, szorongásban, depresszióban vagy akár valamilyen elmebetegségben. A szegénység és az egészség kapcsolatát bizonyították. Ez ugyanúgy vonatkozik a szegény országokra, mint a gazdag nyugati országok lakóira. A német egészségbiztosítók szempontjából igen súlyosan esik a latba, hogy a német háztartások 7,3%-a szegénységben él. A kutatók megfelelő prevenciós programok életre hívását ajánlják a kormánynak.

   

  A kígyóméreg gyógyszer

  Az alternatív gyógyászattal foglalkozó szakemberek már régóta foglalkoztak kígyóméreggel, de a klasszikus medicina is felfedezte a veszélyes hüllők nedveit. Egy izolált kígyóméregpeptid már 1975-ben vérnyomáscsökkentő gyógyszer alapanyagául szolgált. Ennek ellenére a kígyóméreg egyelőre nem uralja a gyógyszeres szekrények polcait. Pedig ezek felhasználási területe igen széles - véli Martina Marchetti, a Bécsi Műegyetem kutatója, aki rendszerint a trópusokon tartózkodik, hogy mérget gyűjtsön. A vegyésznő szerint a kígyómérgekkel gyógyítani lehet. Hatásuk antibakteriális, sejtosztódást gátló, vérhígító vagy véralvadást fokozó, idegstimuláló. Kígyóméreggel kezelni lehetne bizonyos rákfajtákat, az Alzheimer-kórt vagy a Parkinson-kórt. Ráadásul homeopátiás gyógyszerek is készülnek belőlük.

   

  Izmok bármi áron?

  Nem csak a professzionális testépítők alkalmaznak anabolikus hatású gyógyszereket. A túlságosan ambicionált hobbisportolók is esküsznek az anabolikumokra. Ráadásul ezek egy részét már nem csak a feketepiacról lehet beszerezni. A szakemberek arra is felfigyeltek, hogy a kínai gyógyszergyártók igen nagy tisztaságú anabolikus-androgén anyagokat állítanak elő és ezeket étrendi kiegészítők közé keverve hozzák forgalomba.

   

  Káros anyagok kivezetése pektinnel

  A pektin sok zöldségben és gyümölcsben megtalálható ún. vázanyag. Évekkel ezelőtt kiderült, hogy a pektin egy rövid láncú, kis molekulájú formája képes a szervezetben megkötni és eltávolítani a mérgező anyagokat. A kis molekulájú pektin például az ezüstamalgám tömések behelyezése vagy eltávolítása során kiszabaduló higanyt is megköti. Hasonló a helyzet a kemoterápiás készítmények mérgező maradékaival, amelyek a szervezetben visszamaradnak. A szenvedélybetegek kezelésében is segíthet. A légzőszervi megbetegedésben szenvedő gyermekek esetében szintén sikerrel alkalmazzák, ugyanis erősítő és gyulladáscsökkentő hatású. E kis molekulájú pektin szedése általános közérzetjavulást eredményezhet. Az értékes anyagot egy tengerifűféléből (zosteracea) nyerik ki, és étrendi kiegészítőként forgalmazzák.

   

  Vegetáriánus kontra húsevő – melyikük él tovább?

  A Német Rákkutató Központ epidemiológiai kutatást végzett annak ügyében, hogy a vegetáriánusok vagy a húsevők élnek-e tovább. 21 évig figyelték az élelmiszernek és az életvitelnek a halálozásra gyakorolt hatását, összesen 1904 kísérleti személy bevonásával. A kísérleti személyek táplálkozás szempontjából három csoportra oszlottak: vegánok, ovo-lakto vegetáriánusok és nem vegetáriánusok, akik olykor kisebb mennyiségben fogyasztottak húst, halat. Mindhárom csoportban jelentősen alacsonyabb volt a halálozási ráta, mint az átlaglakosságban! A három csoport között azonban nem volt megállapítható különbség. A kutatók szerint inkább úgy tűnik, hogy a mértékletes húsfogyasztás, egészséges életvitel mellett, nem árt az egészségnek. A vegetáriánusoknak azonban valószínűleg kisebb az esélyük arra, hogy szív-érrendszeri megbetegedést kapjanak, mint a nem vegetáriánusoknak. Ez a megállapítás összhangban áll azzal a hipotézissel, miszerint az állati zsírok és a koleszterinben gazdag étrend kedvez a koszorúér-elváltozások kialakulásának. Azonban nyilvánvalónak tűnik, hogy a dohányzás mellőzése, az alkoholfogyasztás erős mérséklése, a testi aktivitás és a túlsúly elkerülése sokkal fontosabb a hosszú élet megőrzéséhez.

   

  A probiotikumok mellékhatásai

  A probiotikumok az antibiotikumok ellenfelei: utóbbiak baktériumokat pusztítanak el. A probiotikumok ezzel szemben ártalmatlan baktériumok, amelyek kiszoríthatják a belekben tenyésző, káros hatású csírákat. Hogy hatásukra javul a hangulatunk vagy csökkennek az allergiás tünetek, egyelőre nem bizonyított, igaz, az ellenkezője sem. A probiotikumok alkalmazásának egyelőre hasmenéses betegségekben van értelme. Gyógyszerként alkalmazva azonban mellékhatásaik is lehetnek. A csökkent immunitású emberek beléből felszívódva egyenesen a véráramba kerülhetnek, ahol súlyos szepszist okozhatnak - véli prof. dr. Johannes Hubner, a Freiburgi Egyetem tanára. Ez Finnországban, ahol a probiotikumokat széles körben alkalmazzák, már előfordult.

   

  A nevetés jót tesz a szívnek

  A rendszeres nevetés hosszú távon csökkenti a vérnyomást: átlagosan 6 mmHg értékkel. Dr. Ilona Papousek ezt a nevetés stresszcsökkentő hatásával magyarázza. A Grazi Egyetemen végzett klinikai mérés szerint háromhetes nevetési tréning esetén az emberek alaphangulata is sokat javul. A kísérleti személyek sokkal ellazultabbak voltak és frissebbnek érezték magukat. Manapság egyre ritkábban nevetünk: a gyerekek naponta 400-szor nevetnek, a felnőttek csak 15-ször. Vizsgálatok szerint 40 évvel ezelőtt még háromszor ennyi volt az egy napra eső nevetések átlagszáma. Egyébként a híres és kedvelt nevetőjóga atyja dr. Madan Kataria indiai orvos, aki 1995-ben alapította az első nevetőklubot. Azóta világszerte 1300 ilyen klub létezik.

   

  Túlzásba vitt higiénia

  Vajon valóban fontos, hogy a háztartási tisztítószerek, az alsóneműk, a telefon burkolata, a fogkrém, a hűtőszekrény belső bevonata és a mágneskártyák anyaga önmagától képes legyen elpusztítani a vírusokat és a baktériumokat? A tapasztalt közegészségügyi szakemberek ezekre a legújabb kori fejleményekre aggódva figyelnek. A csíramentes környezetben felnövő gyerekek későbbi életük folyamán sokkal többször fertőződnek meg. Éppen ezért a szakemberek meglehetősen rossz szemmel nézik a háztartásban használt fertőtlenítő hatású tisztítószereket. Az ún. antibakteriális anyagból készült fehérneműt pedig egyenesen "népbutításnak" tartják. A háztartásban előforduló baktériumok jelentős hányada ártalmatlan. Az antibakteriális és szagmentes textíliákkal kapcsolatban prof. dr. Axel Kramer, a Német Kórház-higiénés Társaság elnöke is szkeptikus: "Fogadni mernék, hogy az állandó érintkezés hatására megváltozik a bőr felületének természetes flórája." Másfelől az antibakteriális anyagok használata olykor ésszerűnek tűnik, pl. a gyógyászatban használt műanyagoknál (kanülök, csövek, illetve mesterséges szívbillentyűk esetében). A hétköznapi életben azonban többet ártanak, mint használnak. Ugyanis eddigi evolúciója során az emberiség mindig is rengeteg mikrobával élt együtt békében.

     


  XIV. évfolyam 9. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. szeptember

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.