Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2009. április


  Az üdítők megtámadják csontjainkat

  Azok a gyerekek, akik sok üdítőt isznak, gyengítik csontjaikat. Ezt Mathilde Kersting és Lars Libuda kutatásai mutatták ki a Dortmundi Gyermektáplálkozási Kutatóintézetben. 228 gyermek étkezési szokásait mérték fel, ugyanakkor megmérték csontsűrűségüket is. Utóbbi annál alacsonyabb volt, minél több üdítőitalt fogyasztottak a gyerekek. Ez hosszabb távon jelentősen megnövelheti a csontritkulás kialakulásának esélyeit. További probléma az édes italokat fogyasztó gyermekeknél, hogy a szilárd táplálékok közül is az édességet részesítik előnyben, és kevesebb fehérjét fogyasztanak a kelleténél.

  Az olívaolaj étvágycsökkentő

  Olasz és amerikai kutatók egy csoportja a Kaliforniai Egyetemen végzett kutatás keretében igazolta az olívaolaj étvágyszabályozó hatását. Az olívaolajban található egyszeresen telítetlen olajsavak a szervezetben olyan hormon termelését indítják be, amely csökkenti az éhségérzetet és a vér koleszterinszintjét. Hasonló hatás érhető el a dió és az avokádó fogyasztásával is.

   

  8000 éves étrend

  A távoli Perut sokkal régebb óta lakják emberek, mint korábban azt a régészek feltételezték. A Washingtoni Természetrajzi Múzeum archeológusai érdekes felfedezést tettek: 39 régi leletből származó fogat és a rajtuk található ételmaradékokat analizáltak. Az eredmény a kutatókat is meglepte: a vizsgált minták 6000–8000 évesek voltak - kétszer idősebbek, mint az eddigi leletek, ugyanakkor a korai kultúra étkezési szokásaiba is bepillantást engedtek: tök, bab, földi mogyoró és a mimózafa termése. A megtalált keményítőmaradványok azt is kimutatták, hogy az élelmiszereket már akkor főve fogyasztották az emberek.

  A túlsúly családi sors

  Az elhízás miatt kezelt gyerekeknek általában elhízottak vagy túlsúlyosak a gyermekei is. Ez volt az eredménye a dr. Markus Röbel által a Göttingeni Egyetemen végzett felmérésnek. A kutatóorvosok hozzáférést kaptak az Ifjúkori Elhízás Munkacsoportjának adatbankjához. Az adatbank Németország, Ausztria és Svájc 125 terápiás centrumában kezelt 30 000 gyermek, illetve fiatalkorú adatait tartalmazza. A túlsúlyos gyermekeknél az édesanyák kétharmada, míg az édesapák négyötöde túlsúlyos vagy elhízott. A pubertás eléréséig inkább az anyákkal, utána inkább az édesapákkal korrelálnak az eredmények. A statisztikák szerint azonban az anyai hatás tűnik erőteljesebbnek. A helyzetet súlyosbítja, hogy a legtöbb szülő rossz táplálkozási és mozgási mintát ad át gyermekének. A gyermek erős túlsúlya esetén ezért az édesanyát is be kell vonni a terápiába.

  A boldogság ragályos

  A boldog, elégedett emberek pozitív érzelmeiket átadják környezetüknek. Ezt a Kaliforniai Egyetem és a Harvard Egyetem szociológusai mutatták ki kutatásaikban. A vizsgálatba 5000 felnőttet vontak be, akiket 20 évig figyeltek. Eszerint egy boldog szomszéd 34%-kal növeli meg az esélyét annak, hogy mi is boldogok legyünk. A boldog barát 25%-kal, a boldog testvér 14%-kal, a boldog házastárs 8%-kal javítja ezt az esélyt. A lehetséges ok, hogy az elégedettebb emberek embertársaikkal szemben is nagyvonalúbbak, segítőkészebbek.

  Az alma orvosság

  A ropogós alma nem csak finom, hanem vitamindús és egészséges is. Ha az alma leve a belekből felszívódva a véráramba kerül, az almasav kiszorítja a húgysavat a vérből – ez hatásos védelem köszvény és reuma ellen. Azonban a gyümölcsben található 300 egyéb anyag ennél is többet tud. A flavonoidok és fenolsavak – mai tudásuk szerint – csökkentik a rák kialakulásának kockázatát, és számos betegségtől, például a szívinfarktustól, trombózistól és az érelmeszesedéstől is megvédenek. A gyümölcscukor erősíti idegeinket. Naponta legalább két almát kell megenni ahhoz, hogy ezek a pozitív hatások érvényesüljenek. 

  Vége a dajkameséknek

  Az orrszívás egészségtelen? Mesebeszéd. Csak udvariatlan. Ugyanis sokkal egészségtelenebb az erős orrfújás. A magas nyomás hatására a váladék a melléküregekbe kerül, amelyek nyálkahártyája szintén begyulladhat. Tüsszentéskor is hasonló a helyzet: illik ugyan a kezünkkel eltakarni az orrunkat, de ez a gyakorlat is többet árt, mint használ. A vírusok ugyanis órákig életben maradnak a kezünkön, és tovább adjuk azokat másoknak. Ugyanakkor a puszit nem kell feltétlenül kerülni náthás időszakban. Noha így is átvihetők a kórokozók, ennek veszélye azonban csekély.

  Selyem fehérnemű az érzékeny bőrre

  Akinek érzékeny, gyulladt a bőre, annak tudnia kell, hogy a megfelelő fehérnemű része a sikeres terápiának. Alapvető fontosságú, hogy tartózkodni kell a gyapjú és akril alsóneműtől. A bőrbetegségekben, például neurodermatitiszben szenvedő embereknek inkább ajánlható a természetes selyemből készített fehérnemű, mint pl. a DermaSilk selyemtextíliák. Ezek alapanyaga valódi selyem, amelyet antimikrobiális kezelésnek is alávetettek. Ennek köszönhetően a textília bőrbaráttá válik és nem okoz panaszt. A textília semmilyen anyagot nem ad át a bőrnek, a bőr megnyugszik és nem viszket.

  Egyenes testtartás a számítógép előtt

  Sok szakmában ma már nélkülözhetetlen a számítógép. Ha azonban nem megfelelően alakítjuk ki a munkahelyet a gép előtt, számos komoly terhelés érhet bennünket. A következmény: fájdalmak a karban, a kézben és a vállban. Ennek megelőzése érdekében fontos a munkaasztal ergonomikus kialakítása és a helyes testtartás. Alapvető szabályok:

  • Az egér ne legyen túl közel a testhez, és lehetőleg ne tartsuk rajta folyamatosan a kezünket.

  • Ajánlatos gyakran testhelyzetet változtatni, illetve rendszeresen felállni és tenni néhány lépést.

  • Alkarunk a felkarral ülés közben 90°-os szöget zárjon be.

  Enzimekkel az izomláz ellen

  Aki sportolás közben túlerőlteti magát, az hamar megérzi a következményeket: az izomláz nem kellemes érzés, korlátozza teljesítményünket, rontja közérzetünket. A fájdalmak hátterében az izomrostok apró, mikroszkopikus sérülései állnak. Ezek hatására a szövet begyullad, az izom megduzzad. A panaszok enyhítésében évek óta bevált orvosság a természetes enzimek használata. Az enzimekkel nem csak a már kialakult fájdalmakat kezelhetjük, de megelőzésre is alkalmasak. A teljesítménysportot űző profik, például jéghokisok, síelők már régóta alkalmazzák e természetes gyulladásgátlókat. Akut gyulladásoknál ún. lökésterápiát célszerű alkalmazni: napi 3x10 drazsé papaint, bromelaint és tripszint tartalmazó készítményt érdemes szedni.

  Émelygés ellen együnk gyömbért

  A gyömbér régóta sokoldalú gyógyhatású növényként ismert. Többek között utazási betegségben is segíthet, gyomorpanaszok, émelygés, hányinger, hányás, általános rosszullét eseteiben. A hatás a kutatók szerint a csípős anyagoknak, gingeroloknak, sogaoloknak, illóolajoknak, vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhető. Ez a keverék stimulálja a száj nyálkahártyáját, serkenti a nyálés gyomorsavtermelést. Szervezetünk belülről felmelegszik, ami kellemes ellazulást eredményez a gyomor-bél traktusban.

  Egészséges táplálékot a házi kedvenceknek

  Az állatorvosok egyre gyakrabban diagnosztizálnak allergiát, bőrbetegségeket és szervi betegségeket kutyáinkon és macskáinkon. A megfelelő eledellel kivédhetők a táplálékok által okozott betegségek. Érdemes jó minőségű, tartósítószerek és egyéb adalékok nélkül készített tápokat vásárolni kedvenceinknek.


  XV. évfolyam 4. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.