Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2009. augusztus


  Mitől agresszívek a kutyák?

  A kutyák általában békés teremtményként látják meg a napvilágot. Mindegy, milyen fajtájúak. Az agressziót csak emberi "falkavezérüktől" tanulják meg - vélik a Cordobai Egyetem állatorvos szakértői. Amit a legtöbb kutyakiképző tud, azt most tudományos módszerekkel támasztották alá. Az agresszív viselkedés általában azoknál a gazdiknál fordul elő, akiknek nincs tapasztalatuk a kutyatartással kapcsolatban, akik kutyájukat nem tanítják, az állatot túlságosan elkényeztetik, illetve nem mutatják meg nekik, hogy hol a határ a viselkedésükben, vagy keveset törődnek a kutyával. A fájdalomtól gyötört vagy valamilyen fertőzésben, esetleg hormonális betegségben szenvedő kutyák is reagálhatnak agresszívan. Az agresszív kutya általában csak azt mutatja ki, hogy fél, irritált, valami nem tetszik neki. A kutyaiskolában a rossz szokásokról leszoktathatók az agresszív ebek, ha a viselkedészavar hátterében nem betegség áll. Az erőszak azonban csak erőszakot szül.

   

  Algákkal az ipari gázkibocsátás ellen

  A jövő megoldandó problémája a környezetet és a légkört károsító szén-dioxid semlegesítése, illetve kiszűrése az ipari gázokból. Lehetséges, hogy a megoldást a tengeri algák fogják jelenteni. Algák, amelyek óriási üvegcsövekben növekednek és eközben szén-dioxidot használnak fel. Az első ilyen irányú kísérlet tavaly novemberében indult Köln mellett. A kísérleti berendezés az ottani, barnaszénnel üzemelő hőerőműhöz kapcsolódik. A 600 m2 alapterületű berendezés segítségével évente 12 ezer kg szén-dioxidot szándékoznak megkötni, amely folyamat eredményeként 6000 kg alga termelődik. Ezt bioüzemanyagként vagy építőipari alapanyagként lehetne tovább hasznosítani.

   

  Intim szépségőrület

  A kozmetikai sebészet felfedezte a női intim területeket. Az USA-ban a genitáliák operatív szépítése mára széles körben elterjedt. A leggyakrabban a kisajkakat operálják, amelyeket a nők általában túl nagynak vélnek. Az ún. labiumredukáló műtét azonban nem veszélytelen - figyelmeztetnek a szakemberek. Míg az operáló orvosok általában pozitívan értékelik a beavatkozást, az érintett nők internetes beszámolói épp ennek ellenkezőjét tükrözik: itt bizony sokféle felmerülő komplikációról esik szó. Ezek között a leggyakoribbak a sebgyógyulás zavarai, érzékzavarok a műtött területen, hegesedés és a szexuális funkciók zavarai.

   

  Az ellenzők a sajtót teszik felelőssé az új "divatért", amely a fiatal nők körében hódít. Sokkal helyesebbnek vélnék, ha a sajtó inkább a női nemi szervek sokféleségéről számolna be. A kisajkak műtéti méretcsökkentése csak akkor indokolható, ha akadályt jelentenek a nemi életben, nadrág viselésében vagy sport közben.

   

  Mozgással könnyebb a tanulás

  A gyerekeknek szükségük van bizonyos mennyiségű mozgásra, hogy iskolai teljesítményük optimális legyen. Ezt az Illinoisi Egyetem kineziológusai állapították meg, és eredményeiket a Neuroscience szakfolyóiratban publikálták. Az iskolások teljesítménye minden téren jelentősen javult 20 perces gyaloglást követően, különösen az olvasás és az összpontosítás terén. Bizonyos agyhullámok mérésével ezt a megfigyelést alátámasztották. Az eredmény azonban nem tekinthető statisztikai szempontból szignifikánsnak, mert ahhoz túl kevés résztvevőt vizsgáltak meg. A tapasztalat azonban már most is azt mutatja, hogy az iskolákban ajánlatos rendszeresen mozgásgyakorlatokat végeztetni a gyerekekkel. Más tanulmányok is megerősítették a mozgás szerepét. Azoknál a gyerekeknél, akik naponta két-három órát töltenek a szabadban, ritkábban alakul ki rövidlátás, mint az otthonülőknél.

   

  Stabil vérnyomás hibiszkuszteával

  Egy a közelmúltban publikált tanulmány szerint a hibiszkuszvirágból készült tea jótékony hatással van a vérnyomásra. A kísérletben részt vevő alanyok enyhén emelkedett vérnyomásban (120-150/

   

  A hibiszkuszvirág többek között antociánokat, flavonokat, flavonoidokat és fenolsavat tartalmaz. Mindezen anyagoknak antioxidáns, véredény-stabilizáló és ACE-gátló (egy vérnyomáscsökkentő hatóanyagtípus) hatásokat tulajdonítanak.

   

  A vizsgálat eredménye figyelemre méltó. A szisztolés vérnyomás 7 Hgmm-rel csökkent, míg a placébócsoportnál ez mindössze 1,3 Hgmm volt. A 129 Hgmm-nél magasabb kiinduló értéket mutató pácienseknél a tea hatásosabb volt, náluk a tenzió 14 Hgmm-rel csökkent. Mivel már a 3 Hgmm értékű csökkenés is jelentősen mérsékli az érrendszeri katasztrófák (szívinfarktus, agyvérzés) kockázatát, a magas vérnyomásban szenvedőknek ajánlható, hogy az említett teaadagot iktassák be rendszeres napi étrendjükbe.

   

  Vigyázat, gyümölcscukor!

  A gyümölcs egészséges. Sokan éppen ezért szívesen vásárolják azokat a joghurtokat, gyümölcsös cukorkákat vagy üdítőitalokat, amelyek címkéjén a "gyümölcsös" vagy "gyümölccsel" felirat díszeleg. Nos, ez a vásárló megtévesztése. A gyümölcsökben található gyümölcscukor nem káros az egészségre, ami sajnos nem mondható el a gyümölcslével kombinált gyümölcscukorról. E keverék ugyanis követhetetlen, ellenőrizhetetlen mennyiségű cukor fogyasztásához vezet, ugyanis a feldolgozott gyümölcscukor megzavarja szervezetünk inzulinmechanizmusát. A gyümölcscukor (fruktóz) elárasztja sejtjeinket, ugyanakkor nem okoz telítettség- vagy jóllakottság-érzetet. Így a fruktózzal édesített gyümölcsjoghurt étvágyfokozó hatású lehet. Rendszeres fogyasztás esetén ez hízáshoz vezet. A fruktóz ugyanakkor hosszabb távon májkárosítónak is bizonyult. Az iparilag feldolgozott fruktóz elősegíti a cukorbetegség kialakulását, ezért nem igaz, hogy „cukorbetegek is fogyaszthatják", amint azt a kérdéses termékek címkéi ígérik.

   

  Citrommal és szegfűszeggel a darazsak ellen

  A nyár a legszebb évszak. Hasonlóan gondolják ezt a legyek, a darazsak, a szúnyogok és egyéb szúrós, csípős rovarok is, amelyek előszeretettel fordulnak elő a kerti partikon. A hívatlan vendégek egyszerű módszerekkel távol tarthatók.

   

  Aki az asztalokat citrommal és szegfűszeggel díszíti, biztos lehet benne, hogy a darazsak és a dongók távol maradnak majd, ugyanis ezeket az illatokat ki nem állhatják. Az esti órákban támadó szúnyogok ellen a levendulás és citromfüves illatmécsesek vagy illatgyertyák a leghatásosabbak.

   

  És íme néhány elsősegélytipp, ha mégis megtörténne a csípés, a helyét dörzsöljük be nyállal. A nyál semlegesíti a rovarmérget, ugyanakkor fertőtlenít is. Vagy egy felvágott krumplit vagy hagymát helyezzünk a rovarcsípésre, és tartsuk rajta egy ideig. Méh- vagy darázscsípés esetén a fullánkot azonnal távolítsuk el, a csípést hideg borogatással lássuk el.

   

  Hallókészülék személyre szabottan

  A hallászavarok korrigálását szolgáló hallókészülékek új generációja jelent meg, amely több mint 300 különféle variációt tesz lehetővé. A hallászavar fajtájától és mértékétől, de akár a formatervtől és a színtől függően is minden érintett személyre szabhatja saját hallókészülékét. A gyártók olyan kiegészítőket is kínálnak, mint például a digitális hangzásfeldolgozás. Ez kiemeli az emberi hangot, ezzel jelentősen megkönnyítve a páciens helyzetét a kritikus helyzetekben.

   

  Különösen érdekes lehet a fülzúgásban szenvedőknek az új, "Life" névre keresztelt készülék, amely terápiás "ellenzajt" generál, elfedve a fül belsejében keletkező, zavaró fülzúgást. Ezt a készüléket úgy tervezték, hogy e funkció mellett hallókészülékként is szolgáljon fülzúgással kombinált nagyothallás esetén.

   

  A zuhanyozás hatásos a hernyókiütéssel szemben

  Apró, piros, viszkető kiütések a karon és a combokon - mindez a kontakt dermatitisz jele lehet, amelyet a búcsújáró lepke hernyója okoz. Ezek a hernyók a tölgyeket és a bükkfákat károsítják, testükön apró szőrszerű tüskék vannak, amelyeket a szél akár több száz méterre elsodorhat. Az emberi bőrre jutva ezek a szőrök allergiás reakciót kiváltó anyagok felszabadulásához vezetnek, ilyen például a hisztamin és a thaumetopoein nevű toxin. A panaszok a heves viszketéstől a súlyos asztmarohamig sokfélék lehetnek. Az allergológusok azt ajánlják, hogy a tünetek megjelenésekor mi­előbb vessük le a ruhánkat, és azonnal zuhanyozzunk le, valamint mossunk hajat.

   

  Utazási hasmenés ellen használjunk kolosztrumot

  "Montezuma bosszúja" bizony a legkellemesebb nyaralást is rémálommá képes változtatni. A természetes megelőzés érdekében ajánlott a marhakolosztrum fogyasztása. Így hívják a tehenek előtejét, amely a kisborjú születése utáni órákban termelődik a tehén tőgyében, és amely rendkívül értékes immunfehérjéket tartalmaz. Ezek megtapadnak a tápcsatorna nyálkahártyáján, így megakadályozhatjuk, hogy kórokozók jussanak szervezetünkbe.

  tgym
  XV. évfolyam 8. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. november

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.