Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2009. december


Az iskolában vizet ivó gyerekeknek jobb az esélyük arra, hogy karcsúk maradjanak

A vízivás védi gyermekeinket az elhízástól

A víz nem csak egészséges, de "kalóriafékező" is - állapította meg a Bonni Egyetem Gyermekétkeztetési Kutatóintézetének háromezer 7-9 éves gyermek körében elvégzett klinikai felmérése.

 

Mivel a gyermeki túlsúly egyaránt érinti a szociálisan rosszabb, illetve jobb helyzetben élőket, a kutatók egy igen egyszerű megoldást találtak ki: az iskolák egy részében ivókutakat szereltek fel, minden gyermeknek egy kis kulacsot ajándékoztak, őket és a tanáraikat pedig felvilágosították a vízivás fontosságáról. Bár a kísérlet kezdetén a túlsúlyos gyerekek aránya mindkét csoportban azonos volt, egy év múlva a vízivó gyerekek csoportjában csökkent a számuk. "Ez az eljárás nem terápia, de kisiskolás korban még képes féken tartani a hízást" - kommentálta a felmérés eredményeit a kutatás vezetője. Valószínűleg így lehet, hiszen ha az óraközi szünetekben a „kólaautomata" helyett az ivókutak előtt tolonganak a gyermekeink, ők már nem a kulcsos, hanem a kulacsos generáció lesznek. És egészségesek!

 

Az érintés javítja a koncentrációt

Aki megérinti a munkaeszközét, jobb eredményt ér el. Ezt nem az egyre divatosabb és elterjedtebb érintőképernyős eszközök gyártói találták ki, hanem a Washington Egyetem pszichológus kutatói állapították meg. Javíthatunk a teljesítményünkön, ha a munkaeszközt, például a számítógépet vagy a könyvet ismételten, rendszeresen mindkét kézzel megérintjük. Egyszerű a magyarázat: mivel a figyelmünket összpontosítjuk, az információk, adatok feldolgozása így könnyebben megy. Ez olyan előny, ami autóvezetés közben is fontos lehet. Aki mindkét kézzel fogja a kormányt, gyorsabban reagál - állítják a kutatók. Lehet, hogy az ember és a tárgyak között különleges kapcsolat áll fenn?

 

Az illatanyagok, például a
levendulában és a fahéjban,
gondoskodnak az ideális ellazulásról
 

Stresszcsökkentő növények

 

Az illatok hatással vannak közérzetünkre és érzelmeinkre. Ezt már régóta tudjuk, hiszen ezen alapszik az aromaterápia. Japán kutatók szerint viszont bizonyos illatanyagok hatással vannak génjeink aktivitására és vérünk összetételére is, aminek következtében kevésbé érezzük a stresszt. Különösen hatásosnak bizonyult a linalool és a linalyl-acetát. Ezekben gazdag a levendula, de egyes fűszerek is, például a koriander, a gyömbér és a fahéj.

 

A nyál kortizoltartalmának mérései arra utalnak, hogy a stresszt akut és a lecsengő fázisában is féken lehetett tartani. A nyugodtabb alaphangulatnak köszönhetően az illatanyagok inhalálásával javult az alvás minősége is, ráadásul hatásukra a tanultakat is könnyebben fel tudjuk idézni.

   

Méreg a nyelőcsőnek a forró tea

 

Aki az italokat túl melegen issza, károsítja a nyelőcsövét, sőt azt is kockáztatja, hogy nyelőcsőrákot kapjon! Ez a Teheráni Egyetem Emésztő Szervrendszeri Megbetegedések Kutatóközpontjában végzett klinikai felmérés eredménye. Az iráni Golesztán tartományban feltűnően gyakori a nyelőcsőrák. Amikor a kutatók alaposabban utánanéztek az okoknak - az alkoholfogyasztást és a nikotint kizárták -, kiderült, hogy a helyiek naponta nagy mennyiségű forró teát isznak, de olyan forrót, hogy azt alig lehet lenyelni. Az orvosok azt ajánlják, hogy a teát legalább öt percig hagyjuk állni, mielőtt megisszuk.

 

Az első életévben a gyerekek ne kapjanak mézet. A benne élő kórokozók komoly bajt okozhatnak
 

A méz egészséges, de hozzájárulhat a hirtelen csecsemőhalálhoz

 

A méz egészséges - de nem az első életévben! Csecsemőkorban súlyos mérgezést, sőt csecsemőhalált okozhat. Mivel állati eredetű termék, kórokozókat is tartalmazhat, előfordulhat benne például a clostridium botulinum nevű baktérium. Teákhoz vagy pépekhez keverve, a csecsemő tápcsatornájába jutva hirtelen szaporodni kezd. A hatás végzetes lehet: a bélizomzat vagy a légzőizmok bénulása. A gyermekorvosok azt ajánlják a szoptatós édesanyáknak, hogy mellbimbójukat a fenti okok miatt ne kenjék be mézzel. A mézet tartalmazó késztermékek azonban nem veszélyesek.

 

Az ágymelegítő palackkal szelíden harcolhatunk a megfázás ellen
 

Fűtsünk be a megfázásnak

A nagymama kúrája: "Három meleg vizes palack, és irány az ágy!", minden bizonnyal tapasztalatra alapozott, a módszer ugyanis valóban képes a kezdődő megfázást visszaszorítani. A keringést terhelő forró ülőfürdőkkel ellentétben az ágymelegítő palack szelíden emeli a testhőmérsékletet, s a páciens izzadni kezd. Ez az eljárás áttöri a fertőzés természetes lefolyását, és a testhőmérséklet ismét normális szintre csökken.

   

Nedves zoknikról álmodom...

 

A színes tinták helyett... Na jó, talán a cím éppolyan meghökkentő, mint amilyen szokatlan gyógyírt javasol az alvászavarra a Német Természetgyógyászok Uniója. Ajánlása szerint az ismeretlen környezet (pl. szállodában, nyaraláskor stb.) okozta nem alváskor a szemöldökök között elhelyezkedő akupunktúrás pont masszírozásán kívül az is hatásos, ha a kevéssé ismert Kneipp-féle módszert alkalmazzuk: egy gyapjúzoknit merítsünk hideg vízbe, jól csavarjuk ki, majd húzzuk fel. Kerüljön erre egy száraz zokni, és már bújhatunk is az ágyba! A hideg vizes zokni gondoskodik a lábfej jobb vérellátásáról, javítva az alvást.

 

Szintén jó hatású a következő komplex homeopátiás készítmény, amely egyenlő arányban tartalmaz golgotavirágot, komlót, orbáncfüvet és cinket. De alkalmazhatjuk a 7. sz. Schüssler-sót is (Magnesium phosphoricum D6), amely szintén segítheti alvásunkat.

   

Vigyázzanak a vonalaikra az asztmások!

Az asztmás betegeknél a súlygyarapodás a tüdő funkciójának gyors romlását okozhatja. Minden kilogramm súlygyarapodással tüdőfunkciójuk évente 20 ml-rel romlik. Egy 638 asztmás beteg bevonásával végzett klinikai felmérés szerint mindez elsősorban a férfiakra vonatkozik. A nőknél ez az érték "csak" 6 ml/év. Szakértők éppen ezért azt ajánlják asztmás betegeiknek, hogy mielőbb fogyjanak le. Mindez azért is fontos, mert a túlsúlyos egyének szervezete gyengébben reagál az asztmásoknak rendelt gyógyszerekre. A fogyás legcélravezetőbb módja az étrend átállítása, amit könnyű testmozgás kísér. 

 

A gyakori fogínygyulladás megelőzésében az első
és legfontosabb teendő a tökéletes és rendszeres
fogmosás
 

Fogínygyulladás: növekvő rákkockázat

Az idült fogínygyulladásban szenvedőknél megnő bizonyos rákbetegségek kialakulásának kockázata, emellett - egy felmérés szerint - a súlyos fogínygyulladásban szenvedőknél 54 százalékkal nő a hasnyálmirigyrák kialakulásának esélye.

 

A fogínygyulladást baktériumok idézik elő, amelyek először a fogínyben, később a fogat tartó szövetekben okoznak gyulladást. A betegséget tökéletes szájhigiénével és professzionális fogtisztítással lehet megelőzni.

 

A nagy dózisú C-vitamin csökkenti a köszvény kialakulásának kockázatát
 

Citrommal sakkban tartható a köszvény

Aki gondoskodik a bőséges C-vitamin-bevitelről, szervezetében csökkentheti a húgysavszintet, amivel mérséklődik a köszvény kialakulásának veszélye is. Egy klinikai felmérés szerint a legjobb prevenciós hatás azoknál ment végbe, akik naponta 1500 mg C-vitamint fogyasztottak: náluk 45 százalékkal csökkent a betegség kialakulásának veszélye.

tgym
XV. évfolyam 12. szám

Címkék: homeopátia

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.