Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2009. február

   


  Veszélyes drog: számítógépes játékok

  Klaus Wölfing, a Mainzi Egyetem pszichológus kutatója szerint az internetfüggőség egyre terjed – erről a „Psychiatrie in der Praxis” c. szakmai folyóiratban számol be.

  A legveszélyesebbnek a számítógépes játékok tűnnek, amelyek az internetfüggőség egy alfaját alkotják, bár egyelőre nem alkották meg az általánosan érvényes diagnosztikai kritériumokat. Becslések szerint az érintett fiatalok száma ijesztő: a korosztály 80%-a. Wölfing és kollégái 221 nyolcadik osztályos berlini diák számítógépes játék közbeni viselkedését figyelték meg. A vizsgált gyermekcsoport 65%-a rendszeresen játszik a számítógépen, közülük minden tizediknél megfigyelhető a kóros játékfüggőség. A fiúk nagyobb számban érintettek, mint a lányok. A függők naponta több mint 4 órán át játszanak. A függőség egyik fontos diagnosztikai kritériuma, hogy a függés tárgya miatt a beteg elhanyagol más tevékenységeket, elveszti a kontrollt a tevékenység felett, és gondolkodása beszűkül: csak a játékkal kapcsolatos tartalmak érdeklik.

  A stevia mégsem veszélyes

  Egészségre nem ártalmas – hangzik az ENSZ „Joint Expert Comittee on Food Additives” bizottságának ítélete, ennek ellenére a stevia (ejtsd: sztívia) az EU országaiban továbbra sem engedélyezett. Ezt a növényt édesítésre használják, 250-szer édesebb a répacukornál. Joannes Geuns biokémikus, a Leuveni Katolikus Egyetem kutatója nem érti, miért nem engedélyezett: „Egyetlen tudományos eredmény sem utal arra, hogy a stevia káros lenne vagy bármilyen mellékhatást okozna. Világszerte naponta 16 millióan édesítik ételeiket e növény kivonatával.” Már Dél-Amerika őslakói is nagyra becsülték a náluk honos növény édesítő erejét. Ráadásul nem csak a cukor helyettesíthető vele, más pozitív hatását is igazolták: csökkenti a vérnyomást, rendszeres alkalmazás mellett megelőzhető vele a foglepedék kialakulása is. Geuns botrányosnak tartja a tilalmat, és korrupciót emleget. Véleménye szerint másképp nem magyarázható az engedélyezés halogatása. Pedig Svájcban a termék már jó ideje engedélyezett, és a kólagyártók is bejelentették, hogy hamarosan steviával édesített termékeket dobnak a piacra.

  Zöld tea Alzheimer-kór ellen

  Az epigallokatechin-3-gallát nevű anyag (EGCG) képes az agyban a káros plakkok kialakulását megakadályozni, tehát véd a Parkinson-kór és az Alzheimer- kór ellen is. A zöld teában megtalálható anyag hatására a központi idegrendszerben a káros, mérgező fehérjelerakódások (ún. plakkok) helyett ártalmatlan fehérjék termelődnek – ezt a Max-Delbrück-Centrum (Berlin) kutatói állapították meg. Igaz, hogy elszórtan létrejön így is néhány fehérjelerakódás, ezek azonban ártalmatlanok, mivel más kémiai mechanizmusok mentén alakulnak ki.

   

  Válium helyett fény és illatok

  A Furtwangeni Főiskola tanulmánya szerint a Trieri Irgalmasrendi Kórházban alkalmazott fény- és illatterápia jelentősen képes csökkenteni a vizsgálatoktól és kezelésektől való félelmet. A CT-vizsgálatok közben alkalmazott dinamikus fényjáték a vizsgált betegek 70%-ánál jelentősen csökkentette a félelmet, a kérdezettek 73%-a megnyugtató érzésről számolt be. Ha a páciensek figyelmét kellemes illatokkal kötötték le, a megkérdezettek majdnem kétharmada „kellemes”, sőt sokuk „nagyon kellemes” érzésről számolt be. Prof. dr. Hans- Peter Busch szerint az alkalmazott fények és illatok hatására a CT- és MR-vizsgálatok láthatóan kevesebb stresszt okoznak a betegeknek.
   

  Csalóka tesztek

  Gerd Gigerenzer, a Max Planck Intézet Oktatáskutatási Intézetének igazgatója a ZEIT Wissen magazinban óva int bizonyos orvosi tesztektől: a legtöbb szűrővizsgálat hibás pozitív eredménnyel jár, tehát vaklármáról van szó. Itt főképp a mammográfiás vizsgálatokra, tehát az emlőrákszűrésre utal: „Ha tíz asszonynál találnak valami gyanúsat, a további vizsgálatok során kiderül, hogy közülük csak egynek van rákja” – állítja. A következmény érthető: sokk, pánik, félelem, pedig tízből kilenc esetben ennek nincs is valódi oka. Ami szintén veszélyes: az erős gyógyszerek alkalmazása, amelyekre nem is lett volna szükség.

  Sokkoló felfedezés

  A belélegzett cigarettafüst egészen a lábujjak körméig eljut – ezt amerikai kutatók fedezték fel (University of California). E felismerésre alapozva összefüggést mutattak ki a körömben mérhető nikotintartalom és a szív-érrendszeri megbetegedések kockázata között – számol be hasábjain az American Journal of Epidemiology. Egészséges nők körömmintáit szívbeteg nők körömmintáival hasonlították össze, és utóbbiak körmében kétszer annyi nikotint találtak, mint az egészségesekében. Egyébként a passzív dohányzást is meg lehet állapítani a körmökből.

  A demencia számos megbetegedés összefoglaló neve, amelyek elbutulással, a szellemi erő hanyatlásával járnak. A kiváltó okoktól függően eltérő altípusait ismerjük, amelyek közül a legismertebb és legelterjedtebb az Alzheimerkór. A 65 évesnél idősebbek 8–13%-a szenved a demencia valamely formájában – a 90 éveseknél ez az arány már eléri a 40%-ot.

  A homocisztein nevű anyagcseretermék mérgező hatású, és hozzájárulhat az agyat alkotó idegsejtek fokozatos pusztulásához, aminek következménye a demencia. Amerikai kutatók kimutatták, hogy már enyhén emelkedett homociszteinszint (14 mikromol/ liter) esetén is kétszeresére nő a demencia kockázata, mint normális szintek esetén. A felső határérték feletti minden újabb 5 mikromol/liter újabb 40%-kal növeli a demencia kockázatát. Más kutatók 151 személyt vizsgáltak, akiknek életkora 79–83 év volt. Megállapították, hogy a demenciában szenvedőknek volt a legmagasabb homociszteinszintje, és az Alzheimerkórban szenvedők 77%-ánál emelkedett volt a vérben ennek az anyagnak a mennyisége.

  A homocisztein természetes anyag, testünkben termelődik a fehérje-anyagcsere folyamán. Az életfontosságú fehérjealkotó metionin nevű aminosav lebomlásakor keletkezik. Ha túl sok keletkezik belőle, sejtméregként károsítja az érfalakat, és kedvez az agyvérzés és a szívinfarktus kialakulásának. Hogy ártalmatlanítsuk, ahhoz folsavra, B6- és B12-vitaminra van szükségünk. Ha ezeket a vitaminokat elegendő mennyiségben vesszük magunkhoz, a homociszteinszint mérhetően csökken vérünkben, ez laborvizsgálatokkal igazolható, ellenőrizhető.

  A folsav rendkívül hő- és fényérzékeny vitamin. A folsavban gazdag élelmiszerek (zöld leveles zöldségek, káposztafélék, hüvelyesek és máj) tárolása és főzése során a folsav java része tönkremegy, elbomlik, éppen ezért nem könnyű pusztán táplálkozással pótolni a szükséges mennyiséget. Érdemes tehát tabletta formájába magunkhoz venni, ugyanakkor gondolni kell fontos ko-faktoraira, a B6- és B12-vitaminokra is.

  Holland kutatók egy három évig tartó és 800 személyre kiterjedő felmérésben kiderítették, hogy a magas homociszteinszintű idősebb emberek agyi teljesítménye valóban javult, ha elkezdtek folsavat szedni.

  Vidéki levegő allergia ellen

  Azok a viselős anyák, akik gyakran érintkeznek gabonákkal, szénával, állatokkal, olyan gyermekeket hoznak világra, akiknek kisebb esélyük van arra, hogy allergiások legyenek. Ezt német és új-zélandi kutatók jelentették be a European Respiratory Journal c. folyóiratban. Ezt az összefüggést 3500 család megkérdezése után állapították meg. Már korábbi felmérések is kimutatták, hogy a parasztudvarokon felnövő gyermekek ritkábban kapnak asztmát és lesznek allergiások, mint a városi gyerekek.

  Nevetve szebb az élet

  Németországban egyre többen vesznek részt nevetőszemináriumokon a számos nevetőklub egyikében – egyetlen céllal: hogy ok nélkül nevessenek. Míg a gyerekek naponta 400-szor nevetnek, a felnőtteknél ez a szám 15-re csökken. Az ötvenes években az emberek naponta átlagosan 18 percet töltöttek nevetéssel, ma ez az idő 6 perc. Ma már egyes cégek is nevetőszemináriumokra küldik alkalmazottjaikat, ugyanis a főnökök rájöttek, hogy a sokat nevető emberek jobb teljesítményt nyújtanak, rugalmasabbak, könnyebben teremtenek kapcsolatot embertársaikkal, sikeresebbek és egészségesebbek. A nevetőszemináriumokra jelentkező emberek gyakran arról számolnak be, hogy gyerekkorukban sokat csúfolták, kinevették őket. Azzal, hogy ezeket a szituációkat eltúlozva újrajátsszák, sikerül feltörni a kellemetlen élménystruktúrákat.

  Új trend: Zöld háztetők

  Garázsokon és kocsibeállókon, de az egyre gyakoribb lapos tetejű házakon is láthatók kis füves területek, virágok, növények. A „zöld” tetők javítják a klímát, új életteret teremtenek növényeknek és állatoknak egyaránt. A növények megkötik a port, a káros anyagokat és javítják a ház hőszigetelését is. Németországban a tetők beültetését az önkormányzatok anyagilag is támogatják. Egyébként érdemes tudni, hogy nemcsak a lapos tetőket lehet beültetni. A legfeljebb 45 fokos dőlésszögű nyerges tetőkön is lehet növényeket ültetni. Igaz, ehhez speciális felszerelés szükséges, amely megakadályozza, hogy a zöld borítás lecsússzon a háztetőről.

  Hogyan cseppentsünk helyesen?

  Ahhoz, hogy a szemcseppek kifejtsék hatásukat, helyesen kell alkalmaznunk azokat. Ez azonban nem megy mindenkinek. Ha például bizonytalanság vagy csökkent éleslátás miatt a letűrt alsó szemhéj alá egynél több cseppet adagolunk, a gyógyszer a könnyel együtt gyorsabban távozik a könnycsatornán keresztül, ami bizony csökkenti a szemcsepp hatását. Fontos, hogy becseppentés előtt a szemcseppet hagyjuk szobahőmérsékletre felmelegedni. Arra is ügyelni kell, hogy a cseppentőt mindig ugyanolyan szögben tartva cseppentsünk, és soha ne érjünk hozzá a cseppentő steril végéhez. Becseppentés után szemünket néhány másodpercre hunyjuk be. Azt is figyelembe kell venni, hogy néhány vényköteles szemcsepp (pl. glaukómára) helytelen alkalmazás mellett szív- vagy légzési panaszt okozhat.

   

  Megfázott, náthás? - A természet segít

  A kellemetlen orrdugulást gyakran orrcseppel kezeljük, pedig e gyógyszerek hosszú távú alkalmazásával ártunk a nyálkahártyának. Más vegyi eredetű gyógyszereket is alkalmazunk megfázás ellen. Ezek alternatíváját alkothatják a gyógynövényekből készített teák. Nedvesítik a nyálkahártyákat, enyhítik a köhögési ingert és melegítenek. A zsályatea torokfájás ellen jó, de használhatjuk gargarizálásra is, illetve szájöblítésre. Ha a köhögés makacs és alig tudjuk abbahagyni, a görögszéna magjából főzött tea segíthet.

  tgym
  XV. évfolyam 2. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.