Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2009. január


  A tánc valóban a fiatalság forrása

  Aki táncol, nemcsak szórakozik, hanem gondoskodik a jó kondícióról is, ugyanakkor fékezi az öregedés folyamatát. Ezt a bochumi Ruhr Egyetemen végzett kutatások eredményei igazolják. A tánc különlegessége - magyarázzák a kutatók - a fizikai aktivitás, a zene, a ritmusérzék és a szociális kapcsolatok együttes hatása. Az emocionális és erotikus felhang sem mellékes. A tánc minden olyan képességet fejleszt, amelyekre idősebb korban szüksége van az embernek.

   

  A döntés fárasztó

  Mit vegyek Anna nénikémnek születésnapjára? Hova menjünk idén szilveszterezni? Tésztát vagy inkább rizst egyek? Hétköznapjaink tele vannak döntésekkel - ezek pedig fáradságosak, nyilvánvalóan fárasztják az agyat. Erre a megdöbbentő eredményre jutottak a Minnesota Egyetem pszichológus kutatói. A kísérletek szerint nincs különösebb jelentősége, hogy fontos vagy lényegtelen dolgokban kell döntést hozni. A döntés önmagában fárasztó, még akkor is, ha örömteli dolgokhoz kapcsolódik, például akkor, ha a következő autó megvásárlásáról, illetve a nyaralási úti célról kell döntenünk.

  Macska mint cellatárs

  A svájci Saxerriet férfibörtönben nem számít különlegességnek a macska a cellákban. Már 70 éve folytatnak gazdálkodást, őriznek és gondoznak teheneket, lovakat és disznókat a börtönlakók. A 80-as években ezekhez a jószágokhoz új állat csatlakozott - a macska. A doromboló házi kedvencek tartásától azt várják a büntetőjogászok, hogy pozitívan befolyásolja a felelősségérzetet és a viselkedést. E feltételezést most egy diplomamunkában bizonyították. Az Alkalmazott Etológiai és Állatpszichológiai Intézetben végző hallgató dolgozatában kimutatta, hogy a macskatartás több előnnyel jár. A fogva tartottak azt állítják, hogy így jobban viselik a magányt. Az állatot társként fogadják el. A büntetés- végrehajtási intézet vezetősége ezeket az állításokat megerősítette. A macskatartók megtanulták, hogy fokozottabban törődjenek saját magukkal is. Ha a fogoly jól bánik a macskájával, szabadulásakor magával viheti a civil életbe.

   

  A nyál gyógyhatásai

  Amit már a nagymama is tudott, azt most holland kutatók erősítették meg. Megállapították, hogy a nyál gyorsítja a sebgyógyulást. A nyál - az ember nyálának minden milliliterében 100 millió baktérium él - ott is jó szolgálatot tesz, ahol normális esetben van: a szánkban. Itt a mikrobiológiai egyensúlyt tartja fenn, és fontos "őrző szerepet" játszik. Ha ez a kényes egyensúly felborul, immunrendszerünk nem képes jól működni: fogszuvasodás és parodontózis a következmény, és a kártékony csírák behatolnak a szervezet mélyebb rétegeibe. Legrosszabb esetben szívinfarktus, véralvadási zavarok vagy szívizomgyulladás lehet a következmény.

  Pókháló mint idegsejt

  A mai napig érvényes az állítás, miszerint a sérült idegek nem tudnak regenerálódni. De lehet, hogy ez hamarosan megváltozik, legalábbis a Medical Tribune egy cikke szerint. Állatkísérletekben bebizonyosodott, hogy a pókhálók szálai alkalmasak arra, hogy azok mentén regenerálódjanak a sérült, szétszakadt idegpályák. A pókselyem elősegíti az ún. Schwann-sejtek benövését - magyarázza dr. Kerstin Reimers, a Hannoveri Orvosegyetem Plasztikai és Kézsebészeti Klinikájának munkatársa. Így leküzdhető az a probléma, hogy a sérült idegpályák nagyon lassan növekednek és gyakran nem találják meg a célszervet. A pókselyem amúgy is ámulatba ejt tulajdonságaival, például teherbírásával és szakítószilárdságával: utóbbi egy 1 cm vastag kötelével azonos, ami 8 tonnát képes elbírni. Ugyanakkor a pókselyem 20-30 centimétert képes nyúlni, mielőtt elszakadna. Ráadásul a szálak antibiotikus tulajdonsággal is rendelkeznek.

  A homályos fényben olvasás nem károsítja a szemet 

  Szemeink sokkal ellenállóbbak, mint gondolnánk, vagy ahogy sokan állítják. Az az állítás, hogy a homályos, rossz fényviszonyok melletti olvasás rontja a szemeket, dajkamese. A nem kielégítő fényerő - állítja a Medical Tribune - ugyan problémát jelenthet a fókuszálásnál, azonban a szakértők szerint ez nem jelenti azt, hogy a szem struktúrája vagy funkciója károsodna. Ezt a felismerést az a tény is alátámasztja, hogy a rövidlátás az elmúlt évtizedekben egyre gyakoribbá vált - noha a fényforrások ez idő alatt jelentősen javultak.

  Fúvós zene asztma ellen

  Logikailag azt hihetnénk, hogy a rendszeres játék, illetve gyakorlás a fúvós hangszereken annyira megterhelő a tüdőnek, hogy az asztmát inkább csak ronthatja. Azonban számos vizsgálat pont az ellenkezőjét bizonyítja: kiderült, hogy az asztmás gyerekeknek javul a tüdejük működése, valamint fizikai erőnlétük is jobb lesz, ha hosszabb ideig (több évig) rendszeresen fúvós hangszeren játszanak. A betegség rohamokban jelentkezik, ám a zenélés hatására e rohamok száma is csökken. A kutatók arra is rámutattak, hogy az ausztrál bennszülöttek fúvós hangszere, a digeridoo (didzseridú) különösen jó hatású.

  A viselkedésterápia időskorban is ésszerű 

  A 65 évesnél idősebbeknek csak 5%-át gondozzák pszichoterapeuták. A pszichés betegségek azonban minden korosztályt egyenlő mértékben érintenek. Az összes idős ember kereken egyharmada szenved affektív zavarokban, például depresszióban. Az idős embereknél ígéretesebb a terápia, mint a fiatalabbaknál, ugyanis nekik több élettapasztalatuk van, és interperszonális képességeik is fejlettebbek. Gondjaik általában kevésbé diffúzak, tehát konkrétabb témákra és körülményekre vonatkoznak (anyagi helyzet, egészségi állapot). Ezenkívül az idősek jelentős mentális tartalékokkal rendelkeznek, amelyeket gyakorlással és tanulással aktiválni lehet. Hogy milyen fontos lenne a pszichoterápia az időseknek, azt az öngyilkossági ráta is mutatja. Az öngyilkosságok száma ugyanis időskorban a kétszeresére nő.

  Limonádék és üdítők helyett a gyerek igyon vizet!

  Sok gyerek és fiatal túlsúlyos. Hizlaló ételeket esznek, nem mozognak eleget, és ami ivási szokásaikat illeti, azok is kívánnivalót hagynak maguk után: a gyermekek előszeretettel isznak kólákat és jeges teát. Azonban az édes italok sok cukrot tartalmaznak, tehát nagyon kalóriadúsak. A 0,33 literes üdítők 40-50 g cukrot tartalmaznak, ez 10 teáskanálnyi. A Német Gyermekgyógyászati Társaság éppen ezért az édesítetlen teát, ásványvizet vagy vezetékes ivóvizet ajánlja a gyerekeknek, illetve szüleiknek. A gyümölcsleveket is csak vízzel erősen hígítva szabad adni.

   

  Paradió az immunrendszernek

  A szelén nélkülözhetetlen nyomelem szervezetünk szempontjából. A kutatások számtalan alkalommal vizsgálták és bizonyították pozitív hatásait. Megköti a mérgező nehézfémeket, gyulladásgátló hatású, védelmez a szívbetegségek és a rák ellen. Különösen gazdag szelénben a paradió, ugyanis szelénben gazdag talajon nő, és tekintélyes mennyiséget képes az értékes nyomelemből megkötni. Az európai növények általában a kelleténél jóval kevesebb szelént tartalmaznak.

   

  Hormonális egyensúly a természet erejével

  A kecses növény gyökere - így nevezték az aztékok azt a gyógynövényt, amellyel női betegségeket gyógyítottak. A kutatók mexikói vad yamnek nevezték. Hormonszerű anyagot találtak benne, amely, megfelelő adagolásban, fogamzásgátló hatású. Vagyis az aztékok rendelkeztek egy hatékony fogamzásgátló növénnyel. A növénynek azonban egyéb kvalitásai is vannak, például görcsoldó, gyulladásgátló, enyhíti a reumás fájdalmakat és májvédő hatású. Kapszulában szedve – és megfelelően adagolva - a változáskori tüneteket és a premenstruális szindróma tüneteit is enyhíti.

  Terápia lámákkal és alpakkákkal

  A delfinek, a lovak, a kutyák és a macskák fontos terápiás segítőkké váltak. Az állatokkal folytatott terápiák már bizonyították hatékonyságukat. Most bővült a négylábú terapeuták társasága: lámák és alpakkák csatlakoztak hozzájuk. Már meglehetősen széles körben alkalmazzák őket, Németországban egész hálózat létezik, amely mindenkinek lakhelyéhez közel kínál lámás foglalkozást.

  tgym
  XV. évfolyam 1. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. november

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.